"luknja" do kitajske dilema

I

Izbrisan uporabnik #9334

Dušiš samo zato, da lahko lepše opazuješ delovanje sistema. Če ga primerno udušiš, lahko opazuješ nihanje od maksimuma (zemljina površina) do nevtralne točke (zemljino središče) - brez iznihavanja. Ker v praksi neko iznihavanje prav gotovo je!

Zato je treba dušiti. Tisti fedri so pa potrebni, da simuliraš glavni sili, ki delujeta na telo, ki pada proti Zemljinemu središču. Prosto nihalo ne zadostuje.
Seveda, če se strinjaš, da je med padanjem prisotna tudi nasprotna sila, ki nastaja za teboj.

--------------------------------------------------
Ji ni šlo v glavo, je pa rit nastavla.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Ne v realnosti ni nobenega dušenja.
Sicer pa si uspel narisati slikco? Ali pa jo najti kjerkoli na internetu? Saj če imaš kao prav, to ne bi smel biti problem.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Tudi pri tem padanju ni NIČ dušeno!(če zanemarimo zračni upor).

Ah, sedaj vidim, kaj te moti:
Citat:
Da, to je nihalo - vendar tvoje nihalo ni dušeno.
Nisem se pravilno izrazil. Tisto nihalo je "brez pogona". Nanj učinkuje samo sila G navpično navzdol, kar je za naš primer čisto premalo. Potrebuješ še horizontalni sili, ki predstavljata glavni sili, ki učinkujeta na telo v padanju tja dol ...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Znova...

Na grafu imaš rezultanto vseh sil. Ko vse sile sešteješ, imaš v vsaki točki še vedno POSPEŠEK PROTI CENTRU.
sila.jpg

NoteThis

Fizikalc
25. sep 2013
533
184
43
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:
Uporabnik NoteThis pravi:

Kajti po teoriji da se na sredini zemlje ustavimo, se bi moralo tudi vsako nihalo ustaviti v najnižji poziciji ko zmanjka pospeška. Dejansko je primerjava nihala in primera o katerem se pogovarjamo kar na mestu.

Da, to je nihalo - vendar tvoje nihalo ni dušeno. Za simulacijo našega primera je treba tvoje nihalo pripeti levo in desno na natezne vzmeti in sistem primerno dušiti. Npr. da ga potopimo v olje s primerno viskoznostjo. Sedaj lahko lepo opazuješ delovanje sistema v enem nihaju. Tudi tisti famozni 2/3, ki vam nikakor ne sedeta, se bo lepo opazilo.

Ne smeš čisto vsega zanemariti pri taki obravnavi.

----------------------------------------------------------
Ji ni šlo v glavo, je pa rit nastavla.

Seveda je v realnosti nihanje duseno ampak zaradi zracnega upora, se vedno pa NI niti v teoriji mozno da se bi v prvem nihaju telo ustavilo v jedru zemlje. tudi v primeru, ki ga navajas, ce bi pritrdili natezne vzmeti bi nihalo nihalo mimo jedra gor in dol ter se eventuelno ustalilo na sredini. Seveda bi se to zgodilo tudi v primeru potovanja skozi sredisce zemlje, ampak zaradi upora zraka. Zgoraj sem pisal o vakuumu.

Vidim da so ti uporabniki poskusali razloziti na razlicne nacine od zakona o ohranjanju kineticne in potencialne energije pa drugega newtonovega zakona, ki sem ga pri razlagi uporabil jaz. Verjetno bi se dalo se z gibalno kolicino ce bi kdo rad poizkusil. V glavnem poizkusil sem tudi jaz in tudi jaz sem obupal

LP

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Sicer pa si uspel narisati slikco? Ali pa jo najti kjerkoli na internetu? Saj če imaš kao prav, to ne bi smel biti problem.

Prav, potem pa brez dušenja, opazuješ pa s hitro kamero.
smirk-1.gif
Malce več dela, ampak se prav tako da.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:

Prav, potem pa brez dušenja, opazuješ pa s hitro kamero.
smirk-1.gif
Malce več dela, ampak se prav tako da.
Čakam...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Lej, saj sem tudi jaz obupal. Nihče od te debate ne bo imel nič.

Iznihavanje sem pri razlagi zanemaril, saj bi samo zakompliciral. Da je opazovanje lažje in bolj predstavno, sem ponudil dušenje nihanja. To dušenje sicer sploh ni nujno - le težje je opazovati. Vsekakor pa tvojemu nihalu manjkajo horizontalne sile - govoriva o klasičnem nihalu, ki je obešeno v eni točki in niha okoli točke težišča - nihalo na stenski uri.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Prosim ne delaj več debila iz sebe.

Spravi se na enega od naslednjih linkov in ga preštudirej:
klik

I

Izbrisan uporabnik #9334

A ti tele čačke kaj povedo?
2130865-Scan10014.jpg

Priponke

• 2130865-Scan10014.jpg
    2130865-Scan10014.jpg
    24,5 KB · Ogledi: 161

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Brez tvoje razlage, kako si jih ti predstavljaš, ne povedo nič.

Meni recimo tvoje čačke lepo opišejo tole slikico:
sila.jpg

Ni, ni nobenega žlajfanja in dušenja.
Pa znova, a lahko linkaš kako slikco z interneta? Ali pa celo razlago. Saj če imaš prav, mora biti tega polno naokoli. Odpri nam oči in nam pokaži, kako gravitacija ustavi telo v središču planeta
evil.gif

In še slikca kakšen je v resnici gravitacijski pospešek v notranjosti našega planeta zaradi nehomogenosti(PREM):

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
Človek misli, da če bo kuglico napel na 4 fedre in jo potegnil iz skrajne lege, da se bo kuglica s pojemkom lepo počasi na izi vrnila v sredinsko lego, ne da bi parkrat švignila čez središče iz ene polovice kroga na drugo (zanihala).
Zaznavam IQ manjši od 40.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.462
580
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Da popravim : ta diagram je čisto v redu, vendar prikazuje samo silo gravitacije v odvisnosti oddaljenosti telesa od središča krogle. Ne prikazuje pa sprememb hitrosti med potovanjem tja.
Tisti diagram bi bil pa tak, kot sem ga nekje zgoraj opisal.

Tole pa ne bo čisto držalo. Ta diagram zelo veliko pove o spremembi hitrosti oziroma pospešku. Ta diagram prikazuje tudi potek pospeška. Pospešek je pa sam po sebi sprememba hitrosti v času. Gravitacijska sila je enaka produktu mase in pospeška, pri tem je masa padajočega telesa konstantna zato se pospešek spreminja po enaki krivulji kot sila teže.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Veš, moja fizika je stara okoli 35 let in se od takrat verjetno ni prav dosti spremenila. Nismo imeli googla (očitno je včeraj in danes kar konkretno najebal, ampak ne od mene), tako da smo si morali kar sami zadeve predstavljati in sklepati logično. Fiziko uporabljam v poklicu vsakodnevno in moje konstrukcije se po teh 35 letih še niso podrle - za razliko od nekaterih, sploh na podlagi moderne ekonomije zgrajenih konstrukcij. Npr. nadstreški v Adriji, ali pa razne nasedle finančne konstrukcije novodobnih ekonomistov, ki vtaknejo nos vsepovsod tam, kjer jih ne srbi.

Res pa je, da mojega akademskega znanja po vsem tem času ne znam več na izust, kot nekoč. Uporabljam namreč samo še uporabno in praktično znanje - od tega se živim.

Razlaga tistih skic je pa nekje na samem začetku teme, na prvi ali drugi strani, ko sem predstavil model votle krogle z elastikami.
In DA, če zanemariš vse izgube v sistemu, se strinjam, da bi v prvem nihaju pogledal na drugi strani zemlje ven. Vendar se zadeva ne bi ustavila, ampak bi nihal nazaj v neskončno nihanje.

Če upoštevaš izgube sistema, se bi nekoč ustavil (iznihal) v središču zemlje.

Če za lažje opazovanje dogajanja zadevo primerno dušiš, pa lahko opazuješ, kako se na prvem potovanju proti središču zemlje spreminja tvoj pospešek in tvoja hitrost. In niti slučajno ne mešam pospeška in hitrosti, kot ste večkrat izpostavili.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.462
580
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Citat:
Uporabnik Demz pravi:

Kar se tiče vaših tez in moje teze je pa zadeva v tem, da vi obravnavate Zemljin center gravitacije v strogem središču zemlje in to ves čas med potovanjem tja. To seveda ni res, ker ko si en meter pod zemljo, je sila G proti središču zemlje že za tisti meter manjša, medtem ko se pojavi nasprotna sila proti površju - v velikosti mase krožnega izseka tistega metra nad teboj.

Pri razlaganju tega vprašanja šteje nekaj že ugotovitev, da se boš nekoč ustavil v središču Zemlje. Malce podrobneje je pa scenarij tak, kot vam ga prikazujem. Čisto vsega pa le ne gre posploševati, npr. vašo tezo, da je smer sile gravitacije samo iz centra Zemlje - ves čas potovanja k njemu.
rolleyes-1.gif
Sila gravitacije seva iz celotne mase Zemlje in ne samo iz njenega središča, kot da bi bilo točkasto telo.

Tukaj se pa pošteno brcnil mimo. Če bi vso Zemljino maso obravnavalo kot točko v središču Zemlje, potem bi se trdili, da gravitacijska sila pada s kvadratom razdalje od središča Zemlje in ne od njenega površja. Drži pa, da je sila gravitacije posledica celotne mase Zemlje. Ravno zaradi tega pa sila teže oziroma pospešek pada proti središču Zemlje in je v središču 0, ker imaš v središču Zemlje pol zemljine mase nad sabo in pol zemljine mase pod sabo. Torej te z enako silo vleče proti obema stranema površja, torej je tam rezultanta sil 0.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
Kar naziv SPREOBRNJENEC, ker je začel svoje izjave prilagajati naravnim zakonom (vsaj zadnjega), kar pa seveda še ne pomeni, da razume kar govori.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Ne fizika na tem nivoju se v teh 35letih res ni spremenila. Problem je v tem, da si se že pred 35 leti zadevo narobe razumel. Ali pa si v tem času pozabi/zbrkal vse skupaj

I

Izbrisan uporabnik #9334

In sedaj še tele skice, s katerimi želim prikazati potovanje v središče zemlje in obe glavni sili, ki učinkujeta na telo. Ker je rezultanta vseh sil v središču zemlje 0, je sila, ki te vleče proti središču čedalje manjša. Tu mi lahko dokazujete kaj drugega, sicer pa zaenkrat razmišljam tako!
2130916-Scan10016.jpg

Priponke

• 2130916-Scan10016.jpg
    2130916-Scan10016.jpg
    21,1 KB · Ogledi: 145