"luknja" do kitajske dilema

I

Izbrisan uporabnik #9334

Mislim, da je prav. Na drugi si malo pod površino zemlje in je sila proti središču večja kot nazaj proti vrhu, na tretji je pa že zmanjšana, pač zaradi bližine središča in nulte gravitacije.

Če si temo že od začetka pravilno razlagam, vi vsi trdite, da bi s skokom proti središču zemlje skočil v bistvu na drugo stran zemlje, med tem ko jaz trdim, da bi se ustavil v središču zemlje. Povdarjam, da me nihanje pri opazovanju ne zanima, zanima me samo končni efekt! To pa je končana pot v središču zemlje.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Tu mi lahko dokazujete kaj drugega, sicer pa zaenkrat razmišljam tako!
To kar ti razmišljaš v svoji glavi, seveda ni nujno prav. In v tem primeru ni niti pod razno.

Bogami, ene formule nisi vrgel ven, samo tvoje na roke narisane slikice. Cel internet in vse fizikalne bukve tega sveta ne podpirajo tvojih trditev, ti pa še kar lajaš v luno.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.596
1.274
113
glede na to kako si razlaga, bolj laja v ulično luč, medtem pa misli, da laja v luno.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Če si temo že od začetka pravilno razlagam, vi vsi trdite, da bi s skokom proti središču zemlje skočil v bistvu na drugo stran zemlje, med tem ko jaz trdim, da bi se ustavil v središču zemlje. Povdarjam, da me nihanje pri opazovanju ne zanima, zanima me samo končni efekt! To pa je končana pot v središču zemlje.
Prav imaš le v tem, da bi končal v središču. Ampak končal bi zaradi zračnega upora, ne zaradi gravitacije/xyz izmišljene sile, kakor ti NAROBE trdiš.

Citat:
Mislim, da je prav. Na drugi si malo pod površino zemlje in je sila proti središču večja kot nazaj proti vrhu, na tretji je pa že zmanjšana, pač zaradi bližine središča in nulte gravitacije.
Daj ti na teh svojih slikcah upoštevaj tudi drugo polovico planeta. Ti bo takoj lažje.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Če si temo že od začetka pravilno razlagam, vi vsi trdite, da bi s skokom proti središču zemlje skočil v bistvu na drugo stran zemlje, med tem ko jaz trdim, da bi se ustavil v središču zemlje.
Tega ne trdimo samo mi, ampak je tak sam ustroj našega Vesolja. In tako ga učijo na vseh univerzah in šolah že odkar so sprejeli Newtonove zakone v učni program. V kateri si ti bil, pa bogsigavedi.

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Citat:
Uporabnik NoteThis pravi:
Ok še moja poenostavljena razlaga problema, mogoče bodo nekateri tako lažje razumeli. Če obrnemo enačbo drugega Newtonovega zakona je jasno da je pospešek (v tem primeru gravitacijski) odvisen od rezultante vseh sil (njene velikosti IN SMERI). Logično na površju ta rezultanta kaže proti centru zemlje saj je največja masa v tisti smeri. Ko se spuščamo proti centru je nad nami vedno več mase zemlje ampak še vedno ne več kot pod nami. Privlačnost mase zemlje takrat deluje iz vseh smeri a največ od tam kjer je največ mase. Torej je logično da je rezultanta vseh sil usmerjena proti centru in se manjša z globino kar direktno pomeni zmanjševanje pospeška (še vedno pospešujemo le hitrost vedno bolj počasi narašča). Na sredini je rezultanta sil na telo enaka 0, spet direktna korelacija s pospeškom, ki je takrat tudi nič. To pomeni da je v tistem trenutku telo nehalo pospeševati (torej ima max. hitrost) od te točke dalje telo zavira. saj zaradi večje mase za njim rezultanta sil kaže nazaj po že prepotovani poti - pospešek je negativen. Če predvidevamo vakuum pridemo na drugi strani do iste višine s katere smo začeli, drugače pač nekoliko manj. Nekateri očitno mešajo pospešek in hitrost. Kajti po teoriji da se na sredini zemlje ustavimo, se bi moralo tudi vsako nihalo ustaviti v najnižji poziciji ko zmanjka pospeška. Dejansko je primerjava nihala in primera o katerem se pogovarjamo kar na mestu.

Mislim, da je zadeva taka....vsaj tako bi jo razložil nekomu v osnovni šoli.

Edit:
Sem se spravil prebrat vso temo nazaj in vidim, da je bilo vse že večkrat razloženo, tako da je post odveč.

Demz: Ne vem kateri višješolski program si opravljal, ampak univerzitetna fizika ljubljanske strojne fakultete o tvojih teorijah ni učila.

To velja ob enaki gostoti. Gostota pa se viša tako, da se pri določeni globini začne sila gravitacije večat = večji pospešek, potem pa spet padat proti sredini kjer je nič (to sem v prejsnjem postu nenamenoma izpustil, se opravicujem). Točno to je razloženo v sliki in videu, ki sem jo prilimal tukaj. Kar pa je pomembno je pa to, kar si napisal če zanemarimo ostale zadeve, bi prišel na drugi strani ven, se ustavil na enaki višini kot si šal noter in padel nazaj not in tako v nedogled. Če pa ne zanemarimo vrtenja zemlje pa bi se itak zaletel v steno zemlje.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Če si temo že od začetka pravilno razlagam, vi vsi trdite, da bi s skokom proti središču zemlje skočil v bistvu na drugo stran zemlje, med tem ko jaz trdim, da bi se ustavil v središču zemlje.
Tega ne trdimo samo mi, ampak je tak sam ustroj našega Vesolja. In tako ga učijo na vseh univerzah in šolah že odkar so sprejeli Newtonove zakone v učni program. V kateri si ti bil, pa bogsigavedi.
Saj je nekje napisal, da se mu na faksu ni dalo hodit na izpite, ker je menda bil prepameten za prfokse.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik jest5 pravi:

Daj ti na teh svojih slikcah upoštevaj tudi drugo polovico planeta. Ti bo takoj lažje.

Zakaj, če se pa nahajaš v bližini središča zemlje in zmanjšane oz. nulte gravitacije?

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.493
850
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
mogoče se je že javil a ne grem brat vsega, ampak Utiševalec bi znal skleniti tole temo
grin1.gif

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Pa veš zakaj je nulta gravitacija (reultanta je 0, gravitacija pa je še kako prisotna). ? Ker iz vseh smeri deluje enaka na tebe. Predstavljaj si da jaz vlečem vrv z silo 100N, ti pa z enako silo 100N iz nasprotne strani, se bo vrvica kam premaknila? Ne, ne bo se, ker je rezultanta sil 0, vseeno pa midva oba delujema z silo. Popolnoma enako je z zemljo. Če odvzameš pol zemlje vstran tam več ne bo nulta gravitacija.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Recimo da sem samo en meter od središča. Nazaj me bo vleklo v bistvu malce manj kot 0,5G. Proti središču me bo vleklo: cela nasprotna masa zemlje, ali samo rezultanta sil v tisti točki, ki je samo še neznatna?

(Da smo si na jasnem, tistih 0,5G je samo prispodoba. Bolj prav bi bilo okoli 0,32G oz. masa krogelnega izseka nad teboj.)

Nazadnje uredil moderator:

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
V središču lahko res smatraš, da ni več nobene sile, ki bi delovala na tebe, vendar pa tudi ne smeš zanemariti, da boš skozi to "breztežno središče" pribrzel s hitrostjo 7900 m/s ali 28.440 km/h, to je namreč hitrost, ki si jo s pridnim pospeševanjem nabral na poti proti središču ..

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ta podatek si pobral nekje na googlu in ga je nekdo drug izračunal. Jaz pravim, da se v zadnji tretjini poti proti središču začne hitrost zmanjševati. V idealnem primeru na nič (0).

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
Saj to je problem, da ne loči hitrosti in pospeška. Misli, da če je seštevek vektorjev sil enak 0, da potem ni gibanja.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik SeriousSam pravi:
OFF: mene samo nekaj zanima - zakaj Demz še nima titule?

Ko bo Demz dobil titulo, ga ne bo več. Niti pod kakim drugim nickom, se lahko zaneseš!

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Recimo da sem samo en meter od središča. Nazaj me bo vleklo v bistvu malce manj kot 0,5G. Proti središču me bo vleklo: cela nasprotna masa zemlje, ali samo rezultanta sil v tisti točki, ki je samo še neznatna?
Cela nasprotna masa.
Rezultanta sile, ki te vleče nazaj, ter mase na drugi strani, pa je tista mala sila, ki bi te pospeševala proti središču.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ta podatek si pobral nekje na googlu in ga je nekdo drug izračunal. Jaz pravim, da se v zadnji tretjini poti proti središču začne hitrost zmanjševati. V idealnem primeru na nič (0).
Enačbe na plano.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Hitrost lahko zmanjšuje samo sila, ki deluje v nasprotni smeri.
Take kontra sile pa ni! Rezultanta sil, ko letiš proti središču je samo pozitivna, ki vleče v smeri navzdol, torej eno samo pospeševanje, tako ali drugačno, vendar le pospeševanje (nikakor pojemanje).

Pojemanje se začne šele takrat, ko se začneš spet oddaljevati od središča, takrat te začne vleči nazaj in pospešek postane negativen (pojemek) in šele na drugi strani Zemlje, pri izhodu, te ustavi popolnoma .. potem pa lahko spet padeš nazaj v luknjo in začneš znova ...