Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
2. ta sicer ni zaželjena metoda, ker zaseda plac na serverju: pri odgovoru preden klikneš naprej imaš možnost dodati datoteko - pač "dodaš" tvojo sliko
In še enkrat: v središču (NE na 2/3 ali "tam nekje") je pospešek enak 0 in hitrost največja - in to ne glede na to ali je homogeno telo ali ne (edini pogoj, da se gostota dokaj enakomerno po celotnem obodu oz. telesu spreminja proti središču).
No, tole 2. sem rabil. Vem za dropbox in tiste finte, ampak mi je štorasto, ker ne uporabljam vsak dan.
Kar se tiče vaših tez in moje teze je pa zadeva v tem, da vi obravnavate Zemljin center gravitacije v strogem središču zemlje in to ves čas med potovanjem tja. To seveda ni res, ker ko si en meter pod zemljo, je sila G proti središču zemlje že za tisti meter manjša, medtem ko se pojavi nasprotna sila proti površju - v velikosti mase krožnega izseka tistega metra nad teboj.
Pri razlaganju tega vprašanja šteje nekaj že ugotovitev, da se boš nekoč ustavil v središču Zemlje. Malce podrobneje je pa scenarij tak, kot vam ga prikazujem. Čisto vsega pa le ne gre posploševati, npr. vašo tezo, da je smer sile gravitacije samo iz centra Zemlje - ves čas potovanja k njemu.
Sila gravitacije seva iz celotne mase Zemlje in ne samo iz njenega središča, kot da bi bilo točkasto telo.