"luknja" do kitajske dilema

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Prav zanima me, od kod tebi tisti dve tretjini. Veselim se izračuna.
evil.gif

V bistvu štekam, kaj hočeš povedati. Vendar so hudo motiš v tisti prepostavki, da te masa nad sabo zavira. Ravno obratno je, masa nad tabo NIMA UČINKA, kot je sploh ne bi bilo. Kot rečeno, Če bi bila Zemlja votla, bi v praznem delu vladalo breztežno stanje, ker se vse sile ravno izničijo. Če bi veljala tvoja hipoteza, bi bilo telona tistih famoznih 2/3 v ravnovesju. Če bi se lahko tam ustavilo, bi tam ostalo. Pa ni. Ravnovesje je samo v središču, ne na dveh tretjinah.
Tole boldano pa ne bo držalo. Masa nad tabo ima učinek, te v bistvu vleče nazaj, zato je pospešek proti sredini vse manjši, dokler ne pade na 0.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
evil.gif

V bistvu štekam, kaj hočeš povedati. Vendar so hudo motiš v tisti prepostavki, da te masa nad sabo zavira. Ravno obratno je, masa nad tabo NIMA UČINKA, kot je sploh ne bi bilo. Kot rečeno, Če bi bila Zemlja votla, bi v praznem delu vladalo breztežno stanje, ker se vse sile ravno izničijo. Če bi veljala tvoja hipoteza, bi bilo telona tistih famoznih 2/3 v ravnovesju. Če bi se lahko tam ustavilo, bi tam ostalo. Pa ni. Ravnovesje je samo v središču, ne na dveh tretjinah.
Tole boldano pa ne bo držalo. Masa nad tabo ima učinek, te v bistvu vleče nazaj, zato je pospešek proti sredini vse manjši, dokler ne pade na 0.
Zaradi simetrije nima učinka, ker se izniči z vplivom mase na nasprotni strani. Masa nad tabo nima nobenega vpliva

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
evil.gif

Zaradi simetrije nima učinka, ker se izniči z vplivom mase na nasprotni strani. Masa nad tabo nima nobenega vpliva
Vsaka masa ima vpliv. Masa nad tabo te vleče nazaj, masa pod tabo pa naprej.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Na drugi strani tako idealizirane Zemlje bi se pojavil po 42 minutah padanja, nato bi padal nazaj ravno tako 42 minut in tako v nedogled, če bi se to dogajalo v tunelu v vakuumu brez trenja in brez vpliva vrtenja (s pola na pol) ter če zanemarimo vse ostalo (temperaturo, pritisk ..)

Gre za klasično nihalo, tudi izračuni so dost elementarni, primer TUKAJ

42 je po Adamsu tudi ultimativni odgovor na vsa vprašanja, o smislu, življenju, vesolju, skratka o vsem ...
evil.gif

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.385
315
83
Ka pa če bi šlo za zračni upor, bi te tako zaveralo na poti dol in na gor? Bi potem še vedno v nedogled to dogajalo?

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Zaradi upora bi se hitro ustavilo, tako, kot se navadno nihalo (gugalnica) samo od sebe ustavi, če ga z dodatno silo ne poganjaš.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Da, na koncu bi obtičal v središču Zemlje, vendar ne že takoj v prvem "preletu", kot trdi Demz, ampak po več zaporednih "nihajih",
razen, če ne bi bil prvi, ki je skočil in bi bil center že precej zabasan s predhodniki ..

I

Izbrisan uporabnik #9334

Zato sem pa tudi že na samem začetku debate dal model z elastiko.

Citat:

Citat:
No, če je tako težko, si pa namesto magneta predstavljaj votlo žogo (Zemlja) in majhno kroglico, ki je v središču žoge, pripeta z več elastikami na površino žoge. Recimo da imaš najmanj 6 elastik, enakomerno razporejenih v 3D po obodu žoge. Vse elastike so enako napete. Poizkus mora potekati v breztežnem prostoru.

Sedaj povleci malo kroglico nekam na površino žoge. Ko je kroglica na tej oddaljenosti od centra žoge, jo bo vleklo proti sredini žoge s silo, ki jo mi na površju Zemlje čutimo kot lastno težo.
Sedaj kroglico izpustiš in opazuješ, kje se bo ustavila. Za še bolj plastičen pogled poizkusa napolniš žogo z oljem, ali medom - po želji.

In na koncu za boljšo ponazoritev:
Citat:
Za še bolj plastičen pogled poizkusa napolniš žogo z oljem, ali medom - po želji.

Nazadnje uredil moderator:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.386
1.250
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Kam pa izgine vsa kinetična energija(ajd, reciva hitrost, da bo bolj domače), ki si jo dobil, ko si pospeševal proti sredini
confused-1.gif

Daj no, malo razmisli.

Nisi pospeševal v smislu naraščanja hitrosti, ampak z negativnim pospeškom, torej z zmanjševanjem hitrosti proti 0. Torej se tudi kinetična energija zvezno zmanjšuje proti 0. Zaradi izgub v delovanju sil.

Ko si v središču Zemlje, imaš vse povsod okoli sebe celotno maso Zemlje, torej te vleče na vse strani enako. Rezultanta sil je nič ( 0 ).
Nikjer nimaš pri padanju negativnega pospeška. Nikjer. Imaš ga pa, ko se na drugi strani oddaljuješ od središča.
Proti središču ti hitrost VES ČAS narašča.
Znova ti pravim, da bolje razmisli.

Ko padaš proti središču Zemlje, se masa Zemlje nad teboj veča, pod teboj pa manjša. Zato je tudi pospeševanje čedalje manjše. V središču Zemlje je masa Zemlje nad teboj in pod teboj enaka - torej je hitrost 0, rezultanta sil gravitacije pa tudi 0.

Napako delaš, ko enačiš pospešek (s tem je načeloma res, kot si napisal) in hitrost, (in kinetična energija), ki je posledica tega pospeška.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.386
1.250
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Pazi še enkrat:

Citat:
Zakaj bi se vektor hitrosti vso pot proti središču Zemlje ohranjal, če se pa sila G, ki deluje iz smeri središča Zemlje vso pot spreminja proti 0 v središču, medtem ko sila G iz nasprotne smeri - površine Zemlje (od koder prihajaš), pa narašča proti 0,5G? V središču Zemlje je sila gravitacije oz. gravitacijski pospešek 0,5G v vse smeri. Rezultanta je 0. Če vzamemo, da je gostota Zemlje homogena

Jaz trdim, da pospešek ne pada proti 0, ampak v negativno, kar pomeni, da zaviraš. Ker je npr. 500 km pred središčem Zemlje sila G proti središču Zemlje že zelo majhna, nasprotna sila proti površini Zemlje pa že zelo velika.

Bom malo poneostavil: si pozabil, da je polovica mase zemlje na kontra strani od središča? In je torej 500 km pred strediščem "pod" tabo še vedno več kot polovica mase (da si boš lažje predstavljal, glej samo maso materiala v recimo 2m široko luknji, ki gre skozi središče na drugo stran zemlje)?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Kje v doslej napisanem sem enačil pospešek in hitrost gibanja?
In še enkrat: Dokler znanost predstavlja gravitacijo kot učinek mase telesa na okolico, dotlej moje trditve držijo! Jutri je nov dan in imate možnost povprašati kakega asistenta za kaj več. Meni v mojih časih izobraževanja bi bilo "rahlo izpod časti".

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Bom malo poneostavil: si pozabil, da je polovica mase zemlje na kontra strani od središča? In je torej 500 km pred strediščem "pod" tabo še vedno več kot polovica mase (da si boš lažje predstavljal, glej samo maso materiala v recimo 2m široko luknji, ki gre skozi središče na drugo stran zemlje)?

Ne, nisem pozabil, temveč upošteval. Ravno tista nasprotna masa je kriva (ali zaslužna), da je rezultanta sil gravitacije v središču zemlje 0.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
In še enkrat: Dokler znanost predstavlja gravitacijo kot učinek mase telesa na okolico, dotlej moje trditve držijo! Jutri je nov dan in imate možnost povprašati kakega asistenta za kaj več. Meni v mojih časih izobraževanja bi bilo "rahlo izpod časti".
Znanost ti jasno pravi, da se motiš.
Zgleda se res pozna, da ti je bilo "izpod časti" vprašati asistenta in se nisi nikoli prav naučil
evil.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Ne, nisem pozabil, temveč upošteval. Ravno tista nasprotna masa je kriva (ali zaslužna), da je rezultanta sil gravitacije v središču zemlje 0.
In prav tako je ta nasprotna masa odgovorna, da rezultanta sil gravitacije linearno pada od površja do središča planeta (v primeru homogenega materiala).

Saj si ne upaš napisati, kako si prišel do tistih famoznih 2/3
evil.gif

Pa raje ne govori o asistentih na faksu, kolokvij s tvojimi domnevami pade z 10G pospeška.
hysterical-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.386
1.250
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:

Na začetku. Porem si zalaufal novo zgrešeno teorijo o tem, da je od dveh tretjin proti sredini kar naenkrat pojemek. Pa ni. Je pospešek, le da se zmanjpšuje in je v središču 0.

Meni nikoli ni bilo problem vprašat, ne asistente, ne profesorje. Je pa res, da sem se s fiziko nazadnje resno ukvarjal v študentskih časih, pred desetletji na faksu tam na Jadranski ... Ampak ne verjamem, da se je od tedaj kaj spremenilo.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.386
1.250
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Točno (zadnji stavek). Šele v središču je 0. Do središča padajoči objekt pospešuje (ker rezultanta kaže proti središču in je vedno krajša), ko preide središče, ga upočasnjujejo.
Skratka, nimaš prav. Lahko pa se seveda naprej smešiš, te pravice ti ne oporekam. Svoboda govora pa to ...