"luknja" do kitajske dilema

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.386
1.251
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Bom malo poneostavil: si pozabil, da je polovica mase zemlje na kontra strani od središča? In je torej 500 km pred strediščem "pod" tabo še vedno več kot polovica mase (da si boš lažje predstavljal, glej samo maso materiala v recimo 2m široko luknji, ki gre skozi središče na drugo stran zemlje)?

Ne, nisem pozabil, temveč upošteval. Ravno tista nasprotna masa je kriva (ali zaslužna), da je rezultanta sil gravitacije v središču zemlje 0.
In prav tako je ta nasprotna masa odgovorna, da rezultanta sil gravitacije linearno pada od površja do središča planeta (v primeru homogenega materiala).

Saj si ne upaš napisati, kako si prišel do tistih famoznih 2/3
evil.gif

Pa raje ne govori o asistentih na faksu, kolokvij s tvojimi domnevami pade z 10G pospeška.
hysterical-1.gif

Več kot 10G. Ker ne bi padel z mize v kanto, ampak bi ga aistent besno vrgel vanjo.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne, nisem pozabil, temveč upošteval. Ravno tista nasprotna masa je kriva (ali zaslužna), da je rezultanta sil gravitacije v središču zemlje 0.

[/QUOTE]
In prav tako je ta nasprotna masa odgovorna, da rezultanta sil gravitacije linearno pada od površja do središča planeta (v primeru homogenega materiala).

Saj si ne upaš napisati, kako si prišel do tistih famoznih 2/3
evil.gif

[/QUOTE]

No, mislim da ni ravno linearna - ampak saj gre samo za debato. Prej bo neka eksponentna funkcija.

Okoli tistih 2/3 - gre za iskanje ravnotežja sistema, znotraj krogle. Če bi kdo rad zagrenil življenje v nedeljo zvečer še z nehomogeno gostoto Zemlje, naj se pa obrne direkt na @Pbuteca.
evil.gif

Nazadnje uredil moderator:

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Ni res, rezultanta je bližje središču daljša, pospešek je večji, ker je proti središču večja gostota!

Kar se pa tiče središča pa je rezultanta 0 zato, ker je masa okoli tebe enaka v vseh smereh in te "vleče" enako v čisto vse smeri. 1 + (-1) je pač enako 0. Zakaj delate neko vesoljsko znanost iz tega, če pa to ni?

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #9334

ksz.

Popravljam moj izraz 0,5G na novega, ki je okoli 0,32G (vpliv okolice). Pa še ta ni točen (relativnost pa to).

Eh, brezveze. Lahko noč.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
No, mislim da ni ravno linearna - ampak saj gre samo za debato. Prej bo neka eksponentna funkcija.
Eksponentna? A ti pišeš iz kakega paralelnega vesolja z dodatnimi dimenzijami? Marija pomagaj, kaj si še vsega ne boš zmislil.

Glej, fizika ti ne gre niti pod razno, res je bolje, da greš spat, za danes si mi naredil dozo smeha.
grin1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
Človek nima pojma in govori tja v tri dni z namenom, da ga nekdo čimprej označi s kretenom.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
ksz.

Popravljam moj izraz 0,5G na novega, ki je okoli 0,32G (vpliv okolice). Pa še ta ni točen (relativnost pa to).

Eh, brezveze. Lahko noč.

Ja boljš ja da greš spat.

Sami doktorji fizike ste na tem forumu

bonk.gif

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.462
580
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Mojster zadeva je sledeča. Sila teže zaradi Zemljine mase je največja na njeno površini, tam je tudi največji gravitacijski pospešek. Če gremo stran od Zemljine površine proti vesolju, sila teže pada s kvadratom razdalje. Če greš pa proti središču Zemlje , pa bi, če predpostavimo homogeno gostoto Zemlje, sila teže padala linearno.proti 0 in bi bila v središču 0. Razlog za to pa je naslednji: Ko si na površini Zemlje lahko Zemljo jemlješ kot kroglo z vso maso v središču Zemlje. Ko pa greš v globino pa ta model ni več pravi, ker te vsa Zemljina masa, ki je nad tabo vleče proti površju Zemlje, vsa masa pod tabo pa proti središču Zemlje. Gravitacijski pospešek linearno pada proti središču Zemlje, ker se masa, ki vpliva nate spreminja pozicijo glede na tebe.
Ravnotežje sistema pa je ravno v centru krogle, kjer je vsota gravitacijskih sil v Zemlje tam enaka 0.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.351
7.439
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
ksz.

Eh, brezveze. Lahko noč.
Dec oprosti. Nisem fizik. En navadni javni usluzbenec sem - obicajno nas imajo za mozgansko podhranjene. Ampak ti morem se jaz (ki nikoli nisem naredil nobenega izpita na Jadranski) povedat da kvasis neumnosti. Tako - sedaj lahko mirne vesti jem kokice dalje.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.386
1.251
113
Citat:
Uporabnik iMM pravi:
Ni res, rezultanta je bližje središču daljša, pospešek je večji, ker je proti središču večja gostota!

Še eden ...
hysterical-1.gif

Dost mam, NFL je na TV ...

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik iMM pravi:

Še eden ...
hysterical-1.gif

Dost mam, NFL je na TV ...

Daj mi prosim, prosim en citat iz izsledkov fizike, ki negira mojo trditev PROSIM!
Še video katerega sem prilimal in ga očitno nisi niti pogledal daje prav moji trditvi.
bonk.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Zakaj bi gledal video, če pa je že iz tvojega pisanja razvidno, da je neumen?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
@iMM: Je par strani nazaj objavljen graf z rezultatno vseh sil v odvisnoti od oddaljenosti od središča zemlje. Maksimum je v r, torej na zemeljski skorji.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Mojster zadeva je sledeča. Sila teže zaradi Zemljine mase je največja na njeno površini, tam je tudi največji gravitacijski pospešek. Če gremo stran od Zemljine površine proti vesolju, sila teže pada s kvadratom razdalje. Če greš pa proti središču Zemlje , pa bi, če predpostavimo homogeno gostoto Zemlje, sila teže padala linearno.proti 0 in bi bila v središču 0. Razlog za to pa je naslednji: Ko si na površini Zemlje lahko Zemljo jemlješ kot kroglo z vso maso v središču Zemlje. Ko pa greš v globino pa ta model ni več pravi, ker te vsa Zemljina masa, ki je nad tabo vleče proti površju Zemlje, vsa masa pod tabo pa proti središču Zemlje. Gravitacijski pospešek linearno pada proti središču Zemlje, ker se masa, ki vpliva nate spreminja pozicijo glede na tebe.
Ravnotežje sistema pa je ravno v centru krogle, kjer je vsota gravitacijskih sil v Zemlje tam enaka 0.

No, saj ni tako težko, kajne.
S pripombo, da je volumen krogle V = 4/3 Pi * r(3) in da je volumen krogelnega izseka, (ki se gradi nad tabo ob padanju proti središču zemlje in te vleče s čedalje večjo silo nazaj), torej V = (2 * Pi * r (2)*h)/3 in se s padanjem proti središču čedalje bolj veča, - ne vidim tu prav nič linearnega , razen vaše pameti morda.
smirk-1.gif

Pa tisti diagram od Jest-a:

je zgolj osnovnošolski.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Tale moj diagramček je komot univerzitetni
wink-1.gif
Za homogeno telo.
Pri nehomogenem z večjo gostoto v središču, pa črta ne bo linearna, ampak malo izbočena navzgor.
524px-gravforcesphere.jpg

I

Izbrisan uporabnik #9334

Da popravim : ta diagram je čisto v redu, vendar prikazuje samo silo gravitacije v odvisnosti oddaljenosti telesa od središča krogle. Ne prikazuje pa sprememb hitrosti med potovanjem tja.
Tisti diagram bi bil pa tak, kot sem ga nekje zgoraj opisal.

Nazadnje uredil moderator: