"luknja" do kitajske dilema

gr69

Guru
15. dec 2009
11.647
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Ampak jaz pa še vedno nekaj ne razumem - a je Zemlja zdaj votla ali ne?
17758-icon_confused.gif

Oziroma - a se votlost prične tam nekje pri 2/3 polmera ali kasneje?
tongue-1.gif

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
Če upoštevamo, da je med atomi 99,99% prostora, potem lahko rečemo, da je zemlja votla
cool-1.gif

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Bolj redka, kot votla. Če bi Zemljo dovolj močno stisnili, da bi postala črna luknja, bi postala kroglica manjša od 2 cm, celotna Zemlja stisnjena na velikost frnikule.

Bolj zanimivo je vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi taka "frnikula" padla na Zemljo?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Če bi jo spustil s površja Zemlje, bi delala natančno to, kar Demz noče doumeti, dokler se ne bi ustalila v središču.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Tu gre za maso enako masi Zemlje, čeprav skoncentrirano na majhnem prostoru.

Če zanemarimo, da bi taka frnikula vplivala tudi na tirnico Lune (lahko bi Luno celo zabrisala v Zemljo), bi verjetno sledil zelo nasilen proces požiranja Zemlje, s sproščanjem velike količine energije, kot kak minijaturni kvazar.

Sicer tega ne znam izračunati, vendar sem nekje prebral, da bi skoraj polovico Zemlje spremenilo v energijo in izsevalo, ostalo polovico bi pa zelo hitro frnikula požrla, z vidika Zemlje. Za zunanjega opazovalca, bi proces požiranja Zemlje trajal veliko dlje zaradi dilatacije časa.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Če bi jo spustil s površja Zemlje, bi delala natančno to, kar Demz noče doumeti, dokler se ne bi ustalila v središču.
Joj, joj. S tem "ustalila v središču" ga boš zdej še dodatno zmedel
evil.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ni potrebno. Moja trditev sloni na prvi predpostavki dva posta višje, tvoja pa na drugi. Sem že priznal, da sem tu malce na spolzkih tleh - vendar tako si predstavljam. Tudi praktični poizkus z elastikami ali vzmetmi malce višje mojo tezo potrjuje.

Jaz mislim, da je tale gravitacijski privlak treba jemati relativno in ne absolutno. Zato mislim, da te v bližini središča vleče tja samo še rezultanta vseh sil v tisti točki. Sem dovolj razločno napisal?

Ok - naredi praktični poskus z elastikami ali vzmetmi KI NIMAJO IZGUBE. Kaj se zgodi?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Pa še ena stvar Demz. Ti trdiš, da na telo nekje od 2/3 (pa pustimo kje točno ampak po tvojem nekje med skorjo in sredico) deluje pojemek.

Torej bi po tvojem telo, ki ga na 2/3 ustavim in nato spustim, začelo potovat proti površini.

Se s tem kaj podrejo tvoje teorije?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.647
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Sorry Demz - ampak moram.

... in če bi bil sistem dušen, recimo v olju ali kaj takega, bi v opisanem primeru to telo zelo hitro pospeševalo proti površju - od tam nekje od 2/3 naprej.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Pa še ena stvar Demz. Ti trdiš, da na telo nekje od 2/3 (pa pustimo kje točno ampak po tvojem nekje med skorjo in sredico) deluje pojemek.

Torej bi po tvojem telo, ki ga na 2/3 ustavim in nato spustim, začelo potovat proti površini.

Zelo dobro postavljeno vprašanje. Tudi jaz sem mu že namignil, da bi po njegovih hipotezah Zemlja že zdavnaj razpadla na prafaktorje.

Demz žal ne pozna osnov, oziroma jih ima naučene narobe. On misli, da z zmanjševanjem sile zmanjšuješ hitrost. Napačno! Zmanjšuje se pospešek, hitrost pa kljub temu narašča. To, da ne pozna odvisnosti sile, pospeška in hitrosti je v tej temi potrdil s to spodnjo in še parimi podobnimi izjavami:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ko padaš proti središču Zemlje, se masa Zemlje nad teboj veča, pod teboj pa manjša. Zato je tudi pospeševanje čedalje manjše. V središču Zemlje je masa Zemlje nad teboj in pod teboj enaka - torej je hitrost 0, rezultanta sil gravitacije pa tudi 0.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
Njegova ideja o ustavitvi telesa v središču Zemlje je zelo podobna igranju golfa. Mora biti ogromno idealnih naključij in sreče, da igralec z enim zamahom zadane luknjo. On pričakuje to od Zemlje in norca, ki bo skočil v luknjo.
smile-1.gif

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
916
102
43
select 1 from dual;
S tem da je Hole in one še vedno razložljiva s fizikalnimi zakoni, medtem ko njegova teorija o ustavljanju na sredini ni.

Čisto osnovnošolsko:
Ko prideš na 2/3 poti do središča (iz smeri iz katere si 'skočil') si naredil šele 1/3 poti, kar pomeni, da na telo še vedno deluje 2/3 težnosti zemlje medtem ko te 1/3 bremza. Kar pomeni, da je pospešek še vedno v + (čeprav je le ta manjši kot na začetku poti) in telo pridobiva hitrost. Dokler ne pride do središča, ko je pospešek res nič, medtem ko je hitrost v središču:

a. Nič
b. Najvišja
c. Nekje 10% nad omejitvijo

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Eno podvprašanje. Ali bi v središču Zemlje lebdeli, kot v vesolju recimo? Moj odgovor, ja, drugače pa shootek, "b" je taprav, pa nimam nič diplom iz fizike.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:

Kaj pa če bi bila na teh 2/3 zemlja gostejša, kot na sredini - recimo da bi bila od teh 2/3 naprej votla. Kje bi se pa potem ustavil? (1.pri dušenem ali 2.pri nedušenem gibanju?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
Eno podvprašanje. Ali bi v središču Zemlje lebdeli, kot v vesolju recimo?
V primeru homogene snovi in idealne Newtonove mehanike ja. Sicer pa mislim da ne, zaradi različnih drugih vzrokov.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.615
4.572
113
50
Na sončni strani ALP
Kaj je to: črno je, pod zemljo je in šiba 300 km/h?

Krt na motorju.

In zakaj lahko šiba 300 km/h?

Ker ni zračnega upora!

Torej, če bi skočil v takšno lukno bi lahko priletel na drugi strani zemlje ven!

SeriousSam

Pripravnik
2. jun 2009
839
3
18
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
Eno podvprašanje. Ali bi v središču Zemlje lebdeli, kot v vesolju recimo?
V primeru homogene snovi in idealne Newtonove mehanike ja. Sicer pa mislim da ne, zaradi različnih drugih vzrokov.

Vsekakor relativno blizu geometrijskega središča Zemlje obstaja tudi gravitacijsko središče zemlje, kjer je gravitacija 0.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Treba upoštevat še plimne sile zaradi Lune ter kakršnekoli orbitalne in gravitacijske zadeve vezane na splošno in posebno teorijo relativnosti.