"luknja" do kitajske dilema

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja. Po mojem je rezultanta sil negativna še preden pride telo v središče.
zmaga.gif

Če imam prav. (!?)

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Narobe!
Ko si recimo na tvojih priljubljenih 2/3 poti, na drugi strani ne gledaš več središča krogle. Ker center gravitacije preostalega dela ni več v središču krogle. Ti kasneje narišem ker drugače ti ne bom mogel vbiti v glavo

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ja. Po mojem je rezultanta sil negativna še preden pride telo v središče.
zmaga.gif

Če imam prav. (!?)

OK. Potem pa dajma tako, kot ti to razumevaš. Grema po trditvah:

1. Če kroglo spustiš iz površine kroga se ustavi v sredini.
2. Krogla pospešuje do 2/3 (arbitrarna številka, ki nima veze, pač nekje med površino in sredino), nato začne zavirat
3. V sredini je rezultanta sil 0.

Zdaj pa še moje:
Če te tri tvoje trditve povežema bi moral biti ta sistem tak - na površini je rezultanta sil proti sredini. Nekje na dveh tretjinah je rezultanta sil nazaj proti površini, na sredini je rezultanta sil 0. Prav tako je nekje med površino in 2/3 rezultanta sil 0, torej v točki, kjer se rezultanta sil obrne iz negativne v pozitivno. Torej je v tem tvojem objektu na dveh mestih rezultanta sil 0. Torej se lahko telo ustavi na dveh mestih.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Daj prosim dobro preštudirej narisano skico.
Rdeče je objekt. Črno je center kroga. Zeleno je center gravitacije. Gornje puščice so sile posameznega kosa do objekta(gledaš vedno center gravitacije posameznega kosa!). Spodnje puščice so rezultanta sil.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Da, točno o tem govorim ves čas te dolge teme. Ko padaš skozi zemljo - (sedaj govorim o 3D sistemu), te takoj začne zavirati masa zemlje nad teboj, ki se tvori v obliki stožca oz. krogelnega izseka - v stalnem povečevanju med padanjem proti središču.

Sedaj, ko sem objavil preprost 2D model, nisem več prepričan, da se izenačitev sil zgodi na 2/3 poti (proti središču), ampak bo bolj verjetno že nekje na prvi tretjini. (Prav gotovo pa ne na polovici.) Masa stožca (oz. krogelnega izseka) je že tam večja, kot pa v smeri proti središču.

Na tem mestu telo doživi največjo hitrost, pospešek mu je pa padel na nič. Od tam naprej je pospešek negativen in zavira. Tudi hitrost od tam naprej pada proti nič (0).
Ta negativni pospešek se pri približevanju središču zemlje zopet vrača proti ničli, ampak v centru ne more biti (0), temveč nedoločeno, +- 0,32G - zaradi učinkov okoliških mas. Rezultanta je pa nič.

Eh, sedaj ste me pa razčuli.
rolleyes-1.gif

To, kar opisujem (ni nujno, da je pravilno - to boste vi povedali), je čisto dušenje nihanja. Nihalo se po določenem številu nihajev ustavi v središču.

Nazadnje uredil moderator:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Vidva z Jestom razmišljata absolutno in ne relativno.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Da, točno o tem govorim ves čas te dolge teme. Ko padaš skozi zemljo - (sedaj govorim o 3D sistemu), te takoj začne zavirati masa zemlje nad teboj, ki se tvori v obliki stožca oz. krogelnega izseka - v stalnem povečevanju med padanjem proti središču.

Sedaj, ko sem objavil preprost 2D model, nisem več prepričan, da se izenačitev sil zgodi na 2/3 poti (proti središču), ampak bo bolj verjetno že nekje na prvi tretjini. (Prav gotovo pa ne na polovici.) Masa stožca (oz. krogelnega izseka) je že tam večja, kot pa v smeri proti središču.

Na tem mestu telo doživi največjo hitrost, pospešek mu je pa padel na nič. Od tam naprej je pospešek negativen in zavira. Tudi hitrost od tam naprej pada proti nič (0).
Ta negativni pospešek se pri približevanju središču zemlje zopet vrača proti ničli, ampak v centru ne more biti (0), temveč nedoločeno, +- 0,32G - zaradi učinkov okoliških mas. Rezultanta je pa nič.

Eh, sedaj ste me pa razčuli.
rolleyes-1.gif

To, kar opisujem (ni nujno, da je pravilno - to boste vi povedali), je čisto dušenje nihanja. Nihalo se po določenem številu nihajev ustavi v središču.

Kaj se po tvojem zgodi s telesom, ki ga spustiš nekje med 1/3 in 2/3?

(po tvojem gre gor)

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Tudi iz dejstva, da je v votli krogli vedno breztežnost, se da sklepati, da je rezultanta sil gravitacije vedno usmerjena samo proti središu.

Kjerkoli znotraj krogle se nahajamo, vedno lahko krogelno plast nad nami (cel obok vse naokoli) odmislimo, saj tako nima nobenega gravitacijskega vpliva na nas (breztežnost!)
Tako si lahko predstavljamo, da v vsaki točki na poti proti centru stojimo na neki (namišljeni) krogli, ki je pod nami. (ki je vedno manjša, ko gremo proti središču).
Očitno je tudi, da, če stojimo na krogli (kakršnekoli velikosti), nas bo njena gravitacija vlekla vedno le navzdol, proti njenemu središču.

Torej je smer rezultante sil gravitacije lahko vedno le v smeri proti središču.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Vidva z Jestom razmišljata absolutno in ne relativno.
Ostali razmišljamo realno, ti pa o škratkih in vilah
To bo boljša definicija

Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Če mu pa zdaj ne bo jasno ...
He, he. Si zihr, da mu bo?
evil.gif

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Vem kaj te muči :D
Ti čsto pozabiš, da bližje kot si masi (snovi) večji je pospešek (gravitacija). Ti enačiš gravitacijo enake mase, ki je oddaljena x metrov in gravitacijo mase, ki je oddaljena x/1000 metrov. Bolj ko greš proti središču večja je gravitacija tistega dela proti kateremu padaš in vedno manjša je gravitacija tistega dela od katerega se oddaljuješ (pri enaki masi).

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ne, bolj je problem, da ni polkrogla ampak krogla, in da dokler ne prideš do sredine je masa na drugi strani še vedno večja kot na tvoji.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Ne, bolj je problem, da ni polkrogla ampak krogla, in da dokler ne prideš do sredine je masa na drugi strani še vedno večja kot na tvoji.

On primerja privlak mase nad predmetom z rezultanto sil kompletne krogle. Namesto da bi primerjal s privlakom preostale mase pod predmetom
grin1.gif

Ali po domače-maso nad predmetom upošteva dvakrat.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
Ne, on ne ve, ka pomeni F=ma, saj za posledico manjšanje sile vedno navaja zaviranje.

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Če upoštevamo, da se zemlja vrti bi se itak zaletel v steno in ne bi imeli sploh o čem diskutirat.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Misliš - iz mirovanja.

Ne vem. Ne predstavljam si dobro rezultante sil v središču. Kot sem že prej izvajal, se dogaja v središču error. Če bi razmišljal absolutno kot Jest5 ali razni Pbutci, bi rekel, da ja. Tako pa nisem prepričan.

Bilo mi je v prav lepo zabavo malce "razmigati pamet", kot že rečeno, po dolgem času. Verjamem, da boste hitro razložili zadevo in z veseljem jo bom prebral. Ampak ko mi začnete servirati primere iz gugla in vikipedije, postanem pa mozoljast!
10.gif
Če že imaš svojo pamet, jo še uporabljaj po svoje in ne tako kot 5 letni otročiček za krilom mamice.

Lahko noč.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Ne, on ne ve, ka pomeni F=ma, saj za posledico manjšanje sile vedno navaja kot zaviranje.
No to je še dodaten bonus.
Ampak v osnovi je problem v tem, kar sem napisal. Beri njegovo pisanje in poglej njegovo skico.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ampak ko mi začnete servirati primere iz gugla in vikipedije, postanem pa mozoljast!
Jah, prava znanost pač ni za otroke
evil.gif