I
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ja. Po mojem je rezultanta sil negativna še preden pride telo v središče.
Če imam prav. (!?)
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Da, točno o tem govorim ves čas te dolge teme. Ko padaš skozi zemljo - (sedaj govorim o 3D sistemu), te takoj začne zavirati masa zemlje nad teboj, ki se tvori v obliki stožca oz. krogelnega izseka - v stalnem povečevanju med padanjem proti središču.
Sedaj, ko sem objavil preprost 2D model, nisem več prepričan, da se izenačitev sil zgodi na 2/3 poti (proti središču), ampak bo bolj verjetno že nekje na prvi tretjini. (Prav gotovo pa ne na polovici.) Masa stožca (oz. krogelnega izseka) je že tam večja, kot pa v smeri proti središču.
Na tem mestu telo doživi največjo hitrost, pospešek mu je pa padel na nič. Od tam naprej je pospešek negativen in zavira. Tudi hitrost od tam naprej pada proti nič (0).
Ta negativni pospešek se pri približevanju središču zemlje zopet vrača proti ničli, ampak v centru ne more biti (0), temveč nedoločeno, +- 0,32G - zaradi učinkov okoliških mas. Rezultanta je pa nič.
Eh, sedaj ste me pa razčuli.
To, kar opisujem (ni nujno, da je pravilno - to boste vi povedali), je čisto dušenje nihanja. Nihalo se po določenem številu nihajev ustavi v središču.
Ostali razmišljamo realno, ti pa o škratkih in vilahCitat:
Uporabnik Demz pravi:
Vidva z Jestom razmišljata absolutno in ne relativno.
He, he. Si zihr, da mu bo?Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Če mu pa zdaj ne bo jasno ...
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Ne, bolj je problem, da ni polkrogla ampak krogla, in da dokler ne prideš do sredine je masa na drugi strani še vedno večja kot na tvoji.
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
A to,da se zemlja ne vrti,ste upoštevali v vseh teh izračunih?
No to je še dodaten bonus.Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Ne, on ne ve, ka pomeni F=ma, saj za posledico manjšanje sile vedno navaja kot zaviranje.
Jah, prava znanost pač ni za otrokeCitat:
Uporabnik Demz pravi:
Ampak ko mi začnete servirati primere iz gugla in vikipedije, postanem pa mozoljast!