"luknja" do kitajske dilema

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ampak ko mi začnete servirati primere iz gugla in vikipedije, postanem pa mozoljast!
10.gif
Če že imaš svojo pamet, jo še uporabljaj po svoje in ne tako kot 5 letni otročiček za krilom mamice.
S pomočjo googla si dobil tako nazorne skice in simulacije, da jih najboljši didaktik ne spravi skupaj. In glede na to, da jih nisi dojel, je vsak trud glede risanja lastnih skic bil le izuba časa.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Misliš - iz mirovanja.

Ne vem. Ne predstavljam si dobro rezultante sil v središču. Kot sem že prej izvajal, se dogaja v središču error. Če bi razmišljal absolutno kot Jest5 ali razni Pbutci, bi rekel, da ja. Tako pa nisem prepričan.

Bilo mi je v prav lepo zabavo malce "razmigati pamet", kot že rečeno, po dolgem času. Verjamem, da boste hitro razložili zadevo in z veseljem jo bom prebral. Ampak ko mi začnete servirati primere iz gugla in vikipedije, postanem pa mozoljast!
10.gif
Če že imaš svojo pamet, jo še uporabljaj po svoje in ne tako kot 5 letni otročiček za krilom mamice.

Lahko noč.

Ne govorima o središču ampak o točki, kjer je po tvojem rezultanta sil nič. V tvoji razlagi obstaja krožnica znotraj zemlje, kjer vlada breztežnost, nato pa obstaja še ena v središču. Da je zadeva popolna praviš pa še to, da kjerkoli med to krožnico in središčem sile delujejo navzven, oz. da je rezultanta obrnjena proti površini.

Ti dve tvoji trditvi skupaj ne moreta funkcionirati ne absolutno, ne relativno. Ker bi to pomenilo, da takoj ko iz čistega središča stvar pomakneš za centimeter stran začne potovati proti površini.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ampak ko mi začnete servirati primere iz gugla in vikipedije, postanem pa mozoljast!
10.gif

Lahko noč.

Včasih je treba pogledati tudi v kakšno knjigo (ali poguglati), potem pa s svojo pametjo preveriti, kaj so pogruntali že pametnejši pred nami in ali so prav izračunali.
Kdor misli, da bi moral na novo izumiti kar celotno mehaniko, bi moral bit najmanj genij kalibra Newtona in drugih (tudi nobelovcev), kar je pa le malo preveč tudi za alter ...

Tudi sam Newton je nekoč izjavil:
" If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants".

Če pa hočeš vse sam (na novo) izumiti, potem ni čudno, če si na koncu dneva "zmatran kot konj"
evil.gif

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
Citat:
Uporabnik uuu pravi:
Tudi iz dejstva, da je v votli krogli vedno breztežnost, se da sklepati, da je rezultanta sil gravitacije vedno usmerjena samo proti središu.

Kjerkoli znotraj krogle se nahajamo, vedno lahko krogelno plast nad nami (cel obok vse naokoli) odmislimo, saj tako nima nobenega gravitacijskega vpliva na nas (breztežnost!)
Tako si lahko predstavljamo, da v vsaki točki na poti proti centru stojimo na neki (namišljeni) krogli, ki je pod nami. (ki je vedno manjša, ko gremo proti središču).
Očitno je tudi, da, če stojimo na krogli (kakršnekoli velikosti), nas bo njena gravitacija vlekla vedno le navzdol, proti njenemu središču.

Torej je smer rezultante sil gravitacije lahko vedno le v smeri proti središču.
Jaz se ne bi strinjal s tem. Gravitacija je odvisna od kvadrata razdalje med obema telesoma. Če ti stojiš na notranji strani krožnice(krogle), te bo vleklo k obodu krožnice(krogle). Tudi če boš skočil, te bo vedno potegnilo nazaj k najbližjemu obodu. Podobno kot na površju zemlje. Če boš skočil premalo, boš vedno padel nazaj na zemljo, če boš skočil pa preveč, te bo pa odneslo v vesolje. Breztežnostno stanje je torej samo v središču votle krogle, kakorkoli pa boš premaknil prst, pa te bo že začelo vleč v eno stran.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
A to govoriš na pamet ali si tudi kaj računal?
Intuicija nas pogosto prevara.

Priložil sem račune, ki dokazujejo, da je kjerkoli v notranjosti votle krogle breztežnost .

Če misliš, da izračun ni pravilen, povej, kaj je narobe:
Bomo "z lastno pametjo" analizirali
smile-1.gif

Gravity Force Inside a Spherical Shell

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
Ah se posipam s pepelom. Sem preveč eksplozivno razmislil in nisem upošteval, da če se premakneš od centra stran, da imaš naenkrat več mase, ki te vleče v drugo stran, ki kljubuje manjšemu polmeru in masi ki te vleče v tisto smer.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Misliš - iz mirovanja.

Ne vem. Ne predstavljam si dobro rezultante sil v središču. Kot sem že prej izvajal, se dogaja v središču error. Če bi razmišljal absolutno kot Jest5 ali razni Pbutci, bi rekel, da ja. Tako pa nisem prepričan.

Bilo mi je v prav lepo zabavo malce "razmigati pamet", kot že rečeno, po dolgem času. Verjamem, da boste hitro razložili zadevo in z veseljem jo bom prebral. Ampak ko mi začnete servirati primere iz gugla in vikipedije, postanem pa mozoljast!
10.gif

Lahko noč.

Ne govorima o središču ampak o točki, kjer je po tvojem rezultanta sil nič. V tvoji razlagi obstaja krožnica znotraj zemlje, kjer vlada breztežnost, nato pa obstaja še ena v središču. Da je zadeva popolna praviš pa še to, da kjerkoli med to krožnico in središčem sile delujejo navzven, oz. da je rezultanta obrnjena proti površini.

Ti dve tvoji trditvi skupaj ne moreta funkcionirati ne absolutno, ne relativno. Ker bi to pomenilo, da takoj ko iz čistega središča stvar pomakneš za centimeter stran začne potovati proti površini.

17758-icon_confused.gif

Aaa ?

I

Izbrisan uporabnik #9334

@ vsi ostali :

Zakaj bi razmišljal konvencionalno, ko pa sem v položaju, ko lahko razmišljam in razpredam brez bojazni, da bi se zameril profesorju ali kakemu njegovemu nabildanemu asistentu. ?

Nazadnje uredil moderator:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
@ vsi ostali :

Zakaj bi razmišljal konvencionalno, ko pa sem v položaju, ko lahko razmišljam in razpredam brez bojazni, da bi se zameril profesorju ali kakemu njegovemu nabildanemu asistentu. ?

Zato ker brez dobre podlage v znanju iz takega razmišljanja pride ven le drek. Ti kot vidimo podlage nimaš(me prav nič ne briga kaj znaš na drugih področjih, na tem pač nimaš pojma)

dodaske

Pripravnik
18. apr 2013
928
0
16
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:
Uporabnik NoteThis pravi:

Kajti po teoriji da se na sredini zemlje ustavimo, se bi moralo tudi vsako nihalo ustaviti v najnižji poziciji ko zmanjka pospeška. Dejansko je primerjava nihala in primera o katerem se pogovarjamo kar na mestu.

Da, to je nihalo - vendar tvoje nihalo ni dušeno. Za simulacijo našega primera je treba tvoje nihalo pripeti levo in desno na natezne vzmeti in sistem primerno dušiti. Npr. da ga potopimo v olje s primerno viskoznostjo. Sedaj lahko lepo opazuješ delovanje sistema v enem nihaju. Tudi tisti famozni 2/3, ki vam nikakor ne sedeta, se bo lepo opazilo.

Ne smeš čisto vsega zanemariti pri taki obravnavi.

----------------------------------------------------------
Ji ni šlo v glavo, je pa rit nastavla.

Ok...ampak al se meni sam zdi da imaš ti problem z izračunom rezultante sil na telo v krogli?

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Demz, predlagam ti, da isto vprašanje zastaviš na recimo Slotechu, pa se grem stavit, da boš dobil enake odgovore, kot tukaj.
Kakšno je sedaj tvoje stališče oz. ugotovitev? Da začne bremzat že na 1/3? Zakaj sploh dajaš v enačbo gostejšo snov. Saj, če bi dal govolj gosto, recimo betonski zid, se sploh ne bi premaknil do središča. Ti moraš dati v enačbo realno stanje (tukaj moramo prisilno zanemariti vrtenje Zemlje, drugače se lahko tema zapre) in realno stanje je, da ti šopaš proti središču pospešeno oz. pospešek se proti središču počasi zmanjšuje do 0, hitrost pa narašča, dokler pospešuješ, torej, do središča. To je enako, kot če bi na avtocesti nažgal avto do 200km/h. Bližje, kot bi bil 200-tici, manjši pospešek bi bil in ko bi dosegel 200km/ in tam ostal, bi bil pospešek 0, hitrost pa še vedno 200km/h
Ti trdiš, da bi te bremzalo na 1/3 al na 2/3, sej ne vem več, samo za to je potrebna kontra sila, ki te vleče nazaj in kje si ti našel konta silo nekje na poti do središča. Kontra sila se pojavi, ko si čez središče.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
Ti trdiš, da bi te bremzalo na 1/3 al na 2/3, sej ne vem več, samo za to je potrebna kontra sila, ki te vleče nazaj in kje si ti našel konta silo nekje na poti do središča. Kontra sila se pojavi, ko si čez središče.

Se bom ponovil kaj ga muči.
wink-1.gif

Citat:
On primerja privlak mase nad predmetom z rezultanto sil kompletne krogle. Namesto da bi primerjal s privlakom preostale mase pod predmetom
grin1.gif

Ali po domače-maso nad predmetom upošteva dvakrat

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Sem že mislil to napisat, pa bom zdej. Recimo, da smo na 2/3, zgornji del te 2/3 Zemlje odbij in ravnotako odbij spodnji 2/3 Zemlje (to je krajšanje ulomkov). Ostane ti 1/3 na tej strani in 1/3 na drugi. Sej to je isto, kot je že nekdo napisal zgoraj, kot da bi stal na manjšem planetu zopet na površju. Kam boš šel?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
Tega mu ne omenjaj, ker bo potem sklepal, da na potovanju proti središču lahko "krajšaš" plasti Zemlje in bo spet napačno domneval, da se s takšnim neskončnim krajšanjem pa potem res ne moreš ustaviti drugje kot že v prvem zamahu v središču Zemlje.