Ločevanje otrok v vrtcih

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.904
115
63
štajerska
dokler je bila sfrj se večina folka iz južnih dežel ni hotela naučiti jezika te dežele, ker ni bolo potrebe, ker če jih slučajno nisi razumel si bil nacionalist in kaj vem kaj še. makedonci , albanci in večina hrvatov s tem ni imela težav in se je naučila solidno.
tisti, ki pa delajo od jutra do večera. pa spat in spet od jutra do večera za vikend ša nazaj itak ne rabijo nič znati, razen par besed, ki pa so več ali manj enake. ampak je pa vseeno zanimivo, da recimo srbi , ki tu živijo 50+ let nočejo govoriti ali pa če se že potrudijo pride ven neka mešanica nekih čudnih dialektov

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
V vrtcu se je skupini našega otroka septembra pridružil otrok albanskega rodu, vzgojiteljici sta imeli z njim kar precej dela, ker ni znal niti besede slovensko. Njegova mati sicer govori slovensko (bolj za silo), saj sem jo zjutraj veliko srečeval, pa sva rekla kakšno besedo. Po parih mesecih se je otrok naučil slovenskega jezika in zdaj govori povsem tekoče.
Ne vem, zakaj starši ne naučijo otroka jezika, ki ga govorijo v državi domovanja.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.674
1.174
113
Titograd
Poznam kar dosti južnih, pravoslavcev in muslimanov, dva po nekaj letih tolčeta perfektno mariborščino, brez L-jev,Æ-jev in podobnega.... nikjer videti da je iz BiH, dva taka ki sta manj kot 3 leta tukaj, malo še imata naglasak, ampak napredujeta in vsakemu rečeta naj se pogovarjajo slovensko z njima (in pravita da vsi avtomatsko začnejo z njima govoriti v polomljeni srbohrvaščini in je zato učenje slovenščine še težje). 3 zdravstveni delavci, en fizičar (ki pa hoče nekaj narediti iz sebe in fizičari samo začasno).Tako da so to bolj ali manj ljudje ki nimajo druge izbire kot da se čimprej naučijo tujega jezika.

Očim je tudi iz juga, mirno lahko rečem da zna slovensko kot da se je tu rodil
smile-1.gif

Tako da nekateri tudi pač nočejo in ker stara generacija obvlada neko mešanico, srbščine, hrvaščine in bosanščine, se da tudi brez slovenščine. Večina priseljenecev se pa nauči ker niti nimajo druge izbire, če hočejo kaj iz sebe narediti.

Da nekdo tukaj živi leto ali dve, pričakujem da se bo z mano pogovarjal slovensko. Pa naj gre za nekoga ki je prišel iz prostora bivše juge, italijana, francoza, američana, nigerijca, japonca ali kogarkoli. Pa ne pričakujem popolne slovenščine, ampak da se vidi da se že lahko pogovarja. V nekje 3 letih pa bi že skoraj moral znati v nulo.

ZDA imajo mehičane in kitajce, ki so že par generacij tam, pa ne znajo niti pikice angleščine
smile-1.gif

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.129
6.294
113
blizu močvirne prestolnice
ZDA imajo mehičane in kitajce, ki so že par generacij tam, pa ne znajo niti pikice angleščine

Na žalost taki ostanejo v getih, pri nas je večinoma drugače saj se vsaj njihovi otroci naučijo jezika. Drgač pa poznam kar nekaj ljudi, katerim ne bi mogel reči da imajo južno kri. Pa vseeno spoštujejo svoje običaje, kar je tudi normalno.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.674
1.174
113
Titograd
Ja, držijo se za sebe v china townih in podobnih skupnostih, kjer so izolirani od ostalih in potem niti ni čudno da ne znajo jezika države kjer prebivajo. Verjetno je to tudi odgovor na patriota, kako albanski otrok ni znal besede slovensko, pa se je v par mesecih naučil... doma so se izolirali od slovenije, družijo se večinoma z rođaki in potem drugače ne more biti. Teh par kitajcev pri nas funkcionira isto.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
no, ko jaz pokličem lokalnega kitajca, se lepo po slovensko zmenima, kaj bi jaz jedel

recimo včeraj, me vpraša, kaj bom zraven kosila zavitek ali juho (standard stavek, ki ga pove 100x na dan), pa rečem, nič ni treba hvala (kot že parkrat do zdaj) in me je presenetila in rekla - no bomo pa več ostalega dali. To pa sigurno ne govori vsak dan. Bi kar rekel, da se je nekaj naučila slovensko.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
Ne vem, zakaj starši ne naučijo otroka jezika, ki ga govorijo v državi domovanja.

Nisi prebral, kaj meni zeleni:

Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Otroka bi nekdo od rojstva moral vzgajati v tujem jeziku zaradi frustracij omejenih posameznikov?! WTF?
bonk.gif

Ko je bilo sranje dol, je prišla tudi ena Bosanka in namesto, da bi posedala tam v centru, je šla delat h kolegu. Po par mesecih je nisi pogruntal od kje prihaja. Ostala je tu in ima družino.

Pred takimi samo kapo dol.
aplauz.gif

Lani sem bil pri eni kirurginji, Belorusinji, pa je tud ne bi pogruntal, če mi njen kolega ne bi povedal. Tu je cca. dve leti.
aplauz.gif

Poznam pa Rvata, ki se je "priženil" v neko vas in se priduša, da on pa že ne bo govoril slovensko.
10.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.445
3.828
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
V vrtcu se je skupini našega otroka septembra pridružil otrok albanskega rodu, vzgojiteljici sta imeli z njim kar precej dela, ker ni znal niti besede slovensko. Njegova mati sicer govori slovensko (bolj za silo), saj sem jo zjutraj veliko srečeval, pa sva rekla kakšno besedo. Po parih mesecih se je otrok naučil slovenskega jezika in zdaj govori povsem tekoče.

Otroci se načeloma veliko lažje in hitreje učijo tujih jezikov. Pomojem je tudi miselnost "eh sej znam dost, da se znajdem, več mi pa tud ni treba znat. Doma se pogovarjamo po naše, s kolegi po naše..."

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Tudi moj žlahtnik se je poročil z Bosanko, ki je v času vojne prišla v Slovenijo. Par let sploh nisem vedel, da ni Slovenka, saj ima ime, ki je pogosto tudi pri nas.
Pa ni ne zdravnica ne jedrski fizik. Ima pač neko poklicno šolo, ampak želja po tem, da bi ostala pri nas je bila dovolj velika, da se je naučila našega jezika.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik softi pravi:
kak ponos. drzi tisto prvo. z busi, vagoni delat, vikende domov. potem pride vojna, se kle mal ustali..in je kar je

Ce nebi bilo ponosa potem nebi ze recimo ta cetri podmladek od kar so vagoni nehali dostavljati, drzal roke v zrak 3 prste, pa cccc grafite risal, pa lomil slovenski jezik, pa se dru po ulicah srbija, pa na mladih portalih kot je to glasuje zame, vrjetno tudi nebi bilo vsaj polovico portala, cetniskih kokard, ustaskih kap, alahov in polno nekih komentarjev srbija je velika, bog i hrvati, in ostalih kretenizmov. To podmaldek od doma nosi po ulici in netu.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Otroka bi nekdo od rojstva moral vzgajati v tujem jeziku zaradi frustracij omejenih posameznikov?! WTF?
bonk.gif

Si ti resno fuknjen ali se samo delaš?
bonk.gif

Lepo sem ti napisal, da šiptarski otroci ne morejo it v 1. razred osnovne šole, ker ne znajo besede slovensko.
priden.gif

a to si opravil neko anketo ali samo nakladas?
smirk-1.gif

Lahko ti povem za dve šoli pa sam povprašaj, če ne verjameš meni.

pa ne gre za par sto šiptarjev
bonk.gif

Ce bi to bil masoven oziroma resen pojav bi zagotovo o tme razglabljali vsi od trznice do parlamenta dalje...... pa nekako ni kajne?
Sicer pa to ni nobena k. tragedija, 50 let se je na istih solah poucevalo iste ljudi... Pa ni bilo problemov. Neankrat je nekdo nasel tisoce Albancev ,ki neznajo slovensko
stupid-1.gif

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Sicer pa tema konkretno smrdi na nacizem (ne ravno presenetljivo glede na avtorja teme)
priden.gif

Ne gre za nacizem.....gre za enostavno neumne izgovore ljudi ki jim uporaba slovenŠtine sicer ne dela nekih problemov....

Gre za nacizem.... popolnoma ista retorika je bila pri njih. Preveri kaj so delali Italijani Slovencem pa ti mogoce kaj kapne
smirk-1.gif

primerjava je seveda na mestu, ker je Slovenija zavzela pol balkanskega ozemlja.
bonk.gif

Kaj ima to veze?! Sosedje zatirajo Slovence na obeh straneh meje, to so poceli pred/me/ vojni... Pri tem je retorika popolnoma ista. Vkljucno z imeni in priimki.

Kaj hočeš povedat?
bonk.gif

Da boste zahtevali dvojezične napise?
bonk.gif

Da ima vsaka palica dva konca
evil.gif

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Zakaj govoriš o albancih? Še sama država se imenuje šiptarija, torej ste šipci ne pa albanci.

Drzava se imenuje Kosovo tj. Kosovarji oziroma kosovski Albanci. Sicer je pa cisto vseeno kako jih imenujes govorimo o nepoznavanju jezika in ni omejeno samo na Albance.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
btw...

Mi lahko kdo pove za kaksno situacijo pri kateri ima povprecni prebivalec te drzave tezave pri sporazumevanju (samo) zaradi jezika?
Pri uporabi avtobusa? Pri narocanju prehrane? V banki? Posti? Bolnisnici? Soli?

meni to se ni "uspelo" ceprav sem zivel v drzavi tudi kot popoln tujec
wink-1.gif