Ločevanje otrok v vrtcih

bansh28

Fizikalc
24. sep 2009
2.390
2
36
ORGINAL tm
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
V Ljubljani so oddelki kjer so samo južnaki, Slovenci pa posebej. Ali se vam to zdi primerno?
Pravilno !
Južnjaške bi morali dati na oddelek na vlaku !
evil.gif

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Problem nastane ko se zaradi stereotipov zacne ljudi diskriminirat. Zdej to da se tvoj oce ni popolnoma naucil slovensko je odraz tega kok se mu je zdelo smiselno naucit... Verjetno se mu ni zdelo tok glede na polovicno znanje ki ga omenjas.

In kot si napisala, to je njegov problem ce se mu kdaj ne bo uspelo zmenit. Samo bedni pa je, da ce bo enkrat nekje naletel na uradnika ki bo govoril popolnoma slovensko in ne bo razumel kakih tujih besed vmes, bo vsa okolica postrani gledala uradnika, ces saj se lahko potrudis in ga razumes. Ampak to je popolnoma ista situacija kot pri ljudeh v soli/ na faksu, ko se mu pac ne zdi vredno dobro naucit snovi, pol so pa vsi sosolci grdi ker mu niso pomagali ko je bil vprasan. Al pa v sluzbi ko mu sodelavec ne pove kako se nekaj naredi, ker mu je dosadilo da skoz pomaga temu cloveku ker unemu pac ne zdi vredno naucit.

To da je ta clovek dober po srcu nima s tem popolnoma nic.
Naučil se je očitno toliko kot rabi in glede na to, da brez problema shaja v vseh možnih situacijah, očitno dovolj. In če je njemu dovolj in se ne počuti prikrajšanega, ne vem zakaj bi to bolelo kogarkoli drugega in zakaj bi se nekdo drug sekiral okrog tega.

Tud jst grem kdaj v Bosno pa se nihče ne obremenjuje s tem, da ko govorim uporabljam slovenske, bosanske, srbske in hrvaške besede. Po tvoji logiki bi se moral moji sorodniki pretvarjat, da me ne razumejo al kaj? Fora je v tem, da bosanskega jezika ne uporabljam redno, zato kako besedo kdaj pozabim in pač uporabim drugo, ki jo znam. Normalno je, če nekdo doma z ženo, sodelavci, prijatelji, sorodniki govori v svojem jeziku, da tisti novi, tuji jezik nikoli ne zaživi popolnoma.

Znanje jezika pač dobivaš z redno uporabo. In glede na to, da nekateri ljudi ocenjujete in ločujete na podlagi njihovega znanja jezika (nekateri celo obsojajo tiste mejhne otročke v vrtcu), najbrž marsikdo sploh ne dobi priložnosti, da bi se družil ali prijateljeval z nekom, ki ni njegov in tako dobil priložnost izpopolniti svoje znanje jezika. Dejstvo je (če pogledam na starejše generacije), da se Slovenci in t.i. čefurji med seboj ponavadi ne družijo in verjetno zaradi tega ne ena, ne druga stran ne čutita kakšne velike potrebe po prilagajanju. Ali je to posledica zaprtosti Slovencev ali južnjakov pa težko sodim, glede na to, da sem že celo življenje tukaj.
Lp

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.544
5.673
113
Mislm da je razlog za nedruženje starejših generacij med sabo v največ % ravno to da nek prišlek k smo mu ponudl da si kruh služ pr ns se noče naučit slovenskega jezika...

Evo pa je bla od fotra sestra (moja teta) žnj let poročena z JNA oficirom...40 let v sloveniji ni znal slovensko govort.....e [censored] ga pa so bli tud zato odnosi med njimi tko mal......hladni......vedno je bil tujc k je na obisk pršu.

Ok tujc...ni problema....sam tak k je bil oficir...al pa ta tvoj fotr......ne hvala
smile-1.gif

Pa ne bluzi da v bosni ne komplicirajo glede jezika......probi v Laktaših na Trnju tankat pa po slovensk naročit za kolk boš tankala....al sm pa jst na enga čedota lih naletu
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.128
6.293
113
blizu močvirne prestolnice
Upam da tvoj oče ni kakšen uradnik ali profesor. V Sloveniji je uradni jezik slovenščina, ter italjanščina in madžarščina na mešanih območjih, srbohrvaščina ni uradni jezik, je pa sramotno da kljub 30 + letom življenja v drugi državi noče govoriti slovenščine, tist mal ni nič.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.499
7.681
113
Citat:
Uporabnik Bitch_inside pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Problem nastane ko se zaradi stereotipov zacne ljudi diskriminirat. Zdej to da se tvoj oce ni popolnoma naucil slovensko je odraz tega kok se mu je zdelo smiselno naucit... Verjetno se mu ni zdelo tok glede na polovicno znanje ki ga omenjas.

In kot si napisala, to je njegov problem ce se mu kdaj ne bo uspelo zmenit. Samo bedni pa je, da ce bo enkrat nekje naletel na uradnika ki bo govoril popolnoma slovensko in ne bo razumel kakih tujih besed vmes, bo vsa okolica postrani gledala uradnika, ces saj se lahko potrudis in ga razumes. Ampak to je popolnoma ista situacija kot pri ljudeh v soli/ na faksu, ko se mu pac ne zdi vredno dobro naucit snovi, pol so pa vsi sosolci grdi ker mu niso pomagali ko je bil vprasan. Al pa v sluzbi ko mu sodelavec ne pove kako se nekaj naredi, ker mu je dosadilo da skoz pomaga temu cloveku ker unemu pac ne zdi vredno naucit.

To da je ta clovek dober po srcu nima s tem popolnoma nic.
Naučil se je očitno toliko kot rabi in glede na to, da brez problema shaja v vseh možnih situacijah, očitno dovolj. In če je njemu dovolj in se ne počuti prikrajšanega, ne vem zakaj bi to bolelo kogarkoli drugega in zakaj bi se nekdo drug sekiral okrog tega.

Tud jst grem kdaj v Bosno pa se nihče ne obremenjuje s tem, da ko govorim uporabljam slovenske, bosanske, srbske in hrvaške besede. Po tvoji logiki bi se moral moji sorodniki pretvarjat, da me ne razumejo al kaj? Fora je v tem, da bosanskega jezika ne uporabljam redno, zato kako besedo kdaj pozabim in pač uporabim drugo, ki jo znam. Normalno je, če nekdo doma z ženo, sodelavci, prijatelji, sorodniki govori v svojem jeziku, da tisti novi, tuji jezik nikoli ne zaživi popolnoma.

Znanje jezika pač dobivaš z redno uporabo. In glede na to, da nekateri ljudi ocenjujete in ločujete na podlagi njihovega znanja jezika (nekateri celo obsojajo tiste mejhne otročke v vrtcu), najbrž marsikdo sploh ne dobi priložnosti, da bi se družil ali prijateljeval z nekom, ki ni njegov in tako dobil priložnost izpopolniti svoje znanje jezika. Dejstvo je (če pogledam na starejše generacije), da se Slovenci in t.i. čefurji med seboj ponavadi ne družijo in verjetno zaradi tega ne ena, ne druga stran ne čutita kakšne velike potrebe po prilagajanju. Ali je to posledica zaprtosti Slovencev ali južnjakov pa težko sodim, glede na to, da sem že celo življenje tukaj.
Lp

Ne vem kje si ugotovila da kogarkoli po cem sodim.

Pac tvoj stari ne zna dobro slovensko. Ok
Njemu to zadosca. Ok.

Ampak to da njemu zadosca je posledica tega, da veliko slovencev razume juzne jezike.

In nisem napisal, da bi uradniki z njim morali govoriti samo slovensko. Ne vem kje si to pobrala, dal sem samo primer kako razmislja tak folk. Enkrat, ko pac to neznanje jezika ne zadosca vec so pa vsi grdi ker ga nocjo razumet.

In ti si v bosni na obisku. Tvoj oce pa tu zivi ze cez 20 let.

Lej sorry, mene take zgodbice ne ganejo. In nimam tezav s tem da on ne govori dobro slovensko, ce bo imel tezave jih bo imel on.

Jaz samo pravim, da tistega dne ko jih bo imel (ko ga nekdo ne bo razumel) ne krivic tistega ki ga ni razumel ampak se zavedaj da je tvoj oce tisti ki jezika pac ne zna.

Pa brez zamere.

8888

8. jul 2010
34.128
6.293
113
Ali ti kot predstavnik reda s takimi govoriš slovensko ali jim velikodušno pomagaš v njihovem jeziku? Pa da se zastopimo govorimo o naših državljanih!

Kamele0N

23. jul 2008
42.544
5.673
113
On je fuLL zajeban model.....tud na meetu se je z nami pogovarjal izključno v angleščini
smile-1.gif

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Se strinjate, da bo ta problem z izginjanjem "jugo" generacije odpravljen?

Namreč, mladi, ali pa vsaj tisti do 40 let itak klopotajo EN/DE (poleg slovenščine, bosanščine itd.), kar je več, je pa bonus.

Skratka, menim, da bo v 20 letih ta "problem" bolj obskurne narave
smile-1.gif
.

Osebno dokaj razumem "južne" jezike, čeprav se jih nisem učil, niti ne hodim južno od Kolpe, govorit jih pač ne znam, kar morebitnemu sogovorniku v enem od "mojih" jezikov tudi povem, hkrati pa se pač opravičim, da ne znam njegovega jezika.

LP

Kamele0N

23. jul 2008
42.544
5.673
113
Odvisno kolk eazyev se bo skotil pr ns....poglej nemčijo naprimer pa turke.....so jim omejil priseljevanje.....so se pa spomnl da bi se pa oni radi poročeval samo z nevestami od dol...pa majo s5 probljem k je pršla kompletno nova generacija k ne zna nemškega jezika ( pr muslimanih ženska ostane za 4 stenami in nima stika z okoljem press)

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.499
7.681
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Ali ti kot predstavnik reda s takimi govoriš slovensko ali jim velikodušno pomagaš v njihovem jeziku? Pa da se zastopimo govorimo o naših državljanih!

Ko jaz s kom govorim v sluzbi ga imam v postopku ali pa nekaj zelim od njega. V obeh primerih je zame precej lazje ce me ta oseba razume. Torej pac nardim vse da dobim kar rabim, ce to pomeni da se lomim z mesanico hrvascine in srbscine se pa pac lomim.

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Glede na to, da je že toliko let tukaj in še nikoli ni doživel, da ga kdo ne bi razumel, dvomim da bo kadarkoli imel take težave. Sicer pa sploh brezveze razpravljat. Meni je pač bolj pomembno kaj nekdo pove, kot v katerem jeziku to pove. Sej tuki smo lahko vsi neko i nešta, v svetovnem merilu pa niko i ništa, ampak itak je najlažje drkat na enga Bosanca, ko pa pride kakšen Američan ali Anglež pa pride na plano taprava hlapčevska mentaliteta in se pokaže pravi slovenski ponos.
smile-1.gif

lp

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.499
7.681
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Kako? Ali nisi Slovenski policaj? Se pravi da se trudiš tudi s kitajščino.

zanimivo bi bilo izvedeti kaj oz kje ti delas. Namrec ce si tudi na sihtu tako omejen kot si z izjavami tu gor, potem firmi ne more iti ravno najbolje.

jaz moram na sihtu delat zakonito. To je pred raznimi kapricami. In ce me nekdo ne razume, sem mu dolzan zagotoviti prevajalca. In tako zapravljam tudi tvoj denar. Ampak verjetno ne razumes tako da nima smisla.

Kot drugo, ce jaz nekaj rabim od nekoga vedet in me ne razume potem je na meni da mu pojasnim kaj zelim. Ce me ne razume, ne bom dobil informacije in na slabsem bo jaz.

A bo slo al morva se bolj razdelat? Al bi probala s kakimi didakticnimi pripomocki?

Kamele0N

23. jul 2008
42.544
5.673
113
Jaz jo skoz sumim da se je uvalila u kako nevladno organizacijo......pa skače s transparenti vsakič k hočjo metelkovo rušt
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:

pravi se je nasel filozofirat o slovenskem jeziku
hysterical-1.gif

8888

8. jul 2010
34.128
6.293
113
Tebi grem pač na živce, s tem sem se sprijaznil, ni pa treba biti zajedliv. Svoj čas sem kar dost cajta delal z bosančki in ko so govorili po svoje sem jih zastopil, z njimi sem vedno govoril slovensko.Pa to so bili delavci na začasnem delu pri nas, ne zastopim pa tiste z našim državljanstvom, ko nočejo govoriti uradni jezik države kjer živijo.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
anglosas, ki po 30 letih bivanja v slo ne bi znal slovensko, je kvečjemu deležen mojega 'do not speaka any english' (nalašč speaka)

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.499
7.681
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Tebi grem pač na živce, s tem sem se sprijaznil, ni pa treba biti zajedliv. Svoj čas sem kar dost cajta delal z bosančki in ko so govorili po svoje sem jih zastopil, z njimi sem vedno govoril slovensko.Pa to so bili delavci na začasnem delu pri nas, ne zastopim pa tiste z našim državljanstvom, ko nočejo govoriti uradni jezik države kjer živijo.
Ni res. Na zivce mi ne gres ti, ampak tvoji prispevki kjer stresas neumnosti.

in ce me nekdo ne razume oz daje vtis da ne razume, ni na meni da ugotavljam ali res ne razume ali ne ampak da izvrsim dano nalogo.