Krvni tlak - razlaga vrednosti

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
. Zato ne verjamem, da miljoni let evolucije niso sposobni prebavit šcepec soli viška.
99,99% časa v teh miljonih let so naši predniki živeli povprečno 25-35 let. Pa tudi nekako niso imeli pri obrokih solnice in niso dosoljevali hrane. Tako da bi bilo bolj fajn razmišljati v smeri, da je evolucija delala na preprečevanju pomanjkanja soli in ne na ukrepih proti preobilju.
Problemi pri teh zadevah pa se začnejo kazati pri 40+ letih
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ksz... kaj če bi se darjanu prepovedalo postat v tem podforumu? Ker tolk neumnosti, kot mu je uspelo v eni temi napisat je pa že malo preveč.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Zato japonci živijo veliko dlje kot mi, čeprav zaužijejo več, kot je priporočena vrednost soli?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Ker sol ni edini faktor. Če bi uživali manj soli, bi pa živeli še malo dlje
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Dokaj bold napoved, imaš kje kak data, da to podpreš?

Očitno je nekaj drugega veliko bolj važno, kot sol, a ne
smile-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Se bom ponovil

Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Kup "nič tako kritičnih" stvari se počasi skupaj nabere do kritičnega. Od teh stvari se recimo da sol dokaj uspešno omejiti, torej imaš eno "ne tako kritično" stvar manj in si dlje od kritičnega.

In ja, data pravi, da je malo soli bolje kot veliko.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
oz, da te to vprašam.

Kako drugače vpliva sol na smrtnost, kot neposredno s infarktom, ki je posledica kombinacije BP in preperelih žil?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Ti google nič ne namigne
confused-1.gif

Poleg tlaka sol res "enkratno" vpliva na ledvica, je eden od faktorjev za sladkorno, osteoporozo, sumi se tudi na poveznost z določenimi tipi raka itd
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Sol je neposredno povezana s pritiskom, če imaš visok pritisk je pač dodaten dejavnik tveganja.

In je tudi obratno, če imaš (pre)nizek pritisk ti še dohtar priporoča slano hrano! Tudi konstantno prenizek pritisk je tvegan!
grims-1.gif


Alora če imaš normalen pritisk, ledvica delajo ok potem je vseeno če ješ (pre)slano hrano!
zmaga.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Alora če imaš normalen pritisk, ledvica delajo ok potem je vseeno če ješ (pre)slano hrano!
zmaga.gif

To nekako skušam dopovedati alter znalcem, pa ne gre.
sprasujem se.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Alora če imaš normalen pritisk, ledvica delajo ok potem je vseeno če ješ (pre)slano hrano!
zmaga.gif

To nekako skušam dopovedati alter znalcem, pa ne gre.
sprasujem se.gif

Alter znalci ti pravimo:

Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Kup "nič tako kritičnih" stvari se počasi skupaj nabere do kritičnega. Od teh stvari se recimo da sol dokaj uspešno omejiti, torej imaš eno "ne tako kritično" stvar manj in si dlje od kritičnega.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Potem pa prosim za link do študije, ki opazuje dolgoročen vpliv soli na težave, ki si jih omenil. Pusti osteoporozo, ki ima miljon faktorjev, pa sladkorno tudi (ker če človek ne je OH, potem niti ne more fasat sladkorne, torej izhaja problem iz osnovne prehrane).

Tisto v povezavi s rakom bi prosil, linke študij, ne wiki ali kaj podobnega.

hvala
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Da se razumemo, sol "po žlici" je škodljiva za telo v vseh pogledih ker se že v ustni votlini in dalje požiralniku, želodcu in naprej po prebavnem traktu dela škoda zaradi samih lastnosti soli. Če bi jo jedel tako je verjetno še najmanjši problem visok krvni tlak, pa tudi ledvica bi verjetno zdržala dalj kot pa ostali deli telesa.

Za tistih par g soli preveč sta pa glavna dejavnika tveganja neposredno povezana s krvnim tlakom in pa dalje pri izločanju odvečne soli ki gre preko ledvica. Če nimaš težave s prvim in drugim potem verjetno soli ne poješ preveč oz. "ne še". Dosti je odvisno tudi od navad in aktivnosti in na splošno trdit da jemo preslano hrano je tudi po mojem mnenju bedarija, je pa res da za večino populacije to drži. Kdor se ukvarja pa s športom, dela fizično ipd. pa kvečjemu dobi premalo soli.

Posploševanje na tak način kot se dela sedaj meni pomeni enako kot "pojemo vedno več soli = življenska doba se veča", torej očitno je da sol prispeva k daljši življenski dobi! Sej koneckoncev če se fino nasoliš lahko živiš večno (faraoni pa to)!
evil.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Saj sem v eni drugi temi napisal, da dnevno ruknem cca 100g riža, rekel bi da je to še več, kot ga japonci? Poleg imam kislo zelje, kar je podobno japonskemu kimchiju. Rib pa res ne, ampak prednost rib bi naj bila bogata vsebnost omega3 maščob, katere nadomeščam "na žlico"...torej kar podobno
wink-1.gif


ps, zelenjave pa ne, ker enostavno ne morem še več hrane pojest, kot jo, in zelenjava bi samo nafilala želodec, potem pa bi manj ostalega pojedel, kar pa je no go
smile-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Po žlici redko ruknem sol, včasih jo, če me boli glava, in takrat prav zapaše sol
wink-1.gif


Drugače pa se strinjam z napisanim, sem tudi sam že prej omenil športnike in fizične radnike in da je pač količina soli odvisna od posameznika. Ampak pri nas smo prišli v neko splošno solfobijo in se je potem vsi izogibajo, ker "povzroča infarkt", brez da bi se vedelo zakaj in koga to sploh lahko doleti.

Če se bi že šli radi neke preventive bi rekel da je cukerfobija veliko bolj na mestu, kot solfobija.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Ja glej, tako bom rekel. Če zvečer popiješ 10 pirov in te drug dan boli glava zagotovo pomaga ena žlička soli (ena fino slana kurja župca), mogoče še malce magnezija za zraven ker to telo dejansko potrebuje. Težko pa sedaj rečemo da je to zdravo, sploh če delaš vsak dan.

Pa ni samo popivanje, tu so tudi ekstremne športne dejavnosti, stres ipd. ki zahtevajo enak princip zaradi pomanjkanja soli in vse to na dolgi rok ni zdravo.

Pri pomanjkanju soli v telesu se pojavijo hitro kratkotrajni siptomi pomanjkanja, pri prekomernem dolgotrajnem vnosu soli pa neposrednih in hitrih efektov na zdravje ni in s tega stališča je bolje jemati manj soli kot več. Ker telo ne sporoča kdaj je več preveč se je zato bolje držati "manj" logike, torej to je zagotovo "zdravo" vse ostalo pa je povezano z večjim tveganjem.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Kimchi je odličen, je pa sicer korejski
smile-1.gif
. Ga je pa enostavno pripravit, več na YT.
 

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Jaz v gorah zlasti polet jem zrnca soli, če je premal uživate se to kaže tud na krčih, glavobol, slabost...predvidevam, zato ko pridem z gora nazaj domov si naštimam sol-vodo in to spijeme ene 3 kozarce, v roku 1 ure sem kot nov.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Ko si ti v gorah se potiš. Nekdo ki je cele dneve bolj ali manj stacionaren, se ne in soli ne izgublja.