Krvni tlak - razlaga vrednosti

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.648
6.704
113
pri taščici
Samo na alterju naše morje ne slovi ravno po najbolj čistem. In potem iz takega morja dobimo najboljšo sol, najboljšo ribo....?
 

B81

22. jul 2007
36.891
10.461
113
Ne vem, ce je v morju trava, to menda ne vpliva na kvaliteto mladih rib in soli, bolj so nevarne kovine in ostali odpadki.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
mhm...

As a comparison, the Japanese, with one of the highest life expectancies in the world, consume an average of 4650 milligrams of sodium per day, and have a lower risk of cardiovascular disease than most other developed countries.

http://chriskresser.com/shaking-up-the-salt-myth-healthy-salt-recommendations

Saj..če si v pisdi, telo zanemarjeno, potem je mogoče res ščepec že lahko preveč, ampak zdravo telo pa ne bi smelo imeti problemov s tem. Da ne omenjam kakšnih športnikov, poleti, etc...

Ja... kaj če bi nehal citirat bloge, ki jih lahko pišejo taki bebčki kot ti, in bi začel citirat znanstvene članke?

The Dietary Approach to Stop Hypertension (DASH) is recommended to lower blood pressure (BP), but its effects on cardiometabolic biomarkers are unclear. A systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials (RCT) was conducted to determine the effects of the DASH diet on cardiovascular risk factors. Medline, Embase and Scopus databases were searched from inception to December 2013. Inclusion criteria were as follows: (1) DASH diet; (2) RCT; (3) risk factors including systolic and diastolic BP and glucose, HDL, LDL, TAG and total cholesterol concentrations; (4) control group. Random-effects models were used to determine the pooled effect sizes. Meta-regression analyses were carried out to examine the association between effect sizes, baseline values of the risk factors, BMI, age, quality of trials, salt intake and study duration. A total of twenty articles reporting data for 1917 participants were included in the meta-analysis. The duration of interventions ranged from 2 to 24 weeks. The DASH diet was found to result in significant decreases in systolic BP ( - 5·2 mmHg, 95 % CI - 7·0, - 3·4; P< 0·001) and diastolic BP ( - 2·6 mmHg, 95 % CI - 3·5, - 1·7; P< 0·001) and in the concentrations of total cholesterol ( - 0·20 mmol/l, 95 % CI - 0·31, - 0·10; P< 0·001) and LDL ( - 0·10 mmol/l, 95 % CI - 0·20, - 0·01; P= 0·03). Changes in both systolic and diastolic BP were greater in participants with higher baseline BP or BMI. These changes predicted a reduction of approximately 13 % in the 10-year Framingham risk score for CVD. The DASH diet improved cardiovascular risk factors and appeared to have greater beneficial effects in subjects with an increased cardiometabolic risk. The DASH diet is an effective nutritional strategy to prevent CVD.
 

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Boste diplomiral, tista hrana, ki nam ni ravno všeč je za telo najboljša...sam sčasoma se tud na tako hrano navadiš

Mene zanima kaj bi pri men sledil, če bi mel še zmer pritiska 170/95 a je res da te lahko kap, ampak pr mladem človeku v to mal dvomim, tak pritisk bi moral met par 10 let.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Boš rekel, da so tudi študije, ki so citirane v blogu, delo bebčkov?

Sploh veš, zakaj se pritisk dvigne, ko zaužijemo sol?
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
On ve. A veš ti?

Glej, ko sem zmanjšal vnos soli, mi je sčasoma šel tudi pritisk dol, kot mi je pač svetovala zdravnica. Prej, ko sem nehal kaditi ter mnogo bolj športati, razlika ni bila tako očitna. Sol oz. natrij je (v nasprotju z maščobami in OH) taka reč, ki jo precej težko "skuriš".
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Očitno je bil pri tebi nek drug problem, edino če si konstantno vnašal ogromne količine soli? Kajti povišan vnos soli se odraža samo v relativno kratkotrajnem povišanem BP, dokler pač ne izločiš višek vode in natrija. Pri zdravem osebku to ne bi smelo trajati "dneve, tedne...". Zdrave ledvice to rešijo b.p.

Saj je un mojster že sam kopiral priporočila, ki omenjajo "subjects with an increased cardiometabolic risk". Jaz nisem nikol trdil, da nekdo tak ne sme pazit na sol, jaz samo trdim, da pri zdravih ljudeh, problemov zaradi nekaj več soli ne bi smelo biti.

Saj so recimo japonci lep primer za to.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.648
6.704
113
pri taščici
Problem je v tem da danes pojemo ogromno soli v sami hrani. Salame, kmalu bo pršut aktualen, čipsi, arašidi,konzerve....povsod je soli da glava peče. Če juho doma skuhaš brez kocke in jo posoliš na krožniku ni veliko tiste soli. Vsaj dokler ne štupaš kot cestarji pozimi.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
No tu je že prvi feler, takšne hrane se pač ne sme jesti, ker je nezdrava že zaradi vsega drugega, ne samo zaradi soli in taka oseba, pomoje, ne bo ravno pretirano zdrava (visok b.p., debelost, diabetes, etc...)
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Torej hrana ki sama po sebi vsebuje veliko soli ni zdrava. Če pa ješ zdravo hrano (ki nima veliko soli) pa jo, če te citiram, dosoliš "s kakšnim ščepcem, dvema". To pa je potem OK?
bonk.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Zdrava ni že zaradi vsega ostalega, kar je not, pa ni zdravo. Potem pa pride do prave štale v telesu.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ja, ampak nič tako kritičnega, da bi zdravega človeka, z zdravimi žilami, kar kap ruknilo zaradi preveč soli. Pač spije več vode, ostalo naredijo ledvice, pa je problem rešen. Če pa ledvice že preobremenjene, žile že skoraj porozne, pol pa je blizu disaster ja.

Pa da ne omenimo športnikov, ali kakšnih fizičnih delavcev, ki bi zaradi povišanega švicanja, potrebovali toliko višji vnos natrija, oz jim je tisti 1.5g premalo.
 

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Jaz tudi spadam med tiste, ki imamo nizek pritisk in bomo imeli "dolgo" življenje. Nak kavču tudi 45/90 ali EE. Nasvet zdravnika je bil veliko solate in kakšna šalica kave
smile-1.gif


Po vsej možni prebrani literaturi sem ugotovila, da to sploh ni problem, dokler se počutiš ok.

Da je treba hrano dosoliti pa je predvsem v glavi. Vsi smo tako navajeni, da mora biti hrana vsaj malo slana hrana, drugače nam je brez okusa. Zaradi preveč soli imamo dejansko otrple brbončiče in ne zaznamo dobro drugih okusov. Jaz sem doma enkrat naredila ekperiment in 1 mesec nisem solila hrane. Sprva je bilo malo težav, ker je bil okus prazen,potem se pa navadiš. In ko se dejansko navadiš na nesoljeno hrano, ugotoviš, da ti je še kruh iz trgovine preslan, dejansko ti je vse preveč soljeno. tega prej niti ne opaziš.

Pri uravnoteženi prehrani pomoje ni potrebe bo kakšni dodatni soli. Izjema so seveda tisti, ki dodatno potrebujejo natrij (športniki, fizični delavci,...).


@alpine, če bi zdravnik videl tvoj pritisk, bi te hospitiliziral.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.921
-8.639
113
Kup "nič tako kritičnih" stvari se počasi skupaj nabere do kritičnega. Od teh stvari se recimo da sol dokaj uspešno omejiti, torej imaš eno "ne tako kritično" stvar manj in si dlje od kritičnega.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Očitno je bil pri tebi nek drug problem, edino če si konstantno vnašal ogromne količine soli?
Res je. Hec je samo v tem, da to počne velika večina ljudi, zato tvoje trditve, da s soljo ni nič narobe, pač ni resno.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Problem je, ali pa pač.."problem", da natrij potrebujemo, natrij in kalij sta najbolj osnovna mehanizma za transport molekul skozi celično membrano.
In telo se zelo trudi, da sta v primernem ravnovesju. Potem pa nekdo, ki ne rabi, zmanjša vnos soli in pojavijo se druge težave, ker je pač moderno, da se hrane ne soli oz je sol bavbav. In ne si mislit, da telo nima zelo dobro izdelanega mehanizma za uravnavanje ravnovesja, tako v max kot v min skrajnostih. Zato ne verjamem, da miljoni let evolucije niso sposobni prebavit šcepec soli viška.

Poglejmo primer demza, ki je sprožil to debato. Reče da mu pritisk niha in takoj omeni da pazi na sol. Takoj se vidi, da prvo pomisli na sol, pomoje zaradi nesoli.si in podobnih strani. Se spomnim, da sem pred leti videl plakate, ki so bodrili ljudi k manjši uporabi soli. Seveda so plakati bili pravilno usmerjeni, saj so kazali samo predelano hrano, ker pač vsebuje preveč soli, a janezom očitno ni kapnilo, da je problem v tej hrani in ne v soli nasplošno in zato imamo zdaj solfobijo pri nas.
Potem pa, čez nekaj postov, demz omeni da spi na dan samo 5 ur. Ja halo...odgovor na dlani, a on krivi sol
smile-1.gif