Konec vinjet?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Za GSM se nekdo zavestno odločil, če ga bo uporabljal, enako za GSM...pri teh "cestninah" pa bi se moralo imeti nekaj, drugače ne bi šlo.
Kdo te pa sili, da uporabljaš avto? Imaš tudi peš hondo, bicikel ekspres, avtobus, vlak, kočijo.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Minister pravi:
sicer pa bo skatlica "oddala/poslala" zamo znesek za placilo
ne pa, kot nekateri mislite, kje, kdaj,...., se je vozilo

Kako in iz katerih podatkov bo pa škatlica izračunala znesek?
Kako bo škatlica vedela za spremembo cene, nove odseke? se bo software kaj posodabljal in kako oz. na kakšen način?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
potem pa naj zadevo serijsko vgradijo v avto, pa bo.

kaj pa tisti, ki so že kupili avto "pred uvedbo" tega, bodo prisiljeni ga prodat, če ne bodo tega vgradili?

to so zdaj že prave buče, kaj se tu vse piše.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Se mi zdi, da buče ti stresaš.

Ko so uvedli obvezno uporabo varnostnih pasov, si jih moral dodatno montirat v avto, če jih nisi imel notri. Ne vem, zakaj je tukaj drugače. Tudi vinjeto moraš limat, pa (kdo bi si mislil) prometno imet vedno zraven. Neka napravica je pač še dodatna reč.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
Že, ampak nobena od teh inovacij, ni posegala v človekovo privatnost in je skrbelo predvsem za varnost.

sat. cestninjenje bo pa samo za služenje peneza. se lahko bolj elegantno uredi, brez kršenja kakšnih zakonov in porabe miljarde ojrov.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
tako je znesek se bo izracunal iz podatkov, ki bodo po potrebi updejtani,
recimo tako kot bo znesek poslan, po GSM signalu
Iz katerih podatkov in kako bodo updatani?
Boš ob spremembi cene nesel škatlico na serves, al boš kar sam vnesel nove cene in nove cestne odseke, al ti bo to šlo kar avtomatsko, tako kot recimo software za komunikator pri siolu?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Že, ampak nobena od teh inovacij, ni posegala v človekovo privatnost in je skrbelo predvsem za varnost.

sat. cestninjenje bo pa samo za služenje peneza. se lahko bolj elegantno uredi, brez kršenja kakšnih zakonov in porabe miljarde ojrov.
Če bi šlo za cestninjene, bi povsem zadostoval ABC sistem. ki točno odšteje znesek cestnine.
Ne ve pa, kdaj in kje si še vozil, kdo se je peljal (tablico si lahko posodil) ne ve kje se trenutno nahajaš, koliko si pritisnil na gas, si kje prekoračil hitrost...... Državo pa zanima tudi to, zato vlada predlaga satelitski sistem, tako bi imeli državljane še bolj pod nadzorom.

Minister

Pripravnik
21. avg 2009
418
1
16
Na oblasti
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
kdo se je peljal (tablico si lahko posodil)
Državo pa zanima tudi to, zato vlada predlaga satelitski sistem, tako bi imeli državljane še bolj pod nadzorom.

LOL, tudi avto vozijo razlicne osebe,...

joj, kak vas paranoja daje s tem nadzorom, pa gdo mislis, da zeli tebe nadzirat
uf-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
hah, želja vsake države je, da v celoti nadzira državljanje....ovce moraš imeti na kupu ne?
smile-1.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Citat:
al ti bo to šlo kar avtomatsko, tako kot recimo software za komunikator pri siolu?
avtomacko,
najbrz po GSm signalu, saj bo skatlica satelitski signal le sprejemala
Avtomatsko? Na daljavo? Brez mojega pristanka?
In kdo garantira, da pri naslenjem popravku softwara ne bo še dodatek, ki bo poleg cene pošiljal še pot, kje si vozil, čas in hitrost? torej podatke, ki jih škatlica vsebuje?

Ti, ko trdiš da bo škatlica pošiljala samo ceno verjameš nekomu na besedo? Al imaš kaka bolj trdna zagotovila?
Mislim bolj trdna od tistih, ki so zagotavljale, da darsove kamere policaji ne bodo uporabljali za kaznovanje, - al pa da nedavni popis stanovanj da ne bo za davčne namene.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Citat:
kdo se je peljal (tablico si lahko posodil)
Državo pa zanima tudi to, zato vlada predlaga satelitski sistem, tako bi imeli državljane še bolj pod nadzorom.

LOL, tudi avto vozijo razlicne osebe,...

joj, kak vas paranoja daje s tem nadzorom, pa gdo mislis, da zeli tebe nadzirat
uf-1.gif
ABC sem že komu posodil, avta še nikoli nobenega.

In zakaj misliš, da država za cestninjenje tako forsira satelitski sistem, ki omogoča še druge vrste nadzora, namesto malce dodelanega, ogromno cenejšega in že razvitega ABC sistema, ki je preizkušeno prav lepo kasiral cestnino.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Avtomatsko? Na daljavo? Brez mojega pristanka?

Zakaj bi updatal škatlico posameznega uporabnika, če lahko enostavno updataš sprejemno postajo, pa je to to.

Mimogrede, ker vidim, da je tule ogromno neke paranoje...kako to, da vas ni strah uporabljati navigacijskih naprav? Kje je kakšna garancija, da vas preko nje nihče ne nadzoruje? Pa ABC kartice...tudi te bi se lahko uporabljale za namene kaznovanja ali pa kot orodje "big brotherja"... Tako pa poslušamo samo "satelitsko cestninjenje tu....satelitsko cestninjenje tam..."

Drugače pa sem tudi jaz proti sat. cestninjenju, le zaradi drugačnih razlogov, kot so zgoraj navedeni...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
GPS naprave oddajajo? Ne bi rekel, da je nek bogi telefon dovolj močan, da bi oddajal GPS signal
smile-1.gif

Minister

Pripravnik
21. avg 2009
418
1
16
Na oblasti
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Zakaj bi updatal škatlico posameznega uporabnika, če lahko enostavno updataš sprejemno postajo, pa je to to.

v tem primeru bi imali vse podatke, kajti v sprejemno postajo bi se poisiljale koordinate

Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Mimogrede, ker vidim, da je tule ogromno neke paranoje...kako to, da vas ni strah uporabljati navigacijskih naprav?

in kako ti nadziras napravo, ki signal samo sprejema
sprasujem se.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
ABC točno ve kje sem, pa koliko se vozim v tistem trenutku?

Lahko bi se edino domnevalo kako hitro sem prepeljal skozi dve cestninski, in potem preko časa in poti izračunalo mojo povprečno hitrost. To verjetno ne bi nikoga motilo, še dobrodošlo bi bilo.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Lahko bi se edino domnevalo kako hitro sem prepeljal skozi dve cestninski, in potem preko časa in poti izračunalo mojo povprečno hitrost. To verjetno ne bi nikoga motilo, še dobrodošlo bi bilo.

Na to sem ciljal. In ne, da me to moti. Jaz sem ciljal na tiste, ki jih moti, da bi se s pomočjo satelitskega cestninjenja lahko zaračunavale kazni in zaradi tega zagovarjajo ABC sistem cestninjenja.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
Saj se ne gre toliko za kazni, kot zaradi tega, ker bodo točno vedeli kje se nahajaš, vedno..ko boš v vozilu, po celi EU.

bigbrother?