Konec premikanja ure

sad

Guru
24. avg 2007
21.045
9.687
113
No ne pretiravaj. Poznam par ljudi ki bolje funkcionirajo ponoči in jim gre tud družinsko življenje čisto dobro. Zjutraj žena porihta, ko ona pride iz službe je na miz kosilo, otroc so že doma, pol so skupaj, ko grejo pa otroc spat, gre pa on za komp in dela. Vsak po svoje.
Glej, eno je, kaj tebi funkcionira, drugo pa je soliti pamet drugim. Ob tem se je potrebno zavedati, da niso vsi froci isti. Recimo moja dva sta šla dokaj v redu čez (glede spanja recimo), ko sem pa nekatere kolege gledal kot zombije čez dan, ker froc ni spal, sem bil pa raje tiho, pa mu še eno pivo stisnil v roke. Ne pa mu pametoval, kako se ne zna zorganizirat.
Jaz resno ne razumem: ker kot berem tukaj niste neki 25 letniki z vso pametjo sveta, ampak tam že proti petdesetim, ko bi človek pričakoval že kakšen kanec izkušenj in modrosti. In kar lahko čisto super štima nekaterim, je lahko pri drugih mission impossible.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.756
5.909
113
No ne pretiravaj. Poznam par ljudi ki bolje funkcionirajo ponoči in jim gre tud družinsko življenje čisto dobro. Zjutraj žena porihta, ko ona pride iz službe je na miz kosilo, otroc so že doma, pol so skupaj, ko grejo pa otroc spat, gre pa on za komp in dela. Vsak po svoje.
Ful dobron shajajo... z ženo pa se vidita, ko on reče dobro jutro ona pa lahko noč.
Verjetno je 7 milijard ljudi najdlo dovolj točen povprečni vzorec, da vemo kjer so odkloni v tvoji zgodbi.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.490
113
Ful dobron shajajo... z ženo pa se vidita, ko on reče dobro jutro ona pa lahko noč.
Verjetno je 7 milijard ljudi najdlo dovolj točen povprečni vzorec, da vemo kjer so odkloni v tvoji zgodbi.
V bistvu, če prav prebereš, sta skupaj točno tok kot povprecen par. S tem da njo čaka kosilo in popedenani otroc ko pride s šihta. Ko ona spi on dela otroc pa spijo, ko on spi ona dela otroc so v vrtcu/šoli.

• Všeč mi je
Reactions: sixpower

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.490
113
Glej, eno je, kaj tebi funkcionira, drugo pa je soliti pamet drugim. Ob tem se je potrebno zavedati, da niso vsi froci isti. Recimo moja dva sta šla dokaj v redu čez (glede spanja recimo), ko sem pa nekatere kolege gledal kot zombije čez dan, ker froc ni spal, sem bil pa raje tiho, pa mu še eno pivo stisnil v roke. Ne pa mu pametoval, kako se ne zna zorganizirat.
Jaz resno ne razumem: ker kot berem tukaj niste neki 25 letniki z vso pametjo sveta, ampak tam že proti petdesetim, ko bi človek pričakoval že kakšen kanec izkušenj in modrosti. In kar lahko čisto super štima nekaterim, je lahko pri drugih mission impossible.
Ne rabiš mi predavat od razlike med froci. Sem le tri spravil gor in če sem kaj v življenju naredil prav sem ravno njih. In ja, kar se enim zdi nemogoče drugim funkcionira, točno pojnt tega kar pišem.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.235
2.830
113
Lublana
Obišči stran
Froci za v vrtec bodo pa zjutraj sami vstali, pojedli, se zrihtali, ti dali lupčka in se sami dostavili v vrtec. Aja, ti bi si privoščil služkinjo, ki bi ti to naredila.
Pa froc bi CEEEEEEEEEELO noč lepo mirno spal, tak da bi se ti lepo odpočil.
Jaz pravim, da sem vesel zate, da ti uživaš v tem in ti takšen način življenja ustreza.
Ampak jebe... ne solit pameti o tem, kako se mi s froci ne znamo zorganizirat, pa kak smo butli, da ne spimo do 13.00. In preden boš ženo v to vtaknil. Dej enkrat mej froca, pa mi potem še enkrat razloži, kak bo žena vse pedenala, pa dojila, pa 10x na noč vstajala in rihtala froca. Pol mej pa še enega.
Pravim, da poznam osebno ljudi, ki dopoldne spijo in ponoči delajo. Imajo otroke in obema z ženami vred jim to ustreza. V čem je zdaj problem? A mislite, da samo vi obstajate na tem svetu in je samo vaš način edini pravilen? Kot sem rekel, kakor komu paše in kakor se zna ali želi organizirati. Bistvo pa je, prestavljanje ure je popolna bedarija. Pa nima veze ali delaš zjutraj ali ponoči.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.235
2.830
113
Lublana
Obišči stran
Jaz bi samo eno stvar pripomnil. Da tolčeš nočne ni naravno in še vsakega enkrat zjebe.
A premikanje ure je pa naravno? Vsaka stvar v življenju te lahko zjebe. Meni nočni čas že od vedno bolj odgovarja. Ponoči sem bolj motiviran in produktiven. Tako pač je. Poznam pa kar nekaj osebkov, ki že vse življenje delajo zjutraj pa so že zdaj videti precej bolj zjebani od mene in nič od njih. Samo služba pa domov na kavč in brez volje za karkoli. In to celo 10 let mlajši.:bonk:Tako, kot rečeno, kakor komu bolj odgovarja.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.235
2.830
113
Lublana
Obišči stran
Mogoče sem dvoumno zapisal. Meni spanje do 12 ure ne pomeni nič. Nula. Kamoli luksuz. So mi pa zlata vredne zgodnje jutranje ure. Luksuz je da lahko zdrav in spočit zjutraj vstaneš čeprav ni treba.
To si pač ti in prav. Zame je najbolj pomembno, da se zbujam sam od sebe brez budilke. Bujenje z budilko zgodaj zjutraj je zame najhujši stres. Kdor se spočit brez budilke zbuja ob 6h ali 7h. Super, Dobro zanj. Iskreno sem bil takim vedno nekoliko fovš. Sploh v času šole in kadar sem moral še zjutraj vstajat za službo. Je kar jeba, če ponoči ne moreš spati, zjutraj in ves dopoldan pa samo na posteljo misliš. Nihče te ne razume, vsi se ti posmehujejo in norčujejo in te imajo za brezdelnega lenuha...

• Všeč mi je
Reactions: zakajaltersuxu

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.235
2.830
113
Lublana
Obišči stran
Ampak jaz sem rad buden ponoči, sem že napisal da takrat bolje delujem. Saj spim dopoldan in se spočijem. Ponavadi sem ta čas že v postelji. Ampak zdajle imam še nekaj nujnega dela pa bom še malo potegnil, potem pa spat. :)

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.756
5.909
113
Pravim, da poznam osebno ljudi, ki dopoldne spijo in ponoči delajo. Imajo otroke in obema z ženami vred jim to ustreza. V čem je zdaj problem? A mislite, da samo vi obstajate na tem svetu in je samo vaš način edini pravilen? Kot sem rekel, kakor komu paše in kakor se zna ali želi organizirati. Bistvo pa je, prestavljanje ure je popolna bedarija. Pa nima veze ali delaš zjutraj ali ponoči.
V čem je problem? Da zaradi enega ali dveh osebkov, vsiljuješ svoje prepričanje širši populaciji. Sprijazni se, to pač ni normalno.

darwin

Majstr
17. avg 2007
592
369
63
Ampak jaz sem rad buden ponoči, sem že napisal da takrat bolje delujem. Saj spim dopoldan in se spočijem. Ponavadi sem ta čas že v postelji. Ampak zdajle imam še nekaj nujnega dela pa bom še malo potegnil, potem pa spat. :)
Seveda smo si ljudje različni. Meni tudi paše biti do polnoči ali dlje pokonci, potem pa zjutraj potegniti spanec.
Pri vstajanju sem vezan na urnik vrtca/šole, tako da sem pokonci okoli pol osmih. Če bi bil neodvisen, bi si želel še za kakšno uro zamakniti.
Sam tako nikakor ne razumem ljudi, ki vstajajo pred peto uro zjutraj, da imajo potem več časa.
Ni res! Časa imaš v obeh primerih isto. Če spiš 7-8 ur, ti jih ostane 16-17.

Dejstvo pa je, da je človeško telo evolucijsko vezano na cirkadni ritem, se pravi izmenjevanje svetlega in temnega dela dneva. In glede na prisotnost oz. odsotnost svetlobe se pri ljudeh spreminja hormonsko ravnotežje. V mraku se začne tvoriti melatonin, ki nam pomaga pri boljšem spanju. Zato se je cirkadnega ritma tudi z vidika zdravja smiselno držati.

Sam sem tako v eu anketi tako glasoval za ohranitev statusa quo.

• Všeč mi je
Reactions: gr69 in sajkek

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.909
6.545
113
Cirkadiani ritem je nekaj za na kruh namazat. Ne ga mešat v resne debate...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.756
5.909
113
Časa imaš v obeh primerih isto. Če spiš 7-8 ur, ti jih ostane 16-17.

[/QUOTE]
Seveda imaš časa enako, razlika je samo kolik del svetlega dne ti ostane za "sebe".
Hebe se meni če peidem ob 18.00 domov v temi, se fooknem na kavč in do polnoči zijam televizijo.
Raje pridem domov ob 15h se vseden na kolo, še kaj porihtam okoli bajte, grem na pohod ipd... in tukaj igra pomembno vlogo premikanje ure in koliko svetlega dneva je še pred menoj. Kdor dela dvoizmensko delo ali celo tri, za tistega pa verjamem da je to dosti manj relevantno. Bistvo vsega pa je da bi človeštvo zraven časa oprevljenega v službi moralo imeti še čimveč časa za sebe. K temu bi mogli stremet, ne pa samo delat, spat, delat, spat. Ob takem načinu življenja res nima smisla da obstajaš.

sass

Guru
1. sep 2007
5.215
852
113
Seveda imaš časa enako, razlika je samo kolik del svetlega dne ti ostane za "sebe".
Hebe se meni če peidem ob 18.00 domov v temi, se fooknem na kavč in do polnoči zijam televizijo.
Raje pridem domov ob 15h se vseden na kolo, še kaj porihtam okoli bajte, grem na pohod ipd... in tukaj igra pomembno vlogo premikanje ure in koliko svetlega dneva je še pred menoj. Kdor dela dvoizmensko delo ali celo tri, za tistega pa verjamem da je to dosti manj relevantno. Bistvo vsega pa je da bi človeštvo zraven časa oprevljenega v službi moralo imeti še čimveč časa za sebe. K temu bi mogli stremet, ne pa samo delat, spat, delat, spat. Ob takem načinu življenja res nima smisla da obstajaš.

enako tudi jaz razmišljam. prednost premikanja ure je predvsem v tem, da ti po službi ostani čim večji del svetlega dneva. s tega vidika bi od ljudi, ki pol svetlega dneva prespijo, pričakoval da jim je pravzaprav vseeno, ob kateri uri je sonce najvišje ter ob kateri uri zaide.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen in MrDaco