Konec premikanja ure

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.235
2.830
113
Lublana
Obišči stran
Pravi čas je vsak, ki si ga človek izmisli, ker čas in merjenje časa si je v celoti izmislil človek. Lahko rečem tudi, da bo ura 12, kadar sonce zaide....
Sonce ne kaže časa, sonce nima časa, sonce je tam kjer je in ga en klinc briga za čas, ki dejansko ne obstaja. Pa saj to smo že tisočkrat premleli. Je pa premikanje nepotrebno, naj ostane za vedno na enem "času" pa briga me na katerem, samo, da ne skače več gor in dol.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.578
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Kar je seveda bulšit. Sicer so ”prodajali” prvotno premikanje z “bomo prišparali na elektriko, ker bomo manj kurili luči”, kar je seveda tudi bulšit.

Je pa premik ure najboljši približek prilaganju ritma življenja na spremembo dolžine dneva skozi leto, brez da bi ta premik prepuščaki vsakemu podjetju zase in posledičino kaosu v javnem prometu (ja vem - v Sloveniji tega skoraj nimamo, a smo vseeno povezani v mednardne povezave) in tudi mednarodnem poslovanju.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.397
383
83
Premikanje ure so si izmislili kapitalisti, da bi kao prišparali na štromu. Kar pa v praksi ni prineslo večje mauhe za sužnjedajalce...
GMT in casovni pasovi so standard. Premikanje ure je pa birokratska zadeva in ne kapitalizem. Katere drzave uzven EU se igrajo s spremembo letno zimskega casa? Kolko ti se spremeni zadeva oz je smiselno premikanjem letno-zimske urne postavke ce tavas med Lizbono in Sofijo?

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.175
1.184
113
ZDA tudi preklapljajo med zimskim in letnim časom.
Prvi so pa začeli v Nemčiji med 1. svetovno vojno.

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.397
383
83
Se opravičujem. Birokrati so po birokratsko pogruntali, da bi kapitalisti tako prišparali štrom... :bruh:
Se posipam z pepelom glede drzav ki so v preklaplanju sezonske ure.
Je pa dandanes to nepomembno. Delovni procesi danes niso " standardizirani" na soncno uro ali delavsko klasiko 6-14, 14-22. Pac 8 urni delovnik.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.413
2.578
113
Glede sexa. Dovolj je, da začneš sekundo pred 3h, ga maš notri 2 sec, in končaš, predno si začel - po uri!

Čas - merjenje - je obstoj človeštva. Danes! Včasih je seveda bilo samo nekaj!
Sekunda spada med osnovne definicije merskih enot! Navigacija dela na čas!
Tudi definicija kilograma sestavlja merska enota sekunda.

Premikanje ure.
Levim nikoli ni nič všeč :) Vedno nekaj proti!

• Všeč mi je
Reactions: LarryClay

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.560
10.776
113
Se posipam z pepelom glede drzav ki so v preklaplanju sezonske ure.
Je pa dandanes to nepomembno. Delovni procesi danes niso " standardizirani" na soncno uro ali delavsko klasiko 6-14, 14-22. Pac 8 urni delovnik.
realne proizvodnje so kar fiks. vse ostale cungalunga delo pa tako kot si napisal, pac 8 ur enkrat v dnevu.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.361
-2.861
113
Se opravičujem. Birokrati so po birokratsko pogruntali, da bi kapitalisti tako prišparali štrom... :bruh:
Štrom se tudi dejansko prišpara, poleti prižgemo luči eno uro kasneje - zjutraj jih ne prižigamo. Pozimi pa nima ukrep veze, če bi zvečer kasneje prižigali luči, bi toliko dlje zjutraj gorele.
Prišparan štrom ima tudi ekološke posledice. - manj izpustov...

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.361
-2.861
113
Zato naj ostane na poletnem, da bomo lahko čim več prišparali na elektriki, če se že gremo wannabe zeleno politiko.
Pri elektriki se prišpara samo poleti.
Če bi ostalo pri poletnem času tudi pozimi, bi bilo dopoldan dlje časa tema, kar bi se poznalo pri produktivnosti. Človek je namreč najbolj produktiven v svetlem delu dneva. Potem so tudi druge težave, otroci bi še po temi zjutraj vsi zaspani hodili v šolo, službe, ki delo opravljajo zunaj podnevi, bi morale premaknit delovni čas..

Najbolj idealno bi bilo, da bi se ura premikala vsakodnevno - ampak to zaenkrat še ni izvedljivo.
V predindustrijskih časih, ko še niso množično imeli ur, so se ljudje ravnali po sončnem vzhodu, In tudi petelin, ki ne pozna na uro, poleti zakikirika bolj zgodaj, kot pa pozimi.

Irbis

Pripravnik
18. feb 2022
45
30
18
V stari Grčiji je bilo recimo tako, da je bil dan razdeljen na 12 ur med sončnim vzhodom in zahodom, tako da so bile pozimi ure krajše, poleti pa daljše.

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.397
383
83
realne proizvodnje so kar fiks. vse ostale cungalunga delo pa tako kot si napisal, pac 8 ur enkrat v dnevu.
Realne proizvodnje je dandanes v manjsini. Napredna itak v avtomatizaciji. Urna casovnica s tem nepomembna oz vse manj. Roki izdelavi in cas za transport krojijo delovni proces. Po tvoje cungalunga posel oz zaposleni pa zalaufajo posel med 8. In 10 am. ko je ze dnevna svetloba. Pa se tam vso vecini rabijo vsaj namizna svetila. Klima poleti kot gretje pozimi naj bo 1:1. Ergo vse skupaj traparija. Pa absurd. Delavec iz Spanije hodi na delo dnevno v Portugal in obratno. Lahko tudi Poljak v Litvo ali obratno. Jim koristi zimsko letna menjava casa? Zakaj le, dandanes?

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.235
2.830
113
Lublana
Obišči stran
Če bi ostalo pri poletnem času tudi pozimi, bi bilo dopoldan dlje časa tema, kar bi se poznalo pri produktivnosti. Človek je namreč najbolj produktiven v svetlem delu dneva. Potem so tudi druge težave, otroci bi še po temi zjutraj vsi zaspani hodili v šolo, službe, ki delo opravljajo zunaj podnevi, bi morale premaknit delovni čas..
To se lahko reši tako, da se kasneje začnejo šole in službe. Recimo ob 9h. Pa ne rabiš nič premikat ure. Zečetek delovnega dne pred deveto je meni itak nenormalno pa še to mi je zelo zgodaj. Služba ob 6h je pa itak mučenje. Ampak vem, zdaj se boste spet užigali tisti, ki raje čim prej začnete s službo, da imate po njej še kaj od dneva :valjamse: Čudaki.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.451
2.171
113
Služba kot taka bi morala trajati manj ur, pa ne bi bilo problemov z začetkom in koncem in s tem koliko imamo od dneva

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.758
5.910
113
To se lahko reši tako, da se kasneje začnejo šole in službe. Recimo ob 9h. Pa ne rabiš nič premikat ure. Zečetek delovnega dne pred deveto je meni itak nenormalno pa še to mi je zelo zgodaj. Služba ob 6h je pa itak mučenje. Ampak vem, zdaj se boste spet užigali tisti, ki raje čim prej začnete s službo, da imate po njej še kaj od dneva :valjamse: Čudaki.
Torej uživaš da si v službi od jutra do sutra... Bravo. Če ti nimaš privatnega življenja, še ne pomeni da ga drugi nimamo.