KLIMA - NAKUP

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.573
6.660
113
pri taščici
To ”servisiranje” jaz razumem kot sesanje avta v notranjosti. Upam, da ga posesate enkrat letno, če že stanovanje sesate večkrat dnevno. Tudi hladilnik je dobro kdaj pa kdaj spraznit pa malo obrisati znotraj.

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik nowinc pravi:
Kaj pa recimo klima model Fujitsu Nocria? Predvidevam, da tukaj sploh ni potrebno ročno čiščenje, ker za to poskrbi avtomatika:
https://www.youtube.com/watch?v=VxhmIRYVbU0

Ja... podobno kot robotski sesalec... sej posesa in se odlično obnese... AMPAK vsake toliko časa se je vseeno potrebno s pravim sesalcem "zapelat" po stanovanju, da še kakšne nedostopne vogale in police posesaš. In tudi rabota samega je potrebno redno čistiti.

Ni čisto tako, da lahko pustiš brez da se dotakneš 5 let.

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
487
25
28
Slovenija
Tudi meni ni jasno kako to, da 70% folka nikoli ne spuca filtrov. V navodilih jasno piše, da naj bi se zračna filtra v notranji enoti čistila vsaj na dva tedna! Pri sebi opažam, da klima res BISTVENO slabše deluje, če filtrov ne čistim dovolj pogosto. Nazadnje jih nisem očistil kakšne tri tedne in že po dobrem tednu mi klima v quiet načinu ni več pravilno delovala, prihajalo je do short cycling-a, tj. kompresor se je prepogosto izklapljal in po ceveh se je skoraj ves čas slišalo pretakanje plina, brbotanje in piskanje... very annoying! Ko sem po cirka treh tednih končno odprl pokrov notranje enote, sta bila zračna filtra že več kot do polovice zabasana s prahom, nič čudnega torej, da klima ni OK delovala! Je pa res, da morda nisem vedno ravno najbolj vesten pri čiščenju stanovanja... Kako je šele, če do rednega letnega servisa niti enkrat ne očistiš filtrov, si ne morem niti predstavljati. Prijatelj ima doma za gretje pozimi Toshibo in ravno nedavno mi je pojamral, da jim klima, ko so temperature zunaj okoli ničle, kuhinje in dnevne sobe več ne uspe segreti na več kot 19 stopinj. Moram ga vprašati kdaj so nazadnje očistili filtre. Ne bi bil nič presenečen, če jih od montaže sploh še niso očistili. :D

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Uf, v treh tednih ti je "zabasalo" zračne filtre?! Jst jih pri micki posesam ali operem enkrat mesečno, pa skoraj ni sledi o prahu, tako da recimo letos skoraj nisem imel kaj čistiti. Klima laufa cca. 11 ur dnevno (trenutno kot edini vir ogrevanja).
cool-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.573
6.660
113
pri taščici
Ali ima res toliko prahu v okolici klime ali pa ima klimo v nekem prostoru kjer je veliko dela s perilom, cunjami. Nikdar ne bom pozabil koliko prahu-muck se je dvignilo iz sveže opranih in zloženih rjuh v bolnici. 10 takih rjuh razpreš pod klimo, imaš na filtru kovter da.... In če sušiš perilo na kakšnem stojalu pod klimo potem imaš odlične pogoje za filter mašit.

Dejan80

Zelenc'
13. jan 2013
10
0
1
Maribor
Imam eno vprašanje glede izbire, ker sem na koncu čisto zgubljen s ponudbo.: Cene so z odstranitvijo stare klime ter montaža nove klime(stene gips + izolacija)
Panasonic E12 NK-3 = 998EUR
Daikin RXN35/FTXN35K = 792EUR
Mitsubishi GE35VA = 996EUR
Fujitsu ASYG/OYG 12LEC = 976EUR
Daikin RTX35JV = 991EUR

Primarno gretje plin toda postopoma bi zapirali radiatorje odvisno od potrebe(cenejše gretje). Gretje cca. 55m2. Zunanja enota na prostornem podstrešju, ki je veliko cca. 200m2 in ima okna v strehi. Temperatura ne pade pod -15C
Vaše izkušnje pri teh modelih, da vidim kaj prevaga oz. ali naj samo pregledam in primerjam EER in COP in se odločim.
Hvala

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.065
123
63
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
To ”servisiranje” jaz razumem kot sesanje avta v notranjosti. Upam, da ga posesate enkrat letno, če že stanovanje sesate večkrat dnevno. Tudi hladilnik je dobro kdaj pa kdaj spraznit pa malo obrisati znotraj.

Klimo sesam 1x tedensko.

Se pa nabere več praha če se kake cunje premetavajo, likanje ipd. Če ni nobenega v prostoru je "materiala" na filtru minimalno.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Verjetno je v mojem primeru prahu minimalno ker dnevno laufa le cca. enajst ur, sušenja perila ipd. pa tudi ni nobenega saj jo uporabljam za ogrevanje poslovnega prostora.
tongue-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.573
6.660
113
pri taščici
Micko predlagaš zaradi igija ali imaš kakšne druge reference, ki kažejo njej v prid? Ne vem letošnjih cen mick, lanska mislim da je bila nižja pri alter monterju
wink-1.gif

corsol

Guru
11. mar 2010
2.973
958
113
Citat:
Uporabnik Dejan80 pravi:
Imam eno vprašanje glede izbire, ker sem na koncu čisto zgubljen s ponudbo.: Cene so z odstranitvijo stare klime ter montaža nove klime(stene gips + izolacija)
Panasonic E12 NK-3 = 998EUR
Daikin RXN35/FTXN35K = 792EUR
Mitsubishi GE35VA = 996EUR
Fujitsu ASYG/OYG 12LEC = 976EUR
Daikin RTX35JV = 991EUR

Primarno gretje plin toda postopoma bi zapirali radiatorje odvisno od potrebe(cenejše gretje). Gretje cca. 55m2. Zunanja enota na prostornem podstrešju, ki je veliko cca. 200m2 in ima okna v strehi. Temperatura ne pade pod -15C
Vaše izkušnje pri teh modelih, da vidim kaj prevaga oz. ali naj samo pregledam in primerjam EER in COP in se odločim.
Hvala

Pansonica že ne ...klkjub ultra pameti in ............ v katalogu ( http://www.knk.si/files/Katalog%20klimatskih%20naprav%20Panasonic.pdf ) je med drobnim tekstom med drugim naslednje(pri vseh modelih):
"Ta model ni primeren za neprekinjeno delovanje (24 ur) v načinu ogrevanja pri temperaturah pod -5 °C."

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Micko predlagaš zaradi igija ali imaš kakšne druge reference, ki kažejo njej v prid? Ne vem letošnjih cen mick, lanska mislim da je bila nižja pri alter monterju
wink-1.gif

Sej vem, da me imate za "ljubitelja" mick, samo kaj naj rečem... S panasonicom imam slabe izkušnje. Toshiba je odlična vendar micka (sploh letošnji modeli) je v delovanju sigurno spredaj. Daikin je zakon, ampak cena je pa huda.
Ne vem, kaj naj rečem, ampak karkoli pogledam na tržišču, trenutno med cena/kvaliteta sploh ni dileme. FH model enostavni nima konkurence!

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Hm, imam micko in panasonica, tako da malce že lahko primerjam ...
wink-1.gif

Edini minus pri micki je ta, da nima tedenskega timerja (imam FD serijo), kar panasonic ima ... sicer mi tudi panasonic zaenkrat deluje super (imam ga večinoma le za hlajenje, greje dobro-uporabljam le pri plusu v prehodnem obdobju), vendar je micka drug svet (vsaj moja FD VABH) ...
zmaga.gif

... seveda tudi zaradi igija, ki ga laho le priporočam.
zmaga.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
Hm, imam micko in panasonica, tako da malce že lahko primerjam ...
wink-1.gif

Edini minus pri micki je ta, da nima tedenskega timerja (imam FD serijo), kar panasonic ima ... sicer mi tudi panasonic zaenkrat deluje super (imam ga večinoma le za hlajenje, greje dobro-uporabljam le pri plusu v prehodnem obdobju), vendar je micka drug svet (vsaj moja FD VABH) ...
zmaga.gif

... seveda tudi zaradi igija, ki ga laho le priporočam.
zmaga.gif

Živjo!

Panasonic ima tedenski tajmer? Od kdaj? Mislim, da kr ne
ne-ne-1.gif

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Živjo!

Hm, se mi zdi da ga moj model ima. Navodila sem žal založil, tako da ne morem pogledati, klime pa tudi ne bi laufal ker je pri nas trenutno -2.

Lp.

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
Živjo!

Hm, se mi zdi da ga moj model ima. Navodila sem žal založil, tako da ne morem pogledati, klime pa tudi ne bi laufal ker je pri nas trenutno -2.

Lp.

Verjemi.... NIMA....
wink-1.gif