KLIMA - NAKUP

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.572
6.660
113
pri taščici
Kako to misliš s filtru ki se ne zapacajo. Ali imaš sterilno okolje, ali pa filtru ne opravljajo svojega dela. Za 750 evrov se dobi tudi že inverter micka ali kaj podobnega. Je matrix inverter?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.806
439
83
Saj sva bila z IGI-jem na vezi, sn pač dal delo enemu kolegu (brez skrbi, tudi cena je bila super)
wink-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.581
1.188
113
Celje
Citat:
Uporabnik marina pravi:
Zelo fajn klime so tudi Matrix klime. Mi jo imamo v službi. Tudi cena je ok. Grelno - hladilna s filtri ki se ne zapacajo... z montažo 750 eur. Imajo jih v Merkurju. Baje so zelo kakovostne, samo še znamka ni tako zelo uveljavljwna v Sloveniji.

smile-1.gif
ja..... to bo... "odlične" so...
Če kdo rabi kakšno jih imam še nekaj v garaži... vse so dol pobrane pri strankah po par letih delovanja. No redko katera še deluje, tiste pa ki delujejo, najkasneje po enem letu izgubijo več kot polovico plina.

Mogoče so pa novi modeli top?

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
A bodo zdaj FD VABH modeli kaj cenejsi ali jih bodo FH VEHZ popolnoma nadomestili? Je ze kje cenik?

igi

Guru
13. okt 2007
5.581
1.188
113
Celje
Citat:
Uporabnik nowinc pravi:
A bodo zdaj FD VABH modeli kaj cenejsi ali jih bodo FH VEHZ popolnoma nadomestili? Je ze kje cenik?

FD vabh že dober mesec ni več dobavljiv... Cenik bo.... Zaenkrat računaj enako ceno kot FD. Ko pride "pravi" cenik bo verjetno 3% višje...

gundolf

Zelenc'
15. jan 2013
4
0
1
Da pristavim še svojo kantico...

Zanima me razlika pri mickah med VABH in VA (oziroma ekvivalenta pri drugih modelih). Glavna razlika kolikor razumem je grelec v zunanji enoti. Morda tudi v kompresorju.
A grelec povzroči, da gre klima manjkrat v odtajanje?
A pri nižjih temperaturah bolje greje na račun višjega COP ali je samo kompresor močnejši?

Sam sem pred izbiro klime za dodatno gretje 70 m² etaže hiše. Oziroma 40 m² dnevne sobe in kuhinje, za katere sem siguren da jih bo klima dosegla + 30 m² ostalih prostorov ki jih bo klima težje dosegla, ampak bo vseno koristna za vzdrževanje malo nižje temperature ko ni nikogar doma.

Če se greješ izključno na klimo, potem je grelec zunanje enote klime precej fajn, sicer se mi zdi pa precej drag. Dvomim da te evre (recimo da jih je okoli 300) prineseš not s tem, da ti pri ful minusu dela klima namesto neke peči - sploh v režimu kjer je COP le še 2 ali manj. V mojem primeru se verjetno ne splača. A razmišljam pravilno?

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
487
25
28
Slovenija
Sam imam klimo fujitsu asya-09lec z nordic verzijo zunanje enote, ki mi služi kot glavni vir ogrevanja manjše garsonjere. Po podatkih proizvajalca ima ta model klime zunanjo enoto prilagojeno za zelo nizke temperature, pri -25 stopinjah ima še vedno COP 2,5 in kar 2,74 kW grelne moči (nominalna moč pa je 3,2 kW). Navadna verzija te klime ima v globokem minusu bistveno slabši COP(okoli 1,5 pri -20) in tudi manjšo grelno moč. Je pa vsaj pri fujitsu tako, da se nordic verzija od navadne kar precej razlikuje, najbolje se to vidi iz opisa zunanje enote na naslednji sliki: http://www.klimaboh.com/katalog/fujitsu_klimatske_naprave/nordic.pdf. Kot je razvidno na povezavi, ne gre le za en dodaten grelni kabel, temveč je celotna zunanja enota prilagojena gretju pri nizkih temperaturah, kar pripomore k večji grelni moči in boljšemu izkoristku klime v globokem minusu. Notranja enota pa je pri nordic verziji enaka kot pri navadni. Ne vem sicer kako je s tem pri mitsubishiju, samo sklepam, da se prav tako podobno razlikujeta zunanji enoti obeh verzij klim, tj. precej bolj kot le po dodatnem grelnem kablu.

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.581
1.188
113
Celje
Citat:
Uporabnik gundolf pravi:
Da pristavim še svojo kantico...

Zanima me razlika pri mickah med VABH in VA (oziroma ekvivalenta pri drugih modelih). Glavna razlika kolikor razumem je grelec v zunanji enoti. Morda tudi v kompresorju.
A grelec povzroči, da gre klima manjkrat v odtajanje?
A pri nižjih temperaturah bolje greje na račun višjega COP ali je samo kompresor močnejši?

Sam sem pred izbiro klime za dodatno gretje 70 m² etaže hiše. Oziroma 40 m² dnevne sobe in kuhinje, za katere sem siguren da jih bo klima dosegla + 30 m² ostalih prostorov ki jih bo klima težje dosegla, ampak bo vseno koristna za vzdrževanje malo nižje temperature ko ni nikogar doma.

Če se greješ izključno na klimo, potem je grelec zunanje enote klime precej fajn, sicer se mi zdi pa precej drag. Dvomim da te evre (recimo da jih je okoli 300) prineseš not s tem, da ti pri ful minusu dela klima namesto neke peči - sploh v režimu kjer je COP le še 2 ali manj. V mojem primeru se verjetno ne splača. A razmišljam pravilno?

Prav razmišljaš... če ni to edini vir gretja in če boš imel prizares hudem mrazu opcijo še česa drugega je mogoče nakup enote "z grelcem", ki je slabih 200€ dražja, nesmiseln. Grelec deluje v bistvu samo takrat, ko gre klima v odmrzovanje, zato teh odmrzovanj ni nič manj. Klima ima še malenkost drugih sprememb, ni zgolj grelni kabel. Predvsem malenkost močnejši kompresor, oziroma "navito" elektroniko.

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
487
25
28
Slovenija
Na vsak način se strinjam z Igijem.
wink-1.gif
Če že imaš sekundarni ali pa primarni, odvisno kako gledaš :D, vir ogrevanja, potem nima smisla metati extra keš za klimo, ki greje pri globokem minusu. Sem hotel le povdariti, da imajo nekatere klime tudi pri -25 še zelo dober COP in grelno moč.

gundolf

Zelenc'
15. jan 2013
4
0
1
Hvala za link trance0, sicer mi direkt ne dela ampak sem vseen prišel do fajla
smile-1.gif
Za grelno moč kar verjamem da jo znajo držat pri minusu ampak za COP pa mislim da pri -25 stopinjah ni niti približno več 2.5. Verjetno je takrat ekonomična le še napram kaloriferju. Sklepam na podlagi testov iz http://www.scanoffice.fi/fi/tietoa-laempoepumpuista/vtt-n-testiraportit/ (ne vem če ni bil podoben link že podan v tej temi). Tam je testirana tudi bližnja sorodnica tvoje klime (ASYB09LDC), ki ji pri -15 pade COP na 2, pri -30 pa pod 1. Zelo podobna zgodba je pri vseh firmah, samo decimalke so mal drugačne. Na žalost so testirane samo nordic/heater/ipd izvedbe, navadnih pa ni za primerjavo.

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
487
25
28
Slovenija
Ne drži, izvedeni so bili testi za fujitsu nordic, pri -20 do -25 ima COP še vedno okoli 2,5! Imam tudi linke testov prav za to klimo, ki jo imam jaz, so pa rezultati na skandinavskih straneh. Za nejeverneže so tu povezave:

http://translate.google.com/tr...opic%3D14263.60

http://lampopumput.info/foorum...ach=25262;image

http://translate.google.com/tr...topic%3D39362.0

http://translate.google.com/tr...90905#msg390905

Fujitsu nordic serija ima dejansko BISTVENO boljši COP pod -15 stopinj C kot navadna verzija te klime, ki je bila testirana na scanoffice iz tvoje povezave. Navaden fujitsu ima pri -20 stopinj COP res le še okoli 1,5, nordic pa ima še pri -25 okoli 2,5.

Nazadnje urejeno:

gundolf

Zelenc'
15. jan 2013
4
0
1
Jah, po sliki sodeč je res. Sej logično bi bilo da je pri temperaturah kjer se največ odtaljuje najmanjši COP (ugibam da je to tam med 5 in -5). Čeprav po drugi strani mora po definiciji COP padat z večanjem temperaturne razlike. Zato ostajam malo skeptičen dokler ne preberem pogovorov na forumu. Se moram še mentalno pripravit da grem googlovo angleščino brat pa da vidim kaj pametnega piše
smile-1.gif

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
487
25
28
Slovenija
Sem bil tudi sam isto skeptičen kot ti dokler nisem naredil cele raziskave na internetu. Kar nekaj stvari mi najprej ni šlo v glavo, potem pa sem ugotovil, da ima fujitsu nordic pri -25 stopinjah in gretju z 2,74 kW res COP 2,5.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

gundolf

Zelenc'
15. jan 2013
4
0
1
Ne bo edini vir ogrevanja, vseeno pa ostaja računica. Če se z dodatnim delovanjem pri nizkih temperaturah prihrani recimo 50€ na leto, potem se splača nordic tudi v mojem primeru. Ampak dvomim, da bi mi katerakoli klima toliko dodatno prišparala.

Se strinjam da je COP treba gledat v povezavi z močjo delovanja klime. Iz koliko sem uspel do zdaj ugotoviti je pri max moči COP manjši kot pri nazivni. Pri nazivni moči sklepam da je COP največji in da je podoben tudi pri manjših močeh, rezen morda res pri minimalnem delovanju kjer spet pade. Torej COP=2.5 pri -25 in 2.7 kW - samo kapo dol
smile-1.gif

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
487
25
28
Slovenija
Fujitsu asya09lec/aoyr09lecn ima recimo pri +2 stopinjah zunaj maksimalno grelno moč 4,2 kW, pri -7 greje max 3,7 kW, pri -15 max 3,3 kW(še vedno nad nominalno močjo!), pri -20 max 3,05 kW in pri -25 proizvaja še vedno max 2,74 kW toplote.
wink-1.gif

Ni pa čisto res, da ima klima najvišji COP pri nominalni moči. Če recimo za vzdrževanje temperature 23 stopinj v prostoru(recimo solidno izoliranem) pri zunanji temperaturi +2 stopinji v praksi rabi npr. grelno moč le 1 kW namesto 3,7 kW, kolikor znaša max moč pri takšni zunanji temperaturi, je COP seveda bistveno višji, kot bi bil, če bi pri takšni temperaturi morala dejansko ves čas greti na polno, in tudi veliko višji, kot bi bil pri gretju z nominalno močjo 3,2 kW, saj tudi tako velike grelne moči pri +2 stopinjah pač zares še vedno ne potrebuješ za vzdrževanje nastavljene temperature enega prostora.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

corsol

Guru
11. mar 2010
2.973
958
113
Citat:
Uporabnik gundolf pravi:
Ne bo edini vir ogrevanja, vseeno pa ostaja računica. Če se z dodatnim delovanjem pri nizkih temperaturah prihrani recimo 50€ na leto, potem se splača nordic tudi v mojem primeru. Ampak dvomim, da bi mi katerakoli klima toliko dodatno prišparala.

Se strinjam da je COP treba gledat v povezavi z močjo delovanja klime. Iz koliko sem uspel do zdaj ugotoviti je pri max moči COP manjši kot pri nazivni. Pri nazivni moči sklepam da je COP največji in da je podoben tudi pri manjših močeh, rezen morda res pri minimalnem delovanju kjer spet pade. Torej COP=2.5 pri -25 in 2.7 kW - samo kapo dol
smile-1.gif

Vedet je treba da se dejansko največ pokuri ko je najbolj mrzlo , ampak po drugi starni pa spet v SLO nimamo zelo veliko takih dni(npr. da bi blo -10 čez cel dan) , razen seveda , če živiš na kakšni posebni lokaciji....poglej na ARSO večletne podatke za določena mesta v SLO pa boš videl okrog katere temp. se večina suče.....oz kakšna so dolgoletna povprečja.

Kljub vsemu si mislim, da so za v SLO najprimernejše klime tam do -15, sicer bi vsi prodajali tudi nordic variante pa jih ne.
"nordic" variante boš dobil v SLO samo od Mitsubishija(modeli VABH) in FUJITSU(2 modela)........Toshib, Panasonicov, itd. v nordic izvedbah pri nas nisem zasledil (se jih pa dobi v skandinaviji).

se mi zdi da je "nordic" varianta optimalna rešitev res le v primeru, da imaš izključno gretje na klimo brez karkoli drugega in si ne moreš privošlit, da ti v globokem mrazu klima zmrzne, ampak, če je tako se pripravi, da boš kupil relativno drago in MOČNO(!!!) klimo , ki bo imela dovolj kapacitete tudi v globokem minusu (kapacitetea s temp. pada), , ker če je prešvoh ti ne pomaga dosti , da ni zmrznila.

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
487
25
28
Slovenija
Še bolj kot moč klime je pomembno optimalno število notranjih enot in njihova montaža na optimalnih mestih po sobah. Za kvalitetno ogrevanje stanovanja mora imeti vsaka soba svojo notranjo enoto, ki mora biti nameščena na optimalnem mestu, talne enote pod oknom na zunanji steni(podobno kot radiator), stenske pa, če je le možno, na notranjo steno zraven zunanje stene tako, da piha topel zrak ob zunanji steni mimo okna. Najbolje se obnesejo z vidika udobja(hrup, nemoteč pretok zraka) in ekonomičnosti najmanjše enote po moči v vsaki sobi, vsekakor bistveno bolje kot ena močna, ki laufa na ful in z veliko prepiha ogreva več prostorov. Je pa res za udobje na začetku potrebno precej globlje seči v denarnico.
wink-1.gif

slafari

Pripravnik
12. sep 2007
83
0
6
Citat:
Uporabnik corsol pravi:
Resno razmišljam o nakupu klime, prvenstveno zaradi gretja, verjetno so sedaj ko ni ravno sezona tudi cene "boljše" ali pa se morda motim ...oz. če zna kdo svetovat ali je primeren čas za nakup ?
Glede na prebrano pa sem se nekako omejil na Daikin, Mitsubishi, fujitsu ali toshiba.............

za kaj si se na koncu odločil?