Kako to misliš s filtru ki se ne zapacajo. Ali imaš sterilno okolje, ali pa filtru ne opravljajo svojega dela. Za 750 evrov se dobi tudi že inverter micka ali kaj podobnega. Je matrix inverter?
Citat:
Uporabnik marina pravi:
Zelo fajn klime so tudi Matrix klime. Mi jo imamo v službi. Tudi cena je ok. Grelno - hladilna s filtri ki se ne zapacajo... z montažo 750 eur. Imajo jih v Merkurju. Baje so zelo kakovostne, samo še znamka ni tako zelo uveljavljwna v Sloveniji.
Citat:
Uporabnik nowinc pravi:
A bodo zdaj FD VABH modeli kaj cenejsi ali jih bodo FH VEHZ popolnoma nadomestili? Je ze kje cenik?
Citat:
Uporabnik gundolf pravi:
Da pristavim še svojo kantico...
Zanima me razlika pri mickah med VABH in VA (oziroma ekvivalenta pri drugih modelih). Glavna razlika kolikor razumem je grelec v zunanji enoti. Morda tudi v kompresorju.
A grelec povzroči, da gre klima manjkrat v odtajanje?
A pri nižjih temperaturah bolje greje na račun višjega COP ali je samo kompresor močnejši?
Sam sem pred izbiro klime za dodatno gretje 70 m² etaže hiše. Oziroma 40 m² dnevne sobe in kuhinje, za katere sem siguren da jih bo klima dosegla + 30 m² ostalih prostorov ki jih bo klima težje dosegla, ampak bo vseno koristna za vzdrževanje malo nižje temperature ko ni nikogar doma.
Če se greješ izključno na klimo, potem je grelec zunanje enote klime precej fajn, sicer se mi zdi pa precej drag. Dvomim da te evre (recimo da jih je okoli 300) prineseš not s tem, da ti pri ful minusu dela klima namesto neke peči - sploh v režimu kjer je COP le še 2 ali manj. V mojem primeru se verjetno ne splača. A razmišljam pravilno?
Citat:
Uporabnik gundolf pravi:
Ne bo edini vir ogrevanja, vseeno pa ostaja računica. Če se z dodatnim delovanjem pri nizkih temperaturah prihrani recimo 50€ na leto, potem se splača nordic tudi v mojem primeru. Ampak dvomim, da bi mi katerakoli klima toliko dodatno prišparala.
Se strinjam da je COP treba gledat v povezavi z močjo delovanja klime. Iz koliko sem uspel do zdaj ugotoviti je pri max moči COP manjši kot pri nazivni. Pri nazivni moči sklepam da je COP največji in da je podoben tudi pri manjših močeh, rezen morda res pri minimalnem delovanju kjer spet pade. Torej COP=2.5 pri -25 in 2.7 kW - samo kapo dol
Citat:
Uporabnik corsol pravi:
Resno razmišljam o nakupu klime, prvenstveno zaradi gretja, verjetno so sedaj ko ni ravno sezona tudi cene "boljše" ali pa se morda motim ...oz. če zna kdo svetovat ali je primeren čas za nakup ?
Glede na prebrano pa sem se nekako omejil na Daikin, Mitsubishi, fujitsu ali toshiba.............