KLIMA - NAKUP

raners

Majstr
4. mar 2008
2.806
439
83
Kaj pa mislite ostali? Naj prestavim močnejšo dol? Je full razlika med 2,5 in 3,5 KW?

tomi

Guru
1. sep 2007
18.491
9.792
113
40
MB
1 kW je razlika
tongue-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.581
1.188
113
Celje
Pri hlajenju je 1kw razlike... Poglej podatke za gretje... Razlika je manjša od enega kilovata. Ce vzames 2,5kw model z grelcem dna (vabh) je pri ogrevanju enako kot navaden 3.5 kw model (oba data od sebe 6.3kw)

Vprasanje ce se ti splaca prestavljati.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
ne prestavljaj ker te bo samo dosti stalo..in nima smisla.

Poleg tega ima ta švohnejša 3.2 kW gretja, močnejša pa 3.5 kW. Torej je razlika za 10 %. Itak boš povečal moč gretja praktično za 100 % in je povsem nepomembno katera je zgoraj in katera spodaj.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.806
439
83
Hej vsem! Najlepša hvala vsem za vaša mnenja.

Še nekaj me zanima (tak kot vedno...). Včeraj zvečer, ko je klima normalno grela in pihala, se je naenkrat ustavilo pihanje in se je čez par trenutkov iz klime slišalo, kot da bi v mrzel lonec vlil toplo vodo (ali pa kot da bi spustil paro iz likalnika). Nato se je spet čez nekaj časa iz klime slišalo (bolj glasno, kot ponavadi), kot da se nekaj premika in nekaj je šumelo, nato pa je čez nekaj časa spet kao začelo pihati (vendar bolj glasno kot ponavadi), pa v bistvu sploh ni nič kaj pihalo... Nekaj časa sem še opazoval, potem pa sem šel spat. Zjutraj je klima delovala, kot mora. Se pa mi je zdelo, da se je podobno zgodilo že čez dan. Kaj je ta pojav? Moram kako vzdrževat klimo? Monter mi je rekel, da ni treba ničesar delat, da bodo oni prišli po kakšnem letu dni, da vidijo, če je vse ok. Torej, kaj je ta pojav in ali moram kako vzdrževat klimo?

Pa še nekaj... V čem je klima Mitsubishi FD25VA toliko boljša kot GE25VA, da je dražja za 200eur? Se splača dat 200 eur zraven in kupit serijo FD? Kako je kaj z vzdrževanjem teh dveh klim? Npr.: FD kao omogoča, da lahko neke filtre sam sčistiš... Katera je boljša za uporabnika glede vzdrževanja?

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.581
1.188
113
Celje
Citat:
Uporabnik raners pravi:
Hej vsem! Najlepša hvala vsem za vaša mnenja.

Še nekaj me zanima (tak kot vedno...). Včeraj zvečer, ko je klima normalno grela in pihala, se je naenkrat ustavilo pihanje in se je čez par trenutkov iz klime slišalo, kot da bi v mrzel lonec vlil toplo vodo (ali pa kot da bi spustil paro iz likalnika). Nato se je spet čez nekaj časa iz klime slišalo (bolj glasno, kot ponavadi), kot da se nekaj premika in nekaj je šumelo, nato pa je čez nekaj časa spet kao začelo pihati (vendar bolj glasno kot ponavadi), pa v bistvu sploh ni nič kaj pihalo... Nekaj časa sem še opazoval, potem pa sem šel spat. Zjutraj je klima delovala, kot mora. Se pa mi je zdelo, da se je podobno zgodilo že čez dan. Kaj je ta pojav? Moram kako vzdrževat klimo? Monter mi je rekel, da ni treba ničesar delat, da bodo oni prišli po kakšnem letu dni, da vidijo, če je vse ok. Torej, kaj je ta pojav in ali moram kako vzdrževat klimo?

Pa še nekaj... V čem je klima Mitsubishi FD25VA toliko boljša kot GE25VA, da je dražja za 200eur? Se splača dat 200 eur zraven in kupit serijo FD? Kako je kaj z vzdrževanjem teh dveh klim? Npr.: FD kao omogoča, da lahko neke filtre sam sčistiš... Katera je boljša za uporabnika glede vzdrževanja?

To kar si slišal je "defrosting". Odmrzovanje zunanje enote. To se ti bo vklapljalo nekje na 1 uro (odvisno od vlage zunaj. Včasih na 45 minut, včasih tudi 3 ure nič).

FD je boljši po izkoristku, več "da od sebe", boljši filtri... Počakaj še 14 dni in nabavi FH model, ki je nadgradnja FDja.

Glede vzdrževanja je pa tako, da filtre ti prej očisti in ne čakati da bo leto okoli. Spet je odvisno od prahu v prostoru, ampak na mesec dni ti vseeno priporočam, da opereš zadevo. Sploh če boš uporabljal ves čas.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.572
6.660
113
pri taščici
Cena fh pa bo?
Čeprav pri klimi ki je primarni grelec v hiši naj denar nebi smel biti problem, ker ti vrne z nižjo porabo elektrike,za fh pa pravis da ima se tedemski tajmer

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
imel si odatljevanje zunanje enote..ins e sliši kot bi nekaj ružilo
wink-1.gif

čaki, čaki...o čem ti zdaj to..da imajo ene klime filtre ki jih lahko čistiš sam!? Kaj pa ti trenutno čistiš na obstoječi klimi?

Za lio ki deluje 24 ur dnevnoje treba (idelano) 1 x tedensko vzet dol filtre (one mrežice) in jih splahnit pod tušem (malo podrgneš s krpico z malo milnice)....ker če tega ne počneš se ti moč klime konkretno zmanjša (preverjeno).

igi

Guru
13. okt 2007
5.581
1.188
113
Celje
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Cena fh pa bo?
Čeprav pri klimi ki je primarni grelec v hiši naj denar nebi smel biti problem, ker ti vrne z nižjo porabo elektrike,za fh pa pravis da ima se tedemski tajmer

pričakuje se cca. 5% gor...

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
A to "ruženje" pri defrostu je zelo glasno? Te recimo zbudi ponoči? Se ga sliši le znotraj ali tudi zunaj (to sprašujem zaradi sosedov v bloku)?

igi

Guru
13. okt 2007
5.581
1.188
113
Celje
Citat:
Uporabnik nowinc pravi:
A to "ruženje" pri defrostu je zelo glasno? Te recimo zbudi ponoči? Se ga sliši le znotraj ali tudi zunaj (to sprašujem zaradi sosedov v bloku)?

To se sliši kot da bi nekaj pihnilo. Ni to toliko glasno, da bi budilo sosede. Samo delovanje klime pa ni nič kaj dosti glasnejše (dobro deluje takrat na višjih obratih, vendar ni to nekaj drastičnega)

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Klimo vzdržuj skladno z navodili in ne bo nič narobe. Torej po potrebi vsake 14 dni posesaj ali operi zračne filtre ter vsake tri mesece plazma filtre.
zmaga.gif

007

Pripravnik
4. sep 2009
707
0
16
@igi, kakšna pa je poraba (vem, da je to relativno, pa vseeno, nek približek) neke dobre klime za ogrevanje cca 45m2 prostora brez sten. Hiša je dobro izolirana novogradnja (15cm), ter ima cca 5m2 oken (vseh skupaj). Na nekem forumu sem zasledil, da je to precej potratna zadeva, resnično ne vem, ne me napast
smile-1.gif

toliko pameti že imam, da izračunam glede na nominalno vrednost moči, pa vendar, verjetno te novejše, inteligentnejše klime ne delujejo non stop v zgornji meji moči (ali pač?) še manj pa non stop...tako da bi vprašal za nek približek, če veš mogoče...ste delali kje meritve dejanske porabe?

Hvala!

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Ti bom kar jaz odgovoril. Po Igijevih besedah mu klima za ogrevanje porabi za cca. 15eur na mesec (stanovanje, novogradnja).
wink-1.gif

Meni je v lokalu (cca. 17m2 površine) kot izključni vir ogrevanja montiral FD25VABH in mi v 24urah porabi cca. 6kwh (kadar pustim vžgano) ali dobre 4kwh v 11urah (timer ob 8.30, ugasnem ob 19.30). Ti podatki so čisto točni, ker imam na vtičnici namontiran števec porabe. Koliko te to pride v eurih si moraš izračunati sam, glede na cene dobavitelja električne energije.
zmaga.gif

opomba: lokal ima velike izgube zaradi velike steklene izložbe, če bi bila izolacija "v nulo" bi bila poraba še ugodnejša.
wink-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.581
1.188
113
Celje
jah jst sem lanski januar, februar skuril po cca. 15 eur/mesec. Stanovanje dobrih 70m2, movogradnja, solidna izolacija. Stanovanje pa je sredinsko v vseh pogledih.

Pri hiši bo več, ker je več zunanjih sten. Če imaš novogradnjo se da to elegantno izračunati. Ampak še vedno ena izmed najcenejših zgodb. Sploh če vzameš dobro klimo. Se pa stvari začnejo slabšati od -15 nižje. Ampak tudi takrat je še vedno zadeva vsaj 3x varčnejša od električnega radiatorja!

Večina ljudi je na prvo žogo skeptičnih, da je možno s klimo varčno ogrevanje, ampak ko zadeve sami potestirajo imam večino samo pozitivne informacije. Tudi statistika mojih montaž se vedno bolj nagiba v zimske dni...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.132
6.946
113
KSZ
nisem prebral cele teme ampak vidim da igi sodeluje...

V glavnem - zelo ga priporocam, naredi hitro, kvalitetno in pa za seboj pospravi tako da sploh ne ves da je bil kdo na objektu. Pa ce mas sreco si s seboj pripelje se simpaticno pomoc =)

V glavnem res - zelo priporocam.

igi

Guru
13. okt 2007
5.581
1.188
113
Celje
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
KSZ
nisem prebral cele teme ampak vidim da igi sodeluje...

V glavnem - zelo ga priporocam, naredi hitro, kvalitetno in pa za seboj pospravi tako da sploh ne ves da je bil kdo na objektu. Pa ce mas sreco si s seboj pripelje se simpaticno pomoc =)

V glavnem res - zelo priporocam.

A sem bil tudi pri tebi?
redface-1.gif

Ja razmišljam o razširitvi ponudbe recimo v smeri: "montaža v rdečih bikinkah, vročih hlačkah, ..." a ja nebi bil jst v njih
wink-1.gif

Sam ne vem če se bo "pomočnica" strinjala. Ampak recesija in je treba nekaj novega ponudit
evil.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.132
6.946
113
Ne, nisi bil pri meni, jaz sem bil samo zraven ko sta montirala.

Ce bi bil pri meni, bi ti povedal da sem z alterja =)