KLIMA - NAKUP

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
A sta montirala na milici ...
grims-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Citat:
Uporabnik 007 pravi:
Na nekem forumu sem zasledil, da je to precej potratna zadeva, resnično ne vem,

Lahko ti jaz povem..cenej kot s klimo ne gre. Torej je investicija hitro poplačana. Sicer manj kot je izolacije, prej se že vložek povrne in obratno...a vseeno si jo daš tudi zaradi poletja, s povdarkom na gretju.

Zate je vrh glave najšvohnejša različica (3,2 kW gretja in 2.5 kW hlajenja),,,,iz trenutnih izkušenj (na 20 cm osnove)....do 10 stopinj plusa itak ne rabiš nič greti, zdaj pa zadevo vklopiš uro predno prideš domov...za 2 do 3 uri (da je že čez 23 stopinj), ter nato zvečer pred TV-jem. Lahko pa jo tudi nastaviš da se ti vklopi prednorp ideš domov in jo izklopiš ko greš spat.

Dobra inverterca bo v povprečju kurila cca. 0,3kWh (torej če jo uporabljaš 8 ur dnevno znese 2.5 kWh oz. 25 centov na dan).

Logiš pa, da vzameš najboljšo kar se dobi, pa se ti bo še dolgo smejalo zaradi tega.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.806
439
83
Hej.

Zanima me še, Mitsubishi FD35VA med funkcijo gretja tudi razvlažuje zrak? Se mi zdi suh zrak, ko ogrevam s klimo...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
seveda ga ne
smile-1.gif
.

Logično da je suh zrak....zraku z ogrevanjem pade relativna vlažnost in bolj kot je mraz manj vlažnosti je zunaj, torej so je posledično (relativne) še toliko manj ko jo segreješ (in to se bo zgodilo ne gelde na grelno telo, ki ga imaš v sobi).

(pa tudi če boš pozoren, boš opazil, da pri gretju kaplja od zunanje enote....nasprotno pa poleti pri hlajenju od notranje enote..kjer pa prihaja do razvlaževanja).

sandichamp

Pripravnik
10. avg 2007
478
15
18
Imam Fujitsu Nocrio. V 12 urah se mi nabere 4 litre vode. Ali je to samo iz zunanje enote, ali mi razvlažuje zrak.

LP Sandi

igi

Guru
13. okt 2007
5.581
1.188
113
Celje
Citat:
Uporabnik sandichamp pravi:
Imam Fujitsu Nocrio. V 12 urah se mi nabere 4 litre vode. Ali je to samo iz zunanje enote, ali mi razvlažuje zrak.

LP Sandi

če z njo ogrevaš, ti v prostoru kjer je notranja enota nič ne razvlažuje!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Pri gretju se kondenz nabira na zunanji enoti.

Pri hlajenju se kondenz nabira na notranji enoti (ki teče po cevki na zunanjo enoto, torej tebi kaplja vedno z istega mesta).

raners

Majstr
4. mar 2008
2.806
439
83
Evo, včeraj so mi zmontirali Mitsubishi FH25VE. Zaenkrat deluje vredu, moram še malo vse funkcije sprobat... Glede na FD model me zaenkrat moti, da če nastavim pihanje najbolj v levo stran, se pihanje komaj kaj za malenkost premakne v levo, medtem ko pri modelu FD zares piha samo v levo...

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
In koliko je prisla ta klima z montazo? Lahko tudi na ZS. Tudi sam se odlocam, kaj vzeti...

Malo gledam razliko med MSZ-FH25VEHZ in MSZ-FH35VEHZ. Max moc gretja pri mocnejsi verziji je le za 300W vecja. Za 50m2 stanovanje verjetne zadosca sibkejsa razlicica. Ce recimo pise, da ohranja nominalno moc do -15 stopinj, to pomeni, da model 25 da takrat 2,5kW, model 35 pa 3,5 kW toplote?

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
običjno so podatki o moči za hlajenje...in ima 2.5 kW model gretja 3.2 kW, (najšvohnješa različica), močnejša opcija pa 3.5 kW gretja (hlajenja pa niti ne vem
wink-1.gif
).

Pri nas ta švohnejša na 56 kvadratih čisto OK špila..zdaj ko ej izolirano pa itak (Imamo pa micko MSZ-HA25VA...takrat vstopni model inverterja..torej daleč od kakih presežkov).

raners

Majstr
4. mar 2008
2.806
439
83
Pri montaži klime sem opazil, da tisti dve cevi, ki prideta iz notranje enote priključene na zunanjo enoto, sta upognjeni navzgor in nato navzdol, kjer sta tudi pritrjeni na zunanjo enoto. Čeprav sta cevi dvignjeni le za slabih 10 cm, pa sem videl v pripočniku, da morata ti dve cevi skozi samo padati, saj se lahko zgodi, da pri notranji enoti priteče voda (tako vsaj piše v priročniku). Ali torej ni nič narobe, če se ti dve cevi v zunanjem predelu malce dvigneta (za kakšnih 10cm) in nato se zopet spuščata? Ali klima deluje normalno in brez izgub, če je tako povezano? To mislim predvsem v smislu, da bi se mogoče zaradi tega večkrat odtaljevala ali podobno...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.572
6.660
113
pri taščici
Meni gre najprej 2m gor pol pa 1m dol pa dela bp. Govorimo o plinski inštalaciji. Odvod kondenza pa mora biti v padcu, sicer moraš imeti črpalko

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
v teh dveh ceveh je plin, in če je monter dobro spojil zadeve (vakuumiral sistem) potem nima bit kaj narobe.

Kondenz cev pa logično da se mora stalno spuščati proti zunanji enoti (oz. mora biti montirala črpalka za prečrpavanje).

tako da...brez brige. Vse je OK.
wink-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.581
1.188
113
Celje
Zdaj če misliš plinske cevi, potem ni pomembno ali padajo, ali so "gor dol" (seveda v mejah normale)....

Sicer ne vem kje si to gledal, ampak padec jaz delam tudi na plinski povezavi, če se le da, zaradi tega, ker na zunanji strani lahko dežuje po ceveh in če bi bil padec "na noter" bo zatekalo proti notranji enoti in pod fasado. Zato vedno pri fasadi najprej dol (kot nek sifon) in potem če je potrebno gor proti klimi.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Citat:
Uporabnik raners pravi:
Pri montaži klime sem opazil, da tisti dve cevi, ki prideta iz notranje enote priključene na zunanjo enoto, sta upognjeni navzgor in nato navzdol, kjer sta tudi pritrjeni na zunanjo enoto. Čeprav sta cevi dvignjeni le za slabih 10 cm, pa sem videl v pripočniku, da morata ti dve cevi skozi samo padati, saj se lahko zgodi, da pri notranji enoti priteče voda (tako vsaj piše v priročniku). Ali torej ni nič narobe, če se ti dve cevi v zunanjem predelu malce dvigneta (za kakšnih 10cm) in nato se zopet spuščata? Ali klima deluje normalno in brez izgub, če je tako povezano? To mislim predvsem v smislu, da bi se mogoče zaradi tega večkrat odtaljevala ali podobno...

Zakaj pa nisi poklical mojstra Igija za montažo?

marina

Zelenc'
27. dec 2012
6
0
1
Zelo fajn klime so tudi Matrix klime. Mi jo imamo v službi. Tudi cena je ok. Grelno - hladilna s filtri ki se ne zapacajo... z montažo 750 eur. Imajo jih v Merkurju. Baje so zelo kakovostne, samo še znamka ni tako zelo uveljavljwna v Sloveniji.