Najem ali nakup stanovanja?

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
kot prvo, sicer bogokletno, vendar z 800EUR plače ob trenutnih stroških bivanja nikjer v normalnem svetu ljudje niso lastniki oz. ne kupujejo nepremičnin.

Dejstvo je da večina potencialnih kupcev in tudi nas malce starejših še ni doživela recesije, izgube zaposlitve itd - zadeva se lahko obrne tudi navzdol in zgodi se ti kar se je v ZDA. Enostavno zadnjih cca 20 let je šlo vse več ali manj le v pozitivno smer. Na začetku z možnostjo bajnih (skoraj neomejenih) kreditov, pa hipotek itd., realno so šle plače gor, svetovno gospodarstvo v konjukturi, nerealna rast cen nepremičnin in borznih indexov - balon ki vsakih nekaj let poči in prav sedaj se to dogaja. Ti poenostavljeni izračuni a la 20 let po 400Eur kredita pa je nepremičnina tvoja, OK, matematika sicer stoji vendar pa je hudič v malenkostih, samo nekaj glavnih:
1. trenutno bi z ostankom denarja še nekako preživel, z družino, otroci, samo simulacijo položnic si izračunaj, pa vsaj eno staro kripo itd
2. kdo ti garantira da boš sposoben redno odplačevati kredit - par mesecev brezposelnosti pa si out.
3. če vzameš hipoteko in se stanje na nepremičninskem trgu stabilizira oz. začnejo cene celo padati - bo banka zahtevala večje pokritje ker hipoteka več ne pokriva rizika.
4.ista zadeva je z obrestmi,
5.če nič drugega boš moral v teh 20 letih vsaj enkrat generalno prenoviti stanovanje.
6. in še najvažneše - 20 -30 let? si si (tudi družina) pripravljen to obdobje odpovedat skoraj vsem ostalim radostim življenja?

vzemi si čas, dobro premisli, računaj in če se ti kalkulacija pričakovanih fiksnih stroškov ob pričakovanih dohodkih izide za naslednjih 20 let (pa ne tako da ti ostane 300EUR za vse ostalo) potem kar v banko (sicer je pa sploh vprašanje kreditne sposobnosti), drugače pa vidim edino možnost (glede na to da resno razmišljaš o lastništvu) nakup starejšega stanovanja ali objekta na podeželju in zavihaš rokave, faza po fazi, kratkoročni krediti do 2 let oz. za obdobje ki je še relativno predvidljivo.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.535
320
83
Kras
www.mtl.si
Deloma se strinjam s tabo.
Vendar, razen če se res vse zalomi (izgubiš zaposlitev, cena nepremičnin nenormalno pade (npr. -50%)), potem lahko v slabi situaciji prodaš stanovanje, pokriješ kredit in še nekaj ti ostane. Vsaj jaz trenutno igram na to karto.

Je pa res, da se moraš pri tem zavedat rizika, zato gredo pri meni absolutno vsa prosta sredstva v predčasno poplačilo kredita. Si sicer nekaj manj privoščiš, ampak bo pa čez par let zato toliko lažje
cool-1.gif
.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
kakorkoli obrneš...če greš v kredit moraš poleg kredita zraven tudi še varčevati...ter tako skrajšati čas odplačila (poplačaš kredit..čeprav se banke tega izogibajo...logično zakaj).

pač narediš kompromise..par let si malo manj privoščiš, pa boš potem enkrat nqa svojem oz. z neko sigurnostjo.

Res pa je da 800 EUR plače danes ne omogoča praktično nobenega prihranka.

Naša familja mesečno potrebuje 1.400 EUR od meseca do meseca...zgolj da pridemo skozi (4. člani, 2 sobno stanovanje - lastniško seveda).

Kar je čez, se načeloma da prihranit...če seveda nimaš kakih drugih zadev.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.535
320
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Naša familja mesečno potrebuje 1.400 EUR od meseca do meseca...zgolj da pridemo skozi (4. člani, 2 sobno stanovanje - lastniško seveda).
/quote]
Zgolj vprašanje. Za kaj pa porabiš ves ta denar? Ali so tukaj tudi avtomobili vključeni noter?

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.041
3.556
113
41
Lj
Še neki iz članka v financah:

"Švica ima enega najmanjših deležev lastniških stanovanj, saj v lastnih nepremičninah živi nekaj več kot tretjina njenih prebivalcev, vendar se ta delež počasi povečuje. Razlog za majhen delež lastniških stanovanj je med drugim izjemno ugodna zakonodaja, ki ščiti najemnike. Zakon tako določa, da lahko lastniki dvignejo najemnino le, če dokažejo povišanje stroškov, ki jih prinaša njihovo premoženje. Prav tako so najemniki dobro zaščiteni pred izselitvijo. Po drugi strani pa je lastništvo stanovanj v Švici visoko obdavčeno, in sicer je predmet obdavčitve tako iz premoženja kot tudi iz dohodkov iz najemnin."

Ampak slovenija je preveč ponosna, da bi Švico posnemala.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Še neki iz članka v financah:

"Švica ima enega najmanjših deležev lastniških stanovanj, saj v lastnih nepremičninah živi nekaj več kot tretjina njenih prebivalcev, vendar se ta delež počasi povečuje. Razlog za majhen delež lastniških stanovanj je med drugim izjemno ugodna zakonodaja, ki ščiti najemnike. Zakon tako določa, da lahko lastniki dvignejo najemnino le, če dokažejo povišanje stroškov, ki jih prinaša njihovo premoženje. Prav tako so najemniki dobro zaščiteni pred izselitvijo. Po drugi strani pa je lastništvo stanovanj v Švici visoko obdavčeno, in sicer je predmet obdavčitve tako iz premoženja kot tudi iz dohodkov iz najemnin."

Ampak slovenija je preveč ponosna, da bi Švico posnemala.

Mi bi mogl vse posnemat.
smirk-1.gif

A ni dobro to, da ima veliko ljudi svojo nepremičnino, ki jim daje varnost?

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
recimo glede stanovanja jaz razmisljam drugace.
trenutno sem v popolnoma novem stanovanju velikem 70m2, najemnine placam 550 EUR.Trzna cena stanovanja je 190T EUR.
Ce najamem kredit za nakup stanovanja recimo na 30 let bi verjetno bil obrok tam okrog 1000 EUR mesecno.
Meni se enostavno ne splaca, raje placam najemnino kot pa si nalozim kredit do 60ega leta, ker to da je stanovanje moje mi ne pomeni prav veliko.Lastnistvo stanovanja ti prinese tudi dodatne stroske, lahko se zgodi da se moras preseliti, iz sedanjega se lahko izselim ko mi zapase vzamem vecje, cel par let novejse......Tisto razliko med kreditom in najemnino lahko tudi bolj pametno nalozim.
Vsak ima pac svojo racunico.......

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
V tvojem primeru bo res tako najbolje, saj kot vidim si do sedaj v življenju nisi uspel nič našparat in bi moral za celo stanovanje najeti kredit, povrh vsega pa še dobil ga ne bi za celega.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Hm ja....sodelavka ima sestro v švici....tako da, če bi mogli naš najemodajalci palčevati take najmenine kot pri njih, tudi za sol ne bi zaslužili.

Pa verjemi mi..tudi njim se splača stanaovanje kupit (naredila sodelavkina sestra...jo bom prav vprašal koliko jo je prišla najemnina....če se ne motim za 3 sobno stanovanje 1.700 frankov)

Pa pri nas Švice ne bo...ker imamo (smo imeli) Jazbinškov zakon....tako je zgodba enostavno zaključena in nima smisla tem sploh debatirat.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
potem bomo morali najprej postati tako brihtni kot so oni.

Za jame kopat na pokopališču (z mini bagrom) ni potrebno biti ravno pameten. Pa znaša plača nekaj manj kot 8000 CHF.
cry12bpy.gif

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
potem bomo morali najprej postati tako brihtni kot so oni.

Za jame kopat na pokopališču (z mini bagrom) ni potrebno biti ravno pameten. Pa znaša plača nekaj manj kot 8000 CHF.
cry12bpy.gif

Sam kopanje jam z mini bagri ne drži po koncu njihovega gospodarstva in življenksega standarda.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.572
6.657
113
pri taščici
ravno to, ker sicer bi precej smrdelo po mrličih v Švici.
Mislim da imamo precej nizek faktor (v euro območju) kaj si lahko slovenci privoščimo s plačo (tisto ki jo prejema 60-80% zaposlenih (400-700 evorv).
Kje bolj proti vzhodu (ex juga)pa je najbrž še slabše

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
recimo glede stanovanja jaz razmisljam drugace.
trenutno sem v popolnoma novem stanovanju velikem 70m2, najemnine placam 550 EUR.Trzna cena stanovanja je 190T EUR.
Ce najamem kredit za nakup stanovanja recimo na 30 let bi verjetno bil obrok tam okrog 1000 EUR mesecno.
Meni se enostavno ne splaca, raje placam najemnino kot pa si nalozim kredit do 60ega leta, ker to da je stanovanje moje mi ne pomeni prav veliko.Lastnistvo stanovanja ti prinese tudi dodatne stroske, lahko se zgodi da se moras preseliti, iz sedanjega se lahko izselim ko mi zapase vzamem vecje, cel par let novejse......Tisto razliko med kreditom in najemnino lahko tudi bolj pametno nalozim.
Vsak ima pac svojo racunico.......

Pa upam, da bi imel več, kot 1500 evrov plače, če bi hotel kredit.

Sej pravim najbolje je, če ostane človek doma pa da špara in si med tem išče parcelo in potem začne z izgradnjo objekta., ampak NE marsikdo raje, da je za najemnino itakan koncu ne bo nič od tega imel, vsi bi radi dedoval, si seszidal poleg staršev obejkt, da bi se skupaj držalo itd.

Danes res malokdo zida pa čeprav bi na ta način prišel skoz res dost cenej,

Vsi bi rad mel že vse narejeno.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.535
320
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik trust pravi:Danes res malokdo zida pa čeprav bi na ta način prišel skoz res dost cenej,
Ne vem sicer kje ti živiš (oz. vem, ampak ajde...
grin1.gif
), ampak tam kjer se jaz vozim sem vsako leto bolj fasciniran kako se naselja širijo.

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik trust pravi:Danes res malokdo zida pa čeprav bi na ta način prišel skoz res dost cenej,
Ne vem sicer kje ti živiš (oz. vem, ampak ajde...
grin1.gif
), ampak tam kjer se jaz vozim sem vsako leto bolj fasciniran kako se naselja širijo.

Ja samo gradijo to podjetja in potem prodajajo dalje kupcem. Malokdo gradi z svojimi rokami svojo hišo po svojem okusu.

Evo Od Škofje Loke proti Kranju eno naselje se full gradi, same nove hiše, ampak jih gradi to podjetjer, ki jih bo prodalo anprej.
Tud v mojem kraju to delajo podjetja, kupujejo parcele in zgradijo objekt, nato ga prodajo az dobro ceno, sicer pa je to povsod mal drugač. Nekje so same stere hiše, nekje samo nove, drugje spet.......

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.572
6.657
113
pri taščici
Sicer te poznam samo preko alterja, ampak mislim da te dovolj poznam da v lastni režiji ne bo nikdar sezidal svoje hiše(edino če se boš spremenil za 180stopinj). No mogoče je v žireh še ta navada, čeprav kolikor spremljam je to "OUT"

Izkušnja od strica. pred 20-30 leti je "sam" naredil hišo in ob njej delavnico, danes pa je dal fasado delati na čez (izolacija). Pa ima sina ki gre proti 30 in zeta okrog 35, sam pa ravno kar v penziji pa jih še nima 60 in je za fasado še sposoben. Mi znaš povedat odgovor zakaj ne naredi sam fasade ampak bo "raje" 20.kE skeširal?