KLIMA - NAKUP

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik slafari pravi:
Citat:
Uporabnik corsol pravi:
Resno razmišljam o nakupu klime, prvenstveno zaradi gretja, verjetno so sedaj ko ni ravno sezona tudi cene "boljše" ali pa se morda motim ...oz. če zna kdo svetovat ali je primeren čas za nakup ?
Glede na prebrano pa sem se nekako omejil na Daikin, Mitsubishi, fujitsu ali toshiba.............

za kaj si se na koncu odločil?

Narobe se je odločil, ker ni izbral Mitsubishija ....
wink-1.gif

corsol

Guru
11. mar 2010
2.973
958
113
Citat:
Uporabnik slafari pravi:
Citat:
Uporabnik corsol pravi:
Resno razmišljam o nakupu klime, prvenstveno zaradi gretja, verjetno so sedaj ko ni ravno sezona tudi cene "boljše" ali pa se morda motim ...oz. če zna kdo svetovat ali je primeren čas za nakup ?
Glede na prebrano pa sem se nekako omejil na Daikin, Mitsubishi, fujitsu ali toshiba.............

za kaj si se na koncu odločil?

Na koncu sem se omejil na talne enote in v ožjem izboru sta na koncu bili enoti od MHI in Fujitsu , odločil sem se za slednjo.

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Glede na to, da je tukaj nekaj strokovnjakov za klime, me zanima kako lahko utišam zunanjo enoto klime (Panasonic KIT-RE9-NKX). Zaradi vibracij mi občasno (odvisno od obratov) ropota pločevina (mogoče tudi rešetka na zadnji strani) na zunanji enoti, vibracije pa se prenašajo tudi na steno in se v stanovanju sliši zmanjševanje ali povečevanje obratov. Ta ropot me iritira in zaradi tega klimo uporabljam manj kot bi jo sicer.

Za odpravo prenosa vibracij na nosilce sem že razmišljal, da bi dal med enoto in nosilce 4×4 cm ali celo 5×5 cm (premer×višina) gumi blažilce ( nekaj takšnega, da se izognem tudi prenosu vibracij preko vijakov). Je to smiselno?

Je možno ublažiti prenos vibracij kompresorja na pločevino enote? Se ga lahko kako podloži s kakšno gumo?

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik perofero pravi:
Glede na to, da je tukaj nekaj strokovnjakov za klime, me zanima kako lahko utišam zunanjo enoto klime (Panasonic KIT-RE9-NKX). Zaradi vibracij mi občasno (odvisno od obratov) ropota pločevina (mogoče tudi rešetka na zadnji strani) na zunanji enoti, vibracije pa se prenašajo tudi na steno in se v stanovanju sliši zmanjševanje ali povečevanje obratov. Ta ropot me iritira in zaradi tega klimo uporabljam manj kot bi jo sicer.

Za odpravo prenosa vibracij na nosilce sem že razmišljal, da bi dal med enoto in nosilce 4×4 cm ali celo 5×5 cm (premer×višina) gumi blažilce ( nekaj takšnega, da se izognem tudi prenosu vibracij preko vijakov). Je to smiselno?

Je možno ublažiti prenos vibracij kompresorja na pločevino enote? Se ga lahko kako podloži s kakšno gumo?

Živjo!

Ja vibracije so problematične. Še posebej je zadeva očitna in moteča pri večini cenejših klim. Je pa res, da tudi najbolj top klime občasno, v kombinaciji z določenim tipom stene, fasade,... pridejo v neko čudno resonanco in se vibriranje sliši v notranjost. En tak primer imam pri sebi
frown-1.gif
Pa sem "pri koritu". Vmes so bila zamenjane tri klime (različni proizvajalci) in pri vseh je zadeva zelo podobna.

Blažilcih, ki si jih prilepil zgoraj so namenjeni za med konzolo in klimo. Imam zelo podobne montirane, vendar razlike skorajda ni, oziroma je zanemarljiva.

Konpresor je pa tako ali tako že sedaj montiran na gumicah.

Je pa nekaj čisto drugega, ali gre to za kako naj rečem "mikro vibracije" in pa vibracije, ko celo ohišje ropoče in se trese. Tam pač poskusi malce zategniti vijake ohišja, malce podložiti na kašni strani...

shift

Guru
20. jul 2007
9.871
2.251
113
za šankom
igi prosim povej ali je čas za kak konkretnejši servis.klimo imamo 5 leto.laufa precej.vmes je bila enkrat odmontirana in dofilana.dela BP.je potreba po kakem servisu?notranja enota se čisti 1x mesečno zunanja 1x letno.bi bilo smotrno zamenjati plin

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik shift pravi:
igi prosim povej ali je čas za kak konkretnejši servis.klimo imamo 5 leto.laufa precej.vmes je bila enkrat odmontirana in dofilana.dela BP.je potreba po kakem servisu?notranja enota se čisti 1x mesečno zunanja 1x letno.bi bilo smotrno zamenjati plin

Ne diraj lava dok spava
wink-1.gif
Plina se ne menjuje preventivno, če bo začela slabše delovati bi bilo pa smiselno smiselno preveriti plin.
Tisto "dofilanje" mi ni najbolj všeč...

Bi pa priporočal, da jo spomladi razkužiš s kakšnim sprejem!

lost1

mnz
19. jul 2007
8.452
146
63
Če bos slučajno vedel, na Toshibi mi gori lučka Filter...kakšn filter zdej hoče da mu menjam po pov leta?

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Če bos slučajno vedel, na Toshibi mi gori lučka Filter...kakšn filter zdej hoče da mu menjam po pov leta?

Upozarja te, da je pretekel čas, po katerem bi bilo dobro filter očistiti. Klima ina v "mislih" filtra na notranji enoti, ki se opereta pod tekočo vodo. Nima senzorja za to kako umazan je filter ampak samo timer, ki gleda koliko je klima delovala. Potem pa narediš samo reset in lučka bo ugasnila za naslednjih xx ur.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.452
146
63
Kje pa najdem ta filter?

To je ko odprem pokrov, ali je treba še kej dodatno razdirati?

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.304
18
38
MB
Zdravo

Jaz pa imam mojo Toshibo že cca. 7 let in do sedaj nisem še nikoli nič servisiral (letni preventivni servisni pregled). Notranjo enoto sem 1x letno posprejal. Kaj je še potrebno storili?
Mi lahko kdo predlaga kakšnega serviserja za letni preventivni pregled in "servis" klime? (sem iz MB).
Igi?

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.065
123
63
Si že kdaj menjal ležaje na ventilatorju notranje enote? Meni v eni izmed klim rahlo pojejo. Zaenkrat še ni moteče, vendar bi se znal hrup povečat. Imam pa enega panasonica (dobavil si ga ti).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Kaj bi pa ti zdaj kar naenkrat servisiral?
wink-1.gif

Dela ali ne dela? Če te muči potem na zunanji enoti posesaj/popenzlaj lamele, ter podobno na notranji. Očisti filltre in to je to.

Saj skrinje/hladilnika tudi 30 let noben ne mrdne.

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.304
18
38
MB
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Kaj bi pa ti zdaj kar naenkrat servisiral?
wink-1.gif

Dela ali ne dela? Če te muči potem na zunanji enoti posesaj/popenzlaj lamele, ter podobno na notranji. Očisti filltre in to je to.

Saj skrinje/hladilnika tudi 30 let noben ne mrdne.
Ja dela ja...saj avto tudi vsake toliko moraš dat na servis...čeprav dela
bonk.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Če je nisi 7 let pipnil zakaj pol zdaj delaš paniko?

(pri avtu tudi sedem let počakaš, pa potem skačeš okoli
evil.gif
...če ti odgovorim na tvoj način).

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Glede "rednih letnih servisov"....
Zdaj če rečem, da niso potrebno bom plunil v svojo skledo
smile-1.gif
, Če rečem da so NUJNO potrebni bo spet nekaj ljudi skočilo in me napadlo, da peljem vodo na svoj mlin... Resnica pa je nekje vmes.

Če klimo dosti uporabljate jo je potrebno REDNO čistiti. Praktično vse lahko naredite sami. Kupiti je potrebno kak sprej za razkuževanje in je to to.
Ker pa so stranke različne lahko iz izkušenj povem, da se jih 70% NIKOLI ne dotakne filtra kaj šele kaj drugega. Pokličejo po 3 letih, ko zadeve "slabo hladi" in "pridite hitro, ker nam je vroče". To pa ni več OK. Zato sam redno pošiljam obvestilo vsem svojim strankam, da lahko naročijo redni servis. Pač nekaterim je lažje dati 36€, kot pa da si vzamejo pol ure časa in še prej kupijo en sprejček.

Ker od rednih servisov nimam veliko ostanka, porabim pa ogromno časa lahko enkrat do pomladi objavim "navodila" kako se lotiti zadeve korak za korakom. Imam načeloma že pripravljeno, sam trenutno imam malce gneče z drugimi zadevami. In "domači mojstri" lahko redni servis naredite brez večjeh težav!

Ampak še enkrat: NI OK, ČE KLIMO PUSTITE 5 LET BREZ DA BI KARKOLI NAREDILI NA NJEJ! Ni pa potrebno klicati servisa za to!

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik Zanzibar pravi:
Si že kdaj menjal ležaje na ventilatorju notranje enote? Meni v eni izmed klim rahlo pojejo. Zaenkrat še ni moteče, vendar bi se znal hrup povečat. Imam pa enega panasonica (dobavil si ga ti).

Kja naj rečem... Panasonic pač
frown-1.gif
MI je danes žal, da sem kadarkoli katerega prodal.

Nisem pa na njem še menjeval ležajev. Jst bi ga odprl in pogledal, če se da dobiti kaj zakšnega da paše not. Lahko pa mi sporočiš model in bom povprašal za original.

Je pa zadeva relativno enostavno narejena. Boš videl, ko boš odprl!

shift

Guru
20. jul 2007
9.871
2.251
113
za šankom
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik shift pravi:

Ne diraj lava dok spava
wink-1.gif
Plina se ne menjuje preventivno, če bo začela slabše delovati bi bilo pa smiselno smiselno preveriti plin.
Tisto "dofilanje" mi ni najbolj všeč...

Bi pa priporočal, da jo spomladi razkužiš s kakšnim sprejem!

gre se za toshibinega dvojčka.ena enota je bila manjko z plinom.povakumirali so ven in nafilali do konca.morda sem se z dofilanjem narobe izrazil.hvala za nasvet
nahrung002.gif

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.065
123
63
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Zanzibar pravi:

Kja naj rečem... Panasonic pač
frown-1.gif
MI je danes žal, da sem kadarkoli katerega prodal.

Nisem pa na njem še menjeval ležajev. Jst bi ga odprl in pogledal, če se da dobiti kaj zakšnega da paše not. Lahko pa mi sporočiš model in bom povprašal za original.

Je pa zadeva relativno enostavno narejena. Boš videl, ko boš odprl!

Če se ti da pogledat... imam model CD-E7HKEW-3.

Sem jo že odprl, vendar le da sem jo očistil tudi izza filtra.

Res ne razumem (unih 70%) ljudi, da nikoli ne odprejo pokrova klime. Notri se nabere taka svinjarija, da nisem mogel verjet. Pa redno pucam filtre, vsaj 1 letno generalno s sprejem ipd...