Glede Mitsubishi FD35VA:
Naj povem, da je to prva klima, s katero imam v bistvu opravka (do sedaj pač nismo imeli klime). Mogoče sem tudi jaz malo preveč pričakoval od ene klime in me je mogoče malo negativno presenetilo delovanje klime (koncept delovanja klime, mogoče niti ne sama klima Mitsubishi FD35VA).
Situacija je taka. Kupili smo hiško, ki ima ogrevanje na plin (z zunanjim rezervoarjem - drago ko pes). Hiša je dokaj majhna (7x8m), ogrevamo pa 2 etaži. Na sredini hiške je stopnišče, ki povezuje obe etaži. Stopnišče je odprto in ni nobenih sten med ali nad stopnicami. Priložil sem tudi sliki:
1. slika (tloris 1. nadstropja):
2. slika (tloris 2. nadstropja):
Klima se nahaja nad stopniščem (pod stropom mansarde, torej nekje 4-4,5m nad podom prvega nadstropja). Stopnišče je odprto in se iz prvega nadstropja vidi strop drugega nadstropja. Upal sem, da bo ta klima ogrela oba nadstropja. Saj sem se (več kot očitno) precenil.
Upal sem, da če bom imel klimo narejeno na full (pihanje in stopinje) in usmerjeno desno dol (torej usmerjeno dol v prvo nadstropje), da bo ogrelo prvo nadstropje brez problema, ampak ga ni... Če imam klimo narejeno na full pihanje (in na 28 stopinj) in stojim tam, kjer na 1. sliki poše "gor" (torej na začetku stopnic), full občutim toplo pihanje, če pa stopim do vrat dnevne sobe (le 1 meter nazaj), pa sploh ni občutit nobene toplote (tudi po par urah delovanja).
Zgornja etaža se segreje takoj, tukaj ni kaj za rečt... Saj pravim, očitno sem klimo zelo precenil... Pač upal sem, da bo tako delovalo... Probat ni greh
V bistvu bi rad porabil čimmanj plina, torej bi si rad hišo ogreval na klimo (vsaj dokler ne bo full minusa - če sploh bo). Sedaj imam v mislih, da bi kupil še eno klimo in jo zmontiral v 1. nadstropju... Zdaj pa spet nevem, kaj bi jo dal, da bi mi čimbolj ogrela celotno spodnjo etažo. Kaj mislite, kam bi jo bilo najbolje zmontirat? Rad bi imel toplo dnevno in tolpo kopalnico (ki je zelo majhna), kuhinja me ne zanima preveč... Mislim pa tako ali tako predret zid med kuhinjo in dnevno in bo to potem v bistvu en prostor... Sedaj imam v zgornji etaži zaprte radiatorje in grejem s klimo, spodnjo etažo pa grejem na radiatorje.
Torej, kje bi dal zmontirat drugo klimo, da bi mi čimbolj ogrelo dnevno sobo in kopalnico v prvem nadstropju?
Še nekaj glede klime in delovanja klime nasploh: Pri delovanju klime me moti, da si ne moreš izbirati več temperatur dnevno. Npr.: ko spim, mi bolj paše, če ni tako toplo, kot takrat, ko gledamo televizijo. Pa to: kilma je nastavljena na gretje. Če je naenkrat več stopinj v hiši (zaradi radiatorjev v spodnji etaži), začne pihat hladen zrak iz nje... Zakaj? Če je nastavljena na gretje, naj greje in ne hladi, četudi je več stopinj v hiški (naj takrat miruje). Ali se da to kako nastavit, da nikoli ne piha mrzel zrak? Sedaj imam nastavljene stopinje na 21, ostalo pa na avtomatiko...