KLIMA - NAKUP

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.180
1.193
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Ja lopute lahko gredo levo/desno, samo ločeno ne znajo biti. Bi moral pogledati, če se da, da bi odklopil motorni pogon, in bi potem na roke prestavil lopute en del levo in drugi del desno.

Na teraso pa bo bolje kot pesek dati neko posodo spodaj.

Ne bom dal roke v ogenj, ker sem na poti pa ne morem preverit, ampak moja micka (tista, ki si jo ti vgradil) ima po horizontali lopute v dveh setih povezane med sabo, tako da se da dve smeri nastvljat (sem to zgoraj naredil če se prav spomnim). Po vertikali (tiste, ki jih lahko motrček premika) so seveda v kosu.
Lahko se pa tudi motim, sem nastavil pred 2 letoma, ko je bila nova, in od takrat nisem več spreminjal.

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Ja lopute lahko gredo levo/desno, samo ločeno ne znajo biti. Bi moral pogledati, če se da, da bi odklopil motorni pogon, in bi potem na roke prestavil lopute en del levo in drugi del desno.

Na teraso pa bo bolje kot pesek dati neko posodo spodaj.

Ne bom dal roke v ogenj, ker sem na poti pa ne morem preverit, ampak moja micka (tista, ki si jo ti vgradil) ima po horizontali lopute v dveh setih povezane med sabo, tako da se da dve smeri nastvljat (sem to zgoraj naredil če se prav spomnim). Po vertikali (tiste, ki jih lahko motrček premika) so seveda v kosu.
Lahko se pa tudi motim, sem nastavil pred 2 letoma, ko je bila nova, in od takrat nisem več spreminjal.

Imaš prav in pri tvoji gre tako kot si napisal. Model FH ima pa lopute levo desno tudi na motorček in ne gre nastaviti tako da bi bilo pol levo in druga polovica desno.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.573
6.660
113
pri taščici
Pa to ne moreš verjeti.
Pesek na terasi.....a boš v copatih po pesku hodil? Še malo soli vrži, hitreje stopi led. Kaj imaš pozimi zunaj na terasi? Če že ne povabiš mojstrov na ogled, zaupaj nam fotke fasade pa ti povemo kam boš odtoke spravil.

Ti kar postavi na hodnik, za rezervo si shrani link do te teme če...

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
Hanzek ne se bunit, prvič kupujem klimo. Nisi podal nobene absolutno boljše ideje. Ker je bilo veliko faktorjev, kje je bolje postavit klimo.

Torej, kupil sem klimo. Postavil sem jo tako da mi ena loputa pihne v sobo, druga loputa pihne v steno hodnika in mi segreje hodnik. Tudi na drugi stopnji mi do neke mere lepo pihne zrak v sobo. Če bi jo dal na konec hodnika, kot sem mislil prvotno bi bila napaka. Teoretično bi morala klima glede na moč in izgube moje sobe segreti mojo sobo tudi v večjem mrazu. Ampak to ni problem, itak to ne bo čisto primarno gretje. Če bi jo imel v sobi, bi jo pa bolj slišal, lahko pa bi si privoščil malce manjšo moč ventilatorja. Ko se je delala elektrika, sem pač sedaj dal na svojo varovalko, kjer je bila možnost. vem pa da ni nujno.

Na zunanjo enoto sem dal pladenj in luknjo spozi teraso dol v garazo. Tudi to ni problem.

Sem pa opazil po novem da je največji problem,, da me grlo peče, ko segrejem prostor s klimo. Sej je fajn da je toplo, ampak občutek v grlu pa ni prijeten. Se spomnim, če sem kdaj segrel z kaloriferjem je bil isti občutek, pri radijaorjskem gretju tega problema načeloma nimam.

Je kakšna rešitev, da to omilim, kakšen vlažilec?

Nazadnje urejeno:

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
evo ponovno:)

problem z bolečim grlom in ušesom zaradi klime sem že skoraj odpravil tako da imam sedaj že nekaj ur vklopljeno funkcijo purifier oziroma vklopil sem plazemski filter. Stvar dejansko DELUJE.

Tako da prosim vse, ki bodo kupovali klimo mitsubishi FH, vklopite tipko purifier.

Jaz sem sedaj že nekaj ur kot prerojen.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.573
6.660
113
pri taščici
Se ne bunim, tudi absolutno boljše rešitve najbrž sploh ni. Jaz bi jo na tvojem mestu dal v sobo (na osnovi izkušenj dveh igijevih klim in dveh drugih starejših klim)
Ali je to bolje ali slabše pa ne boš ugotovil dokler ne boš klime prestavil v sobo (najbrž nikoli).
Prijetno uporabo!

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.206
1.372
113
ksz

Kakšna točno je razlika med FH25VE in FH25VEHZ. Ima kdo kakšne slike ? Samo grelec ? To pomeni da voda pač zmrzne 15 naprej v cevi in je potem neuporabno ?

No sosede je najbolj zanimalo da nebo kapljala voda iz klime ? Upravnik mi je rekel da bi moral pod klimo imet kakšen lovilec vode da nebi kapljalo na tla ?

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
ksz

Kakšna točno je razlika med FH25VE in FH25VEHZ. Ima kdo kakšne slike ? Samo grelec ? To pomeni da voda pač zmrzne 15 naprej v cevi in je potem neuporabno ?

No sosede je najbolj zanimalo da nebo kapljala voda iz klime ? Upravnik mi je rekel da bi moral pod klimo imet kakšen lovilec vode da nebi kapljalo na tla ?

Hja... ni samo grelec. VEHZ ima sistem "Hyper heating" kar pomeni spremenjen kompresor, "navita" elektronika, nekaj drugih sprememb in grelec na dnu enote. Poleg odtaljevanja ima izboljšano krivuljo gretja in klima posledično pri nizkih temperaturah da več od sebe.

Če imaš namen ogrevati preko cele zime in je klima edini vir ogrevanja se stegni do te enote. Če boš pa ogreval samo v dneh, ko se temperatura še dvigne nad nulo pa grelec ni potreben. Klima brez grelca ne bo ugasnila pri -15. Se bo pa nabiral led in ko ga bo preveč se bo ustavil zunanji ventilator.

Glede korita pod klimo. Za namen hlajenja ne rabiš nič, ker bo kondenz odtekal po cevi, ki jo boš nekam speljal. Pri gretju pa se lahko pojavijo težave. Če boš na zunanjo enoto priklopil odtočno cev in boš ogreval, ko bo zunaj po 0 bo voda v cevi zamrznila. In posledično bo nekje začelo teži mimo. Sicer pozimi ni veliko kondenza, sploh, ko je enkrat temperatura pod o stopinj.

Če pa boš izbral model VEHZ pa načeloma ni predviden priklop cevi za kondenz, ker ima klima na dnu več odprtin skozi katere voda hitreje odteče ko se vklopi grelec. Pod to enoto pa moraš skoraj obvezno zmontirati lovilno posodo in potem iz nje nekam speljati cev.
Pri sebi sem za test luknje polepil in naredil klasičen odvod kondenza. Zadeva je letošnjo zimo delovala brez težav. Bi pa verjetno začelo teči čez, če bi bilo več kot teden dni skupaj pod nulo.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.206
1.372
113
Hvala za razlago.
Sem mislil da za 150€ več dobiš boljšo rešitev tega problema
smile-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Hvala za razlago.
Sem mislil da za 150€ več dobiš boljšo rešitev tega problema
smile-1.gif

Dobiš precej boljše obnašanje klime pri gretju in nizkih zunanjih temperaturah. Žal pa ne znajo narediti, da voda nebi zmrznila v ceveh naprej... dobro lahko dodaš grelne kable, samo...
smile-1.gif

povej konkretno kakšen problem imaš, poslikaj zadevo in ti najdem rešitev
wink-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.206
1.372
113
Nimam ga več
smile-1.gif

Navadne brez grelca bom vzel in bo rešeno. Gor bomo na-montirali tiste bodice pred golobi in bo.

Zdaj več nekak ne vidim smisla dat več za klimo potem pa še poleg rešitve z grelnimi kabli in odtekanjem reševat.

dinos77

Pripravnik
2. nov 2010
589
1
18
Slovenija
Mi smo končno tudi se odločili za klimo. Je bil že čas. Glede na to da je sedaj teh klim in ponudnikov malo morje nismo kaj dosti komplicirali, pač vzeli ponudbo, ki je bila med cenejšimi in da smo lahko rekli da imamo dobro klimo. Na koncu je zmagala klima V Tušu, kjer smo s pomočjo zvezdi v njihovem katalogu želja vzeli klimo Gorenje DC Inverter kas 26. Je A energetski razred in ima hladilno moč 2,6 kW. Ni švoh
smile-1.gif
Kar se mene tiče je lohk celo poletje čez 30 stopinj...

nnnnn

Zelenc'
2. jun 2014
25
0
1
Danes so mi zmontirali klimo Micko FH 35. Zanima me naslednje. Majstra sta vse lepo povezala nimam kaj rečt, na koncu še zvakumirala. Plina pa niti nista preverjala, niti flaše ni gor priklopil, da bi videl koliko je plina noter. Ko sem ga vprašal zakaj tega ni naredil mi je lepo prijazno in strokovno kot da je to njegova stalnica odvrnil, da je v zunanji enoti dovolj plina in da zato ne rabi dofilat klime. Rekel je da Michubishi firma garantira, da je tovarniško klima nafilana s plinom in zadošča za do 10 m linije.
Zanima me če gdo ve ali je to res, da se ob montaži ne rabi preverjat količine tovarniškega plina in kako to delajo drugi monterji ali filajo novo klimo z plinom ob montaži.

Lp.Pero

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik nnnnn pravi:
Danes so mi zmontirali klimo Micko FH 35. Zanima me naslednje. Majstra sta vse lepo povezala nimam kaj rečt, na koncu še zvakumirala. Plina pa niti nista preverjala, niti flaše ni gor priklopil, da bi videl koliko je plina noter. Ko sem ga vprašal zakaj tega ni naredil mi je lepo prijazno in strokovno kot da je to njegova stalnica odvrnil, da je v zunanji enoti dovolj plina in da zato ne rabi dofilat klime. Rekel je da Michubishi firma garantira, da je tovarniško klima nafilana s plinom in zadošča za do 10 m linije.
Zanima me če gdo ve ali je to res, da se ob montaži ne rabi preverjat količine tovarniškega plina in kako to delajo drugi monterji ali filajo novo klimo z plinom ob montaži.

Lp.Pero

Nove klime se načeloma ne fila. Mitsubishi pravi, da je plina v štartu dovolj za 7m. Tudi kakšen meter čez se ne bo poznalo.

Se pa količina plina v klimi (spet načeloma) ne da izmeriti drugače, kot da ga ven potegneš in stehtaš in potem nazaj noter. Sodobne klime znajo kasneje same ob delovanju ugotoviti, da je premalo plina not in javijo napako.

Tako da ja pri montaži jaz NE preverjam količine plina. Tudi koga drugega, ki bi to delal ne poznam.

nnnnn

Zelenc'
2. jun 2014
25
0
1
Hvala Igi, za odgovor. Sedaj sem malo pomirjen. Ja pri meni je linije tam slabih 6 m, potem res ni blo potrebno zraven filat. Zanima me če se da še kako drugače lajično ugotovit ko bo plina mogoče primankovalo. Ima ta micka to funkcijo za odkrivanje tovrstnih napak in kako odreagira, če do tega pride.
zanima me če je že smotrno drugo leto pred sezono,ko bo prišel moj monter naredit reden servis, ki pride nekje 40 e, dofilat plin.
Verjetno filanje plina pri prvem servisu ni všteto v ceno. Če bo naslednje leto treba dofilat plin me zanima kako se to naredi, se priklopi flaša na cevovod kompresorja in se odpre ventila ter dofila plin ali kako. Na internetu sem zasledil da se preverja preko manometra nek pritisk v sistemu, Koliko to približno znaša ob pravilni dozaciji plina. S tem se verjetno ugotovi če sistem pušča ali kako je s tem.
Zanima me kako se klima obnaša, če bi teoretično blo plina premalo not, verjetno slabo hladi in greje.
Hvala za odgovore v tem sem laik in rahlo skeptičen, ker ne poznam zadeve.

Lp.Pero

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.078
391
83
Kakšno priporočilo za dobrega mojstra, ki bi prodal in zmontiral klimo v SG?

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik nnnnn pravi:
Hvala Igi, za odgovor. Sedaj sem malo pomirjen. Ja pri meni je linije tam slabih 6 m, potem res ni blo potrebno zraven filat. Zanima me če se da še kako drugače lajično ugotovit ko bo plina mogoče primankovalo. Ima ta micka to funkcijo za odkrivanje tovrstnih napak in kako odreagira, če do tega pride.
zanima me če je že smotrno drugo leto pred sezono,ko bo prišel moj monter naredit reden servis, ki pride nekje 40 e, dofilat plin.
Verjetno filanje plina pri prvem servisu ni všteto v ceno. Če bo naslednje leto treba dofilat plin me zanima kako se to naredi, se priklopi flaša na cevovod kompresorja in se odpre ventila ter dofila plin ali kako. Na internetu sem zasledil da se preverja preko manometra nek pritisk v sistemu, Koliko to približno znaša ob pravilni dozaciji plina. S tem se verjetno ugotovi če sistem pušča ali kako je s tem.
Zanima me kako se klima obnaša, če bi teoretično blo plina premalo not, verjetno slabo hladi in greje.
Hvala za odgovore v tem sem laik in rahlo skeptičen, ker ne poznam zadeve.

Lp.Pero

Ti klimo samo uporabljal.... ko ne bo več delovala boš že vedel
smile-1.gif

Kdaj si nazadnje dofilal plin v hladilniku?

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Kakšno priporočilo za dobrega mojstra, ki bi prodal in zmontiral klimo v SG?

Če se ti preklemano ne mudi, se občasno pripeljem tudi do SG. Ampak sej razumeš, da ta teden bi vsi imeli... Je pa do 18. malce problem z dražjimi modeli klim, ker jih je zmanjkalo uvozniku...