KLIMA - NAKUP

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik kroja pravi:
@raners

Vem, da pri meni tudi zaradi predelnih sten (klima bo na hodniku) ne bo čisto ogrela etaže. ampak ob odprtih notranjih vratih in nenehnemu ogrevanju s klimo, mislim, da bo to lahko do določene zunanje zimske temperature le ogrevalo dokaj dobro, seveda bom potem lepo s centralno po sobah dodajal toploto preko radijatorev.
Kaj to pomeni da imaš slabo izolirano hišo. Ali imaš vsaj nova dvo/troslojna okna ali so stara 20 let ali več? Ali imaš obe klimi v eni etaži, ali posebej vsaka klima v enem nadstropju?
Verjetno se bom vseeno odločil za mitsubishi verzijo brez grelca, že to je zelo dobra klima.
Ker večjo površino ko bo pokrila bolje bo(več prihranka) zato jo bom dal vseeno raje na hodnik in bo preko odprtih vrat se ogrevalo vsaj delno druge sobe, ostalo bodo naredili radijatorji. Vem, topel zrak se bo malo nabiral nad preklado notranjih vrat, ampak kaj čem, Če bi dal klimo za ogrevanje v eno sobo 25 m2, je sicer okey, ker se tam največ nahajam, ampak mogoče bo prihranek če dam na hodnik večji. Močna bo dovolj, tudi ob mrazu, kjer ne dela več s tako toplotno močjo, bo skoraj lepo pokrila toplotne izgube etaže, ampak za to bodo radijatorji, ker porazdelitev te toplote pa ne bo optimalna.

Hodnik je lahko dvorezen meč... Pripraviti se moraš, da bo potrebno ventilator na notranji enoti ročno nastaviti na višje obrate, da bo zrak nekako zakrožil še po drugih sobah. Pri hlajenju to še nekako gre, pri gretju se pa zrak meša slabše, ker se dviguje in so zgoraj med prostori preklade. In ko klima v hodniku izmeri nastavljenih "24 stopinj" bo zmanjšala moč. Ker po njenem je zadeva segreta. Ti pa boš v sobi, kjer se največ zadržuješ na hladnem. Dobro sej zrak se meša, samo razlika v temperaturi med prostori bo. In če je le opcija ti svetujem, da daš v največjo sobo sploh če se da postaviti tako, da skozi vrata piha ven na hodnik.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.573
6.660
113
pri taščici
Tisto s hodnikom je lepo napisal igi.
Imam podobno zadevo. Klima na omari pod stropom, hladi odlično (hladen zrak počasi pade pred omaro navzdol), greje pa slabo(sploh na minimalnih obratih) pa čeprav isti prostor samo 2-3m pred klimo. Letos bom probal z dvigom obratov toploto raznesti po prostoru. Sicer je pri klimi nad omaro 30 (max), v 2 m stran pred omaro na tleh pa manj kot 20. Še dobro da je Klima namenjena predvsem hlajenju v mojem primeru.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.573
6.660
113
pri taščici
Postavi klimo v bivalni prostor in tam na ”50m2” uživaj cel dan na 24C, hodnik (5m2) boš že prelaufal nekajkrat dnevno na 20C. Poleg tega je hodnik najbrž nekje v sredini stavbe brez odtoka. Ti pa moraš inštalacijo potegniti na zunanjo steno v padcu ali kondenz spraviti v nek odtok v stavbi. Črpalke sicer obstajajo, ampak...

Nazadnje urejeno:

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
Okey priznam, da me je igi sedaj dokaj zmedel, ker samo delovanje klime ne poznam dobro. V poštev pride samo ena klima, dve nikakor ne. Vsaj za bliznjo prihodnost ne.

Je pa tako. Povsod imamo nova troslojna okna. Stene neizolirane. Elektriko imam že napeljano namerno prav za klimo kjer bo notranja enota. Torej na hodnik. Kondenz cev sem že delno napeljal v wc(kad) Prostora 50m2 nimam(če bi imel bi bilo super, gre tja takoj klima), največja je dnevna soba 25m2, ki je najbolj odaljena od klime in tudi tam se najvec nahajam.

Slika kako zgleda, prilagam, je skicirana.

Sej po eni strani bi jo dal v dnevno, verjetno bi bilo bolje.(sem ze pred meseci to varianto premišljeval). Malce sem tehtal, da so radijatorji zakon v primerjavi s klimo(sedaj nisem več tako prepričan), nisem vedel, če bo elektrika v dnevni zmogla za klimo(nisem hotel da mi stromarji še po dnevni stemajo)..več takšnih in drugačnih razlogov, da sem se odločil za hodnik. Sedaj je ze malce pozno. Če jo bi dal v dnevno, predvidevam da je potem odtok problem potem in morda celo elektrika, bi imel pa sobo lepo ogrevano in ne bi bil toliko odvisen od centrale.(ker se v dnevni največ nahajam)

Vem, da mi ob večjem mrazu(kljub odprtim notranjim vratom), predvidevam okoli nule ali nizje, klima ne bo segrela dobro niti ne enakomerno dnevno sobo, ampak načeloma bi si pomagal z radijatorji.

Slika kako zgleda, prilagam, je skicirana.

Zdej če bo centralna(radijatorji) več ali manj na razpolago ne vidim, da sem čisto narobe naredil, da sem jo dal na hodnik. Problem bo, ko bo mraz, klima bo delala na polno, jaz pa ne bom imel možnosti segreti radijatorjev(ker bo peč ugasnjena- razlogov ne bom navajal:) in me bo v dnevni zeblo.

Verjetno pustim sedaj kot je?

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.180
1.193
113
www.adriamedia.si
Moja izkušnja (imam v zg. nadstropju tudi klimo na hodniku): če boš imel zaprta vrata v kuhinjo/jedilnico, se ti bo dnevna soba kar OK segrela. Važno je le, da lamele za zrak po višini ročno naštimaš recmo pod kotom 30 navzdol (poleti, ko hladiš, jih pa ročno naštimaš vodoravno), da daš pihanje na ful tudi vrata od kopalnice zapreš, kadar je ne rabiš segret )in seveda od predprostora).

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
Ja, to je tudi opcija, da prostore, ki jih nerabim zaprem z vrati. Res pa da če bom hotel res kaj konkretno segret bo veliko pihanja, kar mi ni všeč.

Sicer na skici bi moral narisat večjo dnevno sobo glede na to da ima 25m2 v primerjavi z drugimi sobami.

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
V konkretno tvojem primeru bo dnevna verjetno segreta. Je na koncu kodnika in zrak drugam ne more kot v sobo. Bo pa sigurno potrebno povečati "pihanje". Bolj bo problematična kuhinja...

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik perofero pravi:
In koliko dni v sezoni je pod -10°C?

Ne prav veliko... Ampak če je klima EDINI vir ogrevanja potem ne upam svetovati nekaj kar morda ne bo delovalo najbolje. V primerih, ko pa je kakšna alternativa za ogrevanje v res mrzlih dneh, pa ni tako zelo pomembno kaj se izbere.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.180
1.193
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik kroja pravi:
Ja, to je tudi opcija, da prostore, ki jih nerabim zaprem z vrati. Res pa da če bom hotel res kaj konkretno segret bo veliko pihanja, kar mi ni všeč.

Sicer na skici bi moral narisat večjo dnevno sobo glede na to da ima 25m2 v primerjavi z drugimi sobami.

V dnevni pihanja ne boš čutil, le slišal ga boš (koliko ga boš slišal je pa odvisno od tega, kako dobra je klima in koliko boš moral pihanje navit, da se bo DS segrela). Če boš imel stalno prižgano, verjetno niti ne bo treba imet na ful ... Ampak na koncu boš vedel šele, ko boš sprobal.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.806
439
83
@IGI in ostali monterji: Mene pa zanima, če se že zmontirana rabljena brezhibna klima Mitsubishi FD35VA (stara nekje 10 mesecev) da prodati? Sploh kupi kdo rabljeno klimo?

Prodal bi zato, ker bi kupil Mitsubishi FH35VE (trenutno imam doma tudi model FH25VE in je fantastična klima). Resnično dodana vrednost FH serije je tedenski timer in dvojne lopute.

Torej, bi bilo možno prodat rabljeno brezhibo klimo Mitsubishi FD35VA in koliko je približno še vredna?

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Jst imam izkušnje, da sem na bolhi praktično takoj prodal takšno klimo (ko sem zase menjal v FH serijo). Ne vem po spominu pa mislim, da sem dal ceno 500€...

blackberry

Pripravnik
29. jul 2008
409
0
16
Citat:
Uporabnik raners pravi:
@IGI in ostali monterji: Mene pa zanima, če se že zmontirana rabljena brezhibna klima Mitsubishi FD35VA (stara nekje 10 mesecev) da prodati? Sploh kupi kdo rabljeno klimo?

Prodal bi zato, ker bi kupil Mitsubishi FH35VE (trenutno imam doma tudi model FH25VE in je fantastična klima). Resnično dodana vrednost FH serije je tedenski timer in dvojne lopute.

Torej, bi bilo možno prodat rabljeno brezhibo klimo Mitsubishi FD35VA in koliko je približno še vredna?

Podatki od klime imaš?

Garancija je še veljavna?

Greje do koliko minusa, koliko m2 lahko ogreješ-hladiš?

Black

raners

Majstr
4. mar 2008
2.806
439
83
@blackberry:

Kaj misliš s tem vprašanjem: Podatki od klime imaš?
Garancija je še veljavna nekje 14 mesecev. Greje do -15 stopinj (preteklo zimo mi je delovala skozi in se ni nikoli ugasnila), grejem/hladim pa nekje 50m2 brez problema...

Saj je ta klima (Mitsubishi FD35VA) tudi odličen model (zelo dobri izkoristek in dobro delovanje), samo sedaj, ko imam še serijo FH doma, zelo pogrešam tedenski timer in dvojne lopute (še sploh, ker je nad stopniščem in bi mi ful prav prišle dvojne lopute).

blackberry

Pripravnik
29. jul 2008
409
0
16
No ti podatki so me zanimali, glede minusa in m2 in garancije.

Kakšno ceno boš postavil, kolegica išče nekaj podobnega?

Black

raners

Majstr
4. mar 2008
2.806
439
83
@IGI in ostali monterji: Ali lahko menjam pri modelu FD35VA samo notranjo enoto na model FH35VE ali moram menjat celoten sistem (mogoče tudi zaradi izkoristkov)?

Obstajajo tudi kakšni modeli (podobni modelu FH35), kjer bi lahko imel dve notranji enoti povezani na eno zunanjo (kako je kaj s ceno za dve notranji enoti in eno zunanjo) ali je bolje dva ločena sistema?

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Mah, kaj pa vem, mi smo bolj Micka fani...
grims-1.gif

raners

Majstr
4. mar 2008
2.806
439
83
Si bom kar sam delno odgovoril...
wink-1.gif

Citat:
Uporabnik raners pravi:
@IGI in ostali monterji: Ali lahko menjam pri modelu FD35VA samo notranjo enoto na model FH35VE ali moram menjat celoten sistem (mogoče tudi zaradi izkoristkov)?

Jaz mislim, da bi se dalo menjat samo notranjo enoto (torej priklopiti notranjo enoto MSZ-FH35VE na zunanjo enoto MUZ-FD35VA). Zanima me še le, če se s tem izgubijo kakšni izkoristki? Po mojem bi bil enak izkoristek kot je sedaj, saj če prav razumem, je glede izkoristka pomembna le zunanja enota...

Citat:
Obstajajo tudi kakšni modeli (podobni modelu FH35), kjer bi lahko imel dve notranji enoti povezani na eno zunanjo (kako je kaj s ceno za dve notranji enoti in eno zunanjo) ali je bolje dva ločena sistema?

Tudi na tem področju sem se malo podučil. Notranji modeli so tako ali tako enaki kot pri enojnih sistemih, zunanja enota mora biti takšna, da to omogoča. Če bi hotel dve notranji enoti MSZ-FH25VE povezati na eno zunanjo, potem bi zunanja enota morala biti vsaj MXZ-2D33VA ali celo MXZ-2D40VA. Ker imajo te zunanje enote dosti slabši izkoristek, me zanima naslednje: bi manj elektrike porabil prej omenjen sistem (dve notranji enoti MSZ-FH25VE in ena zunanja MXZ-2D40VA) ali dve ločena enojna sistema (2 x MSZ-FH25VE/MUZ-FH25VE)? Ker grejem celo zimo s klimama, mogoče to niti ni tako brezvezno vprašanje...
wink-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik raners pravi:
Si bom kar sam delno odgovoril...
wink-1.gif

Citat:
Uporabnik raners pravi:

Jaz mislim, da bi se dalo menjat samo notranjo enoto (torej priklopiti notranjo enoto MSZ-FH35VE na zunanjo enoto MUZ-FD35VA). Zanima me še le, če se s tem izgubijo kakšni izkoristki? Po mojem bi bil enak izkoristek kot je sedaj, saj če prav razumem, je glede izkoristka pomembna le zunanja enota...

Citat:

Tudi na tem področju sem se malo podučil. Notranji modeli so tako ali tako enaki kot pri enojnih sistemih, zunanja enota mora biti takšna, da to omogoča. Če bi hotel dve notranji enoti MSZ-FH25VE povezati na eno zunanjo, potem bi zunanja enota morala biti vsaj MXZ-2D33VA ali celo MXZ-2D40VA. Ker imajo te zunanje enote dosti slabši izkoristek, me zanima naslednje: bi manj elektrike porabil prej omenjen sistem (dve notranji enoti MSZ-FH25VE in ena zunanja MXZ-2D40VA) ali dve ločena enojna sistema (2 x MSZ-FH25VE/MUZ-FH25VE)? Ker grejem celo zimo s klimama, mogoče to niti ni tako brezvezno vprašanje...
wink-1.gif

ker greješ celo leto s klimami, vzami dva ločena sistema. Bosta dala več od sebe ko boš potreboval
smile-1.gif

p.s. imam eno stranko, ki jo mogoče zanima tvoja klima... daj mi na ZS ceno, da vidim če pridemo kje skupaj...