KLIMA - NAKUP

raners

Majstr
4. mar 2008
2.806
439
83
Klime zaenkrat še ne prodajam (ste me že tudi eni spraševali po ZS)...

Če bi jo že prodal, bi jo prodal za takšno ceno, da bi doplačal za letošnji model FH35VE kakšnih 300 eur (seveda z montažo), drugače raje kupim samo notranjo enoto MSZ-FH35VE (ki stane nekje 400eur) in jo priklopim na obstoječo zunanjo zunanjo enoto MUZ-FD35VA, notranjo enoto MSZ-FD35VA pa prodam za kakšnih 200eur...

UniqUser

Pripravnik
26. sep 2013
212
5
18
Univerza
Kakšna je razlika med tema modeloma:
PANASONIC RE+ INVERTER RE12PKE-3 (z montažo: 915€)
in
PANASONIC ETHEREA INVERTER PLUS E12PKE (z montažo: 1150€)
V osnovi, pa je namen predvsem gretje oz. za dogrevanje (cca 50m2).
Sicer, pa je v igri tudi "micka" MSZ/MUZ FH35VE, ki pa pride z montažo kar veliko dražja kot zgornja modela in sicer 1330€.
redface-1.gif

Verjetno vprašanje za Igija in še koga. Že vnaprej hvala.
nahrung002.gif

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik UniqUser pravi:
Kakšna je razlika med tema modeloma:
PANASONIC RE+ INVERTER RE12PKE-3 (z montažo: 915€)
in
PANASONIC ETHEREA INVERTER PLUS E12PKE (z montažo: 1150€)
V osnovi, pa je namen predvsem gretje oz. za dogrevanje (cca 50m2).
Sicer, pa je v igri tudi "micka" MSZ/MUZ FH35VE, ki pa pride z montažo kar veliko dražja kot zgornja modela in sicer 1330€.
redface-1.gif

Verjetno vprašanje za Igija in še koga. Že vnaprej hvala.
nahrung002.gif

Razlika je VELIKA
smile-1.gif
če je glavni namen ogrevanje, potem pozabi razne RE variante...

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Kaj naj bi pomenilo RE varianta?
confused-1.gif

Panasonic z RE označuje srednji rang. Z oznako E pa višjega. In za ogrevanje rabiš višjega, da boš res zadovoljen.

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Aha potem naj vzamem
PANASONIC ETHEREA INVERTER PLUS E12PKE ALi "micko".
confused-1.gif

jah kaj naj rečem... jaz imam pri kar nekaj zmontiranih Mitsubishijev v zadnjih letih precej dobre izkušnje z zaneslivostjo, delovanjem in zadovoljnimi strankami.
Panasonic mi ni pri srcu.

gustavo

Zelenc'
3. okt 2013
2
0
1
Jaz sem našo eno Electroluxovo klimo ki je bila v akciji na <a href="http://poisciakcijo.si">poisciakcijo.si</a>. Zniažna je bla za 30% mislim da,.... pa ful dobra je.

Andrej55

Zelenc'
4. okt 2013
1
0
1
Živjo!
glede na to da so bolj mrzli časi klime trenutno ne boste rabili. Lahko pa si ogledate naprave, ki pozimi grejejo poleti pa hladijo prostor.

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Tudi sam kupujem klimo za potrebe ogrevanja stanovanja v jesenskih in spomladanskih mesecih oz. v času ko temperature ne gredo pod ničlo. Pozimi se bova ogrevala na drva in bo klima po potrebi samo dogrevala. Osrednji prostor, ki bi ga ogrevala je cca. 30m2, so pa precej visoki stropi (2,4m).

Gledam klime z ogrevanjem A+, v oko so mi padle Panasonic E9PKE, Mitsubishi MSZ-SF25VE in Fujitsu ASYG12LMCA, vse z vključeno montažo. Na papirju najšibkejša je MSZ-SF25VE, bi zmogla ogreti najino dnevno+kuhinjo in dvigniti temperaturo za kakšno stopinjo pri odprtih vratih še v sosednjih sobah?
Fujitsu je najmočnejša in tudi najugodnejša zaenkrat. Meja za nakup z montažo je cca. 900- 950 EUR, raje manj kot več.

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Torej bi morala mala micka zadoščati? Okna bodo v kratkem nova, dnevna in kuhinja sta skupni prostor, iz prostora pa so 3 vrata - 2 v sobi in 1 v hodnik.

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik Ted pravi:
Torej bi morala mala micka zadoščati? Okna bodo v kratkem nova, dnevna in kuhinja sta skupni prostor, iz prostora pa so 3 vrata - 2 v sobi in 1 v hodnik.

Za 30 m2 bi morala zadoščati "tamala" micka. Zdaj če so pa drugi prostori v katere so vrata iz kuhinje 300m2 eeee potem pa ne bo dost "tamala"
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Citat:
Uporabnik Success pravi:
Sicer imam zrihtano ogrevanje na plin, vendar želim s klimo potrošiti nekoliko manj denarja. V mislih sem imel, da bi klimo uporabljal skozi celo zimo, ob zares mrzlih dnevih pa bi stanovanje ogreval na plin.
Seveda mi je primarna želja čim manjša poraba elektrike, zato bi tudi šel v to.

Moj tast ima za ogrevanje le klimo in zadeve ne more prehvalit. Ima pa neko TOSHIBO inverter, zelo varčno. Ker živi v pritličju stanovanjskega bloka, je za hlajenje skoraj nikoli ne uporabi, verjetno bi jo tudi jaz bolj poredko. Zato tudi iščem predvsem klimo, ki je varčna pri ogrevanju.

igi, daj mi prosim priporoči kakšno klimo, če recimo ne gledava na denar. Sliši se mogoče noro, ampak morda bi budged podvojil, če bi za to dobil res kvalitetno in varčno klimo.

Hvala za pomoč in lep pozdrav!

UniqUser

Pripravnik
26. sep 2013
212
5
18
Univerza
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik Success pravi:
Sicer imam zrihtano ogrevanje na plin, vendar želim s klimo potrošiti nekoliko manj denarja. V mislih sem imel, da bi klimo uporabljal skozi celo zimo, ob zares mrzlih dnevih pa bi stanovanje ogreval na plin.
Seveda mi je primarna želja čim manjša poraba elektrike, zato bi tudi šel v to.

Moj tast ima za ogrevanje le klimo in zadeve ne more prehvalit. Ima pa neko TOSHIBO inverter, zelo varčno. Ker živi v pritličju stanovanjskega bloka, je za hlajenje skoraj nikoli ne uporabi, verjetno bi jo tudi jaz bolj poredko. Zato tudi iščem predvsem klimo, ki je varčna pri ogrevanju.

igi, daj mi prosim priporoči kakšno klimo, če recimo ne gledava na denar. Sliši se mogoče noro, ampak morda bi budged podvojil, če bi za to dobil res kvalitetno in varčno klimo.

Hvala za pomoč in lep pozdrav!
MSZ/MUZ FH35VE/HE je
zmaga.gif

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
pozdrav šeenkrat, če se bo igi oglasil toliko bolje.

imam možnost po novem, da klimo prestavim, malo drugače, kot sem predstavil na prejšni sliki. Ker bi kupil mitsubishi Fh verzijo sem mislil, da bi ena loputa pihala v dnevno sobo(kjer se pogosto zadrzujem), hodnik je širok 1,5 metra torej bo verjetno dobro segrelo dnevno, ker ni velike razdalje, druga loputa pa bi postrani pihnila na hodnik topel zrak.

to se mi zdi bolje. predvsem upam da bo "senzor" ob odprtih vratih zaznal hladno dnevno sobo in pihal aktivno, drugi del lopute, bi pa pihal postrani na hodnik. Hodnik bi recimo prej segrela in pihanje skozi desno loputo bi se zmanjšalo, leva loputa bi pa pihala v dnevno sobo, dokler klima ne bi ogrela dnevne, na neko vsaj priblizno zeljeno temperaturo.
še link, kje naj bi bila nova klima, obarvano rdeče.
http://shrani.si/f/25/143/4cZ3y3oD/scan10001.jpg

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Živjo!

Ja takle je.... sej Mitsubishi FH je pameten, sam toliko pa tudi ne
wink-1.gif

Senzor bi v tvojem primeru jaz izklopil, ker ne bo izmeril pravih vrednosti. Lopuste bi nastavil fiksno sam. Problem nastane, ker lopus ne moreš nastaviti ene levo druge desno. Polovica jih gre gor, polovica dol, kar ti pa ne koristi. Prav tako klima ne more pihati na eno polovico več na drugo pa manj, ker je not en skupen ventilator.

Ampak tudi če boš nastavil, da piha večino v glavni prostor, boš imel hodnik vseeno topel, to ni problem... Ampak tudi moč pihanja bo morala biti nastavljena na višjo raven, ker drugače bo klima prehitro "ugotovila", da je hodnik dovolj topel, da ona zaključi
wink-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.573
6.660
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik kroja pravi:
Okey priznam, da me je igi sedaj dokaj zmedel, ker samo delovanje klime ne poznam dobro. V poštev pride samo ena klima, dve nikakor ne. Vsaj za bliznjo prihodnost ne.

Je pa tako. Povsod imamo nova troslojna okna. Stene neizolirane. Elektriko imam že napeljano namerno prav za klimo kjer bo notranja enota. Torej na hodnik. Kondenz cev sem že delno napeljal v wc(kad) Prostora 50m2 nimam(če bi imel bi bilo super, gre tja takoj klima), največja je dnevna soba 25m2, ki je najbolj odaljena od klime in tudi tam se najvec nahajam.

Slika kako zgleda, prilagam, je skicirana.

Sej po eni strani bi jo dal v dnevno, verjetno bi bilo bolje.(sem ze pred meseci to varianto premišljeval). Malce sem tehtal, da so radijatorji zakon v primerjavi s klimo(sedaj nisem več tako prepričan), nisem vedel, če bo elektrika v dnevni zmogla za klimo(nisem hotel da mi stromarji še po dnevni stemajo)..več takšnih in drugačnih razlogov, da sem se odločil za hodnik. Sedaj je ze malce pozno. Če jo bi dal v dnevno, predvidevam da je potem odtok problem potem in morda celo elektrika, bi imel pa sobo lepo ogrevano in ne bi bil toliko odvisen od centrale.(ker se v dnevni največ nahajam)

Vem, da mi ob večjem mrazu(kljub odprtim notranjim vratom), predvidevam okoli nule ali nizje, klima ne bo segrela dobro niti ne enakomerno dnevno sobo, ampak načeloma bi si pomagal z radijatorji.

Slika kako zgleda, prilagam, je skicirana.

Zdej če bo centralna(radijatorji) več ali manj na razpolago ne vidim, da sem čisto narobe naredil, da sem jo dal na hodnik. Problem bo, ko bo mraz, klima bo delala na polno, jaz pa ne bom imel možnosti segreti radijatorjev(ker bo peč ugasnjena- razlogov ne bom navajal:) in me bo v dnevni zeblo.

Verjetno pustim sedaj kot je?

Jaz bi še vedno razmislil o postavitvi v dnevno.
razlogi:
1. največ si v dnevni.
2. stene imaš neizolirane.
3 dnevna je vogalna soba, posledično najbolj hladna.
4. dnevna je največji prostor
5. klimo bi postavil naproti vrat v dnevno, tako da delno bi ti grela lahko tudi hodnik. Hodnik nič zato če bo stopinjo ali dve hladnejši. Se ne boš prehladil ko se boš sprehodil od dnevne do kuhinje.

Ne skrbi zaradi elektrike, vsaka vtičnica je dovolj močna za klimo, mogoče bi lahko tudi iz razdelilne doze v steni potegnil elektirko (če bi lahko postavil klimo poleg doze, potem rabiš samo nekaj cm dol "kanal" za kabel.

Odtok: imaš na steni dnevne sobe na zunanji steni kakšen žleb ali kaj podobnega? Kondenz spelješ tja, sicer pa po steni do tal. cev pobarvaš v barvo fasade, dva dni po montaži je ne boš več opazil...

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
Hvala obema za nasvete. Dnevna je tudi malce problem, ker bo potem strošek nakupa klime verjetno kompletno moj:)

http://planetaklimata.com.ua/i..._Manual_Eng.pdf

Vidim po linku, da pa ima klima vsaj možnost "vertical vane", torej, če ne more levo in posebej desno, lahko vsaj delno usmerim v eno ali drugo stran pihanje. Ker to bi bilo zelo dobro, ker notranja enota ne bo čisto vzporedno z vrati od dnevne, ampak je kakšna pol metra zamika. Po sliki se vidi.

Je pa še en problem, zunanja enota bo v tem primeru na terasi. Torej bo pozimi po terasi "manjša poledica", kar je kar nerodno. Verjetno najbolje da potem malo peska posujem ne terasi.

se še odločam...verjetno bo klima v hodnik v vsakem primeru.

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Ja lopute lahko gredo levo/desno, samo ločeno ne znajo biti. Bi moral pogledati, če se da, da bi odklopil motorni pogon, in bi potem na roke prestavil lopute en del levo in drugi del desno.

Na teraso pa bo bolje kot pesek dati neko posodo spodaj.