KLIMA - NAKUP

deko

Zelenc'
13. jun 2014
1
0
1
Imam težave s klimo Panasonic. Ker sem delal novo fasado, je bilo potrebno klimo odmontirati. In pri ponovni montaži so bile cevi prekratke, zaradi tega je monter dodal nekaj cevi in dofilal plin. Sedaj mi klima ne deluje dobro. Kar hitro po vklopu se začne nabirati led na notranji enoti in sicer na satovju od zgoraj navzdol. Občutek imam, kot da hladijo samo zgornje cevi, ki so napeljane skoz satovje. Tudi temperatura zraka iz klime ima samo okrog 18 stopinj. Nekoliko sumim, da so cevi zaradi upogibanja pri izdelavi fasade mogoče kje počile (mikrorazpoke) in bi lahko uhajal plin.
Če se kdo na te zadeve spozna, bi ga prosil za odgovor, kaj je vzrok temu čudnemu obnašanju klime. Naj še povem, da je prejšnja leta klima delala v nulo.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Sicer ne vem, če boš danes videl... a me zanima mnenje (tebe ali koga drugega)... danes je v Italiji akcija "entry level" klime Micka MSZ-HJ35VA 12000 BTU za 500 EUR

Je to ugodno? Namreč selim se v bajto, ki ima primarno gretje urejeno... jaz sem se do sedaj razvajal z Micko FD 25 VABH v svojem stanovanju in sem bil super zadovoljen. Ali je HJ vredna Mickinega znaka ali obstaja kak tehten razlog, da se je smotrneje stegniti po višjih serijah?

igi

Guru
13. okt 2007
5.581
1.188
113
Celje
Citat:
Uporabnik Dacho pravi:
Sicer ne vem, če boš danes videl... a me zanima mnenje (tebe ali koga drugega)... danes je v Italiji akcija "entry level" klime Micka MSZ-HJ35VA 12000 BTU za 500 EUR

Je to ugodno? Namreč selim se v bajto, ki ima primarno gretje urejeno... jaz sem se do sedaj razvajal z Micko FD 25 VABH v svojem stanovanju in sem bil super zadovoljen. Ali je HJ vredna Mickinega znaka ali obstaja kak tehten razlog, da se je smotrneje stegniti po višjih serijah?

videl prepozno.... cena je dobra, v slo je ne boš dobil za ta denar.

Ja pa vstopni model... in deluje ...
redface-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.581
1.188
113
Celje
Citat:
Uporabnik deko pravi:
Imam težave s klimo Panasonic. Ker sem delal novo fasado, je bilo potrebno klimo odmontirati. In pri ponovni montaži so bile cevi prekratke, zaradi tega je monter dodal nekaj cevi in dofilal plin. Sedaj mi klima ne deluje dobro. Kar hitro po vklopu se začne nabirati led na notranji enoti in sicer na satovju od zgoraj navzdol. Občutek imam, kot da hladijo samo zgornje cevi, ki so napeljane skoz satovje. Tudi temperatura zraka iz klime ima samo okrog 18 stopinj. Nekoliko sumim, da so cevi zaradi upogibanja pri izdelavi fasade mogoče kje počile (mikrorazpoke) in bi lahko uhajal plin.
Če se kdo na te zadeve spozna, bi ga prosil za odgovor, kaj je vzrok temu čudnemu obnašanju klime. Naj še povem, da je prejšnja leta klima delala v nulo.

a se kaj ledu nabira tudi na priključkih zunanje enote? Po moje je problem v premalo plina.
Plin ven in novega not.

Ali pa so cevi "prelomljene" (stisnjene) ...

igi

Guru
13. okt 2007
5.581
1.188
113
Celje
če bo za ogrevanje preko cele zime, se vsekakor splača stegniti do modela z grelcem. In vsekakor FH serija...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.877
6.960
113
Da si malce sposodim tole temo...glede na to, da so stroški ogrevanja na plin relativno visoki, razmišljam o ogrevanju s klimo, dokler pač ne bo nek orenk minus...

Katera se svetuje, za tam okoli 30 kvadratov velik prostor? Ve kdo mogoče za kakšno akcijo? V tem času verjetno prodaja klim ni visoka, pa mogoče kdo odprodaja kakšne zaloge kje?

igi

Guru
13. okt 2007
5.581
1.188
113
Celje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Da si malce sposodim tole temo...glede na to, da so stroški ogrevanja na plin relativno visoki, razmišljam o ogrevanju s klimo, dokler pač ne bo nek orenk minus...

Katera se svetuje, za tam okoli 30 kvadratov velik prostor? Ve kdo mogoče za kakšno akcijo? V tem času verjetno prodaja klim ni visoka, pa mogoče kdo odprodaja kakšne zaloge kje?

"razprodaje" dobrih klim ne boš videl... Kvečjemu tisti, ki nimajo kaj delati lahko naredijo "akcijo" in spustijo ceno montaže. Nabavne cene klim z imenom so pa konstantne čez celo leto.

Jaz bi ti predlagal Mitsubish FH25. Ali kaj podobnega od konkurenčnih proizvajalcev. Ampak Mitsubishija imam največ prodanega, tudi pri meni je zmontiran in za to lahko rečem, da zaenkrat praktično ni reklamacij in da zadeva deluje ODLIČNO.

Na ZS mi daj podatke o montaži pa ti pripravim eno "zimsko" ponudbo
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.877
6.960
113
Koliko pa je cenejse ogrevanje s klimo, cez dan, torej VT, glede na plin?

igi, zmenjeno...ko malce preracunam
wink-1.gif

raners

Majstr
4. mar 2008
2.806
439
83
@darjan, si priklopljen na zemeljski plin ali imaš utekočinjen naftni plin (v jeklenki)?

Mi smo imeli (no, še imamo za rezervo, vendar je lani nismo rabili) UNP (v jeklenki) in imamo tudi dve klimi (obe mitsubishi, FD35VA in FH25VE), obe do -15 stopinj...

Ko smo se vselili v hišo (res, da ni vredu izolirana), smo za plin plačali oktobra 2012 mislim da dobrih 120 eur (imeli smo 3 mesece starega dojenčka, zato smo temperirali nekje na 21 stopinj). Novembra 2012 je bila položnica 237 eur, pa se mi zdi, da zunaj sploh minusa še ni bilo...

Letos (tudi lani je bilo podobno) sta mi obe klimi porabile:
od 25.9.2014 do 1.10.2014: 150 KW (Po info izračunih Geni: 28 eur)
od 1.11.2014 do 1.12.2014: 381 KW (56 eur)

Podobne izračune sem si delal tudi lani in je bilo podobno...

Tako da mislim, da sem vsaj eno (če že ne skoraj obe) klimi izplačal v dveh sezonah... Pa še poleti jo včasih prižgemo, da malo luft premeša in ohladi...

Tudi sam ti priporočam mitsubishi FH serijo, ker ima tedenski timer in dvojne lopute, tako da lahko imaš nastavljeno smer pihanja kamorkoli...

Če zaključim, sem sam več kot zadovoljen kupec!!!

raners

Majstr
4. mar 2008
2.806
439
83
V bistvu nisem napisal vredu cen za elektriko. Če bi pravilno izračunal samo porabo (brez obračunske moči in Prispevek za SPTE in OVE), je izračun naslednji:

od 25.9.2014 do 1.10.2014: 150 KW (Po info izračunih Geni: 20 eur)
od 1.11.2014 do 1.12.2014: 381 KW (48 eur)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.877
6.960
113
Torej nekje 50-60% glede na zemeljski plin, zanimivo in resno za razmislit
smile-1.gif

hvala za podatke.