KLIMA - NAKUP

igi

Guru
13. okt 2007
5.581
1.188
113
Celje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kaj klima, ko greje, tudi odvaja vlago? Kaj pa če je temp prostora višja od nastavljenega gretja, kaj klima takrat počne, ker opažam, da vseeno nekaj pihlja in kompresor zunaj se vrti, oz ventilator le-tega.

Ko greje se nabira kondenz na zunanji enoti. Če je temperatura prostora višja od nastavljene v praksi notranja enota vseeno piha. Zunanja pa je načeloma izklopljena.
To kar si ti opisal je "hecno". Edino če imaš klimo nastavljeno na avtomatiko in ti recimo v tem primeru hladi prostor, ker je po njeno pretopel?
Ali pa klima zaznava drugačno temperaturo kot si jo izmeril ti. Katera klima je v igri?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.876
6.960
113
Klima je MSZ-HJ35VA.

Saj mogoče sem narobe opazoval takrat, mogoče se je samo za nekaj časa vklopil zunaj ventilator, potem pa ugasnil. Notri pa je sigurno pihljalo ja, rahel piš, bolj hladen.

Avtomatike nima, ali se izbere da hladi ali greje.

Sprašujem zato, ker je hudič z vlago zadnje mesece in samo hujše bo, pa sem razmišljal, če bi pač nastavil klimo na gretje in neko primerno temperaturo in jo pustil potem da laufa "nonstop" čez dan in bi pač potem odvajala vlago, ko bi enkrat prišla temperatura do želene?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.876
6.960
113
Jo ima ja, hudič je, ker začne pihat hudo mrzlo in fejst na polno, v pol ure ziher pade temp sobe za nekaj stopinj. Še poleti mi ni to ustrezalo, pozimi pa še bolj ne
wink-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
V času ogrevalne sezone načeloma ne smeš imeti problema z vlago...če ga imaš je možno...da ne ogrevaš, da imaš nek zunanji vir vlage (zatekanje, akvarij,...) da ne zračiš dovolj.

Tako da...ja na vsak način vklopi klimo in grej z njo ter sočasno parkrat dnevno (3 x po 2 minuti) prezraci na prepih..istocasno odpreš vsa okna na stežaj.

Pa seveda..bistveno (običajno je tu hakeljc)...nabavi dober vlagomer!
grims-1.gif
...če maš na kazalec za par eur...vrzi stran, ce imas vremensko postajo za 20, 30 eur ne verjemi...

Sicer pa napiši koliko imaš vlage in s kom jo meriš.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.876
6.960
113
Saj ne ogrevam z radiatorji, zato bi rad imel klimo letos, koliko dolgo se lahko
smile-1.gif

Je nek poceni vlagomer, ampak kaj več kot za 5-10% pomoje ne laže.

Vlage je tam dobre 60, raje bi videl da je tam pri 30, 40, ampak to dvomim da je sploh možno pri nas, brez nekega orenk rekuperatorja?

Drugače pa je problem še sušenje perila, če je zunaj dež, se mora sušiti not, pol pa skoči vlaga preko 75 :/

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.211
4.063
113
Darjan ti živiš v savni in to Turški.

Vlago najlažje spraviš stran z 2 krat na dan zračenje s prepihom (okne na full odpreti za 15 minut )

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
S klimo lahko greješ celo zimo.

Vlaga bo padla ko bojo zunanje temperature padle. Trenutno je okoli 60% povsem običajno.

Pri nas je ta trenutek zunaj 11,1 stopinj, 90% vlage. Notri 24,2 stopinje in 58% vlage.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.876
6.960
113
Tu je bilo podobno, razen pač da notri 21 stopinj..madona..kako živite pri 24
smile-1.gif

Da se vrnem k original vprašanju, ko je klima v načinu gretja in doseže želeno temperaturo, a potem še vedno odvaja vlago, ali samo takrat, ko pač ugotovi, da je prišlo do padca temp in za nekaj minut spet vklopi gretje?

igi

Guru
13. okt 2007
5.581
1.188
113
Celje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Tu je bilo podobno, razen pač da notri 21 stopinj..madona..kako živite pri 24
smile-1.gif

Da se vrnem k original vprašanju, ko je klima v načinu gretja in doseže želeno temperaturo, a potem še vedno odvaja vlago, ali samo takrat, ko pač ugotovi, da je prišlo do padca temp in za nekaj minut spet vklopi gretje?

Klima v načinu gretje NE ODVAJA VLAGE iz prostora kamor je nameščena notranja enota!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Moja, kar je pod 23 stopinjami kokodaka da jo zebe. Če ji rečeš, da ne rabi bit v kratkih rokavih, pa pribije da oblačila se pa že ne bo.
crazy1.gif

(ko pride ta prava zima itak postopno spuščam temperaturo da smo nekaj pod 23
grin1.gif
..zaenkrat smo na prehodu iz poletja v zimo).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.876
6.960
113
Včeraj opazim, da se je na zunanji enoti naredilo kar nekaj ledu, tudi pod njo je bila lužica, ki je zdaj lepo zamrznila. Led je na spodnji strani zunanje enote, tam ko je "odtok".

Ali je to normalno, ker pač "odtok" za vlago ne deluje OK (mogoče celo zamrzne?) ali je kakšna napaka?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Pri meni pozimi voda ne odteka po cevi, temveč direktno kaplja iz klime. Po moje je to normalno.

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
869
63
28
jaz sem imel na vikendu enak problem. potem pa mi je majster v odtočno cevko montiral grelno žičko, da jo lahko ob zmrzali prižgem.

igi

Guru
13. okt 2007
5.581
1.188
113
Celje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Včeraj opazim, da se je na zunanji enoti naredilo kar nekaj ledu, tudi pod njo je bila lužica, ki je zdaj lepo zamrznila. Led je na spodnji strani zunanje enote, tam ko je "odtok".

Ali je to normalno, ker pač "odtok" za vlago ne deluje OK (mogoče celo zamrzne?) ali je kakšna napaka?

Odtok zmrzne. Zato imajo "boljše" klime (tiste, ki so namenjene ogrevanju preko cele zime) na dnu zunanje enote več lukenj, da voda hitreje odteče in ni predvideno, da se bi speljalo kondenz po cevi...

Dokler se led v zunanje enoti ne dvigne do ventilatorja načeloma ni problema...

igi

Guru
13. okt 2007
5.581
1.188
113
Celje
Citat:
Uporabnik luciano pravi:
Kaj pa, če se navrta dno zunanje enote zaradi hitrega odtekanja?

Dno je po navadi iz pocinkane pločevine. Zna rjaveti potem. Pazi tudi, da ne prevrtaš cevi...

Pa raje manj večjih lukenj, kot pa veliko malih, ki bodo hitro zmrznile.

Ali pa grelni kabel (tako kot za žlebe) in priključiš po potrebi.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Ker greješ z njo potem v jeseni odstrani plastični lulek na katerega je pritrjena kondenz cevka. Tako bo voda odtekla še predno zaledeni na enoti.

Led načeloma ni problematičen če ti dela 24 ur dnevno. Če jo izklapljaš lahko v času nedelovanja led zablokira ventilator.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.876
6.960
113
No dobro da sem vprašal, vem za drugič
smile-1.gif

A so kakšne klime, takšne bolj "high tech" ki imajo recimo grelne žičke že vgrajene in potem same odtaljujejo ko je potrebno?