KLIMA - NAKUP

raners

Majstr
4. mar 2008
2.806
439
83
@IGI, Imam klimo Mitsubishi FD35VA (lanski model) in na daljincu imam nastavljeno na hlajenje, temp.: 25, stopnja pihanja na 1 in loputice imam obrnjene navzdol. Zdaj pa so neko problemi z loputicami: ko klimo prižgem, se loputice obrnejo navzdol, vendar ko se klima ohlaja (ko se vmes malo vstavi), potem se loputice ne orbnejo navzdol in ostanejo v bistvu v položajo, ko se je klima vmes malo ustavila. Ko na daljincu spet nastavim loputice navzdol, ostanejo navzdol do naslednjega ohlajanja in potem se zopet ne obrnejo navzdol. To mi je ful pomembno!!! Ali je kaka finta in ali lahko koristim garancijo? Pozimi pri gretju se mi zdi, da je delala ok, sedaj pa je bila par mesecev ugasnjena in sedaj sem to opazil.

Pa tudi pri gretju je vsake toliko časa nekaj poknilo v klimi, kot da se nek material razteza ali krči, vendar je poknilo kar precej glasno - da sem se zbujal, kar je tudi nedopustno...
wink-1.gif

Drugače sem s klimo zelo zadovoljen, le ti poki in sedaj loputice mi malo najedata živce...
smile-1.gif
)

raners

Majstr
4. mar 2008
2.806
439
83
Bom pa ekrat vkratkem naredil nek "overview" klim Mitsubishi FD35VA in FH25VE, ki so zmontiranje doma in ki so skoraj celo zimo grele hiško... Ko bo malo viška časa...
wink-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.583
1.192
113
Celje
Citat:
Uporabnik raners pravi:
@IGI, Imam klimo Mitsubishi FD35VA (lanski model) in na daljincu imam nastavljeno na hlajenje, temp.: 25, stopnja pihanja na 1 in loputice imam obrnjene navzdol. Zdaj pa so neko problemi z loputicami: ko klimo prižgem, se loputice obrnejo navzdol, vendar ko se klima ohlaja (ko se vmes malo vstavi), potem se loputice ne orbnejo navzdol in ostanejo v bistvu v položajo, ko se je klima vmes malo ustavila. Ko na daljincu spet nastavim loputice navzdol, ostanejo navzdol do naslednjega ohlajanja in potem se zopet ne obrnejo navzdol. To mi je ful pomembno!!! Ali je kaka finta in ali lahko koristim garancijo? Pozimi pri gretju se mi zdi, da je delala ok, sedaj pa je bila par mesecev ugasnjena in sedaj sem to opazil.

Pa tudi pri gretju je vsake toliko časa nekaj poknilo v klimi, kot da se nek material razteza ali krči, vendar je poknilo kar precej glasno - da sem se zbujal, kar je tudi nedopustno...
wink-1.gif

Drugače sem s klimo zelo zadovoljen, le ti poki in sedaj loputice mi malo najedata živce...
smile-1.gif
)

Ne razumem najbolje... ko se ohlaja? kdaj je to? Ker drugače pri hlajenju loputic ne moreš obrniti čisto dol, da se nebi nabiral kondenz na njih.

Pokanje? Verjetno raztezanje materiala. Imel že takšno "reklamacijo". Smo namensko testirali več proizvajalcev in je pri vseh podobna zgodba. Še najbolj opazna pri gretju. Se sliši, ampak da bi pa ful počilo? tolk pa spet ne...

LP

raners

Majstr
4. mar 2008
2.806
439
83
Primer: Prižgem klimo, na daljincu so loputice nastavljene navzdol -loputice se obrnejo navzdol in tudi piha navzdol. Klima hladi (piha) nekaj časa, nato se vmes malo ustavi (takrat ne piha, gre v nek stand-by) in takrat se loputice samodejno pomaknejo navzgor (enako se zgodi pri gretju, ko se klima odtaljuje - tudi takrat se loputice samodejno pomaknejo navzgor), ampak takrat klima ne piha (je v nekem stand-by načinu). Ko potem čez nekaj časa ponovno začne pihat, se loputice ne pomaknejo navzdol, ampak ostanejo obrnjene navzgor (kot so bile prej, v stand-by načinu), čeprav bi se morale, saj je tako nastavljeno...

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Mogoče malo čudno vprašanje, zato pričakujem tudi kakšen 'čuden' odgovor
ne-ne-1.gif

No skratka, ali je možno zunanjo enoto inverter klime montirati na notranji steni podstrešja kvadrature cca. 35 m2 z enim malim oknom katero bi bilo seveda odprto. Ali je možnost da crkne vse skupaj, ker se poleti podstrešje zelo segreje, ali bi bil mogoče samo izkoristek segrevanja oz. ohlajanja slabši?

Lp

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.106
1.037
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Danes me kliče znanec pa pravi, ti poznaš dosti ljudi a poznaš kakega monterja klim, da mi takoj pride klimo zmontirati, ki sem jo že kupil.... sem se začel na glas smejati ....
smile-1.gif

v tem tednu bi bila dobra licitacija... kdo da več, k tistemu grem prej
wink-1.gif

Igi, hvala!! Boljša polovica je zadovoljna. Sicer ne ve vsega....

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.293
23
38
Murska republika
Tale GREE klima se mi zdi kar ugoden nakup, me pa zanima koliko stane montaža, ker je tukaj razlika kar velika in nekateri pravijo da se z zaračunavanjem montaže močno pretirava, kajti najdražje -plin je že v klimi prisoten ostalo pa je samo priklop.
Igi--kaj je potem v tej ceni zajeto?

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.583
1.192
113
Celje
Citat:
Uporabnik Alko_man pravi:
Mogoče malo čudno vprašanje, zato pričakujem tudi kakšen 'čuden' odgovor
ne-ne-1.gif

No skratka, ali je možno zunanjo enoto inverter klime montirati na notranji steni podstrešja kvadrature cca. 35 m2 z enim malim oknom katero bi bilo seveda odprto. Ali je možnost da crkne vse skupaj, ker se poleti podstrešje zelo segreje, ali bi bil mogoče samo izkoristek segrevanja oz. ohlajanja slabši?

Lp

Pozabi... NE bo se izšlo!

igi

Guru
13. okt 2007
5.583
1.192
113
Celje
Citat:
Uporabnik retro pravi:
Tale GREE klima se mi zdi kar ugoden nakup, me pa zanima koliko stane montaža, ker je tukaj razlika kar velika in nekateri pravijo da se z zaračunavanjem montaže močno pretirava, kajti najdražje -plin je že v klimi prisoten ostalo pa je samo priklop.
Igi--kaj je potem v tej ceni zajeto?

Ja pri ceni montaž se pretirava... "res" je...
smile-1.gif

Moja cena je 230€. Veliko? preveliko?

V tej ceni je preboj stene, konzole zunanje enote, plinske cevi do 4metre, okrasni kanali, električni kabli, odtočna cev, drobni material, nekaj stroškov prevoza. V povprečju 3,5 ure dela + čas na poti in dve osebi. Nekaj bi še država imela od tega.
Za montažo rabiš en dostavni avto, nekaj opreme, materiala, izpit za delo s plini,....

No če bi moral preživeti ZGOLJ z montažami se z zadevo nebi ukvarjal več (efektivno je tukaj največ mesec dni dela na leto). Ker pa je še nekaj servisov, kdaj kakšna klima, pa je načeloma čisto OK. Ampak DALEČ od "bogatije"

igi

Guru
13. okt 2007
5.583
1.192
113
Celje
Citat:
Uporabnik raners pravi:
Primer: Prižgem klimo, na daljincu so loputice nastavljene navzdol -loputice se obrnejo navzdol in tudi piha navzdol. Klima hladi (piha) nekaj časa, nato se vmes malo ustavi (takrat ne piha, gre v nek stand-by) in takrat se loputice samodejno pomaknejo navzgor (enako se zgodi pri gretju, ko se klima odtaljuje - tudi takrat se loputice samodejno pomaknejo navzgor), ampak takrat klima ne piha (je v nekem stand-by načinu). Ko potem čez nekaj časa ponovno začne pihat, se loputice ne pomaknejo navzdol, ampak ostanejo obrnjene navzgor (kot so bile prej, v stand-by načinu), čeprav bi se morale, saj je tako nastavljeno...

Takole pravijo:

Zadeva dela kot je treba!
To je pač sprogramirano, da v hlajenju, po določenem času dvigne loputo v višji položaj, da nebi slučajno prišlo do kondenzacije na loputah. Priporoča se vklop nihanje ali pa samo nagnejo do 2. Levela:
----
(6) Dew prevention
During COOL or DRY operation with the vane angle at Angle 3 ~ 5 when the compressor cumulative operation time exceeds 1 hour or 30 minutes, the vane angle automatically changes to Angle
2 for dew prevention.
----

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.293
23
38
Murska republika
Takole bom povedal, v naše kraje hodijo monterji montirat klime iz Hrvaške in Madžarske, tako so mi povedali znanci, ne bom se spuščal v podrobnosti vendar je njihova montaža tu od 40 -80 eur z njihovim materijalom, to je z vsem tem kar si naštel, torej verjetno se res pretirava ker v klimi je plin itak prisoten, najdražja-e konzole so po 20 eur , cevi so pri klimi itak do dolžine 4 M priložene, plastične zaščite največ do 15 eur, ti jih brez davka dobiš še ceneje, ja delo tri ure po 20 eur in preboj , ja no lep zaslužek ni kaj, pa ne da ti ne privoščim , ampak vsi ste skoraj enaki v ceni s tem da računajo nekateri podaljšanje cevi od 4 M dalje tudi 30 eur na meter??? pa kje je tu logika in to potem nanase skoraj 60 % VREDNOSTI KLIME..

Nazadnje urejeno:

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.293
23
38
Murska republika
Ob teh cenah ki jih ima eno od podjetij se da zamislit.

Domov Klimatske NapraveServis Najem Klima Naprav Cenik
Toplotne Črpalke
Hlajenje Vinskih Kleti O KlimatizacijiVprašanja in Nasveti
Kontakt
Če
19/35

Pe
21/32

So
19/31

Cenik montaže in servisa
klimatskih naprav

Storitev * Enota Opis Cena Cena z 8,5% DDV
Servis klima naprav |klik|
Redni letni servis klimatske naprave do 3,7kW kom servis, 100g plina 45 € 48,83 €
Redni letni servis klimatske naprave do 5,5kW kom servis, 100g plina 65 € 70,53 €
Redni letni servis klimatske naprave do 8kW kom servis, 100g plina 90 € 97,65 €
Generalni servis (redni s. + razstavitev notranje e.) kom 2x cena rednega servisa
Diagnostika napake pri delovanju klimatske naprave kom glede na moč naprave od 45€ dalje
Izredni servis klimatske naprave kom cena je odvisna od zahtevnosti posega
Servis klimatov in toplotnih črpalk kom cena glede na tip naprave - po ogledu
Montaža in zagon |klik|
Montaža enojne split klima naprave kom do 3,7kW 1xpreboj 240 € 260,40 €
Montaža enojne split klima naprave kom do 5,5kW 1xpreboj 290 € 314,65 €
Montaža enojne split klima naprave kom do 8kW 1xpreboj 360 € 390,60 €
Montaža multi-split klima naprave 2xnot. 1xzun. enota kom do 2x3,7kW, 2x preboj 460 € 499,10 €
Montaža multi-split klima naprave 3xnot. 1xzun. enota kom do 3x3,7kW, 3x preboj 690 € 748,65 €
Montaža multi-split klima naprave 4xnot. 1xzun. enota kom do 4x3,7kW, 4x preboj 910 € 987,35 €
Montaža kasetne ali stropne/talne klima naprave kom osnovna cena + 20%
Predmontaža - priprava inštalacij kom 75% osnovne cene
Finomontaža kom 50% osnovne cene
Inštalacijski material
Dodatni meter inštalacije m za naprave do 3,7kW 20 € 21,70 €
Dodatni meter inštalacije m za naprave do 5,5kW 24 € 26,04 €
Dodatni meter inštalacije m za naprave do 8kW 29 € 31,47 €
Dolblenje stene za podometno inštalacijo m cena je odvisna od vrste zidu

20 - 50 €

21,70 - 54,25 €
Dodatna dela
Preboj lažjega zidu (opeka, siporeks) kom do 40cm 20 € 21,70 €
Preboj lažjega zidu (opeka, siporeks) kom od 40 do 90cm 30 € 32,55 €
Preboj zidu (železobeton) kom do 40cm 40 € 43,40 €
Preboj zidu (železobeton) kom do 60cm 60 € 65,10 €
Črpalka kondenza in vgradnja le te kom od 150 € 162,75 €
Delo na višini (nad 3,5m) kom odvisno od mesta in višine montaže od 50 € 54,25 €
Uporaba avto dvigala kom cena je informativna, odvisna od ponudnika 200 € 217 €
Najem prenosnih klima naprav in razvlaževalcev |klik|
Najem za teden dni kom 45 € 48,83 €
Najem za mesec dni kom 150 € 162,75 €

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
ne bi o oznakah ker ne poznam...a imaš tudi Micke za manj denarja..mi smo dali v stanovanje vstopni model inverterja. Tako da..ni treba zaradi cene dotičnegamodela gledat drugega proizvajalca če si z enim zadovoljen.

še komentar glede montaže klime 'ta trenutek'....je zanimivo kako ljudje ljudje navalijo na klime ob takem vremenu...kot da bi jim bilo vroče
evil.gif
a en mesec prej pa noben ne pomisli da zna bit (pre)vroče čez poletje).

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.293
23
38
Murska republika
Pa ne misli da so cene montaže kaj drugačne ....-
Kupiš v trgovini in pride montirat v 3-4 dneh in to je sprejemljivo,ali pa si jo zmontiraš sam, te vse klime so samomontažne oz, naredi sam, koliko pa ne veš plačaj.
mene ne moti da mi ne bi zmontiral za to pooblaščeni mehanik, bolj me moti cena montaže ker ti nekateri monteri natvezijo :češ dodali smo plin namestili dodatne oz druge konzole ja kaj pa vem odvisno kako te dobijo .....

igi

Guru
13. okt 2007
5.583
1.192
113
Celje
Citat:
Uporabnik retro pravi:
Takole bom povedal, v naše kraje hodijo monterji montirat klime iz Hrvaške in Madžarske, tako so mi povedali znanci, ne bom se spuščal v podrobnosti vendar je njihova montaža tu od 40 -80 eur z njihovim materijalom, to je z vsem tem kar si naštel, torej verjetno se res pretirava ker v klimi je plin itak prisoten, najdražja-e konzole so po 20 eur , cevi so pri klimi itak do dolžine 4 M priložene, plastične zaščite največ do 15 eur, ti jih brez davka dobiš še ceneje, ja delo tri ure po 20 eur in preboj , ja no lep zaslužek ni kaj, pa ne da ti ne privoščim , ampak vsi ste skoraj enaki v ceni s tem da računajo nekateri podaljšanje cevi od 4 M dalje tudi 30 eur na meter??? pa kje je tu logika in to potem nanase skoraj 60 % VREDNOSTI KLIME..

Ne da se mi.... ampak vseeno... pri novi klimi NI PRILOŽENI NIČ (razen pri kakšnih kit variantah)! Jst imam FIKSNEGA MATERIALNEGA stroška dosti več kot "dobiš" ti montažo z vsem materialom. Žal jst ne znam kupiti materiala. Jst sem TAKOJ zato, da začneš delati zame. Ti bom dal ene 50% več kot praviš ti. Želim le, da bo narejeno v piko in ko bo čez 23 mesecev klima pri stranki crknila (pa je v garanciji) boš ti zadevo diagnosticiral, naročil material in popravil.

Da to delajo Hrvati, Romuni,...za drobiž pa verjamem. Tudi jst sem pivo v Vietnamu dobil za kakšnih 20 centov. Tudi zobozdravniške storitve so v tujini cenejše, tudi plin za klime (no dobro ne plin, plin je poceni, ekološka dajetev) je v tujini cenejša ampak kaj ko to uradno ne gre čez mejo...

Zato pa, še dobr da je letos vroče, drugo leto bomo pa začeli zobe popravljati. Sej pa vendar kombinirke in hiltija že mam
hysterical-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
fantje jaz bi svetoval takole (in dekleta logiš)...alterjevci izkoristite priliko in se zmenite z Igijem..sem ziher da ima za alterjevce alter popust
evil.gif
, poleg tega je fejst dečko..in kar je bistveno..ni nek čuri muri, ki bi sam sebe hvalil dokler ne zagusti..pol pa zviz s foruma (pa utrujat s tožbami in podobne cvetke..kot smoimeli onega, ki je ponujal prevoze iz Ikeje....sam sebe hvalil...vse dokler se niso začeli javljat ljudje ki jih jenategnil ).
Sem zih, da vam bo svetoval najbolje za želeni denar, ki ste ga namenili skurit za to reč.

(Igi...ti pa...če se kdaj spoznava v živo..daš za pivo
aplauz.gif
).

Ker škoda se prebijat čez miljon modelov in proizvajlcev...vprašaš enega ki jena tekočem, kaj se največ prodaje in od tega kar se je prodalo najmanj kvari...in to je to -> pa ne mislim to samo za klime..praktično povsod.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.293
23
38
Murska republika
Igi, ne da bi zameril ampak je pri klimah možnost samostojne montaže torej naredi sam ?? seveda je in če nisi vešč na tem področju boš sigurno rabil mojstra, torej pokličemo mojstra, tebe ali koga drugega, vendar mojstra.
Ne razumi me narobe ker sam ne montiram klime in jih nikoli nisem, iznesel sem samo nekatere malenkosti ki sem jih zasledil, tudi z temi tujimi mojstri klime delajo seveda tem ki so jim zmontirali letos in pred leti, ja gre se semo za strošek in če pogledaš gornji cenik se samo nasmiham ker so nekatere postavke prav smešne--preboj siporex zidaka od 21 -37 eur, ALO ??? kje vam je pamet dve minuti vrtanja --ja no to je tisto kar močno podraži in z katerim najlažje zmanipuliraš lastnika klime in še več je takih bedastoč.
Verjamem da si in ste pošteni mehaniki in vsak gleda za svoje dobro vendar po mojem vseeno pretiravate z montažo-cena- ki je včasih res zahtevnejša in se vsaka razlikuje po svoje in to je teško vzeti v zakup, vsaj pri meni je tako.

mimika

Pripravnik
8. feb 2008
703
0
16
Jst sm si sam montiral klimo (osnovno za 200€), orodje nabavil na ebayu, cevi in ostali material v merkurju... klima že četrto leto laufa kot mora (poleti in pozimi kot edino gretje), čeprav sem samo prepihal cevi s plinom, nisem vakumiral (vem da ni najboljša rešitev).... No najbolj se zajebavaš s preboji sten (pri meni sta bili 2). Ampak to so opečne stene...Sem pa bil zraven, ko je Igi montiral eno klimo v bloku... in dva sta 4 ure in pol kar konkretno švicala, s tem da sta imela tapravo mašinerijo, svedre,... Ko naletiš na nosilno steno bloka in rabiš 6cm luknjo, skoraj sigurno naletiš na armaturo in takrat si ga naj.,. Tega se niti slučajno ne bi lotil sam, ker ko odšteješ stroške materiala, vidiš da je 230€ za kvalitetno montažo (z garancijo, računom) čisto realna cena..

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.583
1.192
113
Celje
Citat:
Uporabnik retro pravi:
Igi, ne da bi zameril ampak je pri klimah možnost samostojne montaže torej naredi sam ?? seveda je in če nisi vešč na tem področju boš sigurno rabil mojstra, torej pokličemo mojstra, tebe ali koga drugega, vendar mojstra.
Ne razumi me narobe ker sam ne montiram klime in jih nikoli nisem, iznesel sem samo nekatere malenkosti ki sem jih zasledil, tudi z temi tujimi mojstri klime delajo seveda tem ki so jim zmontirali letos in pred leti, ja gre se semo za strošek in če pogledaš gornji cenik se samo nasmiham ker so nekatere postavke prav smešne--preboj siporex zidaka od 21 -37 eur, ALO ??? kje vam je pamet dve minuti vrtanja --ja no to je tisto kar močno podraži in z katerim najlažje zmanipuliraš lastnika klime in še več je takih bedastoč.
Verjamem da si in ste pošteni mehaniki in vsak gleda za svoje dobro vendar po mojem vseeno pretiravate z montažo-cena- ki je včasih res zahtevnejša in se vsaka razlikuje po svoje in to je teško vzeti v zakup, vsaj pri meni je tako.

živjo! eh kakšna zamera...
smile-1.gif

Samo vsi takoj ko rečem 230 pravijo ti si nor...

Ampak kot ti praviš, klimo načeloma nek domači mojster obesi na steno (dobro prej še kupi konzolo). Za priklop cevi (ki jih ni v kompletu) pa se mu ostavi, ker nima orodja, ki je dokaj namensko. Tudi naprave za izčrpavanje zraka iz cevi nima. in tu se začnejo klici kaj in kako naprej.

Enako kot pri menjavi ležaja pri avtu. Ker sem sam svoj "mojster" se zadeve lotim sam, ko pa pridem do stiskalice s katero bi spravil ležaj ven iz ležišča, pa začnem vrteti telefon, oziroma naredim "po domače s kladivom", kar pa dolgoročno ni najbolje. Evo podobno je pri klimah.

In ja prvo klimo sem zmontiral pri sebi, ker "klimaši" niso imeli časa. Pa je drugače moj "foh" informatika.
Še dobro, da sem se takrat pred 10 leti tega lotil, ker vam lahko sedaj malce pamet solim
wink-1.gif

raners

Majstr
4. mar 2008
2.806
439
83
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik raners pravi:

Takole pravijo:

Zadeva dela kot je treba!
To je pač sprogramirano, da v hlajenju, po določenem času dvigne loputo v višji položaj, da nebi slučajno prišlo do kondenzacije na loputah. Priporoča se vklop nihanje ali pa samo nagnejo do 2. Levela:
----
(6) Dew prevention
During COOL or DRY operation with the vane angle at Angle 3 ~ 5 when the compressor cumulative operation time exceeds 1 hour or 30 minutes, the vane angle automatically changes to Angle
2 for dew prevention.
----

Eeeee, takšno informacijo sem iskal... Hvala, IGI. Torej je vse OK...