KLIMA - NAKUP

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik Sergio81 pravi:
Torej greš iz slabEGA na malenkost boljše.

tako nekako, ja
crazy1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Če si malo izposodim temo: danes sem v Bauhausu gledal prikazane možnosti za montažo prenosne klime in med ostalim je bila tam tudi nekakšna tkanina na pol-odprtem oknu, z nastavkom za izpuh klime na spodnji strani.
Kao 'termično nepropustna tkanina' ali nekaj takšnega, z zadrgo in očitno možnim sistemom za montažo/demontažo na okno brez večjih posegov.
Je to že kdo preskusil?

tony

Guru
23. jul 2007
9.647
1.479
113
Še jaz malo offtopic: kakšno moč varovalke zahtevajo današnje klime oz. kakšno imajo max. porabo (prostor, ki ga bi bilo treba hladiti je velik 25m2)?

Ker imam v stanovanju bogve zakaj 3 fazno elektriko (čeprav je ogrevanje in štedilnik na plin) in nikakor ne vidim razloga, zakaj ne bi mogel preživeti z eno samo 25 (35?)A fazo...
smile-1.gif

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.211
4.064
113
2 Kw ima dovolj 3x1,5 kabel pa 16 A varovalko.

@ Benady Namesto stekla si nabavi beli panel 24 mm za okna in vrata , isto se vgrajuje v vhodna vrata pa lahko imaš klimo trajno montirano.

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Če si malo izposodim temo: danes sem v Bauhausu gledal prikazane možnosti za montažo prenosne klime in med ostalim je bila tam tudi nekakšna tkanina na pol-odprtem oknu, z nastavkom za izpuh klime na spodnji strani.
Kao 'termično nepropustna tkanina' ali nekaj takšnega, z zadrgo in očitno možnim sistemom za montažo/demontažo na okno brez večjih posegov.
Je to že kdo preskusil?

"Problem" prenosnih klim je ta, da vroč zrak pihajo ven iz stanovanja. In posledično v stanovanju nastane podtlak. Zaradi tega mora v stanovanje nekje pridet "nov" zrak. In ta pride seveda topel (isti princip kot kuhinjska napa). Zato je učinkovitost bolj tako tako.

Pri klasični klimi pa notranja enota meša in hladi samo notranji zrak. in lahko dosti enostavneje shladi prostor.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Se strinjam z napisanim, igi!
Fizika je neusmiljena in učinkovitost prenosnih klim je glede na porabljeno energijo zanesljivo slabša.
Vendar.
V lanskem letu sem bil prisiljen sredi najhujše vročine, zaradi okvare stare prenosne klime z zunanjo enoto, montirati rezervno prenosno klimo znamke GREE, ki pa ima izpuh toplega zraka preko cevi.
Ker sem ugotovil, da ta klima za prostor, kjer je delovala zadošča, za sedaj še ne razmišljam o dodatnih stroških.
In zakaj sprašujem za tisto 'vrečo': izpuh sem speljal preko okrog 4m dolge cevi fi120, z enim kolenom, kjer pa sem moral za zagotavljanje delovanja celo vgraditi dodaten pretočni ventilator, vse skupaj pa ni najbolj praktično, sploh pa ne lepo. In sedaj iščem drugačne možnosti.

LP

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.997
1.439
113
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Po dolgotrajnem pinkponk dopisovanju z upravnikom mi je dopizdilo in bom verjetno kupil klimo brez zunanje enote in sicer Olimpia Splendid Unico Star 8,5 SF. Model sicer ni več v proizvodnji, jo pa dobim iz zaloge za nekaj čez jurja.

Sicer GA prodaja novejše model, a so mi previsoki po dimenzijah.

Samo nekaj me zanima - zakaj hudiča so te izvedbe klim tako drage? In ali ima kdo kaj izkušenj z njihovim delovanjem, hrup, učinkovitost... Si morda že komu montiral tako?

Če se ne motim potrebuješ 75% soglasje lastnikov stanovanj za montažo klimatske naprave. Enako velja za prebijanje fasade. Edino za prostor montaže se zmeniš z upraviteljem. To je to.

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Pozdravljeni. Rabim nasvet za prijateljico pri nakupu klime.
Vrhnje stanovanje v LJ in sonce iz vzhoda in zahoda. Velikost 70m2. V teh dneh je močno vroče.
Dala bi od 700 do 900€ z montažo. Po možnosti tudi ogrevanje v prehodnih obdobjih.
Razmišljala o kakšnem Panasonicu (sam ga imam 6 let in sem zelo zadovoljen) ali Mitsubishiju...
Kaj je trenutno najboljši nakup? Kje se ugodno dobi z montažo in da montirajo v roku 14 dni?

edit: Kaj takega http://www.mimovrste.com/artik...12pke-z-montazo ?

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik cerko pravi:
Pozdravljeni. Rabim nasvet za prijateljico pri nakupu klime.
Vrhnje stanovanje v LJ in sonce iz vzhoda in zahoda. Velikost 70m2. V teh dneh je močno vroče.
Dala bi od 700 do 900€ z montažo. Po možnosti tudi ogrevanje v prehodnih obdobjih.
Razmišljala o kakšnem Panasonicu (sam ga imam 6 let in sem zelo zadovoljen) ali Mitsubishiju...
Kaj je trenutno najboljši nakup? Kje se ugodno dobi z montažo in da montirajo v roku 14 dni?

Živjo!

Za te pogoje jst manj kot 3.5kW nebi upal dati...Glede na napisano je še to "mejno". Za omenjeni denar žal ne bo dobila nič "pametnega" (lahko ti ponudim kvečjemu kakšno Gree klimo). Svetuj ji, naj se še malce stegne in mogoče res kupi kakšen model višje. Bo pozimi pri ogrevanju privarčevala razliko. Ti ponudim raje kakšen obrok, če kaj spremeni!

Klima Mitsubishi

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Hvala. Glede obrokov bo težka. Prvo leto v novem stanovanju s krediti zato pa je to max. V prvi fazi je bila mišljena še cenejša varianta, pa so bile oblikovno nesprejemljive
smile-1.gif

Sedaj pa vidim, da tudi tehnično ker so le redke nad 3,5kW da so pod 900€ z montažo. Bo kar težka ali pa kakšna druga znamka.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.180
1.193
113
www.adriamedia.si
3,5 kW bo res mejno. Jaz ima zgornji štuk hiše 50 kvadratov, isto vzhod-zahod, pa 3,5kW klima komaj počasi shladi (da spravi recimo iz 25 na 23 stopinj rabi 3 ure popoldne, ko sonce nabija). Sicer je malo neroden razpored prostorov, ampak vseeno. Saj ko je shlajeno, dri temp. Ampak če bi še 1x dajal bi dal namesto zgoraj in spodaj 3,5 raje gor 5 in spodaj 2,5 ...
Saj kak iverterski Panasonic se pa najde za 900€ vsaj malo močnejši, okoli 4kW ...

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.304
18
38
MB
V Harvey Norman KATALOGU imaš za moje pojme ugodno klimo Panasaonic 3,5 kw z montažo za 799€.
Igi je ta klima za kaj?

Nazadnje urejeno:

raners

Majstr
4. mar 2008
2.806
439
83
Saj to je ista klima, kot je vprašal uporabnik cerko... Dobite pa to klimo v intersparu od četrtka naprej za 539 eur (brez montaže)...

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.304
18
38
MB
Citat:
Uporabnik raners pravi:
Saj to je ista klima, kot je vprašal uporabnik cerko... Dobite pa to klimo v intersparu od četrtka naprej za 539 eur (brez montaže)...
jA saj vem da je to ista klima. Samo nekdo je napisal, da bi raje vzel 3,5kw. Ampak kolikor gledam ta klima je tako močna.

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik Jodlarcek pravi:
V Harvey Norman KATALOGU imaš za moje pojme ugodno klimo Panasaonic 3,5 kw z montažo za 799€.
Igi je ta klima za kaj?

Panasonic je čisto solidna zadeva. Če vzameš skupaj klimo in montažo pri eni osebi, boš načeloma imel rešeno tudi popravilo v garancijskem roku, če bo šlo kaj narobe. Če kupiš klimo v "šparu", zmontira ti jo pa "janez" in zadeva crkne, bo pa malce več štale.

Sam se pa izogibam panasonica. Ampak čisto iz osebnih razlogov, ker je v SLO en kup "uvoznikov" za Panasonic. Ko pa gre kaj narobe, so pa oni samo "uvozniki". Kar naenkrat ostaneš sam in stranki razlagaš, kako je možno, da je elektronika ali pa kompresor (ki so na eni seriji redno crkovali) vredno več kot nova klima. Klime pa seveda malce izven garancije. Mogoče bo pa sedaj bolje?

Sam imam dosti boljše izkušnje s konkurenčnimi firmami, predvsem v suportu, ko gre kaj narobe. In to je zame dovolj, da če le lahko svetujem kaj drugega. Je pa res, da je recimo primerljiv mitsubishi (dobro ni primerljiv
wink-1.gif
) kljub enormnemu popustu vsaj 150€ dražji...

lost1

mnz
19. jul 2007
8.452
146
63
Citat:
Uporabnik igi pravi:
dvigneš pokrov... pod njim sta dva filtra. Pri Toshibi sta po navadi zelene barve
smile-1.gif

Tistedva zelene dva filtra sem vzel vn, prozorne mrezice sem posesal malo, to je pa to...a je normalno da je na hladilnih rebrih led? Kakor sem ga na hitro se dotaknil,je prekleto vroč, nisem pa hotel preveč šlatat
smile-1.gif

Kako zgleda servis klime, je vsako leto ali kako?

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
dvigneš pokrov... pod njim sta dva filtra. Pri Toshibi sta po navadi zelene barve
smile-1.gif

Tistedva zelene dva filtra sem vzel vn, prozorne mrezice sem posesal malo, to je pa to...a je normalno da je na hladilnih rebrih led? Kakor sem ga na hitro se dotaknil,je prekleto vroč, nisem pa hotel preveč šlatat
smile-1.gif

Kako zgleda servis klime, je vsako leto ali kako?

Na klimi imaš ti led, ki je vroč?
confused-1.gif

Drugače pa NI normalno, da je na rebrih led. Nekaj ni OK. Verjetno premalo plina. Ker imaš zadevo relativno novo, NI rešitev, da ti dopolnijo plin. Treba najdit kje je ta plin ušel iz sistema.

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
455
31
28
Pozdravljeni. Iščem klimo in sicer za hlajenje 80m2 mansardnega stanovanja. Spalnice imam na vzhodu, dnevno in kuhinjo pa na zahodu. Temperatura je včeraj v dnevni sobi in kuhinji narasla na 28 stopinj tako, da sem se odločil da kupim klimo. Za gretje imamo toplotno črpalko in klime za to ne bom potreboval.

Prosim za nasvet. Cenovna meja 1000€ z montažo.

Hvala ter lep pozdrav.