KLIMA - NAKUP

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik d3esaly pravi:
Pozdravljeni. Iščem klimo in sicer za hlajenje 80m2 mansardnega stanovanja. Spalnice imam na vzhodu, dnevno in kuhinjo pa na zahodu. Temperatura je včeraj v dnevni sobi in kuhinji narasla na 28 stopinj tako, da sem se odločil da kupim klimo. Za gretje imamo toplotno črpalko in klime za to ne bom potreboval.

Prosim za nasvet. Cenovna meja 1000€ z montažo.

Hvala ter lep pozdrav.

Kitajček, kakšnih 5 kw. Druga ne bo šlo skozi po ceni... Je pa mansarda in 80m2 kr precejšen "izziv"

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
455
31
28
Hvala. Kaj pa če rečem, da imam problem v kuhinji in dnevni sobi (skupni neločen prostor okoli 40m2)

Spalnici nista tako vroči ker sta na vzhodu. Če bi aktivno hladil dnevni prostor in kuhinjo bi sigurno ob odprtih vratih malo znižal temperaturo prav tako v spalnicah. Ali ne? Prilagam tloris...

Bolj sem naklonjen kvalitetnim proizvajalcem...
1799584-tloris.jpg

Priponke

• 1799584-tloris.jpg
    1799584-tloris.jpg
    8,8 KB · Ogledi: 241

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Ta bi morala solidno shladit http://www.mimovrste.com/artik...2pke-z-montazo.

Jaz imam panasonica inverterja 9ko, pa mi 40m2 shladi z lahkoto. Ni mansarda imam pa 3×2m zastekljeno ložo in mi od enih do šestih nabija sonce direktno. Prej sem imel notri tudi 29°C. Zdaj je prijetnih 24°C. Ze samo, ko vlago potegne ven, je neprimerljivo...

lost1

mnz
19. jul 2007
8.452
146
63
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
dvigneš pokrov... pod njim sta dva filtra. Pri Toshibi sta po navadi zelene barve
smile-1.gif

Tistedva zelene dva filtra sem vzel vn, prozorne mrezice sem posesal malo, to je pa to...a je normalno da je na hladilnih rebrih led? Kakor sem ga na hitro se dotaknil,je prekleto vroč, nisem pa hotel preveč šlatat
smile-1.gif

Kako zgleda servis klime, je vsako leto ali kako?

Na klimi imaš ti led, ki je vroč?
confused-1.gif

Drugače pa NI normalno, da je na rebrih led. Nekaj ni OK. Verjetno premalo plina. Ker imaš zadevo relativno novo, NI rešitev, da ti dopolnijo plin. Treba najdit kje je ta plin ušel iz sistema.

Nisem hotel preveč šlatat, verjetno je bil tako mrzel da sem imel tak občutek da "speče" ... skratka potem sem malce posesal zascitne mrezice in led je pocasi izginili,ni mi pa jasno kako da je prišel, bom danes spet videl kako bo.

Kontaktiral sem tudi že monterja da pride pogledat,saj glede na to da je nova stvar,bi pričakoval da dela bp.
Čakam obisk, koliko casa pa bi moral plin biti notri in delati bp ?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
nabavi 3.5 kw miciko. malo se zamizi pri ceni pa bos hapi man. Itak bo mogla bit cel dan vklopljena tako da bojo tudi ostali prostori boljse ohlajeni kot zdaj

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
dvigneš pokrov... pod njim sta dva filtra. Pri Toshibi sta po navadi zelene barve
smile-1.gif

Tistedva zelene dva filtra sem vzel vn, prozorne mrezice sem posesal malo, to je pa to...a je normalno da je na hladilnih rebrih led? Kakor sem ga na hitro se dotaknil,je prekleto vroč, nisem pa hotel preveč šlatat
smile-1.gif

Kako zgleda servis klime, je vsako leto ali kako?

Na klimi imaš ti led, ki je vroč?
confused-1.gif

Drugače pa NI normalno, da je na rebrih led. Nekaj ni OK. Verjetno premalo plina. Ker imaš zadevo relativno novo, NI rešitev, da ti dopolnijo plin. Treba najdit kje je ta plin ušel iz sistema.

Nisem hotel preveč šlatat, verjetno je bil tako mrzel da sem imel tak občutek da "speče" ... skratka potem sem malce posesal zascitne mrezice in led je pocasi izginili,ni mi pa jasno kako da je prišel, bom danes spet videl kako bo.

Kontaktiral sem tudi že monterja da pride pogledat,saj glede na to da je nova stvar,bi pričakoval da dela bp.
Čakam obisk, koliko casa pa bi moral plin biti notri in delati bp ?

Če so bili filtri zelo zabiti je to tudi lahko razlog.

Plin? hja načeloma ne sme nikamor iti... vedno neko malenkost pušča na spojih, ventilih, ampak to pomeni 5+ let brez težav... Če ni kakšen "cooltech", ki redno spusti vsako leto
smile-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik d3esaly pravi:
Hvala. Kaj pa če rečem, da imam problem v kuhinji in dnevni sobi (skupni neločen prostor okoli 40m2)

Spalnici nista tako vroči ker sta na vzhodu. Če bi aktivno hladil dnevni prostor in kuhinjo bi sigurno ob odprtih vratih malo znižal temperaturo prav tako v spalnicah. Ali ne? Prilagam tloris...

Bolj sem naklonjen kvalitetnim proizvajalcem...

Kot je Vincent napisal... Micka, najvišji model (FH35) bi zadevo solidno pohendlala. Notri ne boš uspel ohladiti na 21 stopinj, bi bilo pa OK. Z nižjimi modeli, je potrebno več moči (ker nekaj je tisto, kar je nominalno, drugo pa tisto, kar lahko da max od sebe).
Je pa cena seveda višja od tvoje cilne cene in bo bližje 1300€. Ampak več trenutno ni kot je ta model.

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik d3esaly pravi:
Gledal sem sledečo Mitsubishi za dobrega tisočaka z montažo... Vidim pa da so Panasonici dosti cenejši...

Ta Mitsubishi je iz srednjega ranga. Dela OK. Nima nekih hudih filtrov, ni najbolj top po izkuristku, ampak dela.

Ja panasonic je cenejši... Gree je še nižje... Daikin je pa dražji!
smirk-1.gif

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
455
31
28
Najlepša hvala za pomoč. Sem gledal tudi to, ki ste jo predlagali FH35 za 1290€ z montažo.

Kaj je dejansko prednost napram SF35? Sem gledal po Googlu pa sem našel samo boljši izkoristek... Bolj me zanima realna slika.

BohVar_alias_BOHL

Pripravnik
6. sep 2007
698
0
16
Laibah
Nekako se odločam za "Micko" FH35 VEHZ, ki naj bi v osnovi hladila, pozimi, pa bi bila tudi dodatna ogrevalna naprava (za dogrevanje). Mislim, da je to kar OK izbira kajne? Hladila in ogrevala, pa bo prostor velik cca.: 50 m2 (dnevna soba, jedilnica in kuhinja). Gre, pa za staro gradnjo (dvoslojna termopan okna 7 let zatesnjena) Če so odprta vrata dnevne, se toplota lahko potem razširi tudi v zgornje prostore, kjer je spalni del (2. spalnici)......
Iščem neko varianto za ogrevanje in sem razmišljal o kaminski peči ampak je dimnik star in ni možnosti dovoda zunanjega zraka....
Vsaka mnenja dobrodošla....če, pa je kakšen monter klim, pa lahko s ponudbo na zasebno ("Micka" FH35 VEHZ + montaža).
pozdrav.gif

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Jaz ti svetujem, da ne pretiravaj. Panasonic so dobre klime. Jaz sem zelo zadovoljen z njo. Zadnjih par let so Panasonici zanesljivi. Pred več leti je bila ena serija, kjer so bile težave z kompresorji ampak to so potem porihtali. Ko sem se sam odločal za nakup, sem pregledal vse možne forume in uporabniki Panasonicov so bili zadovoljni.

Panasonic (ta je še novejši) za 850€ z montažo ti bo ohladila ravno tako kot kakšna Micka (ki ima žnj filtrov in malo boljši izkoristek), samo da boš dal 500€ več. Ima tudi tiho delovanje (22db) in je ponoči res neslišno. Teh 500€ razlike ti pa pokrije stroške za par let (elektrika+servisi).

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik d3esaly pravi:
Najlepša hvala za pomoč. Sem gledal tudi to, ki ste jo predlagali FH35 za 1290€ z montažo.

Kaj je dejansko prednost napram SF35? Sem gledal po Googlu pa sem našel samo boljši izkoristek... Bolj me zanima realna slika.

Realno gledano, ta klima je trenutno TOP izbira. Imam jo tudi sam in lahko povem samo pohvalne zadeve. Pa ne zato, ker jih prodajam (prodajam tudi toshibo, daikinam,...) ampak zato, ker res deluje kot treba. Ima boljše filtriranje zraka, boljše usmerjanje zraka (tudi lopute levo desno na motorni pogon), napreden senzor prisotnosti v prostoru, naprednejšo elektroniko in kompresor.

Zdaj če jo potrebujete samo za hlajenje 1 mesec na leto, cena ne opraviči kvalitetne zgodbe... Takoj ko pa je v igri ogrevanje (in še vsi, ki so kupili takšne klime so kmalu spoznali, da je to to) se pa splača dodati denar in kupiti boljši model.

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik perofero pravi:
Jaz ti svetujem, da ne pretiravaj. Panasonic so dobre klime. Jaz sem zelo zadovoljen z njo. Zadnjih par let so Panasonici zanesljivi. Pred več leti je bila ena serija, kjer so bile težave z kompresorji ampak to so potem porihtali. Ko sem se sam odločal za nakup, sem pregledal vse možne forume in uporabniki Panasonicov so bili zadovoljni.

Panasonic (ta je še novejši) za 850€ z montažo ti bo ohladila ravno tako kot kakšna Micka (ki ima žnj filtrov in malo boljši izkoristek), samo da boš dal 500€ več. Ima tudi tiho delovanje (22db) in je ponoči res neslišno. Teh 500€ razlike ti pa pokrije stroške za par let (elektrika+servisi).

Panasonic je dober. Ampak žal primerjaš cliota (srednji model Panasonica) in scenica (najvišji model Mitsubishija)! Z obema prideš na cilj, ampak razlika je občutna. Če pa bi bilo dejansko 500€ razlike med primerljivimi modeli, se nebi niti oglasil. Dejanske razlike je tam nekje 200 evrov (odvisno od modela)

Drugače pa če kdo posebej želi, vam dobavim tudi panasonica, da ne boste rekli, da je edina stvar, ki jo vidim Mitsubishi
smirk-1.gif

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Panasonic je dober. Ampak žal primerjaš cliota (srednji model Panasonica) in scenica (najvišji model Mitsubishija)! Z obema prideš na cilj, ampak razlika je občutna. Če pa bi bilo dejansko 500€ razlike med primerljivimi modeli, se nebi niti oglasil. Dejanske razlike je tam nekje 200 evrov (odvisno od modela)

Drugače pa če kdo posebej želi, vam dobavim tudi panasonica, da ne boste rekli, da je edina stvar, ki jo vidim Mitsubishi
smirk-1.gif

Ne bova se strinjala. Mislim, da pretiravaš v škodo Panasonica.

Ko sem jaz iskal klimo so bili moji pogoji:
-tiho delovanje
-inverter
-dober izkoristek (price/performance)
-da je sposobna hladit/ogrevat 40-50m2 (malo sem predimenzioniral, da se ne bi preveč matrala)

Kupil sem Panasonica za 750€ z montažo. COP/ERR sta med 3,5-4.

Imam jo dobro leto, tako da sem si vsaj eno sezono hladil in grel (edini vir ogrevanja) in lahko rečem, da je super. Več kot zadovoljen. Poraba pri meni ni omembe vredna. Nekih žnj filtrov ne rabim, ker nimam prašnega stanovanja (filtri so vedno čisti). Bivanje je zelo prijetno.

In ja če se odloča med Mitsubishijem za 1290€ in Panasonicom 845€ potem je razlika 445€. Potrebuje Mitsubishija za 1290€ za poletno hlajenje? Po mojem mnenju nikakor. Ta Panasonic je v tem primeru odlična izbira.

Če bi pa bil to tudi njegov edini vir ogrevanja pozimi in ne bi živel na obali, potem pa vsekakor enega dobrega Mitsubishija, ki greje tudi do -15°C. Čeprav to zdaj tudi že novi Panasonici...

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik perofero pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:

smirk-1.gif

Ne bova se strinjala. Mislim, da pretiravaš v škodo Panasonica.

Ko sem jaz iskal klimo so bili moji pogoji:
-tiho delovanje
-inverter
-dober izkoristek (price/performance)
-da je sposobna hladit/ogrevat 40-50m2 (malo sem predimenzioniral, da se ne bi preveč matrala)

Kupil sem Panasonica za 750€ z montažo. COP/ERR sta med 3,5-4.

Imam jo dobro leto, tako da sem si vsaj eno sezono hladil in grel (edini vir ogrevanja) in lahko rečem, da je super. Več kot zadovoljen. Poraba pri meni ni omembe vredna. Nekih žnj filtrov ne rabim, ker nimam prašnega stanovanja (filtri so vedno čisti). Bivanje je zelo prijetno.

In ja če se odloča med Mitsubishijem za 1290€ in Panasonicom 845€ potem je razlika 445€. Potrebuje Mitsubishija za 1290€ za poletno hlajenje? Po mojem mnenju nikakor. Ta Panasonic je v tem primeru odlična izbira.

Če bi pa bil to tudi njegov edini vir ogrevanja pozimi in ne bi živel na obali, potem pa vsekakor enega dobrega Mitsubishija, ki greje tudi do -15°C. Čeprav to zdaj tudi že novi Panasonici...

Si napisal, to kar jst pišem že celo temo... Za poletne 3 tedne hlajenja vzameš najcenejšo "čunga lunga" zgodbo in se ne obremenjuješ s COP in podobnim "sranjem".

Če pa kupiš za dlje časa in za ogrevanje in da ti je pomembno "prijetno" pihanje patem se pa stegneš višje.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
758
113
Danes me kliče znanec pa pravi, ti poznaš dosti ljudi a poznaš kakega monterja klim, da mi takoj pride klimo zmontirati, ki sem jo že kupil.... sem se začel na glas smejati ....
smile-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.582
1.190
113
Celje
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Danes me kliče znanec pa pravi, ti poznaš dosti ljudi a poznaš kakega monterja klim, da mi takoj pride klimo zmontirati, ki sem jo že kupil.... sem se začel na glas smejati ....
smile-1.gif

v tem tednu bi bila dobra licitacija... kdo da več, k tistemu grem prej
wink-1.gif

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
455
31
28
Hvala za pomoč. Torej če vas prav razumem bo za hlajenje v redu tudi manj draga klima? Za ogrevanje imamo Mitsubishi toplotno črpalko in dela super zato sem tudi pri klimi naklonjen tej znamki.

Rad bi kupil kvalitetno klimo za hlajenje in ne čunga lunga. Bom pogledal še za Panasonici. V vsakem primeru pa bom kupil klimo ter montažo skupaj, da ne bo kasnejših problemov...