Kje kupiti "steake"

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.431
2.428
113
Če prav razumem svetuješ da ko ga spečem naj ga veni na "luftu" pustim 5 ali več minutk? Torej po domače, jedel bom mrzel oz. mlačen steak?
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Čist odvisno tudi kaj pečeš...

1,2 kg T-Bone se težko speče brez ene 5min pečice ostalo se pa lahko. Velika napaka je olivno olje, druga pa segrevanje olja. Olje je treba dat v ponev in takoj za tem stejk, ki konkretno zniža temperatro. Boljše variante kot olivno olje so: kokosovo olje/maslo, ghee, arašidovovo olje... Itak se uporablja bolj za tehnično plat na koncu jaz dam še vedno malo odličnega masla čez. Kak domač z zelišči je tudi lahko fenomenalen na stejku pa še malce dodatno soljen je lahko. Če pečeš tak velik t-bone oz. karkoli velikega s kostjo je odlična "fora", da zarežeš kake 3-5mm ob kosti, tako potem meso potegne stran in ob kosti notri ni čist surovo ampak je meso bolj enakomerno pečeno čez cel kos. Jaz obrnem klasiko, po tem ko je še na pol spečen, ker mi zgoraj ne uhaja sok iz nespečenega dela. To je odvisno od debeline in tudi kvaliteto mesa oz. pace.

Sol jaz prej probam zmasirat v stejk, ker mam rad če je meso soljeno, pri kaki pljučni mi je pa že vseeno a je sploh ali ne. Drugače pa ne preveč komplicirat, saj lahko sprobaš. 10x ceneje kot če ti ga zajebejo v 90% gostiln v slo.
smirk-1.gif
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Predvsem morš pazit da se ti ne zažge zunaj, znotraj pa je surov. Zato je bistveno, da je res na sobni temperaturi pred peko.

Potem pa ga jaz samo polijem z oljem in ga vmasiram, v samo ponev pa ga ne dam, ker se potem samo obupno kadi.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.431
2.428
113
Bom skupaj potegno vse nasvete pa danes poskusil kaj skupaj sčarat, imam pa malo rostbeefa ter malo rib eye steaka, skupaj slabih 800g za dva + priloga, bo moglo bit dovolj
wink-1.gif
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.431
2.428
113
Aja pa to še napišite, kje in kako dolgo pustite steak počivat po pečenju pa sem gotov z vprašanji!
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Aja pa to še napišite, kje in kako dolgo pustite steak počivat po pečenju pa sem gotov z vprašanji!

Jaz ponavadi dam na globok krožnik pa pokrijem z drugim globokim krožnikom, da je dost placa vmes.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
5 min, drugače pa odvisno od teže. :D

Dejansko vedno kaj drugega še pedenam in hitro mine teh par minut.
grin1.gif
Počivat mora pa zato, ker drugače spusti đus že hitro po rezanju in tudi kuha se še tak kos nekaj minut, tudi potem, ko je ven iz ponve.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Hehe...zanimivo da omeni Maillard reekšn. To veste, da se po istem principu staramo ljudlje? Hitreje ravno zaradi prehrane polne OH in cukra. :p Kosti ipd. so rjave ko smo stari, prej bele.
tongue-1.gif


Nič...jaz ga dolgo ne obrnem in ta jeben teflon s katerim žge heston je zame tak velik fail, da bi ga brcnil v rit, čeprav sem nula prot njim v kuhni.
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.293
1.219
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Predvsem morš pazit da se ti ne zažge zunaj, znotraj pa je surov.
confused-1.gif

Za black&blue pečenje si že slišal?

Skratka: malo je treba eksperimentirat, da najdeš sistem, ki ti najbolj paše. Sam dam minimum olja v ponev, meso na sobni, če je primerno debelo (kot steak mora biti) potem tam nekje 1+3 min po vsaki strani (spet: odvisno od debeline, koliko je marmorirano meso ipd) + 5-10 min počivat (na toplem krožniku in pod pokrovko, med počivanjem ga vsaj 1x obrnem).
 

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
Kupil mercatorjev premium steak iz rostbeefa. Dobro vendar za moje pojme preveč pusto . Se že nekako na utip ni čutilo dovolj mehkobe o kateri nekateri poročate. Zgleda pa da imajo samo rostbeef stejke. Lahko kdo poroča še če ima še kater drugi supermarket pakirane uležane stejke npr T-bone... iščem maščobo
evil.gif
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
zdaj mate v coolhousu zelo ugodno avstralsko wagyu pljučno

okol 95 eurov kg, kosi po 2-3 kg
hysterical-1.gif


Takega kosa si pol niti nebi upal sam pripravit
hysterical-1.gif
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
zdaj mate v coolhousu zelo ugodno avstralsko wagyu pljučno

okol 95 eurov kg, kosi po 2-3 kg
hysterical-1.gif


Takega kosa si pol niti nebi upal sam pripravit
hysterical-1.gif

majo se kaj na zalogi? ker na netu nic ne vidim napisano
 

Bendit

Zelenc'
27. jun 2014
2
1
3
Kako spect ribeye? Enostavno:
-komad ene 3-4 cm debel solim, popram in ce imam uporabim kaksen dry rub (zacimbe) kot npr od WS
http://www.williams-sonoma.com/shop/food/spices-seasonings/
-pustim stat eno uro na sobni temp.
- segrejem Weber gril na plin Q320 na maximum (ene 5-10 minut odvisno kok je hladno vzuni)
- dam steak na razbeljeno rebrast / resetka grill plosco
- pol pa odvisno od debeline steaka in kolk zelis imet pecen, za medium 5+3 (5 minute na prvi strani, 3 na drugi) za 3cm, za well pa 5+5, ce je 4 cm dodas kako minuto al dve, obrnes samo enkrat (govorim za grill).
- pol pa na kroznik sobne temp. pod folijo ali pokrov da odlezi se 5 minut da se skuha pod pokrovom do pefekcije
- kaj pol delate z njim a date gor kako maslo al ne, to je ze druga stvar
To je to...simpl k steak na zaru. Poanta je sam dobit dobr ustrezen kos mesa, ostalo je otrocja igra.