Kje kupiti "steake"

007

Pripravnik
4. sep 2009
707
0
16
Hoj, sem že v peki na žaru napisal, pa mi bo verjetno tudi tu znal kdo svetovati kako narediti dobre stejke na žaru na oglje.

Skratka za RD bi za 4 ljudi naredil dober stejk, peka mi ni tuja, vendar se stejkov res še nisem lotil. Od teh štirih sta dve ženski, ki ne marata preveč krvave zadeve in dva desca, ki bo medium ravno pravi...

Kaj potrebujem, verjetno kak termometer, kako vem kako močno žerjavico narest, itd?

Kakšen nasvet?

HVala!
 

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.516
6
38
Od Petrina bi tole moralo zadostovati: Če želimo, da so biftek, rostbif, florentinec ali T-bone steak zares mehki, morajo biti uležani (zorjeni), zato pri nas te vrste mesa zorimo. Nasvet za pečenje steakov: Pomembno je, da meso pečete na IZJEMNO vročem olju, masti ali maslu. Vsako meso je potrebno šokirati, da to zakrkne in obdrži svoje sokove. Pecite od 2-3 minute na vsaki strani. Če imate radi bolj zapečene steake, jih na vsaki strani pecite še 2 minuti. Steaki naj ne bodo pretanki, da bodo ohranili svojo sočnost. Meso solite in poprate takrat, ko je že pečeno.
 

milos621

Pripravnik
29. apr 2008
913
10
18
Citat:
Uporabnik GSMobil pravi:
Od Petrina bi tole moralo zadostovati: Če želimo, da so biftek, rostbif, florentinec ali T-bone steak zares mehki, morajo biti uležani (zorjeni), zato pri nas te vrste mesa zorimo. Nasvet za pečenje steakov: Pomembno je, da meso pečete na IZJEMNO vročem olju, masti ali maslu. Vsako meso je potrebno šokirati, da to zakrkne in obdrži svoje sokove. Pecite od 2-3 minute na vsaki strani. Če imate radi bolj zapečene steake, jih na vsaki strani pecite še 2 minuti. Steaki naj ne bodo pretanki, da bodo ohranili svojo sočnost. Meso solite in poprate takrat, ko je že pečeno.

Cca 4-5 cm debel florentinec sem pekel okoli 7 minut na vsaki strani, pa je bil notri lepo medium (ali malo manj) pečen. Je pa dobro da je zrezek enako debel po celi površini.
 

unknown_user

Pripravnik
3. sep 2007
236
1
16
No mene zanima ista zadeva za Celje..Kje kupiti zorjene steake?
cheer.gif
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.431
2.428
113
Eno vprašanje in sicer ti Petrinovi steaki uležani, npr. Rostbeaf, kako najbolj na simpl zadevo pripravit doma v ponvi v kolikor nimaš nekih hudih izkušenj? In na čem pečete te steake? Na olivnem olju? Maslu?

Nekako sem si zadevo tako zamislil:

1. Pred pečenjem uležan steak vzamem iz hladilnika ter gor nalijem olivnega olja in počakam da se segreje na sobno teperaturo
?. Naj meso prej popram in solim, ponekod piše da ja, ponekod da ne?????
2. Maximalno segrejem ponev in dam ta od olivnega olja namaščen steak pečt, na vsaki strani eno minutko, nato pa še na vsaki strani vsaj 4min, nič hudega če je medium ali celo malo manj...
3. Ko je pečeno dam v folijo, zavijem ter dam v ogreto pečico za 10min

Nekako tako sem včasih delal in delno sem to izvlekel iz googla... prosim za nasvete, sploh v smeri na čem naj pečem ter kdaj in kako naj začinim. In še to... kater kos od Petrina svetujete? Plučne menda ni več, torej rostbeef, florentinec, rib eye steak..?

HVALA!

LP
 

as21

Pripravnik
18. dec 2007
787
21
18
Heston pravi (ravno božiček prinesel knjigo
smile-1.gif
):

meso naj bo sobne temperature. Vzemi težko ponev in jo segrevaj nekaj minut, da rata res vroča.
v posodo vlij olje. Sam priporoča olje iz grozdnih pešk - obenem odsvetuje olivno olje, saj se ta pri visokih temperaturah na katerih moraš pečt zrezek prevek kadi ter rata grenak.
Zrezek soli ampaj ne popraj ter ga daj v posodo. Ko se zrezek peče, ga konstantno obračaj na 15-20 sekund. Peči glede na željeno stopnjo oz prveri temperaturo mesa z termometrom. Ko doseže 5°C manj od željene, ga odstavi na rešetko za 5 min da zrak lahko kroži okoli njega. Sedaj ga lahko po želji tudi popraš.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.100
7.017
113
Ghee je kar ok za pečenje zrezkov, saj začne kasneje izparevat, kot "ostala" olja, če že rabiš olje (grill rešetka pa gremo!)
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.100
7.017
113
Jaz sem zagrel ponev, dal not steak, in ga obrnil vsako minuto, ter tako pekel 11min. Končni čas je zelo odvisen od želja posameznika.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.100
7.017
113
Sem še experimentiral takrat, potem pa odnehal, ker so ti zrezki predragi...

Aja, pa ne pozabit pred pečenjem zrezek dobro obrisati, s papirnato brisačko, po pečenju pa ga pustit, da nekaj časa "počiva"
 

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
uglavnm zadeva je precej preprosta, pustis zrezek na sobni temperaturi da se segreje, mocno segrejes litozelezno ponev, "zapres" zrezek iz vseh strani, das gor mal putra in dodelas na zeljeno temperaturo v pecici... pol nej pa pociva par minut...
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.431
2.428
113
Ja pa še vedno ni nihče napisal na čem pečete steak ter ali date "suhega" pečt, ali prej namakate v olje ali karkoli drugega? Vse ostalo mi je nekako jasno....
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.431
2.428
113
Hvala! In še eno vprašanje, berem da polovica jih svetuje da ga minutko na eni ter minutko na drugi strani da ga kao "zapreš", drugi pa trdijo kar 3-4min na eni strani ter posolit, na to obrnit pa še 3-4 na drugi strani? In naslednje vprašanje, če ga na fulll temperaturi minutki na eni in minutko na drugi, daš potem ostale minute na srednji ogenj ali...? LP
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Tu ni univerzalnega pravila, recimo toskanski mojstri zagovarjajo pečenje s samo enim obračanjem, jaz ga vedno po obeh straneh in robovih na hitro popečem v razbeljeni ponvi na "ful ognju", da zakrnke, potem pa zmanjšam ogenj in pečem 3-4 minute na vsaki strani - odvisno od debeline. Pa ne dat nekaj dosti olja, toliko, da se ne prime , vmes po potrebi dodaj par kapelj olja, če se ti začne smodit.

Pa ne ga prebadat pri obračnaju, uporabi prijemalko. Počiva naj vsaj 5 minut v zaprti posodi po tem, ko ga vzameš z ognja, da se okusi povežejo in, da se ti ne "poščije" ko ga prerežeš.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.431
2.428
113
Hvala!!!! No jaz bi ga pekel na Ghee maslu če poznaš? Pač isto sranje kot navadno maslo če me vprašaš edino kaj bi naj bilo bolj zdravo.... Kar se tiče počivanja sem jaz nekaj let nazaj steake pripravljal tako, da sem pečenega zavil v folijo in dal not v toplo pečico za slabih 10 min... kdaj ga ti soliš?
 

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
ce ga zavijes in das nazaj v pecico ne bos nikol zadeu prave temperature... steak se more nadihat na luftu...