Kje & kako polniti na javnih polnilnicah?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.642
6.700
113
pri taščici
A 3.5 sploh obstaja. Vem za 2.5 pa 4.
V starih objektih vse laufa na 2 oziroma 4 zile. Zato ni nic cudnega ce imas samo 4 zile. Ravno danes sem se pogovarjal s stromarjem glede povezave dveh objektov razdalje kabla cca 80m pa je rekel da naj vlecem 4 zile in naredim lokalno ozemlitev. Ne vem pa kako je z brikanjem na nulo...
Baje tudi mozno (pred FID stikalom)

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.150
2.469
113
A 3.5 sploh obstaja. Vem za 2.5 pa 4.
V starih objektih vse laufa na 2 oziroma 4 zile. Zato ni nic cudnega ce imas samo 4 zile. Ravno danes sem se pogovarjal s stromarjem glede povezave dveh objektov razdalje kabla cca 80m pa je rekel da naj vlecem 4 zile in naredim lokalno ozemlitev. Ne vem pa kako je z brikanjem na nulo...
Baje tudi mozno (pred FID stikalom)
Ti bom dal jaz stari objekt po nagi riti. :fredi:
Kaj bi brikal na nulo?

V bistvu noben ne ve zakaj so v (modernem) naselju vrstnih hiš z ločenimi vrstnimi garažami, le-te povezali s posamično hišo s 4 kabli, ker vse ostalo je klasika na 3 kable, tudi glavni dovod - juhej smo nov kabel polagali od glavne elektrike, k sreči le 10m vse skupaj.

Možno je, da je 4 kvadrat, ker to mi je štromar od Elektra MB rekel na augenmas, da je 3,5 - kaj pa on ve. ;)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.642
6.700
113
pri taščici
Starinobjekti so imeli dve in 4 zile. Nekoc niso poznal ozemljitve kot vem. Al so bili samo tolk "sparovni" oziroma tako ohlapni predpisi. Ozemljitev se brika na nulo. Baje. Po določenih pravilih katerih zaenkrat ne bom pisal ker nisem siguren. ( Preden pride strom do FIDapa se kaj).

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.150
2.469
113
Ti pravim da ne gre za stari objekt po tvoji definiciji.
Normalno tri žile po celi bajti pa ozemljitev kot se šika.

Vem kaj je brikanje, lahko brikaš tudi na vtičnicah recimo, povežeš nulo pa ozemljitev.

Zakaj pa bi rabil 4 žice?

bev

Majstr
25. apr 2017
373
258
63
Ne , ne prodajam nobenih polnilnic, jo pa uporabljava s sinom od letošnjega februarja in moram reči da je fajn zadeva.
Poprej je sin polnil slabi dve leti na šuko in lahko primerjam, oziroma povem iz lastnih izkušen da dolgoročno polnjenje na šuko , ni to to.
Me pa zanima kako in z čim ti polniš svoj EV ker te je vse tako zmotilo , me zanima mnenje -napotek strokovnjaka :sprasujemse:
2 meseca uporabljaš in veš da šuko ni to? 7 let filam na šuko brez težav.

• Všeč mi je
Reactions: darjan

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.251
4.089
113

Prihajajo polnilnice z baterijo katero uporabljajo kot bufer.

#sjtv kdaj bomo kaj takega pri nas videli??

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.183
1.194
113
www.adriamedia.si

Prihajajo polnilnice z baterijo katero uporabljajo kot bufer.

#sjtv kdaj bomo kaj takega pri nas videli??
Na Bravničarjevi 11 je že dolgo. Tole ni nekaj kar prihaja, ampak je že kar nekaj časa v uporabi.
Ja, tudi Petrol ima vsaj eno.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Starinobjekti so imeli dve in 4 zile. Nekoc niso poznal ozemljitve kot vem. Al so bili samo tolk "sparovni" oziroma tako ohlapni predpisi. Ozemljitev se brika na nulo. Baje. Po določenih pravilih katerih zaenkrat ne bom pisal ker nisem siguren. ( Preden pride strom do FIDapa se kaj).

Se tudi bojim, da "tiste stare" žice, še zdaleč ne bodo prenesle tokov (amperaže), ki jo želiš furat po njej.

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.172
1.179
113
Se bo pa drate položene leta 1917 zamenjalo. Kaj je sedaj problem?
Folk kupuje nov iPhone Pro XXL Deluxe vsako leto, na bi pa renoviral elektro infrastrukture, vključno dratov v bajti.

• Všeč mi je
Reactions: ales85 in darjan

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
2 meseca uporabljaš in veš da šuko ni to? 7 let filam na šuko brez težav.

Morda zaradi tegale iz https://evclinic.eu :) , in si imel do sedaj le srečo ?

“...EV puni sa bilo koje sirove elektrane putem OBC integrirano ispravljača. EV taj adapter ima ugradjen u vozilo da bi mogao puniti na SVAKOJ AC trofaznoj/jednofaznoj utičnici. To je jedan jedini osjetljivi “nikad ništa materemi” modul na svakom EV. Kvar je većinom izazvan vanjskim utjecajem tipa nestabilan sinus izvora, smetnje, veliki potrošači na udaljenoj mreži, kratak spoj drugog potrošača u mreži, pregrijavanje vodova utičnice, ponavljajuce iskakanje osigurača, nasilno gašenje punjenja itd. Dok je DC gradska punionica u biti stanica koja u sebi ima 5-6 OBC ispravljača (zato i jeste ogromna) od po 15 kila i njen je zadatak da bateriju puni već ispravljenom DC strujom iz AC mreže. Svima treba biti jasno sve, jer da bi EV imao sve te OBC za brze punjenje bio bi tezi za 200-400 kila..”

btw. a v EV polniš noter AC ? ima sploh kater od "poceni" BEVov DC polnjenje ?
Zna kater od teh wallboxov (poleg baje, kot pišete da prinese manjše izgube: 10% namesto 20%) spremenit v DC in polit z DC ?

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
DC nima manj izgub, samo kot uporbaniku ti prikažejo in zaračunajo elektriko za transformatorjem ki spremeni AC iz omrežja v DC primeren bateriji. Če polniš AC pa je ta pretvorba polnilec v avtu, torej vidiš te izgube svojega polnilca.

Pri zelo niizkih močeh polnjenja pa pride do izraza dejstvo, da je avto "zbujen" in tako kuri recimo nekih 100-200W. Če polniš z 11 kW to predstavlja 1-2% torej, lahko to prišteješ k izgubam. Če pa polniš na vtičnici z 10A pa to predstavlja že 5-8% + izgube polnilca.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Na PlugShare imaš vse polnilnice , drugače pa ja , Petrol, Gremo na elektriko in za CRO, Elen pa imaš kar pokrito

Jep, ElektroLJ(gremo na elektriko) ima kr dobro pokrito tudi Hrvaško (celo kak otok, ki ga ELEN nima:),
Petrol ima tudi nekaj Avstrije, ampak če greš smučat, katero (verjetno tujo) članarino se po vaših iskušnjah splača uporabit, da direkt na smučarksem parkingu napolniš : katero za Italijo, katero za Avstrijo ?