Kje & kako polniti na javnih polnilnicah?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.838
6.500
113
meni je to vse jasno. govorimo za 3F, pa da vsako omejim na 8A. kar bi meni še vedno ven metalo sredi zime, ker imam TČ na eni fazi, ampak to bomo malo "preuredili". in takrat da to od sebe cca 5kW. meni je res načeloma vseeno, če vsak dan priklopim (dasiravno mi pa potem nekateri nabijajo o nekih ciklih filanja in omejenosti le-teh), ampak potem mi je škoda denarja tudi za tole. če bom kaj kupila, bo nekaj pametnega in da nimam nič dela s tem ali pa nič. Jaz imam vse na štrom: indukcijo, TČ, grelec, savno, klimo, tok pa tok velikih gospodinjskih aparatov ipd... in tudi 8A mi zna delat težave. naštevam stvari, ki so priklopljene stalno ali ni nič nenavadnega da jih priklopim, ko je tudi avto vštekan.

mags

Fizikalc
11. nov 2020
201
96
28
Ne,ne ,apsolutno 3 F ,če je le priključek, meni po večini fila med 11 in 12 kW, tako da časovno med 3 in 4 uram

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
S 5kw? Pa baterija 64. Ne vem, res se nimam EVja, ampak ce se gremo takole, potem niti te ne rabim, dam v sukota pa ravno tako zjutraj na pol prazen.

Velikost baterije ne igra vloge, pomembno je samo to koliko v dnevu prevoziš, samo toliko moraš čez noč nafilat. Če imaš 1F TČ potem res nima kaj dosti smisla 3f polnilec, lepo daš na eno fazo, ki je ponoči vedno frej in polniš na 16A. Vsako noč napolniš za 150 km, ali delaš vsak dan toliko km?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.642
6.700
113
pri taščici
Jabe
Ti kar 3F kupi. Pozimi jo bos mal bremzala, ko ti bilo tc crknila bos pa le to kupila 3F.
Podnevi ob soncnem vremenu bos pa zaradi SE lahko filala na polno tudi s 3F.

Razen ce imas namen kupiti prebosno kitajko za dobrih 100 evrov.
Sicer pa najprej kupi avto, potem si pa veli glavo s polnilnico..
Je pa lepo da ze pred nakupom ves za te pasti. Trgovci ne vejo(nekateri niti ne locijo AC od DC) ali pa se jim fucka kaj bodo serviral kupcu.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: ribicija in ales85

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.838
6.500
113
TČ je enofazna in med garancijo nisem smela dati vezati grelec na drugo fazo, kot kompresor. Kar je sicer neumnost, ampak tako je bilo. Garancije ni več, do sedaj ni bilo težav, zdaj pa bom dala to narediti in bo razmerje prec boljše.

Kar se ostalega tiče. to je pa pač moj način... preden bo avto pri bajti, bom točno vedela kateri, katera polnilnica kje in zakaj, kaj bo to za seboj potegnilo (hvala bogu je v garaži več ali manj vse prištimano, samo tole s fazami me še čaka) in vse kar se okoli tega tiče. Jaz nimam nikoli potem presenečenj in užaljenosti, češ da tega pa tega nisem vedel, lahko bi mi kdo povedal. Bi drugače štartal potem. Jaz to rada vse prej vem in popravljam še na papirju. Bomo pol s tem se ukvarjali, ko do tega pridemo... e, ne može. :poreden:

mags

Fizikalc
11. nov 2020
201
96
28
TČ je enofazna in med garancijo nisem smela dati vezati grelec na drugo fazo, kot kompresor. Kar je sicer neumnost, ampak tako je bilo. Garancije ni več, do sedaj ni bilo težav, zdaj pa bom dala to narediti in bo razmerje prec boljše.

Kar se ostalega tiče. to je pa pač moj način... preden bo avto pri bajti, bom točno vedela kateri, katera polnilnica kje in zakaj, kaj bo to za seboj potegnilo (hvala bogu je v garaži več ali manj vse prištimano, samo tole s fazami me še čaka) in vse kar se okoli tega tiče. Jaz nimam nikoli potem presenečenj in užaljenosti, češ da tega pa tega nisem vedel, lahko bi mi kdo povedal. Bi drugače štartal potem. Jaz to rada vse prej vem in popravljam še na papirju. Bomo pol s tem se ukvarjali, ko do tega pridemo... e, ne može. :poreden:
:aplauz:Kot sem ti že svetoval, kupi 3F, je kak EUR dražja, potem se boš pa sama odločla , al boš filala z tremi fazami (fila z tolkimi amperi kot dopušča najbolj obremenjena faza ) vsekakor boljša varjanta ,ali pa preklopiš na enofazno filanje in izbereš najmanj obremenjeno fazo (ZAPPI to omogoča) , tako da lahko izbiraš in nimaš dodatnih stroškov in dela , ko bi se čez čas odločila drugače.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.915
6.974
113
Na šuko lahko vsak polni bp. Prevec se komplicira s polnilnicami in to spet tisti ki sploh nimajo izkusenj

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
513
79
28
Pri nakupu EV-ja sam sem se odločil, da grem v nabavo dinamične polnilnice, pridobil ponudbe, se že odločil katero bom, angažiral električarja, da potegne potreben kabel... med tem čakanjem sem začel uporabljati navadno šuko vtičnico in ugotovil, da za MOJO uporabo avtomobila ni nobene potrebe po kakršnikoli drugi polnilnici. Še sreča da je bil električar bolj počasen in da sem lahko vse skupaj preklical.

Ni splošnega odgovora ali jo rabiš ali ne. Odvisno je od tvojih potreb. Le te pa ugotoviš ko zadevo uporabljaš.

• Všeč mi je
Reactions: Marxon in Samo Svoj