Kje & kako polniti na javnih polnilnicah?

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Odvisno od same vtičnice, če je kakšna stara in slabo povezanmi kontakti potem dolgotrajne 10A obremenitve lahko hitro pride do pregrevanja in še kaj. Ampak jo zelo lahko rešljiv problem, samo shuko vtičnico se zamenja za kakšno bolj kvalitetno industrijsko, ki prenese dolgotrajne 16A obremenitve. Dobro je tudi preverit kako je povezana ta vtičnica, če so vmes do omarice kakšne doze in 20 let stare vezave s sumljivimi sponkami ali kaj takega.

mags

Fizikalc
11. nov 2020
201
96
28
Večje izgube, ni dobr za baterijo, kot ne vseskozi polnjenje na supercarcerjih na max,daljša obremenitev ene faze na max, tud ni ok, čas polnjenja je 24 in več ur ,tako da....
Ni pa nič narobe za občasna polnjenja

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.095
4.064
113
Lahko kaj več o tem?
3,5 kvadrat na 80m razdalje prenese koliko A?
10A zaradi razdalje oz. tako je, tehnično kabel zdrži 16A ampak imaš padec napetosti večji od 5% na koncu kabla. V praksi povedano več kot 5% plačane energije (tam okoli 7-8%) ti gre v tako dolgem kablu v toploto (načeloma ni problem, ker je kabel dolg in W na dolžino je tako majhen da samemu kablu ne predstavlja problema).

Skratka pri velikih bremenih je klasična instalacijska logika malo zgrešena, in 2.5 kvadrat kabel vs. 4 ali celo 6 kvadra pri večji dolžini ima za polnjenje vozila lahko kar precej vpliva na plačano elektriko kasneje.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in Samo Svoj

Marxon

Majstr
24. feb 2009
729
376
63
Večje izgube, ni dobr za baterijo, kot ne vseskozi polnjenje na supercarcerjih na max,daljša obremenitev ene faze na max, tud ni ok, čas polnjenja je 24 in več ur ,tako da....
Ni pa nič narobe za občasna polnjenja

Kaj????

-večje izube? Pač plačaš tistih nekaj kWh več...
-ni dobr za baterijo? KAJ?
-daljša obremenitev ene faze? KAJ? se bo kabl znucal?
-čas polnenja 24 in več ur? kaj greš vsak dan v Hamburg?

A ti prodajaš 3f domače 22kw polnilnice mogoče?

• Všeč mi je
Reactions: novaa in darjan

mags

Fizikalc
11. nov 2020
201
96
28
Kaj????

-večje izube? Pač plačaš tistih nekaj kWh več...
-ni dobr za baterijo? KAJ?
-daljša obremenitev ene faze? KAJ? se bo kabl znucal?
-čas polnenja 24 in več ur? kaj greš vsak dan v Hamburg?

A ti prodajaš 3f domače 22kw polnilnice mogoče?
Ne , ne prodajam nobenih polnilnic, jo pa uporabljava s sinom od letošnjega februarja in moram reči da je fajn zadeva.
Poprej je sin polnil slabi dve leti na šuko in lahko primerjam, oziroma povem iz lastnih izkušen da dolgoročno polnjenje na šuko , ni to to.
Me pa zanima kako in z čim ti polniš svoj EV ker te je vse tako zmotilo , me zanima mnenje -napotek strokovnjaka :sprasujemse:

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.642
6.700
113
pri taščici

Priponke

• Screenshot_2023-04-06-05-31-13-437_si.elektropirnat.ProjCalc.jpg
    Screenshot_2023-04-06-05-31-13-437_si.elektropirnat.ProjCalc.jpg
    1,1 MB · Ogledi: 88

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.147
2.467
113
Najbrz misliš 2.5² in ne 3,5 ;)
App za 11kw pravi takole. Ceprav mi en stromar pravi da je prevec optimisticna.
Pa cene elektrike imajo tudi se stare
Ne mislim 3,5. ;) Custom varianta, pa tudi 4 žice imamo potegnjene med bajto in garažo - kontra vsej logiki - rabiš 3 ali 5, ampak smo v sorodu z MythBusters-i in smo vseeno potegnili 3F+1N, ozemljitev pa lokalno.
Moj štromar pravi, da je 16A varovalka OK.

Marxon

Majstr
24. feb 2009
729
376
63
Ne , ne prodajam nobenih polnilnic, jo pa uporabljava s sinom od letošnjega februarja in moram reči da je fajn zadeva.
Poprej je sin polnil slabi dve leti na šuko in lahko primerjam, oziroma povem iz lastnih izkušen da dolgoročno polnjenje na šuko , ni to to.
Me pa zanima kako in z čim ti polniš svoj EV ker te je vse tako zmotilo , me zanima mnenje -napotek strokovnjaka :sprasujemse:

Moj EV polnim s polnicem, katerega mi je priporočil proizvajalec.
Imam pa dovolj znanja, da vem, da je tvoje pisanje samo en kup nakladanja in nima nobene fizikalne podlage. Že to, da je počasnejše polneje baterije slabše za njo je totalen fail. Še vedno čakam odgovor, kaj je tako slabo, če imaš obremenjeno eno fazo?

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

mags

Fizikalc
11. nov 2020
201
96
28
Moj EV polnim s polnicem, katerega mi je priporočil proizvajalec.
Imam pa dovolj znanja, da vem, da je tvoje pisanje samo en kup nakladanja in nima nobene fizikalne podlage. Že to, da je počasnejše polneje baterije slabše za njo je totalen fail. Še vedno čakam odgovor, kaj je tako slabo, če imaš obremenjeno eno fazo?
Ja, ogromno informacij si podal, si strokovnjak ni kej. Me pa zanima kateri je ta priporočen polnilec
Jaz lahko povem da filam z 3F My energi ZAPPI, pa da ne bo spet kaj , da slednje preferiram.

"Še vedno čakam odgovor, kaj je tako slabo, če imaš obremenjeno eno fazo?"

Ti bom kar konkreten primer dal , sodelavcu je v decembru 3x skurilo pancerko, upam da razumeš.

mags

Fizikalc
11. nov 2020
201
96
28
Kaj naj bi posodabljal, si ne znam predstavljati, verjetno je rešitev razbremenit fazo na kateri se polni EV in jo imet samo za polnjenje vozila.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.915
6.974
113
No, ponavadi vrze ven stikalo, katero lahko potem sam uporabnik nazaj vklopi.

mags

Fizikalc
11. nov 2020
201
96
28
Ma ne, ko je na tej fazi filal avto in ko so začel ampere vleč ostali porabniki je pancerka šla, pa je imel kar vredu porazdeljene obremenitev faz.

So rešl zadevo Smart PP
Zato pravim da ,dolgoročno z šuko ne gre.