Kitajček...?

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
630
56
28
Ta Kitajc ima porabe 1€ na 100 km...navaden avto pa mestne vožnje 8€ na 100 km, če je mlinček pa izpod 6€ na 100 km ne prideš...kje so gume...zavarovanje...cestnina...servis...olje... Ja, fantje in dekleta iz drugega planeta...je računica, je...

Yagi

Fizikalc
24. jan 2008
714
29
28
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
Kaj to resno stane 8.000eur!?!? Neverjetno kaj vse je možno prodati Slovencem, ki stalno jamrajo, da so brez denarja.

Sicer je to bolj pokrit elektro skuter za moje pojme. Imaš (tudi v tej debati) za isto ceno malo bolj kulturen elektro avto. Je pa tako, da živiš npr. (samo primer) v Šk.Loki in delaš v LJ, se tole sigurno bolj izplača, kot npr. BUS ali avto-

Sploh pa, veš da postaja elektro IN, še Bob Lutz se ti je spreobrnil (joke) !

Citat:
Uporabnik DOMEK pravi:
Ta Kitajc ima porabe 1€ na 100 km...navaden avto pa mestne vožnje 8€ na 100 km, če je mlinček pa izpod 6€ na 100 km ne prideš...kje so gume...zavarovanje...cestnina...servis...olje... Ja, fantje in dekleta iz drugega planeta...je računica, je...

8€ na 100km si rekel zelo malo!

Lp

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Citat:
Uporabnik DOMEK pravi:
daj konkretne podatke za predviden tip uporabe in bomo primerjali ceno in udobje

edit: videl zgoraj 15-20 km/dan, se pravi ~5000 letno
recimo, da smo optimisti in rečemo, da kitajec zdrži 10 let

10.000 EUR (+"kitajski" stroški goriva, servisov, registracije, baterij), 10 let, 5.000km/leto

mislim, da to ni noben problem za rabljen mestni malček (klima, ABS, gretje,...)

Nazadnje urejeno:

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.236
2.831
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik DOMEK pravi:

Jah, če tako pogledaš, kot si napisal morda celo je neka računica ampak ta avto ni kaj dosti uporaben, kaj pa dopusti in daljši izleti, udobje, možnost peljati kaj večjega oziroma ga uporabiti še za kaj več, kot čisto osnovno premikanje osebka od doma do službe...? Se pravi moraš imeti v bistvu en pravi avto in potem še ta draguljarski jajček, kar je v bistvu že preseravanje. Pa ne mi rečt, da ta avtomobilček ne potrebuje gum in vzdrževanja, se pravi dela leta in leta v nedogled brez, da bi karkoli moral zamenjati, popraviti...?
Sicer ne mislim nikogar prepričevati in se pregovarjati saj vsak zase ve kaj je najbolje in najceneje zanj...., verjetno. Me pa preseneča kako veliko denarja so ljudje pripravljeni zapraviti potem so pa vsi zapufani zato, da šparajo. Super logika
wink-1.gif

Pa še nekrat, da ne bo kakšne hude krvi, kdor misli, da bo s tem avtom resnično prišparal kakšen resen denar naj si ga seveda kupi.

Nazadnje urejeno:

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.749
829
113
Problem mesta in kratkih voženj je res nenormalno velika poraba v l/100 km ampak, če imaš samo take vožnje (s tem kinderjajčkom drugih voženj tako ne moreš delat) bo letne kilometrine zelo malo in tudi, če porabi 15€/100 km to ne bo hud strošek. Torej ti ostane izguba vrednosti takega avta na leto, ki pa je glede na renome take kitajske znamke in življensko dobo baterije nekje 2k € na leto za dobo 5 let. S klasičnim primerljivim avtom boš imel ca. 1k € ali manj izgube na leto.

EV je cenovno primerljiva alternativa za dnevno vožnjo v službo po 80 km in da je doma v družini itak še en klasičen avto, za na morje.

sixpower, EV ti bo po udobju vožnje še najbližje tvojemu ameriškemu avtomatiku, probaj enkrat, pa ne kitajca
grims-1.gif

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
630
56
28
To bi bil drugi avto...samo za prevoz oseb od točke A do točke B...otroka v šolo (3km v eno stran) 2x dnevno...pa drugega na treninge in druge dejavnosti... cca 150-200km tedensko...10000 letno... Razlika je v ceni gum...zavarovanju...servisu... Ne vem, no...cenejša vožnja je...pa če ima človek namen avto kupit... Kaj se pa potem splača nabavit, če ne takega kitajčka za drugi avto?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.972
6.991
113
Glede na opremo, varnost, udobje....tega kitajčka...je vsak 15 let star avto pomoje v boljši poziciji, dobiš ga pa za 500 eur, če ne še manj
wink-1.gif

Kaj pa taxi, se ne splača bolj, ali ni možnosti? Pa še otroka ne rabiš ti vozit, vse reši taxi
smile-1.gif

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
630
56
28
Nismo vsi v mestu doma...nima vsako mesto taxi in leklerk... Toliko, kot bi za taxi dal mesečno, dam za kredit za kitajca, pa še ostane mi...
15 let star avto imam sedaj... Dam 500€ za avto...kaj dobim? 100€ mesečno za popravila...registracija...ne, ne...
Nov avto je nov avto... Ne vem...

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.749
829
113
Kot ti je že nekdo predlagal, stegni se vsaj do C-zero/iMiev/iOn, bo bistveno več avta. Novi s subvencijo te je prišel 18k €, 3 leta star bo ravno 10k €. Res pa je da so na a.net nenormalni s cenami.

wxy

Pripravnik
18. jul 2014
202
0
16
Citat:
Uporabnik DOMEK pravi:
To bi bil drugi avto...samo za prevoz oseb od točke A do točke B...otroka v šolo (3km v eno stran) 2x dnevno...pa drugega na treninge in druge dejavnosti... cca 150-200km tedensko...10000 letno... Razlika je v ceni gum...zavarovanju...servisu... Ne vem, no...cenejša vožnja je...pa če ima človek namen avto kupit... Kaj se pa potem splača nabavit, če ne takega kitajčka za drugi avto?
Če imaš dva otroka odpiši ta avto, ker je reg. samo za dva.

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
630
56
28
Ju ne vozim skupaj...
frown-1.gif
...
Ja, sem gledal na mobile te citroenčke...samo moraš imeti gotovino...tu pa kitajčka na obroke dobim...
Je pa citroenček top avto ...bi me tu 12 jurjev prišel...ja, pa airbage ima, pa abs...
Ne vem...drugo leto bo treba nekaj naredit...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.972
6.991
113
Kaj pa nakup tistega kinder jajčka...ki se registrira kot moped, pelje pa se max 60kmh...pozabil sem že kako se reče, ampak tisto ne more bit vredno kaj več kot par jurijov...poraba pa je tudi verjetno minimalna...

wxy

Pripravnik
18. jul 2014
202
0
16
Ne razmišljaj tako na kratko. Če bo recimo padal dež in jih boš dobil pred šolo boš vsakega posebaj domov odpeljal? Se jim bo spremenil termim treningov, kaj pa potem?
Naredi kar misliš, samo prej premisli dvakrat
wink-1.gif

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
630
56
28
Tudi tisti avteki so dragi, kot bi bili iz zlata...pa 45 letijo, kitajc pa 80... Tam je pogon problem...sem se malo zanimal...poraba je cca 3 litre...4€ na 100km...

wxy

Pripravnik
18. jul 2014
202
0
16
Citat:
Uporabnik Gasper008 pravi:
Kredit za 12 jurjev pa ja ne more biti problem, ali pač?
Verjetno ni problem kredit ampak napačen nakup. Baterija bo verjetno zdržala eno leto, potem pa nakup nove bo dražje kot vsako gorivo za kakšen klasičen avto.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.972
6.991
113
Citat:
Uporabnik DOMEK pravi:
Tudi tisti avteki so dragi, kot bi bili iz zlata...pa 45 letijo, kitajc pa 80... Tam je pogon problem...sem se malo zanimal...poraba je cca 3 litre...4€ na 100km...

aja, pa res, 8000€ celo koštajo, smešna zadeva...

no ja, še vedno sem mnenja, da se bolj splača dobro rabljeno vozilo...niso vsa slaba in ne zahtevajo vsa servisov vsak mesec...samo najt je pač treba enega fajnega.

Ali pa recimo...rabljena toyota prius, koštajo nekje 10.000€, so pa baje "neuničljivi" avtomobili...bo znal gasper kaj več povedat o tem...

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
630
56
28
Prevelik je Prius za drugi avto...ta bi bil za prvi avto...sam prvi avto sem lani nabavil in bo še ohoho pri hiši...
Sam ne vem, kaj naredit...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.972
6.991
113
Pa nekaj je še za razmislit...kako pa je s gretjem pri kitajčku? Ker vozit se v zimskih razmerah ne bo fajn, tudi če le za 5, 10min..

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.749
829
113
Kupi Aygo/107/C1 (2011) za 5-6k €

- zavarovanje 280 €/leto
- gorivo ca. 850 €/leto
- servis 100 €/leto
- izguba vrednsti 800 €/leto
- gume ?
---------------
ca. 2000 € /leto

Rabljen Prius te bo stal še 1.000 € več na leto, pač več avta
wink-1.gif

Me pa res zanima kako je lahko obrok za tega kitajca 72 €, a to pol plačuješ 10 let, še davno po tem ko avto izpusti dušo?