Katoliška cerkev in župniki

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.828
-428
113
To je po mojem relevantno samo, če si se tudi drugič želel poročiti cerkveno.
Kakšne grdobije in krivice počnejo, ampak ti pa za svojo poroko rabiš njihov žegen? Kakšne boš kaj na stara leta počel, da bi te župnik odrešil grehov, boš vse svoje premoženje prepisal za nove orgle in na forumu odprl temo o samonategu?

to je naredil za mir v bajti. tasca in tast....

• Všeč mi je
Reactions: Car

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.123
6.926
113
Neumnosti pišeš ti.
To, kar si napisal, velja za župnike, kardinale, škofe, uslužbence itd...normalno, da imajo oni med sabo, določeno tudi neko hierarhijo in nek red, postavo itd.... Ne morejo pa nikogar finančno kaznovat, jih zapret v arest itd...Zate, oziroma zame, ker ti verjetno ne veruješ, kot "navadnega" vernika katolika... to nič ne velja. Ti , če hočeš župnika kaj ubogaš, poslušaš, če nočeš pa nič in ti župnik ne more nič, lahko na prižnici vpije kot sraka, pa ti nič ne more.
To ni res. Cerkveno sodisce te lahko kaznuje kot vernika, kazni pa niso take da bi jih sploh rabilo izterjati. Nekatere kazni pa se zgodijo same od sebe brez sodnega procesa - v primeru da se izpolnijo doloceni pogoji (npr pohodis sv. hostijo).

tako da zaskrbljujoce da tak gorec vernik tako slabo pozna delovanje organizacije ki ji pripada

• Všeč mi je
Reactions: aljoman

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.123
6.926
113
No, naj še nekaj napišem o cerkvi, župnikih in njihovem poštenju. Pred precej leti sem se ločil, po nekaj letih pa sem se želel spet poročiti. Župnik mi je gladko predlagal, naj napišem prošnjo, kjer se naj zlažem, da sem bil v poroko prisiljen. Ob primernem ofru tudi odobrili....
Malo verjamem da je bilo cisto tako. Namrec ena komponenta kanonskega prava, ki ga civilno pravo nima, je ta, da je koncni in vrhovni razsodnik Bog ki vse vidi in vse ve. In pri ugotovitvi nicnosti zakonske zveze je pogoj da je vse kar si povedal resnica (kar vesta ti in Bog). In ce si se zlagal si v resnici se vedno cerkveno porocen in z novo partnerko v grehu (kljub novemu obredu cerkvene poroke). Posledicno nisi nic naredil. Seveda ce verujes v Boga in se tudi zato cerkveno porocas. Ce pa temu ni tako potem ti je seveda vseeno. Je pa nelogicno zakaj bi zakon sklepal pred nekom v kogar ne verjames/verujes.
in ker duhovniki poznajo kanonsko pravo (je svoj predmet na teoloski fakulteti) je malo verjetno da bi ti to predlagal. Lahko ti je pa razlozil kaj se da ampak vedel da je vse skupaj nicno.

Piton

Guru
11. apr 2022
1.731
-170
113
Ej, ne me jëbat da ste me odbanali!?!? No, saj bom kmal nazaj spet v toplicah, ker pred tukajšnjimi komunisti ne mislim bit tiho in me bodo spet pospravili, kot se to za komuniste spodobi, saj za njih je značilno, da zmagujejo samo z likvidacijami drugače mislečih...

Zdaj pa k temi.
Dečko, ki si avtor teme, takole ti bom povedal,
Tole zgodbico, si si ti gladko malo, izmislil. Tako naročilo si pač dobil. Mogoče si res bil na krstu, na malci in pred cerkvijo kadil travco, ampak ta tvoja pravljica zveni kot vse ostale komunistične pravljice. Čist posplošeno, nekako tako kot partizanske zgodbe, ki so se vse po istem modelu nakozlane z izlajnanimi termini kot so; brutalno, izdajalci, sovražniki, fašisti, Hitler....in podobno sranje.
Dej ti majster bod bolj konkreten, če hočeš bit bolj prepričljiv. Dej ti povej v kateri cerkvi si ti to bil, kater župnik je bil in kaj konkretno je povedal! Povej z njegovimi besedami kako je šinfal to oblast. A je rekel da je Golob pëder? A je rekel, da je Sukička in Fajonka Lezba? A je rekel da je Luka Mesec parazit lenuh...itd.... Točne besede s katerimi je župnik "grešil" povej. Ker tole splošno nabijanje po župniku in cerkvi si ti zatlači v plinski terminal. To ti verjamejo samo tvoji komunistični somišljeniki.
In če si boš zdaj v dokazilo res izmislil neke stavke, ki naj bi jih župnik izrekel, dej ti povej, če bi se ti tolko pizdakal tudi, če bi ta isti župnik kaj proti Janši rekel? A bi tud pol reku, da ne boš več v cerkev hodil, ker šimfanje Janše ne preneseš?
dej še kej napiš :zaljubljen:

• Haha
Reactions: Matey

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
To ni res. Cerkveno sodisce te lahko kaznuje kot vernika, kazni pa niso take da bi jih sploh rabilo izterjati. Nekatere kazni pa se zgodijo same od sebe brez sodnega procesa - v primeru da se izpolnijo doloceni pogoji (npr pohodis sv. hostijo).

tako da zaskrbljujoce da tak gorec vernik tako slabo pozna delovanje organizacije ki ji pripada
Hjaooo kakšne kozlarije klofaš, da kar v glavi škrta, ko berem to tvoje sranje...
Aja, kazen od cerkve dobiš, ampak ti jo ne iztirjajo, ker jo ne rabijo iztirjat.... Ja kakšna kazen pa je to pol, če ti jo ne iztirjajo? A hočeš povedat, da ta kazen izgleda tako, kot da narediš prometni prekršek, policaj ti napiše globo, ampak ti jo potem ne rabiš plačat? U strela jasna si kaznovan.
Komunistična logika oziroma komunistično poznavanje cerkvenega reda...

aljoman

Majstr
16. dec 2013
2.597
-1.378
63
Hjaooo kakšne kozlarije klofaš, da kar v glavi škrta, ko berem to tvoje sranje...
Aja, kazen od cerkve dobiš, ampak ti jo ne iztirjajo, ker jo ne rabijo iztirjat.... Ja kakšna kazen pa je to pol, če ti jo ne iztirjajo? A hočeš povedat, da ta kazen izgleda tako, kot da narediš prometni prekršek, policaj ti napiše globo, ampak ti jo potem ne rabiš plačat? U strela jasna si kaznovan.
Komunistična logika...
Kaj tako goreče zagovarjaš svoj prav. Še enkrat si preberi kaj ti je napisal.

aljoman

Majstr
16. dec 2013
2.597
-1.378
63
To hočeš ti povedat. Zato te prosim, da mi po kmečko lepo počasi poveš kaj je napisal. Ker praviš, da ga jaz nisem zastopil, ti pa bojda si ga. Povej kaj je hotu povedat.
Tole ti je napisal:
Cerkveno sodisce te lahko kaznuje kot vernika, kazni pa niso take da bi jih sploh rabilo izterjati. Nekatere kazni pa se zgodijo same od sebe brez sodnega procesa - v primeru da se izpolnijo doloceni pogoji (npr pohodis sv. hostijo).

Kako pa je uspešno, je pa druga zgodba.

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri