Katero toplotno črpalko

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.754
5.907
113
Živim v bližini Mariborskega letališča, na področju ki je ima običajno za 2 do 3 stopinji hladnejše noči kot sam Maribor. Sedaj se ogreva na kurilno olje in delno na drva v kaminu v hiši. Poraba je bila 1200 litrov olja in 3 metre bukovine. Ampak kurjač se stara in vedno manj se bo kamin uporabljal. Debelina stene je 44cm, od tega izolacije 5cm klacične fasade z drobci stiroporja. Okna dvoslojna. podstrešje je knaufano z stekleno volno cca 25cm. Kvadratura 150 m2,

Nazadnje urejeno:

B81

22. jul 2007
36.955
10.515
113
To ni dost, tolko so meni (malenkost manj) naračunali za Dakin Altherma HT... Če bi so odločil, bi se verjetno dalo znižat ceno (morda občutno)...

Koliko so ti predvidoma naračnuali porabo za obdobje 1. leta (v €)?
Za Kronotermovo so rekli da bo okoli 500 eur pozrla, kar se mi zdi nerealno. No res pa je, da imamo 21, 22°C cisto dovolj v bajti.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Malo se vračam.

Na mizi imam sledeče ponudbe vse večina 11kw, notranje enote so po večini integrirane le Toshiba ima notranjo in bojler ločeno.

- Mitsibushi Ecodan 6400 eur, (Na ponudbo Zubadan še čakam)
- Toshiba Estia 8100 eur,
- Fujitsu Waterstage 8100 eur.

- Pri TermoShopu menijo da je 8kw dovolj močna. Imajo zunanjo enoto Zubadan in lastno notranjo. Cena 9100.

Kronoterm se še ni javil, sem malo razočaran...
Jaz imam Toshibo Estio 11kW in sem po 5 letih top zadovoljen (po projektu-papirju je zadostovala celo 4.8kW, ampak sem se potem odločal med 8 in 11kW). Hiša je sicer novogradnja in toplotna črpalka nizko-temperaturna, ampak je top.
Za poleti imam pa po hiši štiri Daikin konvektorje za hlajenje, priklopljene na Toshibo in tudi top opravljajo svoje delo, čeprav me je marsikateri mojster strašil, da bo to v primerjavi s klimo srednja žalost.

Tsunamii

Pripravnik
9. avg 2019
73
7
8
Aja cena, Nibe 2120 za 270 m2 hiso brez izolacije, radiatorji, 12.7 k eur minus subvencija. Nekak normalno.

Najprej poslji mail in potem klici, ker imajo FULL guzvo.

Potem si nisi vzel Nibe ampak Kronoterm Adapt ? Cena ista?

Kaksna je realna porabe elektrike na mesec v hudi zimi ? Recimo starsi imajo izolacijo 5cm plus bel kamen ( in nekak ni mozno razen ce unicijo fasado- kar nocejo-dodat se 10cm izolacije) ter visokotemperaturno ( radiatorji) - 1 stuk 100m2 x 2.
Trenutno se ogrevajo na nafto in gre crkaod 1500€ naprej ( raje več..).

Hvala.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.754
5.907
113
Jaz imam Toshibo Estio 11kW in sem po 5 letih top zadovoljen (po projektu-papirju je zadostovala celo 4.8kW, ampak sem se potem odločal med 8 in 11kW). Hiša je sicer novogradnja in toplotna črpalka nizko-temperaturna, ampak je top.
Za poleti imam pa po hiši štiri Daikin konvektorje za hlajenje, priklopljene na Toshibo in tudi top opravljajo svoje delo, čeprav me je marsikateri mojster strašil, da bo to v primerjavi s klimo srednja žalost.

Berem da je Toshiba tudi bolj kvalitetna kot Micka. Kaj pa glasnost zunanje enote? Se ti zdi glasna?

I

Izbrisan uporabnik 474

Meni so najprej nekaj trobezljali o tem, kakšna je hiša, okna, fasada, radiatorji tralalalala... Pa z nekimi smešno nizkimi ciframi, si misliš uaaaau, 2 leti pa bo investicija not... Ja pa ja... Sem nato malo povprašal v naši ulici, ker je zelo podoben način hiš, pa so ble cifre vsaj 2-3x višje...
No na koncu naletim na enega (pri Daikinu) in je lepo povedal, da če menjaš samo peč - torej fasada, okna, radiatorji itd. vse ostane enako - je edini merodajni podatek, koliko olja porabiš. Iz tega se izračuna poraba energije, ki jo hiša skuri in na osnovi tega dobiš koliko močno TČ potrebuješ in kolko bo popapala energije. In smo pol že zelo blizu cifram, ki jih imajo v naši ulici. Dodaš še stand-by porabo HT TČ (ki ni zanemarljiva), pa si na zneskih nič kaj daleč stran od KO...

Seveda je druga pesem, če se gre v druge, NT radiatorje, ali talno ogrevanje itd. Pri zamenjavi načina ogrevanja na TČ samo iz vidika šparanja pa je no go...

I

Izbrisan uporabnik 474

Glej, tak so mi naračunali pri Fujitsu in pri Daikinu. Tudi porabe v ulici se skladajo s tem... V mojem primeru je bila poraba kurilca cca. 2000l na sezono (takrat je zneslo to nekje 1800€ na sezono), TČ pa bi bila poraba okrog 1500 - 1600€ na sezono - Daikin in Fujitsu sta se razlikovali mogoče 50€... Fujitsu sem pozabil model, Daikin je bil Altherma HT, sistem 60/45, ogrevanje sanitarne vode. Na forumu "Pod svojo streho" je bilo dodatno še zaslediti, da zunanja enota v stand-by porabi tudi 200W/h (ta podatek je bil tudi na več tujih straneh, kjer je bil opis Altherme). Zdaj pa še prištej to zraven (kar ni upoštevano v zgornjem izračunu).

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.517
10.738
113
gre za energijo, ce porabiš 1000 kwh z oljem, jo boš potreboval tudi z elektriko. Nekaj razlike je mogoče v izgubah sistemov ampak zanemarljivo. Pri TČ je pač + to, da je cop recimo 3 in imaš 3x manj proizvedene energije na letni ravni. Koliko pa kaj stane pa je druga zgodba. Ponavdi se strošek nekako razpolovi, ko skočiš s pravilno dimenzionirano TČ. govorimo o menjavi kurilnice.

Oča so imeli plin,zdaj imajo voda/voda in je strošek polovica. Očitno je KO dost pocen še.

B81

22. jul 2007
36.955
10.515
113
Potem si nisi vzel Nibe ampak Kronoterm Adapt ? Cena ista?

Kaksna je realna porabe elektrike na mesec v hudi zimi ? Recimo starsi imajo izolacijo 5cm plus bel kamen ( in nekak ni mozno razen ce unicijo fasado- kar nocejo-dodat se 10cm izolacije) ter visokotemperaturno ( radiatorji) - 1 stuk 100m2 x 2.
Trenutno se ogrevajo na nafto in gre crkaod 1500€ naprej ( raje več..).

Hvala.
Za Nibe povprasaj sasoppja (nekak tak) na podsvojostreho forumu, za Adapt pa se ni podatkov,ker so ravno v izdelavi in se nima nihce zmontirane.
Pri Nibe (Knut) imajo veliko guzvo, pa na nasem kraju jih ni in smo se odlocili za kronoterm.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.540
1.135
113
Gargy Številke ne gredo čisto skupaj veš. 2.000l KO je okoli 18 MWh energije pri 90% izkoristku peči. In če to podela ena HT TČ z nekim 2,5 SCOP, to pomeni okoli 7,5 MWh plačane elektrike.

1l KO danes je 1,002€ = 2 jurja €
1 kWh štroma danes je presečno 12c (na gor zaokroženo) = 900€

Pa sem vse v prid olju tiščal. Slab SCOP, drag štrom, tudi če neko standby porabo dodamo in zaokrožimo na jurja, je še celega jurja € tu.

Mogoče se ROI kurilnice / 25 let sezide za KO. Na letni ravni je pa pri tej porabi jurja razlike. Ceni energentov sta pa 10 let že tam-tam.

• Všeč mi je
Reactions: B81

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.286
4.112
113
Pa malo ti je v lahko v pomoč če imaš velike radiatorje v prostorih ker lahko TČ dela z hladnejšo vodo pa je COP večji.

Jaz imam v sobi cca 35 m3 radiatorje velikosti 1600 x 600 tip 22 neke plehnate z Kosova pa dela z temperaturo vode tam do 40 °c max v večini med 28 in 34 C.

I

Izbrisan uporabnik 474

Jaz se nisem spuščal v preračune, ker se ne spoznam. Kot rečeno - bil pri dveh, oba naračunala skoraj identično, njihovi izračuni se ujemajo z porabo ljudi, ki imajo podobno situacijo kot jaz in imajo podobne naprave (HT, 11 - 16kW). V drugo se nisem spuščal.
Ko bo potreba po menjavi kurilnice, potem bom šel v smer TČ skupaj z zamenjavo radiatorjev in v povezavo z bazenom. Zaenkrat pa ostajam na KO...

I

Izbrisan uporabnik 474

Gargy Številke ne gredo čisto skupaj veš. 2.000l KO je okoli 18 MWh energije pri 90% izkoristku peči. In če to podela ena HT TČ z nekim 2,5 SCOP, to pomeni okoli 7,5 MWh plačane elektrike.

1l KO danes je 1,002€ = 2 jurja €
1 kWh štroma danes je presečno 12c (na gor zaokroženo) = 900€

Pa sem vse v prid olju tiščal. Slab SCOP, drag štrom, tudi če neko standby porabo dodamo in zaokrožimo na jurja, je še celega jurja € tu.

Mogoče se ROI kurilnice / 25 let sezide za KO. Na letni ravni je pa pri tej porabi jurja razlike. Ceni energentov sta pa 10 let že tam-tam.

Če vzamem podatek iz te tabele, potem 2000l olja ni 18MWh, temveč 23MWh. SCOP Altherme HT 16kW pri dvižnem vodu 60°C je 2,41, kar pomeni nekaj več kot 9.5MWh iz elektrike. Če drži stand-by poraba, potem je to še dodatnih 1.75MWh na leto. Smo že pri skoraj 11.3MWh letno. Pri ceni 12c€ za kWh je to 1350€. Verjetno imajo novejše TČ višji SCOP kot par let nazaj + KO je bilo takrat cenejše. Očitno torej podatki od takrat držijo. danes je nekoliko bolj v prid TČ... Bomo videli, kaj bo v prihodnje...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.888
6.540
113
TCjka ima rada nizke T vode v ogrevlanem sistemu. Pri talnem in velikih radiatorji to ni problem. Če imaš pa radiatorje, kjer moras imeti motri 50-55+ čez zimo, potem pa to nastane kar orenk problem...

Poleg tega je misljeno 24/7 kurjenje. Ne pa ponoči ne pa čez dan na ful, pa spet čez vikend drgac...

I

Izbrisan uporabnik 474

Ja saj to sem napisal - če imaš NT izvedbo, ni noben problem, matematika štima. Ko pa začneš dvižni vod dvigovat (HT izvedbe), pa se matematika hitro poruši.
Glede tega 24/7 pa je druga velika stvar, ki me močno odbija, čeprav se da to uredit - sicer v industriji, ampak sem naredil bypass krog in je bil pretok skozi napravo bil vedno enak, ne glede na to, kaj si počel za njo - tudi če si zaprl vse porabnike...

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Berem da je Toshiba tudi bolj kvalitetna kot Micka. Kaj pa glasnost zunanje enote? Se ti zdi glasna?
Jaz sem jo vzel predvsem, ker naj bi bila med tišjimi, ker imam steno spalnice na kurilnico - sicer vmes polni zidaki, pa vseeno.
Zunanjo enoto imam pa tudi 3 metre od balkonskih vrat spalnice (spim sicer vedno pri zaprtih vratih), pa mi v teh 5 letih ni bila nikoli moteča.
Toshiba ima menda sicer bolj not-user-friendly vmesnik, ampak ga niti kaj dosti ne rabim, zadostuje mi zunanji senzor na toplotni črpalki, pa prvi dve leti smo naredili nekaj korekcij krivulje, sedaj pa je več ali manj optimalno.

first1

Fizikalc
19. mar 2018
329
161
43
Mi smo šli iz 1500€ za kurilca na 350€ dodatno za štrom TČ lani (je pa res da je bila dokaj mila zima). Vseh 17 radiatorjev vedno na polno odprtih (5 od 5 ), v hiši stopinjo ali celo dve topleje kot prej ko se je šparalo z oljem .Ker smo vzeli monoblok, je kar naekrat v kurilnici ostalo ogromno prostora, + ni izgub skozi dimnik + kurilnica se ne ogreva za brezveze... Servisov za TČ ni, zelo veseli smo dimnikarčka, baje prinaša srečo, a zdaj ne odnaša več denarja. TČ ena boljših investicij, ki se je že tudi povrnila. Hiša je iz 80ih, 3x95m2 ¸(ogreva se cca 180m2), izolacija 5cm stiroporja, 40% podstrešja brez, 60% s 16cm volno. Ne vem kaj eni delate da rabite 60 stopinj vtoka, pomoje imate to samo v glavi. Z primerno dimenzioniranimi radiatorji z ogrevanjem 24/7, pumpo na najvišji hitrosti, da so raditorji po celi površini enako topli bi pomoje večino zime večini hiš zadostovalo ene ~42 stopinj vtoka. Ja ko je -15 rabiš mogoče 50, ampak koliko dni v zimi je takih?
Sprobajte preden govorite na pamet...