Katero toplotno črpalko

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.515
10.735
113
jaz imam enotno tarifo z davkom vred 0,1072 € (brez ostalih zadev, ki jih ostali ne računate). telekom

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Eni ste trdi tak kot tisti, ki trdijo da jih avto stane 4,3litra nafte na kilometer. Ostae stroške pa karitas pokrije ali kak?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.888
6.540
113
Oči, ki reče tankaj pa vozi... Če bo lažje razumeti, kaj je poraba, pa kaj vse ostalo...

Nazadnje urejeno:

damirj

Guru
9. maj 2012
5.278
2.391
113
Me malo spominja na kolega, ki mi je trdil, da on za ogrevanje hiše (200m2+) s TČ porabi samo kakih 40€ na mesec v najhujši zimi. Ja saj je bilo res, samo je pozabil DDV prištet, pa ostale prispevke zraven.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.888
6.540
113
Storitev je pa ena ali jih je več? Glede na to koliko so ena od druge odvisne pa to? Lahko poenostavljate kolikor hočete, ampak če je storitev več in račun v slovenski navadi nalašč sestavljen tako, da komaj veš kdo pije in kdo plača, potem poenostavljate narobe. Na računu za komunalo imam tudi odvoz smeti ali naj zdaj računam koliko me stane kubik vode drugače? Zadevi sta približno v taki odvisnosti kot obračunska moč in poraba elektrike.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.888
6.540
113
In? Plačaš celi mizi, pol pa enemu očitaš koliko je požrl, pa mu uvalis cel račun.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.754
5.906
113
Da bo tema šla v pravo smer. Včeraj sem na MOSu pustil kar nekaj kontaktov. Dve ponudbi že imam čakam še ene 3. Potem malo napišem in odločitev mora past. Sem pa razočaran da na MOSu ni bilo predstavnika Nibea. Tudi na maile se ne oglašajo. V Ljubljano pa ne grem te dni. Je Knut sploh resna firma?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.888
6.540
113
Ka če drucga... Katera toplotka - - > razlika med cenejšimi in malo manj poceni - - > poudarek na porabi - - > cena elektrike in mala šola branja računov

To je tak aksiom kot je sonce po dežju.

Sploh ob pomanjkanju novih vprašanj, ki bi se bolj tikali prvotnega.

EDIT :
Vmes me je OP prehitel. Tako, da zadnja poved se kamot črta.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.533
1.133
113
Realna poraba je le števec kWh celotne TČ. Za gretje hiše in SV. Za bolj realno ceno, lahko dodamo razliko do višje varovalke, ker bi sicer pri uporabi kurilnice drugačne od TČ zadoščale 3x20A varovalke.

Še formula za nečrpalkarje. Luč vsi rabimo, da sveti. Smeti vsi rabimo, da nam jih odpeljejo. Nečrpalkarji tudi komplet kurilnico na števec in kWh dodati v obračun k porabi drva, peletov, KO, itd., ker stvar tu tudi ni nedolžna in se lahko prikroji tako, da vsakemu osebku tu paše po njegovo.

OT: Nibe in Knut berem je super firma. Na MOS si si verjetno ogledal Bosch / Junckers / IVT stroje. Jaz bi slednje kupil, če bi kupil TČ. Če bi šparal, bi kupil LG monoblok.

Če je slučajno tukaj kak mojster, ki se v nulo spozna na TČ.

Skratka zadeva je taka. Do sedaj smo imeli oljno peč Ferolli, kako močna je niti ne vem, vem samo da je taka visoka cca 90 globoka cca 50cm:
Poglej priponko 28455

Z njo smo porabili cca 1200 litrov olja, zraven tega smo v mali kamin zmetali ene 3 metre bukovih drv. Kamin bo sicer ostal, vendar ga bomo iz enačbe črtali, ker je "kurjač" že malo star in se bo kurilo verjetno še samo ob praznikih. Bajta ima dva nadstropja, in bi morala biti ločeno regulirana, torej dva termostata. Zgoraj je cca 70 kvadratov, spodaj rečmo nekje 80. Fasada je debeline 5 cm in sicer še tista z granulatom. Cigel je Poroterm, celotna debelina zidu pa cca 44cm. Okna, klasika dvoslojna.
Kaj tukaj priporočate?
En mojster me prepričuje da je 8,5kW Daikin dovolj. Spet drugi da je za tako bajto 11kW Mitcubishi Zubadan idealka. Kaj pravite vi?

Mogoče še tretja varianta?

tole od arga zna biti tudi okej izbira..sploh ker maš še notranje enote gor vezane

Če je slučajno tukaj kak mojster, ki se v nulo spozna na TČ.

Skratka zadeva je taka. Do sedaj smo imeli oljno peč Ferolli, kako močna je niti ne vem, vem samo da je taka visoka cca 90 globoka cca 50cm:
Poglej priponko 28455

Z njo smo porabili cca 1200 litrov olja, zraven tega smo v mali kamin zmetali ene 3 metre bukovih drv. Kamin bo sicer ostal, vendar ga bomo iz enačbe črtali, ker je "kurjač" že malo star in se bo kurilo verjetno še samo ob praznikih. Bajta ima dva nadstropja, in bi morala biti ločeno regulirana, torej dva termostata. Zgoraj je cca 70 kvadratov, spodaj rečmo nekje 80. Fasada je debeline 5 cm in sicer še tista z granulatom. Cigel je Poroterm, celotna debelina zidu pa cca 44cm. Okna, klasika dvoslojna.
Kaj tukaj priporočate?
En mojster me prepričuje da je 8,5kW Daikin dovolj. Spet drugi da je za tako bajto 11kW Mitcubishi Zubadan idealka. Kaj pravite vi?

Mogoče še tretja varianta?

sicer ne vem, če je to ta nibe o katerem se govori kasneje, se pa splača preveriti

rhoss ni slab, žal je pri nas bolj eksotika. . Mogoče še kak aermec. To zna biti tud okej izbira.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.754
5.906
113
Malo se vračam.

Na mizi imam sledeče ponudbe vse večina 11kw, notranje enote so po večini integrirane le Toshiba ima notranjo in bojler ločeno.

- Mitsibushi Ecodan 6400 eur, (Na ponudbo Zubadan še čakam)
- Toshiba Estia 8100 eur,
- Fujitsu Waterstage 8100 eur.

- Pri TermoShopu menijo da je 8kw dovolj močna. Imajo zunanjo enoto Zubadan in lastno notranjo. Cena 9100.

Kronoterm se še ni javil, sem malo razočaran...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.754
5.906
113
S temi COPi pa itak nisem na jasnem. Eni pišejo podatke pri A7/W35 potem A2/W35, Kronoterm recimo piše o sezonskem COPu... Kako pri vragu jih naj primerjam.
Kdo ima z Nibe izkušnje? Kaki cenovni rangi so?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.754
5.906
113
Verjamem da je top šit, ampak jaz zamenjujem staro ogrevanje na kurilno olje, ki je mimogrede popolnoma delujoče, za varčnejšo. Pri tem imam v mislih da se naložba čimprej povrne, kar pomeni da nisem pripravljen za investicijo dat 10 ali več tisočakov, na povračilo pa čakati prav toliko let. Koliko bi bila cena 11kw Nibe-ja?