Katero toplotno črpalko

I

Izbrisan uporabnik 474

Boš menjaval tudi radiatorje? Pri meni so naračunali (tako pri Fujitsu kot pri Daikin Altherma HT) celih 100€ prihranka na sezono, pri čemer bi ohranil stare radiatorje in mislim da sistem 60/45°C (nisem več 100%)...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.754
5.906
113
Boš menjaval tudi radiatorje? Pri meni so naračunali (tako pri Fujitsu kot pri Daikin Altherma HT) celih 100€ prihranka na sezono, pri čemer bi ohranil stare radiatorje in mislim da sistem 60/45°C (nisem več 100%)...
Radiatorje normalno obdržim. Kaj pa naj naredim. Bajta se ne renovira, le ogrevanje se menjava.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.533
1.133
113
LG Therma V 9kW + betonski podstavek + montaža do 400€ z ventilom na obstoječi sistem. Investicija ne doseže 4k. A s subvencijo ali brez naj si vsak po svoje računa. Stara peč ven ali ostane isto.

To je v rangu mick in ostalih nippon derivatov. Za kaj več je treba na Bosch, Nibe ipd. "prave" TČ ZV.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.515
10.735
113
na najcenejšo idi od nekih znamk, to je edina ekonomika... Vsaj tako sem jaz ugotovil in sem vzel dajkina. čeprav sem bil 99% da bom ne vem kaj noter dal v rangu 10k+ potem pa res nisem videl smisla, zakaj bi za nekaj plačal 6 do 8 kilo € več, ker TČ jeseni vklopiš in pomladi izklopiš in to je to, nobene znanosti in vožnje. Dvomim da imajo dražje večji cop (vsaj da bi bil vau efekt), papir pa prenese vse. za 50€ razlike v prihranku na leto, pa nikol noter ne spraviš.

odloči se za takega proizvajlca, ki ima v bližini servis in neko tradicijo, dače kaj mrkne, da je srdi zime hitro pri tebi z rezervnimi deli. To največ šteje. Vse ostalo je alter.

• Všeč mi je
Reactions: Valhalla
I

Izbrisan uporabnik 474

Radiatorje normalno obdržim. Kaj pa naj naredim. Bajta se ne renovira, le ogrevanje se menjava.
Ne vem... Jaz imam namen selit kurilnico, ki je del hiše, v "garažo", ki je tudi na zemljišču... In ob tem je bila ideja namestiti TČ. Najprej sem se poigral s kalkulatorji in ugotovil, da se mi investicija povrne nekje v 50 - 100 letih (ker bi menjaval povsem delujočo peč). Enako so mi naračunali pri Daikinu in Fujitsu.Trenutna ideja je obdržati KO in dodati peč na pelete ali polena (kondenzacijska) in kombinirat z energenti. Ali pa KO in manjšo TČ (ker za celotno menjavo potrebujem 16kW TČ). Je pa še ena opcija in sicer da nabavim nizkotemperaturno TČ (manjšo, dodatno k KO) in nato z KO dogrevam. Hkrati pa TČ vežem na bazen in lahko grejem vodo v bazenu in hkrati hladim hišo namesto klimatskih naprav...

Vse pa je seveda odvisno od gibanja cen energentov. Če bodo res toliko forsirila EV, potem lahko pričakujemo, da bo elektrika poletela v nebo.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.533
1.133
113
Tudi zate obstaja LG 14kW za okroglih 5k. Sam tisto ventilacijo je treba nekam skrit. Za garažo na zemljišču. Verjetno ste računali tudi izgube toplovoda? Dolge povezave imajo svoje izgube, ki niso majhne.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.754
5.906
113
Na dvig elektrike sem tudi sam računal, zato je že dva meseca na strehi 9kw sončna elektrarna. Zdaj moram še samo pametno investirat v TČ, da se investicija povrne v kakih 6 letih. Nato pa se praktično zastonj grejem.

LG mi je po eni strani zanimiv, prvič ker je poceni, drugič ker ima v zunanji enoti praktično vse, notri le montiraš bojler in je to-to. Le na splošno na LG gledam nekako zviška.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.286
4.112
113
Če bo elektrika letela v nebo bomo pač solarne panele postavili.
Sedaj se mi še ne izplača.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.513
892
113
Tudi zate obstaja LG 14kW za okroglih 5k. Sam tisto ventilacijo je treba nekam skrit. Za garažo na zemljišču. Verjetno ste računali tudi izgube toplovoda? Dolge povezave imajo svoje izgube, ki niso majhne.
A ta LG monoblok potem rabi na lokaciji postavitve samo strom in cevi za hladno in toplo vodo? Pa seveda se za hlajenje?

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.533
1.133
113
Samo štrom in dobro izolirani cevi dvižnega in povratnega voda. To je to. Hladi v obratni smeri seveda. Če je to uporabno ne vem. Imam izolirano hišo na 500m n.m..

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.533
1.133
113
MrDaco Berem (in tudi slišim), da je to na spodnji sliki preoblečen LG.

product_5918.jpg

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.515
10.735
113
sej se vidi že po kontrolerjih 6 tipk, on of pa je to to,vse isto od daikina naprej.

B81

22. jul 2007
36.955
10.515
113
Verjamem da je top šit, ampak jaz zamenjujem staro ogrevanje na kurilno olje, ki je mimogrede popolnoma delujoče, za varčnejšo. Pri tem imam v mislih da se naložba čimprej povrne, kar pomeni da nisem pripravljen za investicijo dat 10 ali več tisočakov, na povračilo pa čakati prav toliko let. Koliko bi bila cena 11kw Nibe-ja?
Ker smo ravno pri tem doma... na koncu je na mizi ostalo samo se Nibe 2120 in Kronoterm Adapt in odlocili smo se za slednjo 16 kw, zaradi podpore, nas mojster je njihov monter itd...naj bi bila varcnejsa in najtisja. Do crpalke je pripravljen svoj stevec, ki bo meril izkljucno porabo crpalke, da vidimo, koliko je res.

Drugace bi vzeli pa Nibe, sem na podsvojostreho prebral dovolj, da razni zubadani odpadejo...

B81

22. jul 2007
36.955
10.515
113
Aja cena, Nibe 2120 za 270 m2 hiso brez izolacije, radiatorji, 12.7 k eur minus subvencija. Nekak normalno.

Najprej poslji mail in potem klici, ker imajo FULL guzvo.

I

Izbrisan uporabnik 474

To ni dost, tolko so meni (malenkost manj) naračunali za Dakin Altherma HT... Če bi so odločil, bi se verjetno dalo znižat ceno (morda občutno)...

Koliko so ti predvidoma naračnuali porabo za obdobje 1. leta (v €)?

damirj

Guru
9. maj 2012
5.278
2.391
113
Koliko in kako se pa sedaj ogreva in loakcija?

Na goriškem Mitsubishi Ecodan 8kW ogreva radiatorje v hiši brez izolacije brez težav noter temp okoli 24stC. Morda za kake bolj mrzle kraje bi morala biti 11kW.