Hiša je v okolici Laškega, torej taprava zima, ne primorska... Ja sliši se težko verjetno vendar če upoštevaš vse faktorje gre skozi:Pa je hiša ostala na isti lokaciji ali so so hišo preselili na primorsko? Mora bit še kaj drugega v igri, ne samo lokacija, ker 350€ porabe elektrike za hišo je fajn v NEH teritoriju, razen če je ta strošek izračunan samo s ceno kWh, ne pa tudi ostalimi prispevki in da so sedaj močno zmanjšali temp notranjih prostorv iz nevem recimo 25stC na 19stC.
- ta zima je bila mila, na uč potrebno ene 20% manj toplote od povprečne zime, saj ni bilo nekih temperaturnih ekstremov, najnižja temp. je bila okoli -13, pa še to ni dolgo trajalo.
- gorilec za kurilno olje porabi preko 400W in dela več kot 1/4 časa v povprečju in že sam porabi ~10€ na mesec oz. 50€na sezono (tega stroška s TČ sedaj ni)...
- kurilnica se sedaj ne ogreva (cca 18m2) manj, prej se je ogrevala na~24 za bzv..
- temperatura v hiši je šla kvečjemu gor za kakšno stopinja (iz 20 na 21), edino spalnica ostaja na 18-19.
- s ceno kwh nisem čaral, za porabo štroma sem vzel sem preprosto razliko v računih za el nov-apr lansko sezono (še ni bilo TČ) in isto obdobje to sezono. Pa vseeno dejmo kako rečt tudi o tem. Večino časa je nižja tarifa (NT), ne samo to, ampak se v času nižje tarife (zaradi nižjih temperatur ponoči) več porabi. Tako brez problema prideš do razmerja 70:30 v korist NT. Že samo če se greješ direkt na štrom v NT si pod 10 centov/kwh (z vsemi trošarinami in dajatvami, tuto completo), kar je nekje 20% ceneje od kurilca (ga ne dobiš pod 1€ s prevozom,razn neke diy bolha variante) + upoštevan izkoristek 90% (kar je že visok - pozor izkoristek ogrevalne naprave, ne tisto kar dimnikarček izmeri). Ko vse upoševaš (20% milejša zima, odpade ogrevanje kurilnice, odpade dimnikarček, 70% porabe v NT), vidiš da je dovolj SCOP tudi pod 3, da cifre ki sem jih navedel zdržijo.
Še izračun:
za 1500€ dobiš na petrolu 1450L kurilca z dostavo. Kurilna vrednost 9,7kWh/L. 1450*9,7kWh= 14065kWh x 0,85 (izkoristek peči)=11955kWh. Toliko toplote smo rabili lani, letos cca 20% manj, kar je 9564kWh.
Cene elektrike pri GEN I z vsemi davki in trošarinami:
NT: 0,096€/kWh
VT 0,127€/kWh
Cena kWh pri razmerju NT/VT=70%/30%= 0,105€/kWh
9564kWh. x0,105€= 1004€ (če bi se greli direktno na štrom)
Poraba letos s TČ: 350€
~COP= 2,86
Nazadnje urejeno: