Ok hvala za izkušnje. Sam nisem še probal z ogljem, bom pa mogoče v prihodnosti, sem mislil da ga prej pobere vsaj glede na izkušnje z ostalo peko. Smoker mislim da imava isti (proq?).
Smoker se z lahkoto nadzira na oglje. V bistvu nič dosti drugače kot na brikete.Več ali manj kvalitetni briketi niso spojeni s kemijo ampak nekim naravnim vezivom (recimo škrob). Je sicer res da to ni optimalno, ima pa določene druge prednosti.
Za smoker uporabljaš oglje? Za low'n'slow? To potem vsake tri ure nabašeš par skrbno izbranih palčk oglja ali kako? Oglje prvič ni enake oblike (težko nadzirat gorenje), gori mnogo prehitro in daje preveč temperature ter polsedično prehitro zgori. Za žar/grill je ok ga tudi sam preferiram, za smoker pa no-go.
Smoker mi recimo drži poleti z celo košaro briketov med 12-14h kar pomeni da lahko zvečer zakurim in drug dan za kosilo je stvar narejena brez da bi moral kaj nadzirat.
Mislim da v treh do 4 letih kupil zdaj že tretji čip žar, ker za Webra pa on itak ne peče zadost......
Na domače oglje ali tisto profi oglje? Ker sam nabavljam domače oglje in je kot prvo v vseh možnih dimenzijah v vreči od celega drva do "vejic" in se mi zdi že konstrukcijsko zahtevno spravit v košaro enako in enakomerno količino oglja napram briketom (razen če stolčem večje kose in prebiram da imam potem idealno postavljeno).
Sem mel par let zaplansko oglje. Na žalost je dec, ki ga je kuhal pokojni. Mam še dve vreči, pol bo treba pa novega ponudnika, kjer ne bo vse razdrobljeno poiskat.Na domače oglje ali tisto profi oglje? Ker sam nabavljam domače oglje in je kot prvo v vseh možnih dimenzijah v vreči od celega drva do "vejic" in se mi zdi že konstrukcijsko zahtevno spravit v košaro enako in enakomerno količino oglja napram briketom (razen če stolčem večje kose in prebiram da imam potem idealno postavljeno).
To oglje je pa itak najboljš, kar lahko dobiš.Tale moj "profi" oglje tudi pride v kar velikih kosih in moram kake kose razbiti. Tudi smoker imam majhen (ProQ Ranger) in je tudi košara manjša, se je treba prilagajat malo. V teoriji bi tudi meni briketi bolj ustrezali, ker bi košaro lahko bolje zapolnil, ampak jest sem bral, da so vsi več ali manj sumljivi kar se tiče kemije in sem raje šel na oglje. Če pa so kakšni res preverjeno brez kemije in dobri za dolge peke pri nizkih temperaturah, se pa priporočam za znamko.
Za to varianto, set and forget so pa seveda nujni kvaltetni briketi, kar webrovi definitivno so.Sam uporabljam Weber brikete že par sezono in so ok kar se tiče peke. Piše pa da so 100% naravni, brez dodanih kemikalij (TUV certificiran les, karkoli že to pomeni) samo oglje + škrob + voda + prešano v končno obliko. Jih rabim pa res samo za smokanja, za vse ostalo kot rečeno imam oglje. Za 12-14h peke (zvečer ob 8-9h zakurim, drug dan za kosilo ob 12h je ready) dam briketov poravnano na višino roba košare (od oka je to okoli 2kg briketov).
Zadnji info je, da je prevzel sin dejavnost in je oglje spet na voljoSem mel par let zaplansko oglje. Na žalost je dec, ki ga je kuhal pokojni. Mam še dve vreči, pol bo treba pa novega ponudnika, kjer ne bo vse razdrobljeno poiskat.
Mam vrečo oglja s Cola, do sedaj sem kuril brikete pa se lahko skrijejo pred tem ogljem.