Kateri žar?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Že pa že, pa za čevape in ostal balkan žar ni boljšega kot tole:
 
  • Všeč mi je
Reactions: DOMEK

matej1990

Fizikalc
14. feb 2020
468
110
43
Cenejša zadeva je bolj bulšit, tko pri smokerjih, kot pri žarih.
Nekateri niso pripravljeni plačati toliko, ker enostavno ne pečejo redno in raje porabijo razliko v denarju drugje. Jim je fake weber več kot dovolj dobra zadeva.

Včasih imam občutek, da nekateri mislijo, da obstaja le weber in je vse ostalo totalni šrot. Niti faking posoda za prižiganje oglja več ni ok, če ni webrova. Pa niti približno to ne leti na tebe kalbo ali kogarkoli drugega tukaj. Le vsesplošna osebna opazka, sedaj ko je grillanje postalo tako razširjeno in popularno.
 
  • Ljubezen
  • Všeč mi je
Reactions: kajpace in McGiver

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
409
142
43
47-ka je doma. Popoldan jo sestavim in jutri še upam, da pridem do stolpa za prižiganje in še nekaj ostale opreme. Uletim kar v merkur.
 

Brp500

Pripravnik
15. jul 2016
86
33
18
Ne bo ti žal, če si le malo vešč peke!
7EC4D4E2-0BD8-49ED-AA91-5C6F20C4891B.jpeg
 

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
409
142
43
To je 47-ka ? Idejo za mizo si mi ukradel:cool: Je pa včeraj bila prva peka, nič zahtevnega, samo čevapi, piščančji ražnjiči, nekaj klobasic in zelenjave. Zaenkrat več kot zadovoljen.
 

Brp500

Pripravnik
15. jul 2016
86
33
18
57tka.
Sem pa ugotovil, da je za direktno peko dobra vsaka mreža pod katero je ogenj. Webra je škoda za to, oziroma je za direktno peko predrag. V 95% pečem indirektno. Bolše spečeno, manj dela z obračanjem, boljši okusi,nič osmojeno... žerjavica na strani, posoda za žerjavico ali worteks so pač za peko balzam. Traja peka dlje časa ampak na krožniku pa je simfonija okusov.
Mizica je na kolesih, da jo lahko premikam kjer pač imam navdih za pečenje in pod njo imam vse pripomočke katere prevažam po parceli. Domača izdelava.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
To je 47-ka ? Idejo za mizo si mi ukradel:cool: Je pa včeraj bila prva peka, nič zahtevnega, samo čevapi, piščančji ražnjiči, nekaj klobasic in zelenjave. Zaenkrat več kot zadovoljen.
V 47 kompaktu boš bolj težko kej konkretnega indirekt spekel, ker ima kompakt zelo nizek pokrov. Kaka bedrca, perutničke še, za ostalo je 57 klasik ali GBS
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Nekateri niso pripravljeni plačati toliko, ker enostavno ne pečejo redno in raje porabijo razliko v denarju drugje. Jim je fake weber več kot dovolj dobra zadeva.

Včasih imam občutek, da nekateri mislijo, da obstaja le weber in je vse ostalo totalni šrot. Niti faking posoda za prižiganje oglja več ni ok, če ni webrova. Pa niti približno to ne leti na tebe kalbo ali kogarkoli drugega tukaj. Le vsesplošna osebna opazka, sedaj ko je grillanje postalo tako razširjeno in popularno.
Samo nasvet je bil in to dobronameren in podprt z izkušnjami. Bolje enkrat kvalitetno, kot 5krat šrot. Mimogrede, stran sem v 20 leti vrgel vsaj 10 čip žarov.
Za izključno direktno peko pa Weber itak ni najboljša izbira.

Kar se dimnika za prižiganje oglja tiče. Tako webrov, kot un iz Merkurja bosta enako dobro prižgala oglje. En stane 10-15 EUR, drugi 30 s priloženimi briketi za enkratno peko vred. Prvi bo po dveh treh sezonah za v smeti, drugi bo čez 10 let še vedno tak kot je bil prvo leto.

Kolega je kupil, takrat kot jest Webra, tisto sranje od Jamiea Oliverja..... Prvo leto je veselo pekel, seveda se je zaje..piii ker mu nikakor ni temperature držal, pol je začel rjavet, pol mi je pa odletel en kos, ki ga ne more dobit in je zabrisal zadevo v smeti. Mislim da v treh do 4 letih kupil zdaj že tretji čip žar, ker za Webra pa on itak ne peče zadost......

Vsak se pa seveda sam odloči, v kaj bo vložil svoj denar. Če pa nekdo vpraša, mu pač povem svoje izkušnje in ugotovitve. Koliko kdo posluša je pa drugo vprašanje.
 
Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: zino in R0KY

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.533
4.645
113
Samo nasvet je bil in to dobronameren in podprt z izkušnjami. Bolje enkrat kvalitetno, kot 5krat šrot. Mimogrede, stran sem v 20 leti vrgel vsaj 10 čip žarov.
Za izključno direktno peko pa Weber itak ni najboljša izbira.

Kar se dimnika za prižiganje oglja tiče. Tako webrov, kot un iz Merkurja bosta enako dobro prižgala oglje. En stane 10-15 EUR, drugi 30 s priloženimi briketi za enkratno peko vred. Prvi bo po dveh treh sezonah za v smeti, drugi bo čez 10 let še vedno tak kot je bil prvo leto.

Kolega je kupil, takrat kot jest Webra, tisto sranje od Jamiea Oliverja..... Prvo leto je veselo pekel, seveda se je zaje..piii ker mu nikakor ni temperature držal, pol je začel rjavet, pol mi je pa odletel en kos, ki ga ne more dobit in je zabrisal zadevo v smeti. Mislim da v treh do 4 letih kupil zdaj že tretji čip žar, ker za Webra pa on itak ne peče zadost......

Vsak se pa seveda sam odloči, v kaj bo vložil svoj denar. Če pa nekdo vpraša, mu pač povem svoje izkušnje in ugotovitve. Koliko kdo posluša je pa drugo vprašanje.

Tukaj bi se strinjal, sploh pa, če imaš mogoče žar spravljen kje zunaj, kjer je še bolj na udaru (mraz, sonce, vlaga,..). Sam imam od Webra plinski žar že 10+ let. Vmes sem z njim padel, ko sem ga nesel, polomil plastične noge in jih dobil nove brez problema. Potem sem čez čas želel kupit voziček in ponjavo..tudi brez problema, skratka deli so vedno dosegljivi. Sedaj mi stoji celo leto zunaj pod ponjavo pod mini nadstreškom (ki ga ne čuva 100% pred dežjem) in ni pikice rje. Peče se nonstop nekaj.

Za gušt, dim in oglje, imam pa sedaj ProQjev smoker, ki mi je kar všeč. Kako bo na dolgi rok, pa ne vem.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
To je res. Samo čip žar lohk še tok paziš, pa se bo barva prekurla.
ProQjeva prednost je pa modularnost. Pri meni dostikrat šibata oba. Plinskega Q1200 imam pa stalno v kamperju fajn zadeva.
Kar se tiče razlike med Weber original kettle in master touch gbs. Razlika v rešetki je kot noč in dan, tudi lovilec pepela je v GBS bistveno praktičnejši.
 

Brp500

Pripravnik
15. jul 2016
86
33
18
V 47 kompaktu boš bolj težko kej konkretnega indirekt spekel, ker ima kompakt zelo nizek pokrov. Kaka bedrca, perutničke še, za ostalo je 57 klasik ali GBS
Se strinjam. Večkrat sem se že opekel pri nakupih, ker sem cincal za par evrov. Na koncu vrgel stran in kupil pravo stvar. In mi je računica pokazala, da sem vrgel precej več denarja, kot pa, če bi takoj kupil pravo stvar. Tudi pri roštiljih je bilo enako. Imel sem že vse mogoče žare po obliki in kuriščih. Na koncu me je sin začel masirat, da namesto betonskega spomenika raje investiram v Webra. Hotel sem zazidat veliko kombinacijo za oglje, pico in podpeko. Nato sem Webra kupil - 57 tko in jo vgradil v mizo na kolesih lastne izdelave. Pečem v njem pa prav vse. Meso, pizze, kruh, ribe... Najbolj me je navdušil Worteks za indirektno peko. Tudi navadni briketi v njem gori zelo počasi in z lahkoto nadziram toploto. Ostane pa skoraj cela rešetka za pečenje.
Samo letos sem najmanj 30x prižgal oglje v Webru za domačo kulinariko.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Fadil

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.533
4.645
113
Gori marsikaj, samo kaj oddaja v hrano, je drugo vprašanje. Jaz bi se briketov izogibal, ker so VSI spojeni skupaj s kemijo. Zakaj pa ne marate klasičnega oglja? Jaz ga uporabljam za smoker in res nisem še imel težav s prižiganjem, da bi si želel brikete, niti z vročino ali dolžino držanja vročine.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Več ali manj kvalitetni briketi niso spojeni s kemijo ampak nekim naravnim vezivom (recimo škrob). Je sicer res da to ni optimalno, ima pa določene druge prednosti.

Za smoker uporabljaš oglje? Za low'n'slow? To potem vsake tri ure nabašeš par skrbno izbranih palčk oglja ali kako? Oglje prvič ni enake oblike (težko nadzirat gorenje), gori mnogo prehitro in daje preveč temperature ter polsedično prehitro zgori. Za žar/grill je ok ga tudi sam preferiram, za smoker pa no-go.

Smoker mi recimo drži poleti z celo košaro briketov med 12-14h kar pomeni da lahko zvečer zakurim in drug dan za kosilo je stvar narejena brez da bi moral kaj nadzirat.
 

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.533
4.645
113
Več ali manj kvalitetni briketi niso spojeni s kemijo ampak nekim naravnim vezivom (recimo škrob). Je sicer res da to ni optimalno, ima pa določene druge prednosti.

Za smoker uporabljaš oglje? Za low'n'slow? To potem vsake tri ure nabašeš par skrbno izbranih palčk oglja ali kako? Oglje prvič ni enake oblike (težko nadzirat gorenje), gori mnogo prehitro in daje preveč temperature ter polsedično prehitro zgori. Za žar/grill je ok ga tudi sam preferiram, za smoker pa no-go.

Smoker mi recimo drži poleti z celo košaro briketov med 12-14h kar pomeni da lahko zvečer zakurim in drug dan za kosilo je stvar narejena brez da bi moral kaj nadzirat.

Jaz navedenih težav nimam. Uporabljam Quebracho blanco oglje, ga lepo zložim v košaro, da se stika, na sredini pustim prosto, posebej zakurim v dimniku nekaj kosov oglja in ko zagori stresem v sredino košaro. Tako ne gori vse naenkrat, ampak se počasi širi. Gori zelo zelo dolgo in v kakih 10 urah ne rabim dodajat (dlje še nisem dimil) ali pa maksimalno 1x dodam, pa še to bolj po svoji neumnosti. Smoker imam pokončen in kontroliram gorenje s prezračevalnimi luknjami zelo natančno. V glavnem meni se zdi ok.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Utisevalec