Kastracija psa

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Pomisleki

Glede sterilizacije in kastracije se pri skrbnikih pogosto pojavljajo pomisleki, ki močno vplivajo na odločitev skrbnikov. Preberite si nekaj najpogostejših skrbi in razblinite še zadnje dvome, ki vas spremljajo na poti do odločitve za sterilizacijo ali kastracijo vašega ljubljenca.

Moj ljubljenec se bo zredii in bo postal len
Sicer je res, da imajo sterilizirani in kastrirani psi nekoliko spremenjen metabolizem, vendar ni razloga, da bi ob pravilno uravnoteženih obrokih pridobil na telesni teži. Če ga hranite prekomerno, se bo seveda zredil in postal len, vendar je to povezano z napačno prehrano in ne s sterilizacijo oziroma kastracijo. Vaš pes bo povsem normalno aktiven in se z njim brez težav udeležite tudi različnih pasjih športov (agility, rally obedience, ...). Pogosto pes doseže spolno zrelost in se po naravi nekoliko umiri. Ker pa čas spolne zrelosti sovpada s časom sterilizacije ali kastracije, ljudje pogosto po krivici tu najdejo vzrok za nekoliko bolj mirno vedenje njihovega ljubljenca.

Samec po kastraciji ne izgleda več enako.
Psi niso obremenjeni s svojim videzom po kastraciji, tako kot njihovi skrbniki. Če menite, da pes resnično potrebuje moda, zato da se ve, da je pes, potem se pri vašem veterinarju pozanimajte o možnosti posebnih vsadkov, ki dajejo modom enak videz kot pred kastracijo.

Pes bo po kastraciji/sterilizaciji spremenil svoj karakter.
Ni res. Spremembe v vedenju, ki so lahko posledica kastracije, so zmanjšanje agresivnosti in manj markiranja z namenom označevanja teritorija. Kastracija za psa pomeni manj stresa v času gonitve sosedovih psičk, saj nima več spolnega nagona, manj tuli, se manj potepa in je zato tudi v manjši nevarnosti avtomobilskih nesreč. Prav tako na karakter psa v večji meri vplivata dednost in okolje kot pa spolni hormoni.

Moj pes ne bo več branil svojega ozemlja.
Ni res. Spolni hormoni ne določajo varovalnega nagona in vaš pes bo enako čuval vas in vaše imetje. Psa za čuvaja izučite z redno vadbo, kar bo zaradi odstotnosti spolnih hormonov enostavneje.

Vir

Prosim mnenja za in proti. Vem, da pasma ni pomembna, zanima me, koliko dejansko spremeni psa, če skače okoli brez jajc.
grin1.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Proti kastraciji: če imaš kvalitetnega in aktivnega psa (glede na pasmo) in ima dobro gensko osnovo za nadaljevanje pasme.
Za kastracijo: Vse, izvzem je le vsebina zapisana pri "Proti kastraciji"

Psu je vseeno ali ima jajca ali jih pa nima. Večinoma jih jajca celo motijo. Pri nas je kar nekaj psov, katere jajca dobesedno motijo pri delu. Pri takih je kastracija enostavna rešitev, ki praviloma vedno deluje (izjeme sicer potrjujejo pravilo). So pa seveda tudi taki, katerih ne motijo.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Glede na to, da več kot očitno ne veš o čem pišem, ti predlagam , da poveš svoje mnenje ali si pa pač tiho.
Tvoj prispevek nima nobene veze z klosharjevim vprašanjem.

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
kot je že tis omenil - edini razlog proti kastraciji: če imaš pasemskega psa, ima PNZ (oz vzrejno ipd) in se misliš zajeb'avat z njegovim razmnoževanjem.

mešancev je in bo vedno preveč. moj je bil kastriran pri treh letih in je bil pred tem kar bogi, ko je prišel čas gonitve. Zdaj se mu pa jebe za vse skupaj... v njegovem primeru ni nobenih sprememb, ne fizičnih ne na obnašanju (razen da ne ****** 2×letno).

torej: za

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Videl sem kar nekaj kstriranih psov, ki se jim je značaj močno spremenil. Prej so bili živahni, radovedni, radi v družbi, po kastraciji pa poklapani, nič jih ni več zanimalo, od drugih kužkov kar bežijo. Moj kuža vedno znori, ko sreča kastriranca. Zapodi se mu med noge in ga grozno ovohava okoli bivših jajc. Zgleda, da se jim vonj spremeni in to mojemu ne gre v račun.
Torej: proti!

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
CesarMillan-Junior.jpg

Tale kuža deluje zelo prijetno, čeprav je brez jajčk.
grin1.gif

Ma imel bi cane corso, pa sem imel dovolj zajebavanja z nekastriranim dominantnim/samosvojim psom zadnjih 12 let, zato razmišljam o kastraciji.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
Kastracija ne spremeni obnasanja psa do te mere da bo iz zverine postal ljubka domača žival.

Obnašanje živali določa podedovan značaj (v manjši meri) in pa vzgoja.

Če je pes nemogoč, neobvladljiv ali celo agresiven je kriva samo in edino nepravilna vzgoja = lastnik.

(podpiram kastracijo živali sploh če so od neodgovornih lastnikov. Pri nas doma so od vedno psi, nikoli sicer kastrirani ampak so vedno zaprti, pod nadzorom, zunaj pa samo na povodcu ... tako da ni pretepanja z drugimi samci in skakanja po samicah)

Car

POSTman
4. avg 2007
8.490
1.599
113
55
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
CesarMillan-Junior.jpg

Tale kuža deluje zelo prijetno, čeprav je brez jajčk.
grin1.gif

Ma imel bi cane corso, pa sem imel dovolj zajebavanja z nekastriranim dominantnim/samosvojim psom zadnjih 12 let, zato razmišljam o kastraciji.
Tud moški mi deluje, kot da je brez jajc....
smirk-1.gif

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Se povsem strinjam z napisanim. Ravno zaradi podedovanega značaja (temperament in določene značilnosti) me zanima, koliko je omogoče to s kastracijo omiliti. Ker dejstvo je, da so psi iste pasme iz istega legla različni, tako da eni potrebujejo ogromno ukvarjanja, drugi pa malo manj (sploh kakšni alfa samci vs psičke). Zdej pa če je še pasma takšna, da je pes močan, velik .. je pa lahko vse še dodatno oteženo. Čisto jasno mi je, da se je z vsakim psom treba veliko ukvarjati, ampak če nabavim cane corso in če že dobim kakšnega po naravi temperamentnega in dominantnega psa, bi rad vedel, koliko mi lahko pomaga pri temu tudi kastracija.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
Glej pri psih je potrebno razumet osnove zato je potrebno dati cez naprej nekaj teorije (in si jo v osnovnih tockah zapomnit) in predvsem veliko prakse. Ker psov ne moreš vsak dan menjat pomeni da prakso pridobivaš preko generacije psov ki jih vzgajaš, kar pomeni da če nimaš še 40 let (oz. nisi aktiven pri vzgoji kako drugače -> recimo preko vzreje) nimaš še popolne prakse in zahtevnih pasem se ne priporoča.

V osnovi sicer večji kot je pes lepše je vzgojen ker drugače niti ne gre. Razne pinč čiwawe so vse po vrsti nevzgojene ker se pač ne drži osnovne prvine vzgoje (= vodja krdela je lastnik, pes je vedno na dnu hierarhične lestvice).

To da so samice bolj plahe in manj agresivne sploh ne drži, s samicami je lahko še več problemov. Skratka spol ne pomeni nič. Za osnovno si vzemi volčji trop kjer sta vedno na vrhu alfa samec in samica ki sta enakovredna oz. se v določeni obdobjih vlogi dominantnosti menjata (paritev = samec, mladiči = samica).

Glede dominantnosti. Vsak pes v celotnem svojem obdobju življenja skuša priti na vrh hierarhične lestvice, torej želi postati alfa. Psi imajo zelo razvit čut za hierarhijo in točno vedo kam spadajo, ljudje pa dostikrat tega ne vidimo. Če je pes alfa od rojstva dalje (se ga nosi po rokah, crklja, daje hrano vsakič ko vbogo pogleda) se bo tako tudi vedel do vseh in bodo z njim veliki problemi. Če se psu da mesto na repu hierarhije bo poslušen in vbogljiv. Velikost nima veze, vsi psi so enaki v tem razmišljnanju.

Kje je tu kastracija?

Kastracija ima vezo samo pri spolnem vedenju. Tu si spet lahko vzameš za osnovo volčji trop in v voljčem svetu velja samo eno pravilo, pari se lahko samo alfa (samec + samica). Če torej postane pes med paritvenim obdobjem nasilen do članov ali pa neugobljiv pomeni da je alfa oz. posledično to pomeni da si zajebal vzgojo. Seveda če ga kastriraš rešiš ta problem paritvnega obdobja, ampak to da je pes alfa ne spremeni. (pri psih samo parjenje ni vezano na hierarhijo kot pri volkih, se pa prenese vso ostalo vedenje)

Torej kastracija kot ukrep za spremembo značaja NI primerna oz. je brezveze. Raje za tisti denar plačat par ur šolanja več da bo pes (predvsem pa lastnik) tako kot mora bit.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Kar se mene tiče, problemov glede izkušenj in teorije ni, nekaj sem prebral knjig, od malega rastel s psi, sodeloval sem pri vzgoji težavnega psa (karakterno), pregledal vse nanizanke dog whisperja
grin1.gif
in mislim, da so mi stvari jasne, ker se tudi sicer s psi odlično razumem in mi izkazujejo sproštovanje. Edini problem, ki ga imam, je, da sem na trenutke mogoče malce preveč popustljiv in zaščitniški do kužata ter da imam malenkost strah pred ugrizom. To pes čuti in če je to v meni, imam enostavno zadržke zopet nabaviti močno pasmo, ker vem, kakšni problemi so bili s prejšnjim, da sem ga spravil do veterinarja (kljub temu, da sem mu lahko na 50m rekel "prostor" in je padel po tleh in da je šel brez povodca strogo poleg mimo katerega koli psa). Poznam nekaj ljudi, ki se že dolgo ukvarjajo s psi, ki so tudi vzreditelji, a jim vsa ta leta izkušenj niso prinesla dovolj znanja, da vzgojijo psa, ki je res obvladljiv na vseh področjih, brez kakršnih koli frustracij in strahov, ne glede na pasmo oz. karakter.

Kar se pa tiče raznih trenerjev ... Eden mi je mesec nazaj razlagal, da dobrega dobermana pri nas sploh ne moreš dobiti, ker so vsi osnovi zmešani.
confused-1.gif
Tako da na to ne dam nič. Pravim, da the only way is Cesar's way in razen zaradi socializacije psa v pasjo šolo ne bi peljal.

Kaj bi mi ti svetoval? Imam ogromno dvorišče, rad bi velikega, medium-energy tip psa, ki bo imel rad dolge sprehode po gozdu. Kolega recimo ubije boga v psu, takoj ko zazna kanček agresije ali dominance. Tako, da pes povesi ušesa, če se hočeš popraskati po glavi. Jaz tega nočem. Rad bi imel zdrav, spoštljiv odnos s psom, brez agresije, dominiranja, rad bi, da bi bil brez vsakršnih strahov, da bi ga lahko peljal kamor koli in da ne bi spustil ravno vsakega na dvorišče.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Sam, da psa ne boš peljal v tako pasjo šolo kot jaz, kjer so nam povedali, da se pri njih kužki nič ne družijo in da je socializacija samo prodajanje megle...

Kje si pa bil? Zbiram info o različnih bedarijah, ki jih učijo v pasjih šolah
wink-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
Citat:
Uporabnik juris pravi:
A tebe je žena tudi peljala na kastracijo
sprasujem se.gif

Takoj zatem ko se boš ti šel cepit za steklino in boš razumel ukaza "sedi" in "lezi"!
rolleyes-1.gif

Pri psu, razen etičnega vidika ki ga itak ne moreš razumet skozi človeško perspektivo (ker gledaš žal z razumom ki ga pes nima), je kastracija samo dobra stvar. Rešiš en kup težav, tudi zdravstvenih in narediš sebi in pa psu uslugo.

OFF: pri ljudeh zaradi spolnih specifik kastracija dejansko deluje in to ves čas življenja. Se precej pozna na produktivnosti in tudi značaju. Celo precej moških zdravstvenih tegob na stara leta bi lahko rešila kastracija dovolj zgodaj!
grims-1.gif