Kakšen avto bi si izbrali z neto dohodkom 3600 EUR?

FlowMaster

Zelenc'
18. avg 2024
1
0
1
Pozdravljeni,

Zanima me vaše mnenje in izkušnje glede izbire avtomobila v kontekstu dohodkov. Sam imam neto plačo 3600 EUR, moja partnerka slabe 3000 EUR. Kljub relativno visokemu skupnemu dohodku vozim Golfa 7. Sprašujem se, kaj s takim avtomobilom sporočam okolici? Ali to kaj pove o meni? Kaj bi si vi kupili, če bi imeli tak mesečni dohodek?

V resnici si zelo želim en tak soliden avto, kot je denimo Audi A6 ali BMW 5, Mercedes E, se mi pa zdi, da vseeno nisem finančno dovol fit in me skrbijo visoki stroški vzdrževanja. renutno nimam za tak nov avto, saj so novi takšni kot si jih želim v okvirju cca 100.000 EUR. Za 3 leta starega rabljenega pa lahko zdaj takoj na mizo dam 50-60k, ni problema.

V moji okolici opažam, da ima vsak drugi sosed "premijsko" znamko vozila, čeprav je njihov družinski proračun najmanj pol manjši od našega. Pogosto so to 5-7 let stare rabljene premijske znamke, za katere si komaj privoščijo osnovne stroške, kaj šele morebitna popravila. Potem pa jok in stok, ko pride do okvar, in nameščanje poceni gum, da se stroški vsaj malo znižajo. Navzven pa izgleda kot da sem jaz klošar, ko se pripeljem s svojim 6 let starim VWjem.

Sam sem mnenja, da če si nekdo kupi premijski avto, bi moral biti finančno zmožen kupiti novega, tako da ga stroški popravil ne bi skrbeli, če že kupuje rabljenega. Če tega ni sposoben, potem morda ni najboljša ideja, da se sploh spušča v nakup takšnega avtomobila.

Kakšno je vaše mnenje o tem? Kakšen avto bi si vi izbrali z našimi dohodki in zakaj? Imam vseeno premalo za premijsko vozilo? En nemec s tako plačo kot je moja (kar je za nemčijo povprečna plača), si tudi ne kupi kar enga Audija A6.. ali mi malo tule pretiravamo v SLo?

Hvala za odgovore in mnenja!
 

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.169
5.991
113
 

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
258
27
28
Definitivno pretiravamo.
Eni to ugotovijo že zelo zgodaj, eni pridejo do tega spoznanja tekom let, eni pač nikoli.
 

Ador

Majstr
7. avg 2019
757
396
63
Če boš vozil sosede potem moraš kupiti res nekaj premijskega! Če ga boš pa uporabljal za svoje potrebe potem naj bo pa tak da boš raje denar ki bi ga namenil za premijo uporabil za kaj bolj pametnega.
 

mistique

Guru
16. jun 2009
13.509
1.291
113
Emona / Carnium
Ne vem komu želiš sporočati, ampak kupi tisto, kar misliš, da bo preneslo pravo sporočilo. Ko ugotoviš, da so sporočilo narobe razumeli, kupi kaj drugega in tako dalje...Karkoli kupiš, glej, da bo max oprema.

Vedno pa lahko kupiš 16 let starega francoza in s tem vsem sporočaš, da si na sociali...