Kako začeti igrati električno kitaro?

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
ko bo začel igrat po akordih mu bo prav prišlo da bo vedel katera akorda sta dominanta in subdominanta (kvarta in kvinta oz 4 in 5 ton po lestvici)

pa še kej bi se našlo

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
no, sicer nisem ponosen na to, ampak jaz tega ne znam, pa nimam problemov odigrat komadov po akordih

zakaj bi to moral vedet, če pa greš online, najdeš pesem + akorde in brenkaš?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
zdaj odvisno kaj želiš

maš načeloma 3 vrste - električno, akustično in klasično

na klasični začnejo vsi, ki grejo v glasbeno šolo. Ima plastične strune, ki so malo dlje ena od druge. Akustična ima kovinske, ki so že malo bližje skup, pri električni so najbližje skup. Meni osebno je električno najlažje igrat, pri klasični pa lahko realno igraš samo do 15. polja, naprej že zelo težko dosežeš. So pa plastične strune prstom dosti bolj prijazne.

Akustično sem potem mislil. Nobene plastike ne bo
grin1.gif

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
zakaj je fino da poznaš osnove?
Če igraš kitaro samo pred računalnikom in bereš akorde z ekrana jih res ne rabiš, ko se boš pa znašel na kakšnem žžuru s kitaro, pa boš moral še transponirati tonaliteto npr iz C v Es, ti bodo pa osnove prav prišle.

lovelove

lovelove
23. jul 2007
2.788
0
36
116
zravn komšije
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:
Jaz bom tudi zdele začel špilat. Imam željo že kakšnih 5 let, zdej se je končno pokazalo malo cajta.

Kakšnga cajta peezda ti matrna....

Otroka vzgajaj, odvadi se kajenja, pejt se fuzbal učit, ukvarjaj se z ženo, uči se,...

EVo, naštel sem ti samo nekja stvari, ne pa da se boš ti še s KITO ukvarjal...

grin1.gif

lovelove

lovelove
23. jul 2007
2.788
0
36
116
zravn komšije
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:
Mja, jaz imam bolj sebične namene. Nekega dne bi si rad zaigral kakšen Ðimijev komad, da bo vsaj približno zvenelo. Če se na 5% približam bom že srečen.

Na 5% se ti lahko približaš samo qrbi, pa še ta ti ne bo dala...

KLuka

Fizikalc
7. sep 2007
1.710
0
36
...ksz

tuki maš res dobro stran, pa vse je zastonj v glavnem

pa za začetnika imaš beginers course maš vse razložen

od akordov (par minutni posnetek za posamezen akord), ritma, kako brati tabe itd...
+ maš se razložene celotne komada tudi po stopnjah od beginer to expert
+ določene stile igranja (rock, blues, jazz, fank) itd...

http://www.justinguitar.com/

17. dec 2010
1.174
0
36
124
Je kar zakomplicirano igrati ...

Bom mogel sosedu rečti, da mi pride osnove pokaže. Dokler ne bom vedel osnov, ne bom ničesar vedel ... kar nekaj brenkam v tri dni ...

S trzalico lepo trofim na struno, problem je samo, da se mi prsti vozlajo in če primem za eno struno, da se zraven še druge dotikam, da izgubi glas.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
nauči se prijet akorde

--------Em--E--Am--D--C--G

e-------0----0---0-----2---0---3----|
B-------0----0---1-----3---1---0----|
G-------0----1---2-----2---0---0----|
D-------2----2---2-----0---2---0----|
A-------2-----2---0-----X---3---2---|
E-------0-----0---X-----X--X----3---|

po tem vrstnem redu, kot so napisani - X pomeni da s trzalico strune ne udariš, udariš pa vse ostale strune od zgoraj navzdol s hitrim udarcem. Če zvok ni pravi, potem udari eno po eno struno od zgoraj navzdol, da vidiš, katera ne poje prav oz. kateri prst moraš premaknit. Premakni ga kar s prstom druge roke, da ne premakneš zraven še vseh ostalih
grin1.gif

Pri Em(ol) akordu (1.) primi tisti dve struni s sredincem in prstancem, ker boš tako dosti enostavneje potem dodal še kazalec za E in Am(ol).

Te akorde vadi, dokler bojo zveneli čisto, potem pa probaj med njimi menjavat. Em-E-Am-D-C-G in tako naprej, vsakega parkrat pobrenkaj.

17. dec 2010
1.174
0
36
124
Kje pa je Em oz m? In še nekaj ne vem, kje točno (na kateo polje) morem postaviti prste? Res je malo zakomplicirano.

Jaz rabim obrazložitev na dolg in širok način ...

Torej ti bom povedal po svoje, če je tako ... torej ..

.........l - Če je notri 2, pomeni, da dvakrat udarim to vrstico od E do e, s tem, da A in D držim ... potem se premaknem na naslednjo ...
.........l.....l - Vse udarim dvakrat, razen G samo enkrat, in ob naslednjem udarcu G izpustim
.........l.....l....l - Vse udarim dvakrat le B enkrat, po E pa niti ne udarim.
.........l.....l....l......l - Udarim 3krat po D in B, A in E izpustim, po G in e pa udarim dvakrat - če trikrat udarim v tej vrstici G in e udarim
.........l.....l....l......l - samo prvič in drugič, tretjič ju izpustim in udarim še samo po D in B
.........l.....l....l......l
.........l.....l....l......l
e-------0----0---0-----2---0---3----|
B-------0----0---1-----3---1---0----|
G-------0----1---2-----2---0---0----|
D-------2----2---2-----0---2---0----|
A-------2-----2---0-----X---3---2---|
E-------0-----0---X-----X--X----3---|
................................l.....l
................................l.....l - Udarim trikrat po vseh trikrat, razen po A dvakrat in da E in e ne držim
................................l - E izpustim, po A, G in e udarim trikrat le da G in e ne držim, B udarim enkrat, D pa dvakrat

Zdaj pa je problem, da ne vem, kje prijeti, kateri stolpec, če imam seveda prav. Če nimam, bi prosil, če imaš čas, da bi mi na tak podoben način razližil, potem bi verjetno bolj razumel.

In mogoče bi bilo tudi dobro, če bi našel kje "listo", kako se reče vsakemu stolpcu posebej, ter kateri so E, A, D, G, B, e - četudi za te že vem, da so strune, le da so obrnjene, da je E najdebelejša struna e pa najtanjša. Sem iskal nekaj to listo na googlu, pa nisem našel, očitno ne znam točno, kaj iskati.

PS: upam, da bo lepo prikazalo listo.

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
tablature se berejo od leve proti desni VSE VRSTICE HKRATI (e,B,G,D,A,E).

Še enkrat ti napišem. Ti imaš 6 vrstic:
e|-----------------------------------------------------------------------------|
B|-----------------------------------------------------------------------------|
G|-----------------------------------------------------------------------------|
D|-----------------------------------------------------------------------------|
A|-----------------------------------------------------------------------------|
E|-----------------------------------------------------------------------------|

Vse bereš hkrati od leve proti desni. e je najtanjša struna, E je najdebelejša.

To je Em (e mol) akord:
e|------------------------------0----------------------------------------------|
B|------------------------------0----------------------------------------------|
G|------------------------------0----------------------------------------------|
D|------------------------------2----------------------------------------------|
A|-------------------------------2----------------------------------------------|
E|-------------------------------0----------------------------------------------|

Kaj te številke pomenijo?
Ker so zapisane ena NAD drugo pomeni, da vse odigraš HKRATI.
0 (ničle) pomenijo, da udariš prazno struno - to pomeni, da se je ne dotikaš z nobenim prstom).
2 pomeni, da primeš z enim prstom DRUGO polje tiste strune. Polja so tisto, kar je razdeljeno s prečkami (tretje, peto, sedmo, deveto... imajo krogec not, da se lažje orientiraš).

Kako zdaj to odigraš?
Primeš s sredincem drugo polje na A struni (druga najdebelejša) in s prstancem drugo polje na D struni (tretja najdebelejša). Ostalih strun se ne dotikaš. Nato s trzalico (ali prstom) udariš po vseh strunah od zgoraj navzdol v enem gladkem gibu.

Kako se bere naprej?
e|-------------0----------------0---------------0--------------------------------|
B|-------------0----------------0---------------0--------------------------------|
G|-------------0----------------0---------------0--------------------------------|
D|-------------2----------------2---------------2--------------------------------|
A|--------------2----------------2---------------2-------------------------------|
E|--------------0----------------0---------------0-------------------------------|

Kaj zdaj to pomeni?
To pomeni, da ta akord (vse številke ki so navpisane v enem STOLPCU) odigraš 3 x zapored.

Ko boš to obvladal lahko greš na E akord:
e|---------------0--------------------------------------------------------------|
B|---------------0-------------------------------------------------------------|
G|---------------1-------------------------------------------------------------|
D|---------------2--------------------------------------------------------------|
A|----------------2-------------------------------------------------------------|
E|----------------0-------------------------------------------------------------|

Primeš enako kot Em, ampak tukaj uporabiš še kazalec, ki ga daš na prvo polje G strune (4 najdebelejša). Nato spet udariš vse strune v enem tekočem gibu od zgoraj navzdol.

Upam, da ti je zdaj bolj jasno.

17. dec 2010
1.174
0
36
124
Zdaj pa razumem. Hvala.

smile-1.gif

Edino malo me bo motilo to, da je vrstni red E tu spodaj, na moji kitari pa je zgoraj. Malo bo trajalo, da se bom privadil.

Drugače mi je pa zdaj jasno kako se to igral ...

Aja ... prvo polje je čisto na koncu kitere, zadnjo pa čisto pri začetku, kjer udarjam?