Kako začeti igrati električno kitaro?

17. dec 2010
1.174
0
36
124
Včeraj sem si kupil električno kitaro. Morem priznati, da sem čisto brez kakršnih koli osnov in nimam pojma ničesar zaigrati ... Nad kitarami sem navdušen že od malih nog, zdaj sem si jo le privoščil, tu pa je nastal problem, da ko sem probal, je 100x težje, kot sem prvo predvideval ... sem si mislil ... pač nekaj brenkaš, pa pride ven kaj pride ...

Še zdaleč ni tako ...

Zanima me, če obstaja kakšen program za čisto nove začetnike - popolnoma brez kakršnih koli izkušenj? Namreč nočem plačevati za inštrukcije, ker poznam kar nekaj ljudi, ki so se naučili brez kakršnih koli inštrukcij.

Torej, zanima me, če je kakšen program kje, ki zelo natančno prikazuje kakšne note (tudi o notah nimam veliko pojma) in pa seveda ... kakšni odlični videi?

Nekaj takega sem našel tu: http://www.glasbena-sola.com/kitara.htm Samo se mi vse zdi kar malo drago .. .ampak če druge bolj cenejše rešitve ni, bom pa mogel kupti.

Če je kdo kaj izkušen in bil sam svoj mojster, mi lahko kako pomaga ...

disc

Guru
4. feb 2011
2.432
549
113
Jaz ti priporočam šolo Pavleta Kavca
http://www.trio-oko.com/sola%2Bkoncert%2Borto/index.htm

Tip je car,vse se da lepo z njim zmenit,potrpežljiv,skratka tak k more bit
smile-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Jaz sem samouk, kitaro sem si kupil, ko sem nehal športat zarad poškodbe, čiste osnove pa mi je pokazal sošolec. Če bi rad igral popularno glasbo potem not ne rabiš znat, edino če si to želiš. Jaz jih ne znam brat, pa ne pogrešam ničesar.

Želja mi je bila vedno, da bi soliral kot Slash od Gunsov, zato sem tudi s tem začel (Knocking on heavens door).
grin1.gif

Drugače je na partisu guitar for dummies ali pa eno knjigo, ki sem si jo lani bolj za hec kupil od DZS - naučimo se igrati kitaro. Je bila v neki akciji, pa sem jo dobil za manj kot 15€.

Kako začet?

Odvisno kaj si želiš. Če bi rad igral kitaro in pel zraven ali če bi rad šponal solote.

Če bi rad pel, potem se moraš naučiti akorde in ritem. Naučiš se akorde G, A, D, E, C. Ko te obvladaš potem še "barre" korde F, B in H. Ko znaš to, znaš odigrat ritem za skoraj vsak komad na svetu (akordov je sicer ogromno, ampak ti se največ uporabljajo + njihove mol različice, ostale pa se pri posameznem komadu priučiš).

Če bi rad še kaj zasoliral pa v google vtipkaš ultimate guitar in si najdeš komad. Recimo tole klik.

Tablature so najbolj moderen način zapisovanja kitarske glasbe. Vsaka vrstica ti predstavlja posamezno struno, vsaka številka pa polje (0 je prazna struna, 21 ali 22-24 je zadnje polje na večini kitar).

Zgoraj nad tablaturami imaš včasih še akorde napisano - recimo pri tem se menjajo G D C. To je zato dobro, da ne prestavljaš prst za vsako noto posebej, ampak odigraš vse note, ki so zapisane za isti akord in potem zamenjaš na naslednjega.

Več kot igraš, bolj ti gre, čisto enostavno. Prsti te bojo boleli ampak se ti bojo utrdili. Na začetku se ti bo zdelo, da sploh ne moreš kakega akorda prijet, ampak čez čas se prsti navadijo in lahko primeš z lahkoto še tako čudne akorde.

17. dec 2010
1.174
0
36
124
disc, vem, da je kar nekaj inštruktorjev, ampak problem je, da nočem nobenega, ker so vsi predragi ...

Rajši bi bil samouk .. skoraj vse kar začnem delat brez znanja, naredim oz mi uspe .. glede na to, da me kitara zelo zanima že od nekdaj, pa ne dvomim, da se ne bi naučil ...

KillaKhan ... take note sem jaz že tudi našel na eni drugi spletni strani: http://www.911tabs.com

In ko sem našel to, sem samo debelo gledal, kako to igrati ...

Tu bi rabil malo boljšo razlago, ker pojma še vedno nimam za kaj se tu gre .. razumem, da so tu mišljene strune ... ampak kaj neka številka pravzaprav pomeni ...

Jaz namreč zelo rad poslušam Green Daye oz takšen rock, kjer ne drotajo cel čas ...

ja ... ene akorde je tako težko prijeti, da se včasih s prsti zavozlam in če že primem, pa se še zraven dotikam druge strune ...

Kako se kitara sploh igra? brenkam samo na tiste strune, ki jih držim ali na vse ter kako se strune spuščajo? ker včasih ko spustim strune, takoj zgubi kakovost zvoka.

17. dec 2010
1.174
0
36
124
Na primer to ... http://www.911tabs.com/link/?3677460

Če mi lahko razližiš kaj katera cifra pomeni, in zakaj je polno 6ic na eni struni in v eni liniji, ter kako se to igra, kako razbrati potem ritem ipd ... Res je kar zelo zahtevno ...

Včeraj pa danes samo nekaj brenkam ... od green dayov mi je uspelo najti začetni ton od wake me up when september ends ... Ampak tisto je odigrano na akustični kitari ...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
to boš težko igral za začetek ker je to power-chord, ki se ga načeloma igra z barre prijemom, ki pa ga gotovo še nekaj časa ne boš kvalitetno prijel

tablature se berejo tako - vsak del ima 6 vrstic. Označene so z e B G D A E. Čisto zgornja vrstica je najtanjša struna, čisto spodnja pa najdebelejša (nizek in visok E). Recimo ta green day, ko si dal link.

e|------------|
B|------------|
G|----- ------|
D|-6-6-6---|
A|-6-6-6---|
E|-4-4-4--|

to pomeni, da primeš na najdebelejši struni (E) četrto polje s kazalcem, na četrti in peti (D, A) pa šesto polje s kazalcem in mezincem. Nato pa odigraš SAMO te tri strune s trzalico hitro in močno. Številke, ki so zapisane ena nad drugo se igrajo hkrati od leve proti desni.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Akustična/električna je popolnoma vseeno. Igra se oboje enako
grin1.gif
Če hočeš bolj rock zvok na električni potem distorsion(gain) naviješ, če ne ga pa čisto nizko pustiš, pa je bolj akustični podobno.

17. dec 2010
1.174
0
36
124
e|------------|
B|------------|
G|----- ------|
D|-6-6-6---|
A|-6-6-6---|
E|-4-4-4--|

To se pravi, če je zdaj DAE 6-6-6 in potem naslednja 6-6-4 ... torej prve tri 6-6-4 zaigram, potem pa takoj grem od začteka 6-6-4 ... skratka 3x morem ta ritem zaigrati 6-6-4?

Saj ko bom dojel bivstvo bo lažje ...

Samo zdaj ne razumem .. jaz mam najtršo oz najdebelejšo struno zgoraj ... najtanjšo pa spodaj ...

17. dec 2010
1.174
0
36
124
Guitar Pro sem našel že ... 5. verzija ne podpira teh not, ki so na tej spletni strani, ki sem jo objavil ... ker rabi update, tega pa nimam, ker je piratska verzija ... 6. pa je isto :p

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik avantgarda pravi:
Guitar Pro je tvoj prijatelj.
cool-1.gif

je ja, samo se tudi lahko zgubiš, oz. še posebej ko potegneš dol kak komad od Metallice ali Gunsov in maš not 5 kitar, 2 basa, klavir vokal in bobne, in pol ko samo eno stvar igraš komad ne izpade "prav"

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Green dayi kitaro skoz nažigajo. Kar pomeni, da vedno udariš s trzalico od zgoraj navzdol.

Vse kitare (razen od Jimija hendrixa) imajo na vrhu najdebelejšo struno, ampak vse tablature so napisane v tem zaporedju. To je verjetno zato, ker ko pogledaš z glavo navzdol kaj igraš, vidiš na vrhu tanko struno (v bistvu nimam pojma zakaj je tako, ampak saj je v bistvu vseeno).

Za ta green day je pa tako:
trikrat udariš dol in prestaviš prste struno nižje in udariš dol - razmaki med temi 4 udarci so enaki. Potem je mala pavza in dvakrat dol in prestaviš na naslednji akord (2-4-4), spet so pavze enako kratke kot med prvimi 4 udarci. Potem pa so do konca pavze enake kot med prvimi 4 in drugimi 3. Vse skupaj pa ponoviš 4x.

- med posameznimi številkami pomenijo pavzo. Več kot jih je --, ------------------, daljša je pavza. - ti pove katere strune ne odigraš.

17. dec 2010
1.174
0
36
124
Res je zelo zakomplicirano.

Torej če zdaj na hitro povzamem so note ...

e
B
G
D
A
E

takšne , da je mali e najtanjša struna, E pa najdebelejša, A druga najdebelejša itd?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ja, številke ti pa povejo:
0 - udariš struno brez da karkoli držiš
1 - držiš prvo polje in udariš struno
...

za lažjo orientacijo imaš pike na poljih 3, 5, 7, 9, 12, 15, 17, 19, 21

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
na avtorja teme

B oz. druga najtanjša struna je pri nas H (B je pol tona nižje)

za v bodoče ti bo fajn prišlo če boš poznal vsaj osnove teorije

17. dec 2010
1.174
0
36
124
Ja .. trenurno kar je, hočem bolj kot ne osnove, če pa kaj več vem, pa tudi ne škodi
smile-1.gif

Torej polja pa so ... med tistimi kovinskimi španerji ali kako se jim reče ... čisto pri začetku (na levem) so polja zelo gosta, na koncu pa redka ... pa tiste se mi glih zdi, da jih je težko prijeti ... dobro da si povedal
smile-1.gif

Če me bo še kaj več zanimalo, ti sporočim
smile-1.gif

Hvala
smile-1.gif