Kaj storiti?

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.684
113
Plača je bila že včeraj, tako da so se zadeve umirile za cca. 1 mesec. Še vedno nam podjetje dolguje eno plačo, saj smo včeraj dobili januarsko. V prihodnje pa po planu.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.684
113
Novo robo je trenutno potrebno avansno plačati in tudi pri novih projektih se kasirajo avansi.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
išče se nove projekt, kar je normalno.ampak rvc novih ne more enostavno pokriti starih. ekipa se obremeni, dela se na polno. avans gre v material, sprotno najnujneše, kle niso plače. potem se pa stari projekti zbudijo. overkill za delovno silo, potop.

treba je najti način kako breme starih porazdeliti oz odklopiti.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.019
11.142
113
Ce ste v dreku in delate dobro, morate tudi v dobiti avanse za projekte. Mi že dolgo dražje projekte delamo tako, da naročnik kupi material v štartu. S tem se zavarujemo, da ne pride do zajeba.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Nisem vsega bral, ti pa toplo predlagam, da prebereš ZFPPIPP .

Kakorkoli, upam, da se zadeva izteče kar se da najbolje. Srečno.

krnekejjeto

Fizikalc
20. apr 2012
1.386
0
36
Stvar se da preprosto rešit, noben noče 100 procent avansirat, dejte delni avans recimo 15-30 proc , obenem pa klavzula, da je tvoja last opreme do celotnega plačila...

pa sta obe strani zadovoljni (avansno vključeno z storitvijo, ne samo železnina)...

Je pa res tole neplačevanje je pr nas že na takem nivoju, da zaradi tega crkava gospodarstvo en drugega nategurje do konca...

Nazadnje urejeno:

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.684
113
Jaz ne sklepam pogodbe. Sem samo figura na šahovnici. Podjetje je manjša družinska firma, v kateri je Bog in batina šef. Tudi posvetuje se z nikomer, tako da na nobeno odločitev nimam nobenega vpliva. Trenutno je v podjetju zatišje in ljudje delajo brez problema. Vprašanje pa go, kaj bo čez cca.2-3 tedne, ko bodo zaposleni spet brez denarja.

krnekejjeto

Fizikalc
20. apr 2012
1.386
0
36
vsak lastnik je bog in batina, saj odgovarja sam ne ti...

Če ne plačuje dej odpoved, zaradi kršenja pogodbe... ter takoj vloži odškodniskega. To sem svetoval mojmu najboljšemu prijatelju, dal odpoved, ga tožil. Sam sem ga zaposlil za en mesec za določen čas, prispevke mi je plačal in šel na zavod.

je pa edini ki je keš dobu, od delavcev, (imel razmeroma isto zgodbo)....
Tvoj problem ni delodajalec, kot ti nisi delodajalčev problem, to se vi na tabli premalo zavedate!

kva šef dela ni tvoja stvar, tvoja stvar je da delaš in da poskrbiš za svoje pravice, če so te kršene greš in ukrepaš...

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.684
113
Citat:
Uporabnik krnekejjeto pravi:
vsak lastnik je bog in batina, saj odgovarja sam ne ti...

Če ne plačuje dej odpoved, zaradi kršenja pogodbe... ter takoj vloži odškodniskega. To sem svetoval mojmu najboljšemu prijatelju, dal odpoved, ga tožil. Sam sem ga zaposlil za en mesec za določen čas, prispevke mi je plačal in šel na zavod.

je pa edini ki je keš dobu, od delavcev, (imel razmeroma isto zgodbo)....
Tvoj problem ni delodajalec, kot ti nisi delodajalčev problem, to se vi na tabli premalo zavedate!

kva šef dela ni tvoja stvar, tvoja stvar je da delaš in da poskrbiš za svoje pravice, če so te kršene greš in ukrepaš...

Ne vem če si vse dobro prebral, ker se ne obremenjujem kaj šef misli in dela. Meni je pomembno samo to, da sem za svoje opravljeno delo pošteno plačan. Če to vse štima, me ostalo ne zanima. Ker je plača zamujala in še zamuja, sem tukaj vprašal kaj lahko storim in kakšne imam pravice. Izvedel sem kar me je zanimalo, zato je sedaj na meni kaj bom storil.

krnekejjeto

Fizikalc
20. apr 2012
1.386
0
36
moj nastvet dej odpoved zaradi kršenja pogodbe in takoj v tožbo. Poišči nekoga da te zaposli za en mesec, da si upravičen do nadomestila....

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.684
113
Hvala lepa za nasvet, vendar se tega ne bom poslužil. Ne maram stavri na nož, pa tudi skeptičen sem, glede teh tožb. Praktično bi lahko potem veliko ljudi v SLO tožili svojega delodajalca, ker v precej podjetjih plača kasni. Tak način mi ni všeč.

krnekejjeto

Fizikalc
20. apr 2012
1.386
0
36
Praktično daš izvršbo...... to je dobljeno sigurno, seveda če ni že v stečajnem postopku pravna oseba.

Lej če jamraš potem veš da je šefe nelikviden, razlog tebe ne briga, prav tako njega ne, kako boš preživel čez mesec. Lahko ti je izkušnja, nekih delavcev 4-5 se je v CPL odločilo ukrepati, edini ki so dobili prispevke plačane in plačo.. no sedaj je vse skupej ostalih v stečajni masi...

Če ti način ni všeč, ti bo ostalo le eno...., zato ti ni treba spraševat po tabl. Danes ni več važno kaj ti je všečno ali ne, važno je da poskrbiš za svoje pravice.

To kar se tiče ljudi in tožb pa je jasno... ker ne ukrepajo, je tako kot je, jokajo pa potem, ko je prepozno. Sindikati imajo podobno taktiko...

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.684
113
Trenutno nam podjetje še vedno dolguje eno plačo, oziroma smo eno plačo preskočili. Tudi regres naj bi dobili do konca leta, saj podjetje posluje pozitivno in naj bi baje da po zakonu moralo izplačati tudi regres. Drugače imamo naročil kar precej, vendar manjka keša za tekoče poslovanje in plačilo stroškov itd... Nekako se vlečemo kot stara kurrba in počasi lezemo nekam. Šef ( lastnik ) že skoraj eno leto govori, da bomo dobili nove pogodbe in pred dnevi je rekel sodelavcu, da jih dobimo čez cca. 14 dni. Vsak teden je v podjetju tudi odvetnica , ki naj bi kap pregledala te nove pogodbe.
Zanima me, ali je šef dolžan pred preklicom stare pogodbe in podpisom nove pogodbe poravnati dolg do zaposlenih? Namreč, kot sem že napisal predhodno, bi po logiki preden podpišemo nove pogodbe moral izplačati zaostalo plačo in pa regres. Če to ne naredi, nas lahko dobesedno prehladi za precej denarja. Denarja pa kao ni, tako da se izgleda muti na 3 šihte

P.S. Verjamem, da kadar je debata o novih pogodbah, se zaposlenim nekaj legalno vzame in prepričan sem, da nas bo ožel kot stare limone.

Nazadnje urejeno:

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
Lej da poslujete pozitivno še ne pomeni da ste likvidni...

primer (to je tudi državi v interesu)

imam posel 6000+ DDV materjala 5000 storitev... izdam račun, dam sumo z ddvjem...
Naročnik ne plača...

moje obveznosti so 6000+DDV do dobavitelja plus (od sume DDV) državi.. Bilanco imam pozitivno IPI pa negativen... Tko gre v naši preljubi državi....

kr se tiče tebe, ti pogodbo podpišeš ali ne je tvoja stvar.. Predvidevam da ima nova pogodba drugega izvajalca??? Svoje terjatve izterjaj, ko je še čas (regres, morebitne prispevka blabla):...

Šef bo naredu po svoje... kot si že ugotovil, ti je dolžan izplačat pa ti ni..... to je tvoja skrb, da boš dobil poplačano, čeprav si verjetno čez službo naredil križ...

Denarja pa dejansko lahko ni, ker ti ne poznaš obeh bilanc.... to je pač bananistan....