Kaj storiti?

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Kako pa se upošteva da je plača nakazana? Mora bit v celoti? Ker sem v eni lokalni firmi slišal, da so vsak mesec nakazovali po kakšnih 200€, ravno toliko da delavci niso bili upravičeni do odpovedi in zavoda, pa me zanima koliko je to res.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.131
96
48
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
S kakšnimi stečaji se ne bom zajebaval, ker me to ne zanima in ne želim zadevo še bolj komplicirati. V pogodbi sem prebral, da je izplačilni dan 28 v mesecu...
Še enkrat, po Zakonu o delovnih ramerjih je plača NAJKASNEJE 18. v mesecu. Ostalo je prekršek, delovnopravni, davčni in še kakšen. V glavnem za inšpekcijo. Ampak ok, dokler je plača redna je koneckoncev zate vseeno če je vsak mesec en teden kasneje.
Ne rabiš se ti s stečajem =bat. Zato imate sindikat. Naj vložijo predlog za stečaj na sodišče ASAP, torej 18. aprila če ne bo prej plač. Prednostne terjatve iz stečajne mase so samo plače in prispevki za zadnje TRI mesece, kar boste več čakali, boste pušili. Mogoče vaš sindikat ni neka prva liga, so pa gotovo član neke sindikalne konfederacije in naj tam poiščejo podporo. Pa naj imajo vedno tiste 4k€ na računu, za vsak slučaj, verjemi.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.684
113
Mislim da nimamo nobenega sindikata, saj je podjetje manjše družinsko. Torej vse to odpade. Do sedaj je bila plača vedno nakazana v celoti, samo zadnji mesec smo dobili omenjenih -20%, kar pa naj bi veljalo samo 3 mesece. Kasneje naj bi bilo vse po starem. Vendar je med zaposlenimi nekakšno prepričanje, da se nam bliža bankrot. Kot sem že omenil, se s tem ne obremenjujem preveč. Trenutno mi je pomembno to, da iztržim čim več že zasluženih plač

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.684
113
Nimam pojma. Mogoče sem se narobe izrazil. Želel sem povedati le to, da bi rad iz te zagate izšel s čim manj škode. Zato tudi nameravam oditi na dopust, v primeru, da v kratkem ne bo plače. Računovodja je sicer danes govoril da bo plača naslednji teden, vendar zaposleni ne verjamejo preveč. Bo na žalost potrebno še malce počakati. V roku enega tedna bo zadeva bolj jasna. Jbg

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.744
113
EU
Citat:
Uporabnik flip pravi:
Kako pa se upošteva da je plača nakazana? Mora bit v celoti? Ker sem v eni lokalni firmi slišal, da so vsak mesec nakazovali po kakšnih 200€, ravno toliko da delavci niso bili upravičeni do odpovedi in zavoda, pa me zanima koliko je to res.

Niste odgovorili na to vprašanje, ali je to zakonska luknja. Firma nakaže za plačo delavcem 1 € in ni več vzroka za odpoved. Kolika je minimalna meja v €€€, do katere je še vse po zakonu
13.gif

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Najprej preveri še če plačujejo prispevke. Pri ženi so jih nategovali pol leta pa vedno nekaj malega plačali, da so imeli vsi upanje, v tem času pa vse kar je bilo vredno prodali, kupili nič vredne VP od Gradisa, ko se je že vedelo da gre... ko so prijavili stečaj ni bilo nič stečajne mase... takih primerov poznam cel kup... če 3 mesece ne izpolnjujejo obveznosti greš v tožbo... obljube ne veljajo nič, vsaj jaz še nisem slišal da bi jo kdo izpolnil... vsi samo kupujejo čas da lahko vse ven potegnejo kar je vredno... tako je v Sloveniji...

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.684
113
Baje da prispevki za januar in februar še niso plačani, saj mora podjetje najprej izplačati plačo in šele nato se naj bi plačali prispevki. Vsaj tako sem bil jaz informiran pred dnevi. Če je res pa nisem 100%.

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Baje da prispevki za januar in februar še niso plačani, saj mora podjetje najprej izplačati plačo in šele nato se naj bi plačali prispevki. Vsaj tako sem bil jaz informiran pred dnevi. Če je res pa nisem 100%.

Jaz bi na tvojem mestu raje preveril če si sploh zavarovan in če so prispevki plačani. Ko boš potreboval zdravnika ti kakšna trditev "jaz pa sem mislil, da je vse plačano..." ne bo pomagala. Če pa so prek tebe zavarovani tudi tvoji otroci potem pa tole sploh ni hec...
https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/portali/azos/status_zavarovanja
http://www.mojazaposlitev.si/n...-varnost-44.php

S tem boš morda izvedel, da so bili prispevki morda obračunani - ne pa tudi plačani - tudi za mesece ko si plačo dejansko dobil... Jaz bi se nato odločal kaj narediti na podlagi teh podatkov...

Nazadnje urejeno:

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Tam kjer sem sedaj jim je ene pol milijona zmanjkalo za material in sedaj so delavce kar na dopust poslali.

Pa so 40% čisti dobički na izdelkih.
stupid-1.gif

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.684
113
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Projektov je precej odprtih in še ne zaključenih in ne pokasiranih.
Kje so ovire, da se projekti ne zapirajo?

Po mojih informacijah so bile določene pogodbe podpisane tako, da se celoten projekt plača takrat, ko bo vse zaključeno. Problem pa je v tem, da je 1/3 gotova, naročnik pa trenutno nima denarja za drugi 2/3. Skratka čakamo na precej denarja, ki bo plačan, ko bo... Pa to je samo eden od primerov. Dobavitelj zahteva vračilo dolga + avansno plačilo novih naročil. Kje so še vsi ostali dolgovi!? Napisal sem samo to kar se govori, kakšna pa je prava resnica, pa lahko samo ugibam. Vem samo to da je zadeva resna in da so vsi prepričani da bo ladja nasedla.

007

Pripravnik
4. sep 2009
707
0
16
Po mojih izkušnjah, ni nujno to end game. Če je magna plačana, ter kreditne kartice, nek denarni tok očitno je.
So vam v podjetju povedali prej, da plač ne bo, ali že po tem, ko bi plača že morala bit? Ne vem, v vsakem primeru je to znak, da iščeš neko novo službo, jaz predloga za stečaj nebi dajal, ker nima smisla, vprašanje koliko premoženja ima firma, da bi bili delavci poplačani je tudi velik IF, s predlogom za stečaj narediš medvedjo uslugo vsem vpletenim, IMHO.

Nekdo je rekel, da je pomembno, da delaš, jst ravno tako mislim, da je pomembno, da delaš in da ostaneš v stiku z delom, če ne drugega, se ti na tem mestu gotovo pojavi poslovna priložnost takšna ali drugačna.

Upam, da se vam porihta vse skupaj, pa da zlaufa naprej.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.684
113
Danes na sestanku, sem šefa pred vsemi vprašal glede situacije v podjetju in plače. Rekel je da bo plača v četrtek, tako da bomo videli. Glede krize v podjetju je pač povedal, da bomo jedli drek še cca. do maja, kasneje naj bi se zadeve spet normalizirale in bomo zadihali s polnimi pljuči. Vendar moramo obvezno dobiti nove projekte ( naročila ) saj bomo to potrebovali v bližnji prihodnosti,. Trenutno se še napajamo od minulega dela, zato so novi projekti nujni. Zaenkrat novim zmagam naproti...