Kaj storiti?

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.684
113
V podjetju kjer delam, je praksa taka, da je plača zadnji teden v mesecu. Ker je podjetje v krizi iz katere po vsej verjetnosti ne bo izšlo, je plača začela zamujati. Decembrsko plačo smo tako dobili šele konec februarja. Skratka, trenutno nam podjetje dolguje januarsko, februarsko in čez dobra dva tedna, če ne bo medtem kakšnega izplačila, tudi marčevsko. Pri zadnji plači smo dobili poleg plačilne liste tudi dopis, na katerem piše, da se nam zaradi omenjene krize plača za tri mesece ( december, januar in februar ) zniža za 20%. Ni problema, vendar med zaposlenimi vse bolj vre nezadovoljstvo in panika. Ljudje se vozijo v službo, nekateri tudi od daleč, denarja pa ni. Raæunovodja pravi, da je pač treba malce potrpeti in da se bo vse uredilo, vendar po nekih informacijah, naj bi bilo podjetje do vratu v dreku. Torej rešitve ni. Verjamem, da je v teh časih veliko podjetij s podobnimi težavami, vendar me to ne zanima. Zanima pa me, kaj lahko zaposleni storijo, če podjetje zamuja z izplačilom 2-3 plač? Kakšen zakon, predpis itd...? Sam nameravam počakati do konca meseca in če plače ne bo, grem na dopust. Kakšna bi bila v tem primeru optimalna rešitev? Da je potrebno zamenjati službo, je popolnoma jasno.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.684
113
Imamo ogromen dolg do dobavitelja, ki je zadevo zabremzal. Projektov je precej odprtih in še ne zaključenih in ne pokasiranih. Sicer ne poznam podrobnosti, vendar je zadeva baje da zavožena.
Nekje sem slišal, da če podjetje ne izplača 2 ali 3 plače, avtomatsko sledi stečaj. Zato sem tudi postavil to temo, ker sam o tem nimam pojma. Da bo potrebno poiskati drugo službo, se ne sekiram preveč, saj ne bo prvič. Moja želja in trenutni problem je, da dobim svoje zaslužene in ne izplačane plače. Saj ko gledam svoje starejše sodelavce, ki so vsi tiho in bi kar potrpeli... Nihče ne upa, oziroma noče zatežiti. Zato sem se odločil, da bom šel na dopust. Vem da to ni rešitev, ampak, če sam dam odpoved, brez da imam drugo službo, popušim denarno nadomestilo na zavodu.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik 3287

jaz bi raje sedel doma, kot se vozil v službo zastonj. ČE gredo v stečaj, boš dobil en velik nič. upam, da se vam zadeva popravi. lp

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
avtomatskega stečaja ni. pač pa po treh mesecih brez plače lahko daš odpoved in se prijaviš na zavodu za zaposlovanje, kjer dobiš nadomestilo. pa še nekaj menda iz jamstvenega sklada. ( no tako je bilo, razen če ni sedaj kaj drugega )
lahko pa po treh mesecih brez plače zaposleni vložijo predlog za stečaj. če pa uspejo je pa druga zadeva
začni iskati drugo službo.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.684
113
Glede prevoza na delo nimam skrbi, sai imam službeni avto in kartico za tankanje. Kje bi lahko izvedel konkretne informacije glede omenjene situacije? Zavod za zaposlovanje, ministrstvo za delo...?

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.684
113
Citat:
Uporabnik nacek pravi:
sam ce gre podjetju na slabse bo kartica pocas blokirana

Sigurno da bo, zato vedno preden tankam preverim, če je vse OK. Sicer pa to sedaj ni pomembno. Zanimajo me druge stvari.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Bodi sebičen. To pomeni da dokler dobiš plačo višjo od socialne pomoči potem to izkoristi in ne oteževat situacije firmi (tožbe, stečaj itd.).

Če vidiš da ne bo šlo potem NAJPREJ najdi novo službo potem pač daj odpoved.

Sicer je bilo že omenjeno, s 3mi zaporednimi zaostalimi plačami je pogodba o delu nična za tebe kot delavca (torej lahko greš do šefa, daš odpoved in ne veljajo nobeni odpovedni roki ... samo greš).

Enako lahko delavci zahtevate stečaj, AMPAK če so tebi dolžni SAMO 3 plače nima smisla. Tudi če bi dobil iz stečajne mase ta denar ti ne bo čez eno leto nič koristil.

Glede prispevkov itd. se pozanimaš na ustreznih službah (zanima te predvsem prispevek od plače za socialo in z. zavarovanje). Ampak pri teh prispevkih je tako da jih zalaga itak država torej tudi če nisi dobil 3h plač si vseeno zavarovan (če so bile plače fakturirane so pač dolg firme). Vseeno praveri te stvari.

Skratka dokler si zavarovan in je plača več kot pa nič ne diraj lava in glumi glivo ter potegni iz firme čimveč!

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.684
113
Hvala za info.! Vsekakor bom počakal na razplet, saj je zavod za zaposlovanje zadnje kar ostane. Kot sem že napisal, bom počakal do konca meseca, saj medtem lahko pade januarska plača. Kasneje pa glede na situacijo. Prispevki za januar in februar mislim da še niso bili plačani...

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.684
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Bodi sebičen. To pomeni da dokler dobiš plačo višjo od socialne pomoči potem to izkoristi in ne oteževat situacije firmi (tožbe, stečaj itd.).

Če vidiš da ne bo šlo potem NAJPREJ najdi novo službo potem pač daj odpoved.

Sicer je bilo že omenjeno, s 3mi zaporednimi zaostalimi plačami je pogodba o delu nična za tebe kot delavca (torej lahko greš do šefa, daš odpoved in ne veljajo nobeni odpovedni roki ... samo greš).

Enako lahko delavci zahtevate stečaj, AMPAK če so tebi dolžni SAMO 3 plače nima smisla. Tudi če bi dobil iz stečajne mase ta denar ti ne bo čez eno leto nič koristil.

Glede prispevkov itd. se pozanimaš na ustreznih službah (zanima te predvsem prispevek od plače za socialo in z. zavarovanje). Ampak pri teh prispevkih je tako da jih zalaga itak država torej tudi če nisi dobil 3h plač si vseeno zavarovan (če so bile plače fakturirane so pač dolg firme). Vseeno praveri te stvari.

Skratka dokler si zavarovan in je plača več kot pa nič ne diraj lava in glumi glivo ter potegni iz firme čimveč!

Zanima me glede teh treh zaporedno ne izplačanih plač. Kako se šteje datum? Namreč pri nas je plača vedno bila zadnji teden v mesecu. Torej po tej logiki bi šele konec aprila izpolnil te tri mesece!? Ali pa se mogoče šteje do prvega v mesecu. S 1. aprilom nam bo podjetje dolžno 3 zaslužene plače, če seveda medtem kaj ne plača, v kar pa vedno bolj dvomim.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Izplačila morajo biti določena v pogodbi o zaposlitvi, ponavadi piše "da je plača izplačana do XX. v mesecu za prejšnji mesec".

Če ti tam piše 15. potem je 15 četudi so vam do sedaj plačevali 30., če piše 30. je pač 30.!

Če se zbira denar za neko naročilo še razumem da ni plače, ampak to vam mora "direktor" predstavit na tak način. Danes se da tudi z blokadami računov ipd. legalno (no bolj "na sivo") plačevat delavce. Če firma tega ne zna ali noče potem je v ozadju "nategovanje" delavcev.

Skratka direktor oz. lastnik naj se izjasni kaj misli in kako, zmenite se da se del denarja pretopi v nepopolne plače da lahko vsaj živite normalno. To se vse da, država je itak dala prevezo čez oči že dolgo časa nazaj in jo tako poslovanje na sivo (predujmi plač v gotovini, plače v delih) sploh ne briga več.

Če veš da ne bo (nikoli) plače se pač vzame dopust in išče novo službo. Čimprej!

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Na Zavodu ne vedo nič pametnega za povedati?
Jaz bi jih povprašal, pa čeprav le, da jih zbudim sredi dneva.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.098
6.936
113
pri taščici
Ko sek cvikal da bom prišel v tvojo situacijo, sem pripravljen najprej svoj dopust izkoristiti, potem pa pe neplačan očetovski dopust.
No, ni bilo cajta, so nam kar hitro dali vedet, da so smo lahko doma.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.131
96
48
Plača mora biti najkasneje 18. v mesecu za prejšnji mesec, ne glede na kolektivne, pa tvoje, pa individualne. Tako pravi zakon. Kaj si pa dovoljujejo delodajalci pa je druga pesem.
Predlog za stečaj in s sprejetjem tega na sodišču potem pravico do prijave na zavod + jamstveni sklad za vse zaposlene lahko vložijo delavci (najbolje sindikat) po 18. aprilu, če je bila zadnja plača decembrska.

Upoštevaj pa še tole; biti doma če ni plače je kul na prvo žogo, ampak večinoma nimaš s tem nič manjših stroškov, samo bolj se poleniš in kar je bistveno: izgubiš stike in kontakte, nisi več v toku. Službe pa ne boš našel od doma, iz kavča, pritiskajoč F5 na spletni strani Zavoda za zaposlovanje.
Tole zadnje ni nič osebnega, zgolj opažanje vzorca. Pa jih vidim veliko, tudi sam sem take zgodbe že dal skozi. Ne samo ene.

Energija, pozitvno razmišljanje, plan, potem pa akcija. Nič čakat.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.076
113
v lokalni ostariji
torej če plača zamuja 3 mesece se lahko vloži izredna odpoved. kar pomeni da ti pripada zavod itd...(vsaj do sedaj je bilo tako). ampak pazi da jevse po regelcih.

drugače pa stečaj lahko predlagajo delavci. nekaj morajo za to plačat... ampak ni nujno da so uspešni. primer CPL...

ja ko začne zamikat jekriza... poznam primere ko nam jezamikalo tudi več kot3 mesece...

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.131
96
48
Ja, taksa je cca 3,5ke€, zato sem napisal da je najboljše, da to naredi sindikat.
CPL? Po treh neizplačanih plačah so štirje posamezniki (ne sindikat) vložili predlog za stečaj, pred narokom na sodišču so te štiri poplačali, vzroka za stečaj naj tako ne bi bilo več. Sodišče je vseeno sprožilo stečajni postopek, ker ostali niso dobili plač.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.117
7.684
113
S kakšnimi stečaji se ne bom zajebaval, ker me to ne zanima in ne želim zadevo še bolj komplicirati. V pogodbi sem prebral, da je izplačilni dan 28 v mesecu. Danesj sem govoril z računovodjem in naj bi bila plača za mesec januar naslednji teden, saj baje da pričakujemo neka plačila. Živi bili pa videli. Se pa občutno vidi, kako je ljudem padla motivacija in vsi kar nekaj vegetirajo po pisarni. Nobene volje...